Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 januari 2010.

Cultuurvrijdag, 22 januari 2010

Extra concert ‘Jazz our Souls’ door Fries Project Orkest

Leeuwarden - Het Fries Project Orkest komt met een extra concert van Jazz our Souls op 31 januari. De eerste twee concerten in de middag waren zo snel uitverkocht, dat ze ’s avonds nog een derde, extra optreden geven.

Cultuurvrijdag, 22 januari 2010

Marc Jacobs laat in nieuw boek lezers personages bepalen

Leeuwarden - Marc Jacobs, oud-politiechef in Leeuwarden, schrijft samen met Marike Vreeker een nieuw boek waarbij lezers de personages bepalen. Wie wil kan op de website van het schrijversduo zijn naam en uiterlijke kenmerken achterlaten en aangeven als welk personage hij in het boek wil figureren.

Cultuurvrijdag, 22 januari 2010

Friese metalband Greyline geeft cd gratis weg

Leeuwarden - De Gronings-Friese metalformatie Greyline geeft zijn nieuwe album Behind the masquerade gratis weg als download via de eigen website. De band ziet het verspreiden van hun muziek via internet als de toekomst, en kan op deze manier veel sneller een groter publiek bereiken, stellen de muzikanten in een persbericht.

Cultuurvrijdag, 22 januari 2010

Zangers gevraagd voor concert herdenking oorlog

Joure - Stichting Nationale Herdenking Joure is op zoek naar zangers voor een projectkoor voor een herdenkingsconcert op 26 april in Joure. Tijdens het concert, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog, wil het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest (NASKA) onder leiding van Jan Vermaning de Misa Tango van Luis Bacalov uitvoeren. De zangpartijen moeten worden gezongen door zangers uit de gemeente Skarsterlân.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Werkloosheid stijgt vooral onder 45-plussers

Den Haag - In de periode oktober-december 2009 waren gemiddeld 410 duizend personen werkloos in Nederland. Dit komt overeen met 5,3 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 3,7 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In een jaar tijd zijn er 125.000 werklozen bijgekomen.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Beeldhorloge van Timer uit Sneek is productierijp

Sneek - Het beeldhorloge van het bedrijf Timer uit Sneek is productierijp. Veertig cliënten van zorginstelling Talant hebben het beeldhorloge met succes in de praktijk getest.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Biologische sector vreest duurzamere producten

Zwolle - De biologische sector vreest de opkomst van duurzame producten zoals het tussensegment vlees. Dit is duurzamer geproduceerd vlees, maar niet biologisch. Dat zei Martin Wiersema, voorzitter van de LTO-vakgroep Biologische landbouw gisteren tijdens het congres voorafgaand aan de Biovak in Zwolle.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Prijs van grond in landbouw door grens 40.000 euro

Arnhem - De gemiddelde grondprijs voor bouwland is in Nederland het vierde kwartaal van 2009 voor het eerst boven de 40.000 euro gekomen. In het laatste kwartaal van 2009 werd gemiddeld 40.128 euro per hectare bouwland betaald. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. De grondprijs voor bouwland is gemiddeld met bijna 8 procent gestegen ten opzichte van 2008.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Veemarkt in Leeuwarden stopt met weidevee

Leeuwarden - Veemarkt Leeuwarden stopt met het verhandelen van weidevee. Reden is de strenge regelgeving, waardoor het vermarkten van weidevee niet meer mag worden gecombineerd met het vermarkten van stieren. Bovendien vallen ook de laatste vetweiders af als kopers van weidevee.

Economievrijdag, 22 januari 2010

Kwart meer Friezen werkloos

Groningen - Het aantal werkzoekenden in Fryslân is in de laatste maand van vorig jaar met 5,1 procent gestegen. Dit is de sterkste toename in een maand tijd in 2009 en over het hele jaar is het aantal werkzoekenden met een kwart gestegen. Dit is het hoogste stijgingspercentage in Nederland. Dit meldt UWV Werkbedrijf Noord.

Hoofdartikelvrijdag, 22 januari 2010

Een actieve Tweede Kamer...

De eerste conclusie van de commissie-Davids in het Irak-rapport is dat het beter was geweest als het Irak-onderzoek veel eerder had plaatsgevonden. Dat is een kritiekpunt dat de Tweede Kamer zichzelf moet aanrekenen. Met de commissie-De Wit, die deze week begonnen is met onderzoek naar de financiële crisis, kan de Kamer laten zien niet weer dezelfde fout te maken.

Hoofdartikelvrijdag, 22 januari 2010

De Nederlandse Spoorwegen...

In 1917 ging privébedrijf de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij samenwerken met de eveneens zelfstandige Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Ze vormden de belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen (NS).

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Leerlingen positiever door boksles

Tytsjerk - Met het zweet op het voorhoofd rennen achttien kinderen rondjes om een geďmproviseerde ring en grote bokszakken. Allemaal hebben ze zware handschoenen aan om hun bezwete knuisten. ,,Kom op, doorrennen!”, schreeuwt coach Michel Weening vanaf de zijkant.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Dongeradeel krijgt nieuw azc

Dokkum - Er komt een nieuw asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente Dongeradeel. Burgemeester en wethouders hebben besloten om actief op zoek te gaan naar een geschikte locatie.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Kamperen in 2060 doen we met amfibische camper

Leeuwarden - Over vijftig jaar gaan we met een kampeerauto op stap die met net zoveel gemak over de weg als op het water vooruit komt. En de kampeerwagen van de toekomst kan natuurlijk vliegen, net als onze auto’s.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

GGD kan groei kinderopvang niet bijbenen

Leeuwarden - De kinderopvang groeit zo hard dat veel inspecterende GGD-organisaties het tempo niet kunnen bijhouden, waarschuwt hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam. In Fryslân was twee jaar geleden de nood veel hoger dan nu. De achterstand van toen is inmiddels ingelopen.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Friezen haken in op landelijke actiedag voor Haďti

Leeuwarden - Vandaag is de landelijke actiedag voor de wederopbouw van Haďti. Op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties stond de teller gisterochtend al op 10,6 miljoen euro. Veel Friezen zijn vandaag weer in touw om dat bedrag verder aan te vullen.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Tunnel moet blijven in NW-tangent

Leeuwarden - De colleges van Leeuwarderadeel, het Bildt en Ferwerderadiel kunnen met versoberingen van de Noordwest Tangent, een nieuwe rondweg van Bitgummole naar Stiens, leven mits de middelste autotunnel niet uit de plannen wordt geschrapt. De colleges zijn zelfs bereid mee te betalen aan de tunnel Langestraat. Dat zei wethouder Keizer van Leeuwarderadeel gisteren tijdens een hoorzitting voor Provinciale Staten.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Toch geen buitenopslag afval bij REC

Harlingen/Leeuwarden - Afvalbedrijf Omrin zorgt ervoor dat ze uiterlijk 1 maart een verbeterde aanvraag kan indienen voor een milieuvergunning voor de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. Daarin wordt dan niet meer gesproken over buitenopslag van afval, opdat daar geen ruzie meer over komt met de stichting Afvaloven Nee.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Eenzame oudere kan samen weg met de uitjesbus

Sneek - In Nederland zijn tweehonderdduizend ouderen extreem eenzaam. Tegen de vereenzaming zet het Nationaal Ouderenfonds de BoodschappenPlusBus in, waarmee ouderen eropuit kunnen. De bus rijdt straks ook in Fryslân, in Sneek is een proef begonnen.

Regiovrijdag, 22 januari 2010

Raad dwarsboomt weer beschermde Bildtdijken

Sint Annaparochie - De Oude- en Nieuwebildtdijk krijgen voorlopig niet de status van beschermd dorpsgezicht. De gemeenteraad van het Bildt stemde gisteravond opnieuw tegen het verlenen van die status.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 januari 2010

Amerikaans leger krijgt tienduizenden bijbels

Washington - De American Bible Society heeft vorig jaar tienduizenden bijbels gegeven aan militairen op oorlogsmissie, en aan veteranen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2009.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 januari 2010

Kardinaal: sober carnaval vanwege ramp Haďti

Santa Cruz - De Boliviaanse kardinaal Julio Terrazas Sandoval van Santa Cruz de la Sierra heeft de gelovigen in zijn land opgeroepen carnaval dit jaar minder uitbundig te vieren dan andere jaren vanwege de aardbeving in Haďti.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 januari 2010

Filosofie is ‘booming business’; het gaat ook over maatje 36

Groningen - Wat hebben religie en filosofie te maken met voetbal of kledingmaatje 36? Van alles, zo bleek gisteren tijdens het Filosofiesymposium 2010 op de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Rond de honderd vwo-leerlingen die dit jaar filosofie-examen doen en docenten waren bijeen in het Academiegebouw om te proeven hoe filosofie en religie in een universitaire setting kan zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 januari 2010

‘Kerken in VS mobiliseren voor adoptie’

Washington - De organisatie Together for Adoption (T4A) roept kerken in de Verenigde Staten op naast noodhulp hulp op lange termijn te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Haďti, in het bijzonder aan de weeskinderen in het land.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Flyers wint bij Grizzlies en neemt de derde plaats over

Groningen - Haje Flyers heeft gisteravond in een niet al te beste wedstrijd toch op redelijk eenvoudige wijze de punten meegenomen uit Groningen. Daarmee werd de derde plaats overgenomen van Geleen, maar was het spel nog veel te slordig. Er was sprake van, zoals coach Dave Hyrsky het omschreef, ‘helter-skelter-spel’.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Cambuur - Veendam, da’s Meul versus Van der Vlag

Het zal voor Peter van der Vlag vanavond in het Cambuurstadion even wennen zijn. Niet de kleedkamerdeur links in de catacomben, maar rechts. De goalie die na afgelopen seizoen moest vertrekken uit Leeuwarden, speelt met Veendam voor het eerst tegen zijn voormalige club. Daar staat de van Fortuna Sittard overgekomen David Meul als zijn opvolger onder de lat. De wedstrijd tussen SC Cambuur en BV Veendam; het is een wedstrijd tussen de nieuwe en de voormalige doelman van de Leeuwarders. Tijd voor een ‘vergelijkend warenonderzoek’.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Goochannejhad vervangt De Vries in basis Cambuur

Leeuwarden - Reza Goochannejhad zal vanavond in het thuisduel met BV Veendam waarschijnlijk zijn debuut voor SC Cambuur maken. De deze winterstop van Go Ahead Eagles overgekomen aanvaller vervangt in de basiself de geblesseerde Mark de Vries. De topscorer van de Leeuwarders (veertien treffers) kampt met een kuitblessure.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Vrouwen sc Heerenveen nipt onderuit

Tilburg De vrouwen van sc Heerenveen gingen gisteravond nipt onderuit tegen Willem II. Op het terrein van Hoofdklasser sc ’t Zand, toevallig ook de komende tegenstander in de bekercompetitie, leek Heerenveen na een prima eerste helft af te stevenen op een goed resultaat bij de koploper van de eredivisie. Na zeventig minuten trof international Karin van de Ven echter alsnog het Friese doel, waardoor er nipt met 1-0 werd verloren door de Friezinnen. Daardoor blijven de vrouwen van Heerenveen hekkensluiter.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Heerenveen scoort onvoldoende in derby

Groningen - Bij sc Heerenveen beseft iedereen onderhand wel hoe laat het is. Maar dat besef kan vooralsnog niet omgezet worden in daden. Gisteravond in de Noordelijke derby tegen lotgenoot FC Groningen ging het opnieuw mis. In Euroborg scoorde de formatie van trainer Jan de Jonge letterlijk en figuurlijk onvoldoende.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Meindert van der Weerd was altijd tegen het koningsschap

Bolsward - Oud-kaatser Meindert van der Weerd is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Weerd won als opslager tweemaal de PC. In 1955 zegevierde hij samen met Johannes Zijlstra (Kimswerd) en Wijtse Vlietstra (Franeker). Vier jaar later stond Van der Weerd samen met de Makkumers Albert Rinia en Rinnie Kuiper op ‘t Sjűkelân voor PC-voorzitter mr. Klaas Bijlsma. Van der Weerd leed aan een slopende ziekte.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Fellinga tijdens derby in actie voor Haďti

Groningen - Lesley Fellinga heeft gisteravond rondom de competitiewedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haďti. Fellinga, oud-speler van beide clubs en Haďtiaans international, had een collecte georganiseerd rond stadion Euroborg. Een sponsor zegde daarnaast toe voor elk doelpunt 500 euro te doneren. FC Groningen won de ‘derby van het noorden’ met 2-0 en dat leverde Fellinga nog eens duizend euro op voor zijn collecte.

Sportvrijdag, 22 januari 2010

Harkemase Boys domineert in 2009

Harkema Harkemase Boys mag zichzelf volgens de statistieken de beste ploeg van de zaterdaghoofdklasse C van 2009 noemen. De basis voor dit succes van trainer Henk de Jong werd gelegd in het seizoen 2008-2009 waarin Harkemase Boys kampioen werd. Ook dit seizoen draait de ploeg van Henk de Jong niet slecht - het staat vierde - maar kan, wanneer het haar inhaalwedstrijd wint, stijgen naar de tweede positie op de ranglijst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties