Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 juli 2011.

Cultuurvrijdag, 22 juli 2011

Toeten Noch Blazen festival gaat niet door

Leeuwarden Het festival Toeten Noch Blazen in Leeuwarden gaat niet door. Dat heeft organisator Kees Botman van Buog gisteren bevestigd. De gemeente Leeuwarden geeft geen vergunning af voor het blazersfestival dat op 10 september had moeten plaatsvinden in de Museumhaven. Er zou die dag te weinig politie en brandweer beschikbaar zijn om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Economievrijdag, 22 juli 2011

148 werknemers door EHEC-crisis in tijdelijke WW

Tuinders en transportbedrijven maken nog niet veel gebruik van de deeltijdregeling om de gevolgen van de EHEC-crisis door te komen. De afzet herstelt moeizaam.

Economievrijdag, 22 juli 2011

Plan voor megavergister op bedrijventerrein in St. Niek

Sint Nicolaasga - Energieproducent Eneco wil op het bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga een grote biovergister bouwen. De installatie is geschikt voor het verwerken van bermgras, putvet en etensresten. Jaarlijks zal zo’n vijf miljoen kuub biogas en 3,6 miljoen kuub groengas worden geproduceerd.

Economievrijdag, 22 juli 2011

Werkloosheid stabiliseert op 5 procent beroepsbevolking

Leeuwarden - Het aantal werkzoekenden in Fryslân is vorig maand met 1,9 procent gedaald ten opzichte van mei. De werkloosheid lag nog wel 0,7 procent hoger dan een jaar geleden. Dat meldt het UWV Werkbedrijf. In totaal zochten eind juni 20.626 mensen een baan. Landelijk stonden 454.000 mensen ingeschreven bij het UWV. Dat is 5,8 procent van de beroepsbevolking. In Fryslân is 6,9 procent werkloos.

Economievrijdag, 22 juli 2011

Grote opdracht voor Beenen

Heerenveen - Industrieel automatiseerder Beenen uit Heerenveen heeft samen met twee andere bedrijven een order van twaalf miljoen euro binnengesleept. Voor de grootschalige renovatie van rioolwaterzuiveringsinstallatie Horstermeer, ten zuidoosten van Amsterdam, doet Beenen de automatisering en vernieuwt het de elektrische installatie, waaronder de bekabeling en schakelkasten. De installatie, die voldoet aan strengere zuiveringseisen, moet in april 2014 klaar zijn.

Economievrijdag, 22 juli 2011

KPMG sluit kantoor in Leeuwarden

Leeuwarden - Accountantsorganisatie KPMG bedient zijn klanten in Noord-Nederland voortaan vanuit Groningen. Het kantoor in het centrum van Leeuwarden sluit per 1 september. De vijftien werknemers gaan mee over. Het is voor KPMG niet meer rendabel een tweede kantoor open te houden nu veel klantcontact via de e-mail loopt, zegt een woordvoerder. Het pand in Groningen is groter en KPMG verwacht daar beter te kunnen groeien. Het kantoor telt straks zeventig mensen.

Hoofdartikelvrijdag, 22 juli 2011

De opmars van de seculieren

Tijdens de laatste verkiezingen hebben partijen die een strikt seculiere samenleving voorstaan nogal wat zetels gewonnen. Hun winst is in zekere zin een uitdrukking van de veranderende denkbeelden van steeds meer Nederlanders over de verhouding tussen politiek en geloof, kerk en staat en de rol van religieuze instellingen. Met de komst van de PVV in het brandpunt van de macht worden er bovendien maatregelen genomen die rol van het geloof in het openbare leven terugdringen. Te denken valt daarbij aan het verbod om onverdoofd te slachten, en het boerkaverbod.

Regiovrijdag, 22 juli 2011

Arriva kampt hele week al met vertragingen

Leeuwarden - Arriva-treinreizigers in Fryslân en Groningen hebben de afgelopen vier dagen tien storingen voor de kiezen gekregen. Vanaf maandag liep het mis op de trajecten van Arriva: uiteenlopend van stroomstoringen tot kapotte treinen en een koe langs de rails.

Regiovrijdag, 22 juli 2011

Achttien Friese KWPN’ers naar de keuring in Ermelo

Wergea - De regio Friesland van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland kwam gisteren tijdens de centrale keuring in Wergea uitstekend voor de dag. Er zijn maar liefst achttien paarden aangewezen voor de nationale keuring, die half augustus in Ermelo wordt gehouden.

Regiovrijdag, 22 juli 2011

Met de limo voor de laatste keer naar school

Na 115 jaar verdwijnt het christelijk onderwijs uit Warten. Cbs It Ljochtbeaken heeft niet genoeg leerlingen. De school sloot gisteren de deuren op een bijzondere laatste schooldag.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 juli 2011

Thuiskomen in katholiek Dronryp

Monique Wijffels (52) exposeert op dit moment in de katholieke Maria Geboortekerk in Dronryp. Het brengt haar weer terug bij alle herinneringen van vroeger, in de kerk van haar jeugd.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 juli 2011

Oud-katholieken in Jorwert verwelkomen lectoren

Jorwert - In Jorwert worden morgenavond twee oud-katholieken geďnstalleerd als lector. Daarmee heeft de kerngroep van oud-katholieken in Jorwert voor het eerst nieuwe gemeenteleden, die in de dienst van schriftlezing en gebed zullen voorgaan, naast de bestaande lector Janneke Lettinga (Tytsjerk), die vanaf de start in 2005 nauw betrokken is bij de Jorwerter kerngroep en sinds vele jaren oud-katholiek is.

Sportvrijdag, 22 juli 2011

Voorbereiding van voetbalclubs in de knel door vakantie

Leeuwarden - Nagenoeg alle voetbalclubs in district Noord van de KNVB hebben dit jaar in meer of mindere mate te kampen met problemen vanwege de late vakantie. Vandaag beginnen in Noord-Nederland de schoolvakanties, zes weken voor de start van de competitie op 3 september. De bekercompetitie begint zelfs al twee weken eerder. Daardoor komen clubs wat betreft de voorbereiding in de knel, omdat vakantievierende spelers zich pas in een later stadium bij de club aansluiten.

Sportvrijdag, 22 juli 2011

Cambuur-goalie Bizot jaar langer bij Ajax

Leeuwarden - Doelman Marco Bizot heeft zijn contract bij Ajax tot en met de zomer van 2013 verlengd. Bizot (20) speelt komend seizoen op huurbasis voor SC Cambuur. Vorig jaar was hij doelman van het belofteteam van Ajax. Bij Cambuur strijdt Bizot samen met Robbert te Loeke om een basisplaats. Toni Varela komt overigens niet naar Cambuur. De 25-jarige verdediger uit Kaapverdië, vorig seizoen speler van RCK Waalwijk, speelt komend seizoen bij Sparta Rotterdam.

Sportvrijdag, 22 juli 2011

Arveladze: ‘Kans op blessures was te groot’

Leeuwarden - Shota Arveladze, de trainer van Kayserispor, is niet blij met de negatieve reacties na het afgelasten van het oefenduel tegen Telstar in Oudega vanwege het te lange gras. ,,Ik heb alleen aan de gezondheid van mijn spelers gedacht. De kans op blessures was te groot. Spelen was onverantwoord.” Het bestuur van Oudega dient mogelijk een schadeclaim in bij het bedrijf dat verzuimd heeft het veld te maaien om te kunnen voorzien in de gemaakte kosten.

Sportvrijdag, 22 juli 2011

Brandenburg sluipt naar top bij Open NK

Dieren - Schaker Daan Brandenburg (Beetsterzwaag) sluipt bij het Open NK schaken in Dieren naar de top. Op de derde dag versloeg hij met wit landgenoot Nick Maatman en deelt de tweede plaats met onder anderen landgenoot Jan Timman. Grootmeester Erwin L’Ami is een van de vier koplopers. De geboren Woerdenaar versloeg in de derde ronde van het toernooi Leonid Milov uit Duitsland. Het toernooi duurt tot en met 28 juli en de beste Nederlanders plaatst zich voor het NK.

Sportvrijdag, 22 juli 2011

De Nederlanders en de Tour: ooit een succesvol huwelijk

Feiten, cijfers en historische verhalen: de Tour de France staat er bol van. In de tiende editie van de kennisquiz lag de focus op de Nederlands prestaties. Zo gingen we terug naar 1988, één van de meest succesvolle Tourjaren voor de Hollanders. Zeven keer zegevierde die zomer een landgenoot en in het algemeen klassement eindigden er vier in de top twaalf. Herinnert u het zich nog? Steven Rooks (2), Peter Winnen (9), Gert-Jan Theunisse (11) en Erik Breukink (12) tekenden voor die prestatie. Tourwinnaar werd de Spanjaard Pedro Delgado.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties