Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 22 december 2011.

Cultuurdonderdag, 22 december 2011

Smink in huid van Friese emigrant

Leeuwarden | Acteur Freark Smink, die eerder veel succes oogstte met de voorstelling Zelle, gaat de hoofdrol spelen in een voorstellig over Friese emigranten. Dat heeft initiatiefnemer en producent David Lelieveld gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 22 december 2011

Overname maker van elektrische fietsen VS

Heerenveen | De Heerenveense fietsenmaker Accell heeft de Amerikaanse markleider in elektrische fietsen en steppen overgenomen. Currie Technologies uit Chatsworth (Californië) heeft verschillende patenten voor technologie en levert aan grootwinkelbedrijven en fietsspeciaalzaken. De ontwikkelaar heeft veertig medewerkers en een jaaromzet van twintig miljoen dollar. Directievoorzitter René Takens ziet kansen in de groeimarkt voor (elektrische) fietsen in de VS.

Economiedonderdag, 22 december 2011

Touchscreenfabriek ATT failliet verklaard

Leeuwarden | De Leeuwarder producent van touchscreens ATT is failliet verklaard. Kredietverlener Deutsche Bank ging niet akkoord met een reductie van de schuldenlast nadat eerder surseance was aangevraagd. Deutsche Bank hoopt nu op een borgstellingsregeling die het had getroffen met het ministerie van EL&I. Curator Rotshuizen praat met twee Duitse bedrijven over een doorstart van ATT. Daarvan is er een genegen het bedrijf in Leeuwarden te laten staan bij een doorstart.

Economiedonderdag, 22 december 2011

Uitbreiding naar groter veebedrijf weer mogelijk

Leeuwarden | Uitbreiding of vestiging van veehouderijbedrijven met meer dan 250 koeien is weer mogelijk in Fryslân. In april verzocht Gedeputeerde Staten (GS) de gemeenten nog om tijdelijk niet mee te werken aan schaalvergroting. Het dringende advies was opgelegd na een brief van staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw om de maatschappelijke discussie hierover eind van dit jaar af te wachten.

Hoofdartikeldonderdag, 22 december 2011

De staatssecretaris en het algemene belang

Het lijkt er soms op dat staatssecretaris Bleker een beetje de Wilders van het CDA probeert te spelen, in de jacht op populariteit. Dat is zo als Bleker één of een paar zinnen roept over een ingewikkeld probleem: stoer, overtuigd maar op z’n minst ongenuanceerd en meestal ernstig eenzijdig. De bedoeling is dat de tegenstander van z’n stuk raakt en niet goed in staat is doeltreffend is te reageren.

Regiodonderdag, 22 december 2011

Anti-lesbisch geweld blijft buiten zicht

Leeuwarden | Agressie en geweld tegen lesbische vrouwen komt vaker voor dan uit de officiële cijfers blijkt. Vrouwen doen bovendien veel minder melding van dergelijke incidenten dan homomannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Movisie deed in opdracht van de stichting OndersteBoven.

Regiodonderdag, 22 december 2011

Agent op straat is wel blij met helmcamera

Buitenpost | De politie Fryslân zet komende jaarwisseling in Noordoost-Fryslân voor het eerst een biker (agent op een fiets) in met een helmcamera. Van de camera gaat een preventieve werking uit, stelt regiocoördinator Frans Wierstra. Ook de gemeente Achtkarspelen zet tijdens de jaarwisseling weer twee eigen auto’s met camera’s in. Die rijden vanaf maandag door de dorpen om overtredingen met vuurwerk en carbidschieten te registreren.

Regiodonderdag, 22 december 2011

Het Wakend Oog gaat na 332 jaar drank verkopen

Terschelling | Koffiehuis Het Wakend Oog aan de haven van Terschelling - bekend van het leugenbankje aan de zijgevel - vraagt een drank- en horecavergunning aan. Als de gemeente die toekent, zal er voor het eerst alcohol worden verkocht sinds de oprichting in 1680.

Regiodonderdag, 22 december 2011

Occupy’ers bivakkeren niet voor de lol in de vrieskou

Leeuwarden | ,,Ik heb zelf niet het lef om bij jullie te zitten, maar ik wil wel bijdragen aan jullie actie.” Een voorbijganger doneert een pak chocolademelk en kerstkransjes aan de Occupy’ers in Leeuwarden. ,,Zo gaat het de hele dag door, het is ongelofelijk. We krijgen echt veel steun.” Aldus Angelique, naast Occupy’er ook mantelzorger en moeder van twee kinderen. Ze is een van de tachtig tot honderd leden van Occupy Leeuwarden. Occupy is sinds 10 oktober actief in Leeuwarden en het gaat voorlopig door met deelname aan het wereldwijde protest. Hoe vergaat het de Occupy’ers?

Regiodonderdag, 22 december 2011

Goedkopere zonnepanelen binnen bereik

Leeuwarden | Het wordt voor huiseigenaren een stuk makkelijker om zonnepanelen aan te schaffen en te profiteren van zelf opgewekte energie.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2011

Synodeleden praten mee over verplichte nascholing

Utrecht | De commissie die zich buigt over de invulling van de permanente educatie voor predikanten en kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is tijdelijk uitgebreid met twee afgevaardigden van de generale synode. Die hadden hun zorgen geuit over de verplichte nascholing.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2011

Onderzoek naar klemtoon Bijbelse namen

Haarlem | Elke Bijbellezer loopt er tegenaan: Is het nu Samária of Samaría. En zeg je Éfeze of Eféze? Het Nederlands Bijbelgenootschap, de Katholieke Bijbelstichting, het Meertens Instituut en de Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands gaan nu onderzoeken waar Nederlanders de klemtoon leggen bij namen die hun oorsprong vinden in onder meer de Hebreeuwse taal.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2011

De Kast zorgt voor ingetogen kerstspektakel in Bonifatiuskerk

Van heinde en ver kwamen bezoekers woensdagavond naar het uitverkochte kerstconcert van De Kast in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. De band zorgde voor een bijzondere stemming onder de hoge gewelven van het bedehuis.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties