Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 maart 2004.

Bijschriftmaandag, 22 maart 2004

Geen product van de opvoeding

Aangedaan door het gloedvolle spreken van de Heer, voelt een vrouw zich geroepen uiting te geven aan haar opwellende gevoelens.

Cultuurmaandag, 22 maart 2004

Overweldigende Jehannes Passy

Muziek is onlosmakelijk verbonden met emotie; met dit gegeven hebben componisten door de eeuwen heen gewerkt. Door naar muziek te luisteren en die te ondergaan, gebeurt er, wanneer het goed is, iets met de luisteraar. Hij kan door de emotionele geladenheid van de muziek iets begrijpen van wat de componist bedoeld heeft met zijn compositie.

Cultuurmaandag, 22 maart 2004

‘It spoar bjuster’: in kreaze foarstelling

Sneontejűn gong yn Skearnegoutum in bysűndere teaterproduksje yn premięre. Tsjerkeleden fan jong oant âld, de jongste 11 jier en de âldste 70, brochten It spoar bjuster . It is in produksje mei fjouwer eleminten: toaniel, muzyk, sang en dűns.

Cultuurmaandag, 22 maart 2004

Muzikale harmonie Soli Brass en The Gents

Liefhebbers van brassmuziek, maar ook de selectieve luisteraars van mannenkoren konden zaterdagavond hun muzikale hart ophalen in de Pelikaankerk te Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 22 maart 2004

Enkele buien

Vanavond en vannacht hebben we afwisselend bewolking en opklaringen en daarbij kan het afkoelen tot rond 1 graad. Vannacht blijft het op de meeste plaatsen droog. Morgen krijgen we enkele buien, sommige met hagel. Het wordt 8-9 graden.

Cultuurmaandag, 22 maart 2004

Feestelijk Russisch en Fries samenspel

Met een opbouw van liederen uit de Barok tot aan het Conquest of Paradise van Vangelis, presenteerde het Grootkoor Fryslân vrijdag een kooravond met voor elk wat wils. Ruim 250 mensen op het podium vermaakten ruim twee keer zoveel luisteraars in de zaal met bekende melodieën uit de laatste driehonderd jaar componeerpraktijk. Begeleid door het beweeglijke pianospel van Rob van Dijk leek het of het massale koor vederlicht door het repertoire heen gleed. Een compliment voor de beide dirigenten: Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Ze wisselden elkaar regelmatig af op de bok.

Hoofdartikelmaandag, 22 maart 2004

Van koningin…

Wie ben ik, dat ik dit doen mag? Die zin aan het begin van haar langdurig koningschap uitgesproken, is kenmerkend voor de wijze van regeren van koningin Juliana. Na de afstandelijke, koele koningin Wilhelmina, is Juliana de moeder-koningin geworden. Haar dienstbaarheid aan het volk werd uitgeoefend op warme, betrokken wijze. Ondanks haar hoge positie stond Juliana naast de mensen.

Regiomaandag, 22 maart 2004

Overlast in Fryslân door harde wind

Leeuwarden – Een zuidwesterstorm heeft het afgelopen weekeinde op verschillende plekken in de provincie schade aangericht. Ook het verkeer en de veerdiensten ondervonden hinder van de wind. In totaal ontving de politie vijftig meldingen van stormschade.

Regiomaandag, 22 maart 2004

Boeren bezetten machines Frisia

Oosterbierum - Zo’n 25 boeren en sympathisanten uit het gebied tussen Tzummarum en Harlingen hebben vanochtend aan de Műntsewei in Oosterbierum machines van zoutfabriek Frisia bezet. De graafwerktuigen staan in het land van A. Faassen, en werden sinds vorige week maandag gebruikt bij aanleg van een pijpleiding tussen de zoutfabriek en het nieuwe pompstation Bethanië bij Tzummarum. Faassen heeft Frisia geen toestemming gegeven voor de werkzaamheden, maar moest ze tot afgelopen vrijdag gedogen, op grond van de vergunning die Frisia had gekregen. Die vergunning werd vrijdag door de rechter geschorst, in afwachting van een bodemprocedure over de rechtmatigheid van de zoutwinning.

Regiomaandag, 22 maart 2004

Recreatienota Achtkarspelen: grootschalige accommodaties nodig

Buitenpost - Wil het toerisme en de recreatie in Achtkarspelen echt van de grond komen, dan is het nodig om in te zetten op grootschalige accommodaties. Dat stelt het college van B en W in een notitie over recreatie en toerisme. Volgens het dagelijks bestuur moet de gemeente ruimte gaan bieden aan minimaal één grootschalige nieuwe trekker.

Regiomaandag, 22 maart 2004

‘Regiokernen zullen de omgeving leeg zuigen’

Franeker – De provincie moet niet slechts een paar regionale centra aanwijzen, want zulke kernen zuigen de omliggende gemeenten leeg. Elke gemeente heeft een eigen kern waar voorzieningen zijn en die mogen niet worden achtergesteld. Dat betoogde R. Ketellapper, raadslid voor Gemeentebelangen Leeuwarderadeel, zaterdag in Franeker tijdens een themadag van de federatie Gemeentebelangen Friesland (FGF) over de kadernota Streekplan 2005-2015. Daarin willen Gedeputeerde Staten naast de belangrijkste kernen (Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek, Harlingen en regiostad Dokkum) nog een beperkt aantal regionale centra aanwijzen. Er zijn ongeveer zeventien kandidaten, maar de definitieve keuze is nog niet bepaald, zei gedeputeerde Andriesen zaterdag.

Geloof & Kerkmaandag, 22 maart 2004

Kerken aan de slag met Doelgericht Leven

Zelhem - Het boek Doelgericht Leven van de Amerikaan Rick Warren is nu al het best verkochte christelijke boek van 2004. In drie maanden tijd is ook de derde druk uitverkocht. Inmiddels hebben dertigduizend mensen het boek in huis. ,,En het gaat nog steeds door. Tot nu toe komen er iedere maand vijfduizend bij’’, weet Jan Baan van het platform Purpose Driven Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 22 maart 2004

Rappen op teksten uit het Liedboek

Drachten – Het valt niet altijd mee om kinderen enthousiast te maken voor de muziek die in de kerk klinkt, weet Baukje Boersma uit ervaring. Ze vindt het dan ook heel knap hoe de stagiaires van de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland de leerlingen van de groepen 7 en 8 van vijf basisscholen enthousiast hebben gekregen voor het project Kerkmuziek voor het kind . Zondag was in Drachten de eerste uitvoering van deze ‘kindermusical’. Naast 200 schoolkinderen en medewerkers waren er zo’n 250 bezoekers naar De Oase toegekomen.

Sportmaandag, 22 maart 2004

Harkemase Boys waterproof

Emmeloord – In weer en wind, storm en regen, Harkemase Boys is momenteel door niets en niemand af te stoppen. De ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppinga is na de winterstop (Urk even buiten beschouwing gelaten) bezig aan een goede serie. In het kletsnatte Emmeloord op een loodzware grasmat bleek de Boys waterproof; goed voor drie punten tegen Flevo Boys.

Sportmaandag, 22 maart 2004

Davy Veltman kent dit seizoen ‘enkel’ en alleen maar pech

Leeuwarden – Eindelijk leek hij definitief terug te zijn in het elftal van Cambuur Leeuwarden. Maar het zit Davy Veltman dit seizoen niet mee. Net hersteld van een blessure aan de linkerenkel, is het nu de rechterenkel die hem parten speelt. De middenvelder zal er daarom maandag tegen AGOVV niet bij zijn. Sterker nog, er wacht hem een operatie, waardoor hij dit seizoen waarschijnlijk helemaal niet meer in actie komt. Wederom zit hij dus in de lappenmand. ,,En daar wen je nooit aan”, zegt Veltman.

Sportmaandag, 22 maart 2004

Aris pakt achttiende overwinning op rij

Leeuwarden – Aris heeft zaterdag zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen Attacus verslagen. De eerste helft ging moeizaam voor de Leeuwarder basketballers. Na de rust schakelde het team van Tom Simpson een tandje bij en kon er toch nog een aardig gaatje geslagen worden (89-58). Omdat de nummer twee van de competitie, Early Bird, niet speelde, vergrootte het Friese team op papier het gat met de concurrent tot zes punten.

Sportmaandag, 22 maart 2004

Bizarre ontknoping Burgum

Burgum - Halverwege de Omloop van Burgum zag Adriaan Helmantel dat alleen ploegmaat Marcel Alma en Sierd Steigenga hem zaterdag konden volgen en stond toe dat die twee mee mochten naar de finish. Toen de drie koplopers twintig kilometer eerder dan gepland af moesten sprinten, liet Helmantel zien dat hij veruit de sterkste was.

Sportmaandag, 22 maart 2004

Folkert Kelderman overwint alles met zilver

Ermelo – Folkert Kelderman uit Rinsumageest werd zaterdag in Ermelo tweede met de indoorkampioenschappen springen in de klasse ZZ van de KNHS en overtrof met die prestatie alle verwachtingen. Natuurlijk, Otello is een paard dat al veel vaker bewees dat het een foutloos parcours af kan leggen. Maar in de aanloop naar het indoorkampioenschap wees niets erop dat het in Ermelo tot een topprestatie in staat was.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties