Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 februari 2011.

Cultuurdinsdag, 22 februari 2011

Tryatersalon in teken van schrijven teksten voor toneel

Leeuwarden - Tryater houdt vanavond opnieuw een zogeheten Salon. De avond, bedoeld om de dialoog aan te gaan over theatermaken met mensen van buiten het gezelschap, staat in het teken van het schrijven van toneelteksten. Aan de Salon doen dit keer een kleine dertig leden mee van It Fryske Skriuwersbûn.

Cultuurdinsdag, 22 februari 2011

Recordaantal bezoekers expositie Museum Belvédère

Oranjewoud - De tentoonstelling met werk van de broers Bram en Geer van Velde in Museum Belvédère in Oranjewoud heeft 12.500 bezoekers getrokken. Dat is een record, aldus een woordvoerster van het museum gisteren. De expositie was te zien van 12 november tot en met 13 februari. ,,Het was vooral opvallend dat er veel mensen uit het westen van het land en uit het buitenland naar de tentoonstelling kwamen, waar we doorgaans meer mensen uit de regio trekken”, aldus de woordvoerster.

Economiedinsdag, 22 februari 2011

Fryslân verkavelde 1750 hectare landbouwgrond

Leeuwarden - In de provincie Fryslân zijn vanaf 2008 meer dan 2600 voetbalvelden aan landbouwgrond verkaveld. Dat komt neer op een terrein van 1750 hectare. Dat meldde de provincie Fryslân gisteren. In 2010 heeft het Projectbureau Kavelruil Fryslân dertien kavelruilen afgerond. Bij de dertien kavelruilen verwisselde 665 hectare landbouwgrond van eigenaar. Dit zijn twee kavelruilen meer dan het jaar ervoor.

Hoofdartikeldinsdag, 22 februari 2011

Provincies, Eerste Kamer...

Naarmate de verkiezingen voor Provinciale Staten naderen, neemt de spanning toe. Landelijke politici zwermen uit over het land. De politici van de coalitie nemen cadeautjes mee, zoals minister Verhagen die, op bezoek in Fryslân, iets roept over zoutwinning onder de Waddenzee die vanaf nu zijn voorkeur heeft. Of die opvatting daadwerkelijk leidt tot stopzetting van de zoutwinning onder land, is nog maar de vraag. Maar provinciale politici zijn er maar wat blij mee; ze zien een uitspraak als die van Verhagen als ondersteuning van hun campagne. Geert Wilders bezocht onder meer de synagoge van Bourtange en voegde bejaarden in een verzorgingshuis in Meppel toe dat hij vindt dat zij het ‘duizendmaal beter’ moeten hebben dan mensen in de gevangenissen. Zo, dat is tenminste een goed thema voor de Provinciale Statenverkiezingen. Van de VVD hebben we nog de wat sneue beelden voor ogen van minister Schultz, die met vlaggetjes staat te zwaaien vanwege een experiment met 130 kilometer per uur. Weliswaar niet op provinciale wegen, maar wat doet het er toe, het is verkiezingstijd en we willen met z’n allen ‘lekker doorrijden.’ En PvdA-leider Job Cohen kwam afgelopen weekeinde een bezoekje brengen aan de Leeuwarder wijk De Wielenpôlle.

Regiodinsdag, 22 februari 2011

Geen rek Friese woningmarkt

Leeuwarden - De plannen van het kabinet voor de sociale huursector pakken slecht uit voor de noordelijke provincies. De voorstellen zijn namelijk afgestemd op landelijke cijfers en die komen niet overeen met de situatie in Fryslân, Groningen en Drenthe.

Regiodinsdag, 22 februari 2011

Beerenburgmuseum van Leeuwarden naar Harich

Harich - Het museumwinkeltje van Meekma Beerenburg verhuist naar Harich. De historische winkel, die tot januari 2010 was ondergebracht in een pand in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden, wordt ondergebracht in het voormalige koetshuis van Landgoed-Hotel Welgelegen aan Welgelegen in Harich. Half maart gaat het museum open.

Regiodinsdag, 22 februari 2011

Recreatie óf natuur? Erg lastige keus

Leeuwarden - Natuur en milieu: het onderwerp gisteren tijdens een verkiezingsdebat op hogeschaal Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Tijdens korte debatten over vier stellingen kruisten telkens vier politici de degens. De andere kandidaat-statenleden en het publiek mochten er zich mee bemoeien. Of dat de inhoud van het debat ten goede kwam, valt te betwijfelen.

Regiodinsdag, 22 februari 2011

‘De stellingen in de loods vlogen wel een meter heen en weer’

Christchurch - ,,Het is een en al paniek hier”, zegt Edward Goodijk uit Sexbierum, die tijdelijk met drie Friese vrienden vlakbij Christchurch in Nieuw-Zeeland werkt. Bij een aardbeving in die omgeving zijn vandaag zeker 65 mensen om het leven gekomen. Burgemeester Bob Parker spreekt van een ,,zwarte dag in de geschiedenis”. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog oploopt.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 februari 2011

Apostolisch Genootschap gaat voor zonnepanelen

Heerenveen - Het Apostolisch Genootschap in Nederland gaat vijftig gebouwen met zonnepanelen uitrusten. Onlangs gebeurde dit al met het kerkgebouw in Heerenveen.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 februari 2011

Hoorzitting over verbouwing Grote Kerk Drachten

Drachten - Een kerkelijk geschillencollege buigt zich over de ingediende bezwaren tegen de verbouwing van de Grote Kerk in Drachten. Op 13 april houdt het Regionaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen een hoorzitting in de Fenix in Leeuwarden.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Veel jeugdschakers op FK

Sneek - De organisatie van de Fries jeugdkampioenschappen schaken in Sneek mag zich verheugen op een groot aantal schakers. Aan het FK doen 75 jeugdschakers mee en dat zijn er meer dan in voorgaande jaren.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Geen draverijen op Victoria Park

Wolvega - De draverijen van Wolvega gaan zaterdag niet door. In verband met het geringe aantal vooraangiften is de meeting geannuleerd.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Vier duels schorsing voor Guijt

Leeuwarden - Cambuurspeler Danny Guijt is door de strafcommissie van de KNVB voor vier duels geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd van afgelopen vrijdagavond tegen RBC Roosendaal. De middenvelder werd kort voor tijd door scheidsrechter Cairo uit het veld gestuurd na een vermeende elleboogstoot tegen Wesley Pollemans.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

De Ster van Zwolle; een klassieker met uitstraling

Zwolle - Met de traditionele ‘Ster van Zwolle’ gaat op zaterdag het wielerseizoen van start. Het is de 51e editie van de wedstrijd, met start en finish in Zwolle, die al 45 jaar geldt als dé openingsklassieker van het wegseizoen. De ‘Ster’ staat al een halve eeuw garant voor boeiende wielersport en dat was voor de organiserende Stichting Sport Evenementen (SSE) de reden om na de vijftigste editie het boek 50 jaar Ster van Zwolle (1961-1910) uit te brengen.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Na Cambuur laat ook Emmen oog vallen op Mart Dijkstra

Leeuwarden - Harkemase Boys-verdediger Mart Dijkstra weet zich in de belangstelling bij meerdere clubs uit het betaalde voetbal. Dat SC Cambuur interesse heeft in de voormalige speler van Jong FC Groningen was al duidelijk, maar ook FC Emmen is in de race voor de handtekening van de 20-jarige Dijkstra.

Sportdinsdag, 22 februari 2011

Clubscheids moffelt kaarten de onder tafel

Leeuwarden - Een groot aantal clubscheidsrechters in het amateurvoetbal verzuimt om gele en rode kaarten op het wedstrijdformulier te vermelden. Daardoor loopt voetbalbond KNVB jaarlijks honderdduizenden euro’s mis. Elke weekeinde worden zo’n 26.000 wedstrijden door clubscheidsrechter geleid.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties