Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 juli 2013.

Cultuurmaandag, 22 juli 2013

Dokkumers van eerste plek verstoten op WMC

Kerkrade | Het North Frisian Percussion Corps (NFPC) uit Dokkum is van de eerste plaats verstoten op het onderdeel show in de eerste divisie van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Showband DOS uit Ulrum versloeg de Dokkumers dit weekend. De band kreeg 89.53 punten van de jury, een volle punt meer dan NFPC vorige week. De Dokkumers staan nu tweede in het klassement, Jong Advendo uit Sneek derde. Crescendo uit Opende maakt nog wel kans op de wereldtitel en wel bij de marsparades in de werelddivisie.

Economiemaandag, 22 juli 2013

Hotelkraan deze week naar Franeker

Franeker | De monumentale vakwerkkraan van de NDSM-werf in Amsterdam wordt deze week gedemonteerd en in stukken naar de scheepswerf Talsma in Franeker gebracht. Daar wordt het gevaarte zo gereinigd en verbouwd dat er in de top drie hotelsuites kunnen komen. De klus duurt dertien weken.

Hoofdartikelmaandag, 22 juli 2013

De grillige agenda van de energiepolitiek

De ramp met de kerncentrales in Fukushima, Japan, in 2011, heeft wereldwijd de discussie over kernenergie doen oplaaien. De een stelde dat met een goede risicoanalyse van de bouwlocatie en een gedegen controlesysteem de ramp voorkomen had kunnen worden. De ander wees er op overal in de wereld onvoorziene risico’s kunnen ontstaan, en dat rampen dus nooit voorkomen kunnen worden.

Regiomaandag, 22 juli 2013

Afvalscannen op het strand

Terschelling | Doppen van flesjes, netten van vissers, ballontouwtjes of plastic zakjes: wie afval vindt op het strand, doet er goed aan dit door te geven aan stichting De Noordzee. Met de speciale app De Strandscanner is het nu namelijk mogelijk het afval op de stranden in kaart te brengen.

Regiomaandag, 22 juli 2013

Geen inspraak mogelijk op verbouw Thialf

Heerenveen | Inwoners van Heerenveen en andere belanghebbenden krijgen geen inspraakmogelijkheden bij de verbouwplannen voor ijsstadion Thialf.

Regiomaandag, 22 juli 2013

Averij verpest topdagen pontje Earnewâld

Earnewâld | De veerpont tussen Warten en Earnewâld is sinds zaterdag uit de vaart. De Oerhaal vaart op elektriciteit, en de motor kan niet zonder frequentieregelaar. Dat onderdeel is defect. Voorzitter Menno Bouwmeester meldt dat dinsdag de leverancier komt om dat weer in orde te maken, maar dat het niet zeker is dat daarmee ook alle problemen voorbij zijn. ,,Wy hawwe 80 persint kâns dat it dan klear is, mar it kin ek sa wêze dat der mear gebeure moat. Wy hawwe ek wat problemen mei de motorsensor.” In dat scenario zou de pont er zelfs drie weken uit kunnen liggen, want dat onderdeel moet door een Italiaanse leverancier opnieuw gemaakt worden. De motor zelf is nog prima in orde;het is de apparatuur die het allemaal aanstuurt die kwetsbaar blijkt te zijn.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Nederland onder 19 jaar moet de eer redden

Litouwen - Het leek zo mooi: zelfs zonder groot titeltoernooi voor het A-elftal van Louis van Gaal zou het voor het Nederlandse voetbal een schitterende zomer worden. De verwachtingen waren de afgelopen weken immers hoog. In juni zou Jong Oranje met een megagetalenteerde selectie wel even de Europese titel op komen halen en deze maand zou dan het nationale damesteam kunnen laten zien hoe vrouwenvoetbal zich heeft ontwikkeld. Het liep anders: zowel de beloften als de vrouwen stelde op hun EK teleur. Gelukkig hebben ‘we’ nog Oranje onder negentien. Dat moet de eer gaan redden.

Sportmaandag, 22 juli 2013

De Jong wint Europese titel, Fabriek tweede

Bielefeld | Jannick de Jong uit Gorredijk en oud-Jubbegaaster Dirk Fabriek hebben gisteren tijdens het EK grasbaanracen voor een Friese een-twee gezorgd. In het Duitse Bielefeld werd De Jong, met drie zeges in de series en de winst in de A-finale, de terechte kampioen.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Dijkstra en Stroetinga op podium in Usquert

Usquert | Wielrenners Martijn Dijkstra uit Oldeberkoop en Arjan Stroetinga uit Waskemeer zijn gisteren net tekort gekomen voor een overwinning in de Ronde van Usquert. De twee maakten deel uit van een kopgroep van zes man, maar zagen Paul de Haan uiteindelijk de zege pakken.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Trio Van der Bos deelt als vanouds lakens uit

Makkum/Leeuwarden | Lang was er scepsis over de houdbaarheidsdatum van het koningstrio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger, maar mocht die twijfel het meest succesvolle partuur aller tijden (45 overwinningen) zelf ook getart hebben dan is die in vijf dagen overwonnen. Na ‘Minnertsga’ afgelopen woensdag tekende het trio dit weekeinde ook voor ‘Makkum’ en de ‘Rengersdag’.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Amels moet na titel duimen voor WK

Na zijn Europese titel voor neo-senioren pakte hoogspringer Douwe Amels zaterdag ook zijn derde nationale titel op rij. De 21-jarige Drachtster haalde de WK-limiet echter niet en moet hopen op clementie.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Van der Wal steelt de show met Fries record

Winsum | Wedstrijden winnen of het juiste gevoel vinden voor de weken waarin de prijzen worden verdeeld? Een sporter wil het liefst beide. Ook in het fierljeppen. En dus was het zaterdag voor Bart Helmholt bij de senioren en Hilianne van der Wal bij de dames een mooie dag. Beiden wonnen de derde wedstrijd van de nieuwe nationale fierljecompetitie en deden dat met indrukwekkende afstanden. Van der Wal sprong zelfs een nieuw Fries damesrecord.

Sportmaandag, 22 juli 2013

TRIBUNAAL: Ik heb weer met plezier naar de Tour de France zitten kijken

Sporttribunaal

Sportmaandag, 22 juli 2013

COLUMN: Mollema. Fries of Groninger...wat maakt het uit?

Bauke Mollema had het zwaar in de laatste week van de Tour. Gelukkig maar. Daardoor ging het in vraaggesprekken met hem namelijk over het sportieve aspect. En niet over randzaken. Zoals die ene vraag die verbazingwekkend veel mensen leek bezig te houden hier in het Noorden: Is Mollema nou een Fries of Groninger? Het is maar waar je je druk om maakt. Maar goed, voor één keer bemoei ik me er ook mee.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Slagveer wil zijn slag slaan in voorbereiding Heerenveen

Langezwaag | Het oefenduel tussen sc Heerenveen en AA Gent (1-1) was zaterdagavond zes minuten oud toen Luciano Slagveer voor het eerst op hardhandige wijze kennismaakte met zijn kwelgeest op de rechterflank. De vonken spatten er in het toch zo lieflijk ogende Langezwaag sowieso al vanaf, maar Marco van Basten zag mede daarom het voorlaatste duel in de voorbereiding als een bruikbare test. Zo ook Slagveer, die zijn trainer na de eerste minuten van vorig seizoen wil laten zien klaar te zijn voor de basis.

Sportmaandag, 22 juli 2013

Tour duurt net even te lang voor Westra

Voor sommige renners is het winnen van de Tour de France een doel. Voor anderen is het al een overwinning om Parijs te halen, oftewel de Tour uit te rijden. Dat was gisteren op de slotdag van de Ronde van Frankrijk ook het enige resterende doel van Lieuwe Westra. Het bleek de man uit Tijnje echter niet gegund. De renner van Vacansoleil-DCM, die op dinsdag 30 juli als plaatselijke favoriet aan de start staat van de Profronde van Surhuisterveen, moest namelijk noodgedwongen opgeven in de slotetappe. Volgens zijn ploeg was de Fries al de hele dag ziek. Zodanig dus dat Westra de eindstreep in de Franse hoofdstad niet meer kon bereiken. Het is voor het eerst sinds 1977 dat een renner in de slotrit nog moet opgeven. Voor de Fries duurde de Tour uiteindelijk een kleine 40 kilometer te lang.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties