Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 december 2006.

Cultuurvrijdag, 22 december 2006

Knullige presentatie Friese popprijs

De Leeuwarder reggaeband Luie Hond was gisteren de grote winnaar op het Gala van de Friese popmuziek. In De Lawei in Drachten werd voor de eerste keer dit gala op een ietwat kneuterige wijze gehouden. Tot vorig jaar werd de Friese Popprijs - dat is de prijs voor de persoon, band of instelling die het meest heeft bijgedragen aan de Friese popmuziek - steeds uitgereikt op het Freeze festival. Op dat festival, min of meer de traditionele opening van het Friese muziekseizoen, speelt de crème de la crème van de Friese popmuziek en dat was dus een prima plek om diegene die de Friese popmuziek het best onder het voetlicht bracht te eren.

Economievrijdag, 22 december 2006

Caravana in WTC volgeboekt

Leeuwarden - De grootste vakantie- en caravanbeurs van Noord-Nederland, de Caravana in het WTC in Leeuwarden, is voor komend jaar volgeboekt. ,,We werken nu met een wachtlijst”, vertelt projectmanager Wilco Camp. De beurs wordt gehouden van 25 tot en met 30 januari volgend jaar. Met 160 standhouders is het aantal deelnemers redelijk stabiel. De totale oppervlakte van de beurs komt dit jaar uit rond de 34.000 vierkante meter. Vergeleken met de vorige edities in Zuidlaren is dat een groei van ongeveer vierduizend vierkante meter. In januari wordt de zevenenveertigste editie georganiseerd.

Economievrijdag, 22 december 2006

Friesland Foods groeit in Indonesië

Meppel - Zuivelconcern Friesland Foods breidt zijn belang in dochterbedrijf PT Frisian Flag Indonesia uit. Het belang groeit met 21,9 procent naar 78,1 procent. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Een andere dochteronderneming, Friesland Foods Kievit, breidt de productiecapaciteit uit. De uitbreidingen zijn volgens het zuivelconcern vooral een gevolg van de sterke groei van de zuivelconsumptie in het Aziatische land. Deze groei zal zich naar verwachting doorzetten.

Economievrijdag, 22 december 2006

Hollema Bouw zelfstandig verder

Surhuisterveen - De directie van Hollema Bouw uit Surhuisterveen heeft het bedrijf overgenomen van Hofstra Huizing Beheer uit Odoorn. Bijna twee jaar geleden kwam het toen failliete bedrijf in handen van Hofstra Huizing Beheer. Doel was destijds om een doorstart te realiseren van de bouw in de agrarische sector. De directieleden G. Land en A. Bosklopper nemen met terugwerkende kracht tot 1-1-2006 de onderneming over.

Economievrijdag, 22 december 2006

Het pand verlaten met baan èn glimlach

Sneek - Doen wat je leuk vindt en daarmee je geld verdienen, dat was het uitgangspunt van Wiep Bosgraaf (44) van PersoneelsNed uit Sneek. Het liep allemaal een stuk harder dan hij verwachtte. Na 3,5 jaar heeft zijn bedrijf al tien medewerkers, verdeeld over drie takken: uitzendbemiddeling, reïntegratie en outplacement. ,,Kwaliteit leveren en vooruitkijken”, zijn de belangrijkste redenen voor het succes, denkt Bosgraaf.

Economievrijdag, 22 december 2006

30.000 mensen melden zich bij Verliespolis

Leeuwarden/Den Haag - 30.000 mensen met een beleggingsverzekering hebben zich tot nu toe aangemeld bij de site Verliespolis.nl. Zij denken de dupe te zijn geworden van hoge kosten die verzekeraars rekenen voor deze complexe verzekeringsvormen. Dat meldt woordvoerder H. de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH), een van de initiatiefnemers van de site.

Economievrijdag, 22 december 2006

Poiesz neemt Edah’s in Kollum en Gorredijk over

Sneek - Poiesz Supermarkten neemt twee winkels van Edah in Gorredijk en Kollum over. Volgens de supermarktonderneming wordt de vestiging in Gorredijk op 1 januari overgenomen. De winkel in Kollum verandert 1 februari van eigenaar. Beide winkels worden binnen enkele weken na de overname omgebouwd tot Poiesz-winkels. Tijdens de ombouw gaan de winkels dicht.

Economievrijdag, 22 december 2006

Vlees op de kerstdis mag weer wat kosten

Leeuwarden - Consumenten betalen dit jaar fors voor het stukje vlees op de kerstdis. Bij Poelier Nicolai in Twijzel gaan de verkopen dit jaar zo goed dat ,,het lijkt of er helemaal geen armoede meer is in Nederland. Het dure vlees is bijna niet aan te slepen”, vertelt een woordvoerder.

Economievrijdag, 22 december 2006

‘Matras verkoopt makkelijker dan kleding’

Drachten - Na bijna vijftig jaar bedden te hebben verkocht, sluit Pieter Bosma (72) eind december zijn beddenzaak in Drachten. ,,Het is voldoende geweest”, vindt de oprichter van het op een na grootste familiebedrijf in de branche in het Noorden. Helemaal afscheid nemen is er echter nog niet bij. Het bedrijf dat hij in Leeuwarden heeft, wil hij de komende jaren weer beter op de kaart zetten. ,,Vanaf 1 januari houden we daar uitverkoop. We gaan het rigoureus aanpakken en geven het bedrijf een meer luxe uitstraling.”

Hoofdartikelvrijdag, 22 december 2006

Het feest...

Het kerstfeest is de herdenking van de geboorte van Jezus. Het gaat dus niet om de geboorte als zodanig; die is geweest. Die geboorte is geschiedenis; de verhalen die daarover in de bijbel staan, gáán over iets, namelijk over het feit dat zoveel jaar geleden een bijzonder kind is geboren in Bethlehem. Maria wist het dat het kind dat zij verwachtte, van Godswege ter wereld zou komen. De herders kregen de aankondiging dat de messias was geboren en ze kregen aanwijzingen om het kind te vinden. De wijzen uit het Oosten lazen in de sterren dat een koning was geboren en ook hen werd de weg gewezen. Vanaf de geboorte is Jezus gezien als de langverwachte redder. Het kerstfeest verwijst naar die gebeurtenissen; die zijn reden en rechtvaardiging van het feest.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Fries verkeer eist minder slachtoffers

Leeuwarden - Het verkeer in Fryslân lijkt in 2006 minder levens te hebben geëist dan ooit sinds de opmars van de auto. Volgens de voorlopige cijfers van de Politie Fryslân vielen er dit jaar 35 dodelijke slachtoffers te betreuren in het Friese verkeer. Sinds 1947, het jaar dat het aantal verkeersdoden voor het eerst werd bijgehouden, is dat nooit zo laag geweest.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Wmo-roadshow langs Friese kerken

Ferwert - ,,Het is op dit moment behoorlijk hectisch”, zegt Jan Douwe de Jong, directeur van de christelijke zorgcombinatie Interzorg uit Ferwert. Dat heeft alles te maken met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (wmo) per 1 januari 2007. ,,We zijn al vier jaar bezig om onze organisatie hierop af te stemmen, en nu moet het gebeuren.”

Regiovrijdag, 22 december 2006

Geen uitkeringsstad meer

Leeuwarden - Met ‘Leeuwarden uitkeringsstad’ was het eens makkelijk schelden op de gemeente met ruim vierduizend inwoners in de bijstand. Maar niet meer, als het aan burgemeester en wethouders ligt. De benadering van het uitkeringsbestand gaat op de kop. Leeuwarden moet het werkend hart van Fryslân worden.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Een nieuw park voor Froubuurt

Vrouwenparochie - ,,De springsloot moet dicht!” Bijna ieder jaar in het afgelopen decennium werd het wel gezegd op de jaarvergadering van Dorpsbelang Vrouwenparochie: die gevaarlijke waterplas van de opgeheven fierljepvereniging, kan die niet eens weg? En het met onkruid overwoekerde terrein er omheen dan graag ook meteen aanpakken!

Regiovrijdag, 22 december 2006

‘Fryslân laat functie boerderij juist vrij’

Leeuwarden - Het platteland van Fryslân verpaupert niet en een nieuwe bestemming zoeken voor vrijkomende boerderijen wordt juist gestimuleerd in Fryslân. Dat zegt gedeputeerde Andriesen. Zij deelt absoluut niet de zorgen van Rabobanktopman H. ten Cate, die in een brief aan onder anderen landbouwminister Veerman de noodklok luidt over de strenge lokale regels voor nieuwe bestemmingen van leegkomende boerderijen. Dit zou leegstand, verloedering en verpaupering tot gevolg hebben.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Wethouder op zoek naar draagvlak

Leeuwarden - Ruim twee maanden duurt nu het protest van bewoners van het Leeuwarder Vliet tegen de komst een heroïneverstrekkingsunit in de buurt. Jaren duurde het voordat de huidige gebruikersruimte aan de Zuidergrachtswal zijn definitieve plek kreeg. Altijd geeft het ‘gedoe’, zulke instellingen. Verantwoordelijk wethouder Sluiter wil kijken of dat niet anders kan. Wie weet hoe, mag het zeggen.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Branden leiden tot extra patrouilles

Balk - De politie gaat de komende tijd extra surveilleren in Wyckel en Sondel. Politiechef Klaas Aalbers van het team Iselmar heeft dat gisteren tijdens een druk bezochte informatiebijeenkomst in de Treemter in Balk toegezegd aan de inwoners van beide dorpen. Aanleiding voor de bijeenkomst, die een besloten karakter had, was de serie branden in beide dorpen.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Geurproef politie geen geldig bewijs

Leeuwarden - Justitie in Leeuwarden inventariseert bij hoeveel veroordeelden sinds september 1997 gebruik is gemaakt van identificatieproeven op basis van geur door politiehonden als strafrechtelijk bewijsmateriaal. Dit is ongeldig, heeft het college van procureurs-generaal bepaald.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Als iedereen maar van de gekleurde stickers afblijft

Leeuwarden - Het draaiboek is als van een militaire operatie, volgens Gert Kroon kan er dus weinig misgaan. ,Als iedereen maar van de gekleurde stickers afblijft.” Vanaf vandaag verhuizen ruim negenhonderd medewerkers van het provinciehuis. Daar zijn vijf dagen de tijd voor, want zondag en eerste en tweede kerstdag is iedereen vrij en 30 december moet de klus met behulp van 120 verhuizers geklaard zijn.

Regiovrijdag, 22 december 2006

Monumentenpot verdeeld

Leeuwarden - De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft 56 rijksmonumenten subsidie verleend voor hoognodig restauratiewerk. Ruim 3 miljoen van de 32,9 miljoen euro gaat naar zes Friese monumenten. In sommige gevallen komt de steun geen moment te vroeg.

Regiovrijdag, 22 december 2006

3D-vaas van een miljoen borduursteekjes

Vrouwenparochie - Creativiteit, inzicht, geduld en niet te vergeten: een miljoen steekjes. Het geheim van een winnend borduurwerk. En dan niet zo‘n ,,standaard werkje” dat plat aan de muur hangt. Nee, Adri de Vries-Tadema (49) uit Vrouwenparochie gaat voor het stevige werk. Ze maakte een 3D-vaas met drie hortensiabloemen erin. Met haar kunstwerkje won ze onlangs een Europese wedstrijd, uitgeschreven door naaimachinefabrikant Bermina uit Zwitserland.

Sportvrijdag, 22 december 2006

Eagles klopt vleugellam Cambuur

Deventer – Cambuur Leeuwarden verloor gisteravond kansloos tegen een bij vlagen goed voetballend Go Ahead Eagles. Voor rust, toen de thuisclub in de hoogste versnelling speelde werden de Leeuwarders bijkans gedeclasseerd. Toch bleef het bij een magere 1-0, omdat doelman Peter van der Vlag in een bloedvorm stak.

Sportvrijdag, 22 december 2006

Eerste missie van Sven Kramer is geslaagd

Heerenveen - Korte afstanden. Gruwelen deed Sven Kramer er tot dit seizoen nog net niet van, balen wel. Want hij kwam er te veel op tekort om de wereldtitel allround te kunnen winnen. Het WK van februari in Heerenveen staat sinds de zomer echter rood omcirkeld in zijn agenda. En dus pakte hij de handschoen op: de korte afstanden moesten beter. En ze zijn inmiddels beter. De eerste echte allroundtest komt dit weekend, als in Thialf het NK allround op de rol staat.

Sportvrijdag, 22 december 2006

Cambuur wil bewogen jaar in stijl afsluiten

Leeuwarden - De terechte euforie van de zege op RBC is alweer verleden tijd. Cambuur Leeuwarden maakt zich vandaag op voor de laatste competitiewedstrijd voor de korte winterstop. Het is al de tweede keer in dit halfjaar dat de Leeuwarders de GA Eagles uit Deventer treffen. Eind oktober troefde de Cambuurformatie het team van trainer Mike Snoei nog af met 3-1.

Sportvrijdag, 22 december 2006

Marinus Dijkhuizen weet weg bij Cambuur

Leeuwarden - Marinus Dijkhuizen houdt van herhalingen. In 1996 verhuisde hij van Rotterdam naar Leeuwarden en nu verlaat hij andermaal Excelsior om zich op 3 januari 2007 weer bij Cambuur Leeuwarden te melden dat een trainingskamp in Hoenderloo afwerkt. De 34-jarige Dijkhuizen wordt de rest van het seizoen gehuurd van Excelsior en tekende gister een éénjarig contract bij Cambuur voor het seizoen 2007-2008.

Sportvrijdag, 22 december 2006

‘Vuilnisman’ van Aris nog lang niet tevreden

Leeuwarden - Het gaat goed met Woon!Aris. Met de zege zaterdag tegen Giants in Bergen op Zoom steeg de Leeuwarder basketbalformatie naar een indrukwekkende vijfde plaats. Een hele prestatie met een budget dat tot de laagste van de eredivisie behoort. Er is afgelopen zomer kien ingekocht, zo blijkt aan het einde van 2006. De zeven Amerikanen die het team moeten dragen, vervullen hun rol met verve. Eén van hen is Tyler Amaya, alias de garbageman (vuilnisman).

Sportvrijdag, 22 december 2006

Dijkhuizen is weer terug op oude nest

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft Excelsior-spits Marinus Dijkhuizen aan de selectie toegevoegd als extra aanvaller. Gisteren meldde het Friesch Dagblad al dat de 34-jarige aanvaller alleen nog de medische keuring moest ondergaan. Dijkhuizen, die al eerder voor de Leeuwarders speelde, heeft een contract getekend voor anderhalf jaar.

Sportvrijdag, 22 december 2006

Renate Groenewold wil een ‘groen’ podium

Heerenveen - Kerst en oud en nieuw zijn in aantocht en zelden zullen de schaatsers van TVM zo letterlijk het gevoel hebben gehad van feestdagen als dit jaar. Want het seizoen verloopt tot nu toe op rolletjes. Voor iedereen binnen de groene brigade van TVM. Ook voor Renate Groenewold. Zelden zat ze zo goed in haar vel als tegenwoordig. En dus kijkt ze vol vertrouwen vooruit naar het NK allround van dit weekeinde in Heerenveen. Het is niet het belangrijkste toernooi van het jaar, maar bagatelliseren doet ze het niet. ,,Er is natuurlijk wel een titel te vergeven”, klinkt het gedecideerd.

Weervrijdag, 22 december 2006

Het weer

Vanavond en vannacht hebben we wisselend bewolkt weer, met name in het zuiden enkele mistbanken. Het kwik zakt niet verder dan ongeveer 3 graden, behalve in het zuiden waar het plaatselijk licht kan vriezen. De wind is zwak uit het westen tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties