Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 22 juli 2009.

Cultuurwoensdag, 22 juli 2009

Glimk oerhearsket bij cd RiddimX

Al mear as fyftich jier lyn wienen der op it eilân Jamaica groepen fan deejays (sound systems) dy’t mei draaitafels en mânske lűdsprekkers troch de haadstęd Kingston Town tôgen om dęr de strjitten mei feesten op te takeljen. De muzyk dy’t sy makken en draaiden, hite fan reggae. It wie typysk Karaďbyske muzyk, op in űntspannen ritme, in tikje offbeat. De oarspronklike reggae wie net allinne om te dűnsjen: de teksten hienen gauris in polityk of religieus boadskip.

Economiewoensdag, 22 juli 2009

Grote verschillen tussen de vroege en late kuilen

Oosterbeek - De vroege en de wat latere kuilen van dit voorjaar verschillen sterk van elkaar in voederwaardes. De vroege kuilen hebben minder structuur en meer eiwit in vergelijking met de kuilen die later zijn gemaakt. De latere kuilen (maaidatum tussen 20 mei en 15 juni) zijn droger en minder goed verteerbaar. Dit blijkt uit cijfers van grond- en gewasonderzoekslaboratorium Blgg in Oosterbeek.

Economiewoensdag, 22 juli 2009

Onderzoek Agropark in de Noordoostpolder

Lelystad - Met een subsidie van twintigduizend euro steunt de provincie Flevoland een verkenning naar de haalbaarheid van een Agropark in de Noordoostpolder. Ondernemers uit verschillende agrarische sectoren, zoals de glastuinbouw, de bollensector, de akkerbouw en de melkveehouderij onderzoeken met kennisinstellingen als Wageningen UR en met overheden de mogelijkheden.

Economiewoensdag, 22 juli 2009

Fietsfabrikant Accell boekt een hogere winst

Heerenveen - Fietsfabrikant Accell Group, bekend van merken als Batavus, Sparta en Koga-Miyata, heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt. De nettowinst steeg met 15 procent tot 22,1 miljoen euro vergeleken met vorig jaar. Dat maakte het bedrijf uit Heerenveen vandaag bekend.

Hoofdartikelwoensdag, 22 juli 2009

Diep in het rood...

De eerste voorzichtige signalen lijken er op te wijzen dat de zwaarste economische storm sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in kracht afneemt. In Amerika, waar de crisis begon in de huizensector, dalen de huizenprijzen minder snel. En de olieprijs is aan een gestage opmars bezig, wat betekent dat de economie weer in beweging komt.

Regiowoensdag, 22 juli 2009

Brouwer geconcentreerd naar de zege

Earnewâld - Met een kiene stuurboordslag over de Sânemar meteen na de sleepstart, legde Pieter Brouwer van Heerenveen gisteren de basis voor zijn eerste seizoenszege.

Regiowoensdag, 22 juli 2009

Met locomotief of doedelzak de lucht in

Joure - Joure is klaar voor de 24e Friese Ballonfeesten, die vanmiddag beginnen. Organisator Douwe Bijlsma blikt vooruit.

Regiowoensdag, 22 juli 2009

Spreeuw komt minder voor

Leeuwarden - Het gaat niet goed met het aantal spreeuwen (protters) in Nederland. SOVON Vogelonderzoek luidde gisteren de noodklok. Het aantal halveerde bijna in tien jaar. ,,Het lijkt erop dat de spreeuw de huismus achterna gaat.”

Regiowoensdag, 22 juli 2009

De geest van de Vlaskamp-tuin moet bewaard blijven

Boazum/Easterein - ,,Dit is een van de mooist bewaard gebleven tuinen van Vlaskamp in Fryslân.” Aly van der Mark is ingenomen met de tuin van de voormalige Nederlands hervormde pastorie in Easterein.

Regiowoensdag, 22 juli 2009

Geen grillige vaartijden meer voor EVT

Terschelling - De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) kan met een vaste dienstregeling gaan varen. Dankzij de rechter krijgt het bedrijf een aanlegplek op Terschelling, een must voor geregelde overvaart. Maar de gemeente waarschuwt: zo zeker ziet het er voor EVT niet uit.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 juli 2009

Nieuw centrum voor onderwijs godsdienst begint in september

Utrecht - De jeugdwerkorganisaties van de Protestantse Kerk in Nederland JOP en HGJB geven in september met een studiedag het startschot voor het nieuwe Protestants Centrum voor Godsdienstig vormingsonderwijs.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 juli 2009

Tijd voor verandering in de Europese oecumene

Van 15 juli tot gisteren werd in Lyon de Europese Kerkenconferentie gehouden (CEC), met als thema: Geroepen tot één hoop in Christus. Samen met vijftien andere afgevaardigden en geďnteresseerden uit Nederland was Huub Lems erbij. Het is tijd voor verandering in de Europese oecumene, signaleert hij. Een impressie.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Wielerronde van Ternaard afgelast

Ternaard De wielerronde van Ternaard gaat dit jaar niet door. Het criterium zou op vrijdag 14 augustus worden verreden, maar de organisatie krijgt de financiën niet rond. ,,Gezien de markt is het geen onvoorziene wending”, aldus contactpersoon Frank van Dulmen namens de organiserende wielervereniging De Friesche Leeuw. In 2007 werd de Ronde van Ternaard ook niet gehouden. Vorig jaar ging de koers wel door. Winnaar werd Sipke Zijlstra uit Burgum. Volgens Van Dulmen betekent de afgelasting niet het definitieve einde van de Ternaarder omloop. Volgend jaar zal geprobeerd worden om de ronde weer te organiseren. De ronde van Ternaard is het derde Friese criterium dat dit seizoen wordt afgelast. Ook die van Joure (de financiën niet rond) en Beetsterzwaag (te weinig renners) gingen niet door.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Ernst begint met remise

Dieren Sipke Ernst is het open Nederlands kampioenschap schaken in Dieren teleurstellend begonnen. De grootmeester uit Damwoude speelde remise tegen David Klein, die een veel lagere rating heeft. Ook publiekstrekker Jan Timman speelde remise. De Amsterdamse routinier stemde al na de zeventiende zet van zijn opponent Remco Sprangers in met de deling van het punt. De net vijftien geworden Anish Giri, ’s werelds jongste grootmeester, won wel. De in Rijswijk wonende zoon van een Nepalese vader en Russische moeder versloeg met wit Ewoud de Groote. Deze zag na 29 zetten de zin van verder spelen niet meer in. Erwin l’Ami opende het toernooi ook goed ten koste van Oscar van Veen. Daan Brandenburg (Drachten) versloeg Anne Haast, Oud-Sneker Yge Visser was Paul-Peter Theulings de baas.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Cambuur moet boeten voor gedrag ‘fans’

Zeist SC Cambuur Leeuwarden is wegens wangedrag van de supporters flink gestraft door de KNVB. De club moet twee boetes betalen aan de voetbalbond. Het gooien van een bierflesje door een supporter van Cambuur in de richting van de keeper van FC Zwolle in de wedstrijd op 22 mei kost Cambuur 12.500 euro. Drie dagen later troffen beide clubs elkaar weer. Ook toen ging het mis. Cambuur moet 7500 euro betalen omdat fans de confrontatie zochten met de aanhang van FC Zwolle. De KNVB legde Cambuur eerder al een voorwaardelijke straf op van het spelen van een wedstrijd zonder publiek. Dit omdat de aanhang van de eerstedivisionist in de nacompetitiewedstrijd tegen Roda JC, op 3 juni, vuurwerk afstak en de confrontatie zocht met de meegereisde supporters uit Kerkrade.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Kuipers wint Wereldspelen opnieuw

Kaohsiung De Friese korfballers André Kuipers heeft gisteren met het Nederlandse team de finale van de Wereldspelen gewonnen. Tijdens het evenement voor niet-olympische sporten in Taiwan, versloeg Oranje in de eindstrijd aartsrivaal België. Het werd 25-20 voor Nederland, dat daarmee de titel prolongeerde. Kuipers, afkomstig uit Britsum, werd topscorer van het duel. Hij kwam tot zeven treffers. In de eerste helft gingen de ploegen redelijk gelijk op, maar toch leidde Oranje bij rust met 13-10. De Belgen bleven tot 18-15 in de wedstrijd. Toen Nederland vervolgens snel uitliep naar 24-16, was de wedstrijd gespeeld.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Postma vindt in Appelscha de weg naar het podium

Appelscha - Pieter Postma kwam gisteravond met een zegevierend gebaar als derde over de finish in de Ronde van Appelscha. Voor de 21-jarige wielrenner uit Tjerkgaast was het de eerste keer dat hij de weg vond naar het erepodium. De renner in het shirt van Olympia Heerenveen moest in een criterium dat tot de laatste meter boeide, alleen Wouter de Groot (Lochem) en Umberto Atzori uit Zorgvlied laten voorgaan.

Sportwoensdag, 22 juli 2009

Heerenveen breekt hoofd over personele problemen

Heerenveen - Vier dagen voordat sc Heerenveen moet aantreden voor het duel op de Johan Cruijff-schaal tegen AZ kent de ploeg van Trond Sollied de nodige personele problemen. Sommigen zijn van korte duur, andere blessures lijken hardnekkiger. Wat de coach wil is een middenvelder erbij. ,,Want Danijel Pranjic is weg en Mika Väyrynen en Geert-Arend Roorda zijn geblesseerd. De bezetting is niet goed.” Hoe hoog de nood is bleek gisteren in de tweede helft van de oefenwedstrijd tegen Trabzonspor, toen aanvaller Roy Beerens en de verdedigers Goran Popov en Christian Bak-Nielsen het middenveld vormden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties