Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 22 januari 2009.

Cultuurdonderdag, 22 januari 2009

Inschrijving voor songfestival Liet 2009 geopend

Leeuwarden - Friese zangers en bands kunnen zich weer inschrijven voor het Friese songfestival Liet 2009. Geïnteresseerden kunnen tot 1 maart liedjes insturen die in het Fries of in een Friese streek- of stadstaal geschreven zijn, meldt Stichting Liet 91.

Economiedonderdag, 22 januari 2009

Biologische landbouw als Europees voorbeeld

Zwolle - De Nederlandse biologische landbouw kenmerkt zich steeds meer als een tak met multifunctionele aspecten zoals zorg en groene en blauwe diensten. Zo schetsten gisteren de sprekers de eigen branche op de eerste vakdag van de biologische landbouw in Zwolle. Hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg van de universiteit in Wageningen zei dat de multifunctionele landbouw, zoals de biologische landbouw steeds meer is, zich politiek ontpopt als hét Europese landbouwmodel. ,,De Nederlandse overheid wil dat ook, meer groene en blauwe diensten bij de boer zoals landschapsbeheer en waterberging. Meer takken op de boerderij geeft ook economische meerwaarde.” Volgens Van der Ploeg moet voorzichtig worden omgesprongen om dat in regels te vertalen. ,,Wanneer dat gebeurt, wordt het een nachtmerrie”, waarschuwde hij.

Hoofdartikeldonderdag, 22 januari 2009

Het onderzoek naar Irak...

Het leek goed geregeld: tijdens de kabinetsformatie in Beetsterzwaag kreeg CDA-leider Balkenende het voor elkaar dat de ChristenUnie en de PvdA ermee instemden geen parlementair onderzoek te doen naar de steun voor de oorlog in Irak. Terwijl met name de PvdA zich in de jaren ervoor hier sterk voor had ingezet. Maar dit onderhandelingssucces ziet de premier langzaam verdwijnen door een eigenzinnige opstelling van de Eerste Kamer en de VVD.

Regiodonderdag, 22 januari 2009

‘Dorpen willen geen Zuiderzeelijn maar een WiFi-verbinding’

Leeuwarden - De leefbaarheid in dorpen en wijken op het platteland op peil houden? Laat de dorpsbewoners het vooral zelf doen. Zo luidt het advies van oud-minister Pieter Winsemius. ,,Wij als witte boordenbestuurders hebben vaak een eigen waarheid van het platteland: heel romantisch, met gesloten gemeenschappen. En openbaar vervoer staat altijd bovenaan het klachtenlijstje. Het rare is: op het platteland kom je die mensen nooit tegen die zo zielig zijn.”

Regiodonderdag, 22 januari 2009

Toekomst bieden in Afghanistan gaat niet zomaar

Leeuwarden - Het begon met een ideetje voor een benefietlunch. Directeur Sabine Houwen van de opleiding zakelijke dienstverlening van het Friesland College weet nog hoe Shazia Suri naar haar toekwam. De 21-jarige vierdejaars mbo-studente financieel management wilde zo’n lunch organiseren om geld in te zamelen voor de stichting Samar, die hulp biedt aan de allerarmsten in Afghanistan.

Regiodonderdag, 22 januari 2009

Zwerver vaker op platteland

Leeuwarden - Het verenigingsleven op het platteland moet een functie krijgen bij het signaleren van dorpelingen die verpauperen. Dat pleidooi hield directeur Kees van Anken van maatschappelijke opvang Zienn gisteren. De daklozenproblematiek verhuist van stad naar middelgrote plaats, signaleerde burgemeester Bilker van Kollumerland.

Regiodonderdag, 22 januari 2009

De goederenbank is succesvol maar bitter is dat wel

Leeuwarden - Na lang wachten kon de Leeuwarder Goederenbank gisteren eindelijk het nieuwe onderkomen betrekken: een voormalige basisschool in de wijk Bilgaard. Krakers vernielden het interieur, maar de club blijft optimistisch.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 januari 2009

Eritrese christen lijdt nog steeds

Asmara - De situatie in de Eritrese gevangenenkampen is nog steeds dramatisch. Gearresteerde christenen verblijven in strafkampen, ondergrondse cellen en zeecontainers. In een van de strafkampen zouden onlangs twee christenen na langdurige marteling zijn omgekomen zijn in een militair gevangenenkamp, aldus Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Wanneer ze precies zijn overleden is niet duidelijk, vermoedelijk begin januari.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 januari 2009

De mens centraal, niet de wet

Den Haag - ,,De financiële crisis is een gevolg van onverantwoordelijk gedrag. We hebben onszelf overgeleverd aan wetten, het oordeel van anderen en eigen belang.” Dat zei minister Donner van Sociale Zaken tijdens de Residentie Pauze Dienst.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 januari 2009

Calvijntest krijgt wetenschappelijk vervolg

Amsterdam - Overdonderd zijn ze erdoor op de Vrije Universiteit en bij dagblad Trouw. Tienduizenden mensen vulden totnogtoe de Calvijntest in die zij bedachten in aanloop naar de vorige week gehouden Calvjnweek. Het was een aardigheidje, bedoeld als reclame.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 januari 2009

Engwierum eerste gemeente op Protestantsekerk.net

Utrecht - Engwierum is de eerste gemeente die online is in het project protestantsekerk.net. Het adres is: http://engwierum.protestantsekerk.net. De site is nog in ontwikkeling, maar wel is bijvoorbeeld al te lezen dat er 1 februari een feestelijke doopdienst is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties