Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 22 december 2005.

Economiedonderdag, 22 december 2005

FNV stelt aanvraag faillissement Enna uit

Leeuwarden – Vakbond FNV Bondgenoten heeft de faillissementsaanvraag voor Enna Aerosols uitgesteld. Dat maakte FNV-bestuurder D. de Valk gisteren bekend.

Economiedonderdag, 22 december 2005

Ondernemers goed op hun plaats in Fryslân

Amsterdam – Ondernemers zijn in Fryslân goed op hun plaats. Weinig files, voldoende geschoold personeel en lage vestigingskosten zorgen voor een goed ondernemersklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van R. Blom van Graydon. Blom pleit voor een betere spreiding van bedrijven in Nederland, omdat nu alle problemen zich concentreren in het Westen.

Hoofdartikeldonderdag, 22 december 2005

Platteland bloeit door…

Geld levert het dan wel niet op, maar eer des te meer: Koudum is als enig Nederlands dorp genomineerd voor de negende ‘Dorferneuerungspreis 2006’, een prestigieuze onderscheiding die eens in de twee jaar aan één dorp in Europa wordt uitgereikt. Dat is een opsteker, vooral voor de mensen achter de stichting Trochgean. Ooit opgericht als actieclubje dat het spoorlijntje Stavoren – Koudum/Molkwerum wilde behouden, later uitgegroeid tot de motor die het dorp in een opwaartse spiraal heeft gebracht. Dat begon na de gemeentelijke herindeling waarbij het gemeentehuis verdween. Om verdere afkalving te voorkomen, werd de stichting heropgericht en werd het Morraplan geboren (wonen aan het water, een dorpsuitbreiding van 15 procent). Bijna niemand zag er wat in, de gemeente trok zich terug, maar de zeven initiatiefnemers zetten hun droom door en namen grote risico’s door persoonlijk garant te staan. Het werd een succes, de opbrengst werd bij de bank geparkeerd en van de rente is een indrukwekkende lijst initiatieven (mee-)betaald, van adsl in het dorp tot een multifunctioneel centrum, van kunstwerk tot het beheren van de pot voor renovaties. Houdt de bloemist op het plein ermee op, dan koopt de stichting het pand, knapt het op en zorgt dat het een goeie bestemming krijgt die het dorp mee levendig houdt.

Regiodonderdag, 22 december 2005

‘Onze aanwezigheid brengt stukje rust’

Leeuwarden – Een spannende periode met onbekende gevaren en beperkte bewegingsvrijheid in een door oorlogen verwoest land. Zo wordt de Nederlandse vredesmissie in Afghanistan ervaren, zei luitenant-generaal J.H. de Jong gisteren. In een kale loods van het Fries Expo Centrum kregen 140 militairen, grotendeels afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden, gisteren de herinneringsmedaille vredesoperaties. Zij maakten van juni tot en met september deel uit van het eerste Nederlands/Belgische EEAW F-16 Detachement ISAF in Kabul.

Regiodonderdag, 22 december 2005

Beste ‘waddenprojecten’ krijgen geld

Den Haag – Geen strakke verdeling van geld over de thema’s ‘economie’ en ‘natuur’, maar een bijdrage voor projecten die aantoonbaar kunnen bijdragen aan ‘de ecologie en een duurzame ontwikkeling van het waddengebied.’ Zo wil minister Dekker van Milieu het Waddenfonds (800 miljoen euro) verdelen. Dat heeft ze, mede namens de andere ministers, aan de Tweede Kamer geschreven. De minister houdt de subsidiepot zelf onder beheer, maar de regio krijgt wel ‘een zwaarwegende adviserende rol’, aldus de brief aan de Kamer. Het Regionaal College Waddengebied (RCW) mag bijvoorbeeld de volgorde van te subsidiëren projecten bepalen. Belangrijke voorwaarde voor alle aanvragers is dat ze zelf ook een deel van het project moeten betalen. Voor activiteiten op het gebied van ‘kennis’, ‘natuur’ en ‘veiligheid’ moet de aanvrager zelf 10 procent bijdragen; economische projecten moeten voor 60 procent door de initiatiefnemer betaald worden. Volgens de regering moet op die manier in twintig jaar ruim een miljard euro in het waddengebied geïnvesteerd worden.

Regiodonderdag, 22 december 2005

Gemeenten weren UMTS-masten

Leeuwarden – Tientallen gemeenten weigeren nog langer mee te werken aan de plaatsing van UMTS-masten voor mobiele telefonie. Daarmee staat Leeuwarden niet langer alleen in haar weigering om bouwvergunningen voor deze masten af te geven, zolang de gezondheidseffecten van de straling niet bekend zijn. De gemeenteraad van Leeuwarden nam in september een motie aan van PAL/GroenLinks, waardoor de plaatsing van UMTS-masten van de baan is. Allen voor masten lager dan vijf meter is geen vergunning nodig. Inmiddels zijn er zeker 25, mogelijk zelfs veertig gemeenten die ook weigeren om dergelijke masten te bouwen. Dat bevestigt een woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van mobiele telefoonaanbieders.

Regiodonderdag, 22 december 2005

‘Wonen op water’ moet ontvolking Fryslân tegengaan

Leeuwarden – Fryslân legt zich niet neer bij de eerder dit jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelde bevolkingsafname in deze provincie. In het Ontwerp Streekplan legt de provincie nog meer de nadruk op Fryslân als woonprovincie dan al de bedoeling was. Er zullen onder meer aantrekkelijke woonvormen op het water worden bedacht.

Regiodonderdag, 22 december 2005

Op bijna alle scholen wordt drugs gedeald

Leeuwarden – Op 89 procent van alle middelbare scholen in Nederland wordt in drugs gehandeld door leerlingen. Harddrugs als cocaïne en xtc zijn volop te verkrijgen. De situatie rond scholen is ,,zorgwekkend”, zegt de politie. Minister Van der Hoeven wil snel maatregelen. Onderzoekers van het online jongerenmagazine Spunk bezochten tachtig van de 1300 Nederlandse scholen, waaronder vijf scholen in Fryslân. Op 93 procent van die scholen was wiet en/of hasj verkrijgbaar en bij 61 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs is xtc voorhanden. Cocaïne was op 40 procent van de scholen te koop en dat gold bij 19 procent voor speed. Andere vaak verhandelde drugs zijn lsd, ghb en paddo’s.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2005

Family7 met kerst gratis te zien via Essent

Apeldoorn – De jongste Nederlandse familiezender Family7 is bij Kabelexploitant Essent tijdelijk via het preview kanaal te zien.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2005

Hulp volgens een driestappenplan

Amersfoort - Een jaar geleden vond de tsunami plaats. Na de ramp kwam 200 miljoen aan giften in ons land binnen. In een drieluik vertellen drie Nederlandse christelijke organisaties wat ze met het geld deden. Vandaag deel 1: World Vision.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 december 2005

Kampen krijgt ‘Youth Ministry’

Kampen – Kampen gaat zich richten op ‘Youth Ministry’. De Theologische Universiteit Kampen heeft per 1 januari 2006 dr. Erna Zonne (1976) aangesteld als universitair docent. Het gaat om een benoeming voor drie jaar. Zij zal zich binnen de leerstoelgroep Praktische Theologie bezig gaan houden met onderwijs en onderzoek op het gebied van jongerenpastoraat, ook wel ‘Youth Ministry’ genoemd. Erna Zonne, (1976) promoveerde in Frankfurt am Main op een onderzoek naar interreligieus leren op de basisschool.

Sportdonderdag, 22 december 2005

Flyers maakt het zichzelf weer moeilijk

Heerenveen - De zege van Vadeko Flyers op Amstel Tijgers Amsterdam in de eerste wedstrijd van de halve finale om de beker was woensdagavond verdiend. Toch maakten de ijshockeyers van Heerenveen het zich weer onnodig moeilijk. Na een 3-0 voorsprong leek de kaars langzaam uit te gaan, maar hield doelman Marcel Nijland zijn ploeg in de race.

Weerdonderdag, 22 december 2005

Bewolking


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties