Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 juni 2009.

Cultuurmaandag, 22 juni 2009

Zomerexpositie van Hans Jouta in Moddergat

Moddergat - In een leegstaand winkelpand in Moddergat opent zaterdag een informatieve zomertentoonstelling over de beelden van kunstenaar Hans Jouta in de gemeente Dongeradeel. De beeldhouwer laat zien wat er vooraf ging aan het vervaardigen van de vier beelden in Nes, Metslawier, Wierum en Moddergat. De expositie is tot eind augustus te zien in het pand aan De Oere in Moddergat, recht tegenover het beeld De Fiskersfrou van Jouta. Tot 2002 runde de familie Elzinga hier de laatste winkel van het dorp.

Cultuurmaandag, 22 juni 2009

Nieuw slagwerk voor Showband Takostu Stiens

Stiens - Showband Takostu uit Stiens heeft met het oog op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade zijn slagwerk vernieuwd. Het gaat om tien marstrommen, twee bassdrums, een quad en twee stel bongo’s, aldus een woordvoerder van de showband.

Hoofdartikelmaandag, 22 juni 2009

Ontwikkelingssamenwerking...

Minister Koenders wil meer geld geven aan het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. Deze extra steun gaat ten koste van de traditionele bestemmingen van ontwikkelingsgeld: infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg.

Regiomaandag, 22 juni 2009

‘Faillissement dreigt voor zorg Skewiel’

Oentsjerk - De Raad van Toezicht van zorgorganisatie Skewiel Trynwâlden is opgestapt. Nu het personeel zich tegen de voorgenomen fusie met zorggroep Tellens keert, wil de raad niet langer verantwoordelijkheid dragen bij de organisatie. De raad vreest dat de weerstand tegen de fusie uiteindelijk zal leiden tot een faillissement.

Regiomaandag, 22 juni 2009

Kleurrijke parade trekt door centrum Burgum

Burgum - Een kleurrijke parade van dansers trok afgelopen zaterdag door de straten van Burgum naar het centrum. Het defilé was een van de hoogtepunten van het Wrâldsimmer Festival dat afgelopen week plaatsvond in Burgum.

Regiomaandag, 22 juni 2009

Nieuw Toutenburg: een thuis, geen tehuis

Noardburgum - Ze ziet ze nog staan bij de ingang: de eerste bewoners. Een paar oude mannetjes en vrouwtjes die vanuit psychiatrisch centrum Groot Lankum in Franeker verhuisden naar het net opgeleverde Nieuw Toutenburg in Noardburgum. Alleen een koffertje hadden ze bij zich. ,,Wy moasten der hast fan gûle. Dy minsken seagen der sa iensum út”, herinnert Martha Hofsteede-Rijpkema zich.

Regiomaandag, 22 juni 2009

Blije Drachtsters: hè, eindelijk wat fleur

Drachten - ,,Ein-de-lijk eens wat graffiti”, zegt de oudere dame op de stoep voor haar flat aan het Raadhuisplein in Drachten.

Regiomaandag, 22 juni 2009

Fietsen en feesten voor zieke dorpsgenoot Ronald

Jirnsum - Jirnsum vierde feest zaterdag. Niet zomaar, maar voor Ronald. Hij lijdt aan ALS. De opbrengst van het feest wordt bestemd voor onderzoek naar deze ongeneeslijke spierziekte.

Geloof & Kerkmaandag, 22 juni 2009

‘Vanuit de hele wereld bestellen ze bidprentjes uit Bolsward’

Bolsward - Van liefst dertigduizend bidprentjes tot de originele sigaren van kardinaal De Jong (1885-1955), het zit allemaal in de collectie van het Archief- en Documentatiecentrum voor R.-K. Friesland. Zaterdag opende bisschop De Korte het nieuwe onderkomen van de stichting in Bolsward.

Geloof & Kerkmaandag, 22 juni 2009

‘Katholieke historie zorgt voor oriëntatie’

Bolsward - Eigenlijk was het zaterdag driedubbel feest in Bolsward. Niet alleen het nieuwe pand van het Archief- en Documentatiecentrum voor R.-K Friesland werd officieel in gebruik genomen, ook het 25-jarig bestaan van de stichting werd gevierd. En er was de presentatie van een nieuw boek van priester Henk Nota.

Geloof & Kerkmaandag, 22 juni 2009

Vastgeniet aan Jezus’ liefde en Opwekking in Fries

Leeuwarden - Opwekkingliederen zingen in de memmetaal, het Frysk, het gebeurde gisteravond bij het concert van Elisa Krijgsman in de Leeuwarder Opstandingskerk. Een avond waar Krijgsman duidelijk liet horen dat het leven niet bedoeld is om te overleven, maar te leven in de vrijheid door Christus.

Geloof & Kerkmaandag, 22 juni 2009

Leeuwarden-West rouleert: één dienst in drie PKN-kerken

Leeuwarden - De protestantse wijkgemeenten van de Pelikaankerk, Open Hof en Koepelkerk gaan vanaf de eerste Adventszondag alle diensten samen houden. Ze kerken vanaf 29 november om beurten in de drie kerkgebouwen. Ook tijdens de zomermaanden wordt er al gezamenlijk gekerkt.

Geloof & Kerkmaandag, 22 juni 2009

World Servants zijn het zout der aarde in Oekraïne

Leeuwarden - ‘Zegen hen Algoede - neem hen in uw hoede - en verhef Uw aangezicht - over hen een geef hen licht.’ Met een iets bewerkte versie van Gezang 456 gaven zo’n driehonderd kerkgangers gisterochtend zingend de zegen mee aan 24 World Servants van ROC Friese Poort en hun begeleiders.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Heerenveen begint zonder internationals

Heerenveen - Sportclub Heerenveen werkt vanmiddag de eerste training in de voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een uitgedunde selectie. Trainer Trond Sollied heeft op sportpark Skoatterwâld nog niet de beschikking over een zestal A-internationals, die de voorbije weken in actie kwamen voor hun land. Ook de drie Toulon-gangers van het Nederlandse belofte-elftal hoeven officieel pas later aan te sluiten, alhoewel Daryl Janmaat en Geert Arend Roorda er waarschijnlijk wel bij zijn.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Friezen zien Vriend naar titel sprinten

Bourtange - Ze kleurden beiden de finale, maar het leverde Sierk-Jan de Haan (Dokkum) en Sierd Steigenga (Exmorra) gisteren in Bourtange geen prijs op tijdens het NK voor elite zonder contract. Het goud ging na een sprint naar Rudy Vriend, ploeggenoot van Steigenga. Die had daardoor toch nog reden blij te zijn.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Seizoen is nu pas écht los voor winnende Hobma

It Heidenskip - Fierljepper Thewis Hobma heeft zaterdag zijn eerste dagtitel van het seizoen gepakt. De Oosthemmer troefde de tweelingbroers Oane en Ysbrand Galama met een finalesprong van 18,98 meter af. De opluchting was groot bij Hobma, die maar moeilijk een verklaring kon vinden voor zijn mindere prestaties aan het begin van het seizoen. Aan de andere kant past It Heidenskip hem als een maatpak en dat wist-ie van tevoren.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Langeweg jr. vergaloppeert zich met draver Ybanos

Wolvega - Het weekend zag er voor de kampioen Hugo Langeweg junior simpel maar bovenal lucratief uit. Zaterdagavond zou hij Wolvega in zijn enige rit van de dag met Ybanos ‘even’ de eerste prijs van 10.000 euro ophalen in de Finale van het Vierjarigen Criterium. Daarna stond er een vliegreis naar Wenen gepland, waar gisteren het winnen van de Oostenrijkse Derby eveneens een formaliteit moest zijn. Zo liep het niet. Deel één van het avontuur dat onder de streep 46.000 euro aan prijzengeld op moest gaan leveren viel lelijk in duigen. Ybanos deed wat hij al vaker deed op beslissende momenten: hij galoppeerde en werd uitgeschakeld.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Mulder grote winnaar op CH Gorredijk

Gorredijk - Het concours hippique van Gorredijk is voor Niels Mulder een zegereeks in eigen achtertuin geworden. De 20-jarige Langezwaagster ging zaterdag in het ZZ-springen met Pruso met twee overwinningen aan de haal en ook in de Z-klasse was hij met Vino eenmaal de beste. Mulder was na afloop een tevreden man. ,,Want het kon niet beter.”

Sportmaandag, 22 juni 2009

Voetbal BV

Het zal de kredietcrisis wel zijn. Ook in de voetballerij wordt ineens krampachtig gedaan als het om geld gaat. Michel Platini bekritiseerde als voorzitter van Europese voetbalbond de megatransfers van Kaká en Christiano Ronaldo naar Real Madrid voor respectievelijk 65 en 94 miljoen euro. Hij beloofde nieuwe regels op te stellen om de excessen aan banden te leggen.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Talenten laten zich zien op Slotermeer bij NK Flits

Balk - ,,De schade valt gelukkig mee”, aldus een opgeluchte Paul Bouwman. De voorzitter van de Flitsclub uit Sneek heeft zojuist de voorlaatste wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Flits afgelast zien worden door een plotselinge storm. Toch is er na de finalewedstrijd sprake van een geslaagd weekeinde.

Sportmaandag, 22 juni 2009

De Matos Fernandes heeft internationale strijdplan klaar

Gorredijk - Een klein beetje tot zijn eigen verassing werd Carlos de Matos Fernandes uit Heerenveen begin februari judokampioen van Nederland onder twintig jaar. Dit deed hij in de gewichtscategorie tot 76 kilo. Ook zaterdag tijdens het 15e Open Fries Kampioenschap was hij niet te verslaan. Maar de Judoka is meer bezig met vooruitkijken. ,,Ik wil me volgende maand plaatsen voor het Europees Kampioenschap.”

Sportmaandag, 22 juni 2009

Zelfs de kaatsers klagen over erbarmelijk niveau

Sint Jacobiparochie - Dat Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger gisteren in de finale van de vrije formatie in Sint Jacobiparochie stonden mocht geen verrassing heten. Dat Jochum Bouma, Erik Haitsma en Pier Piersma daarin de tegenstanders waren wel. Maar spannend kon dat trio het niet maken; 5-2 en 6-2.

Sportmaandag, 22 juni 2009

Mid Fryslân komt twee punten tekort voor promotie

Alphen aan den Rijn - Vooraf geloofde eigenlijk niemand er nog in: de kansen voor Mid Fryslân op promotie naar de hoofdklasse werden niet al te hoog ingeschat voor het duel in Alphen aan den Rijn tegen Tempo. De Redústers waren kampioen geworden in de ene overgangsklasse, terwijl Tempo dat werd in de parallelklasse. En dus moest een onvervalste tweekamp uitmaken wie van de beide kampioenen volgend jaar hoofdklasse mag spelen. Met Mid Fryslân dat na het laatste fluitsignaal twee doelpunten tekort bleek te zijn gekomen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties