Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 21 september 2009.

Cultuurmaandag, 21 september 2009

Groningen zet kunst op lp in de schijnwerpers

Groningen - Groningen zet komende winter de langspeelplaat in de schijnwerpers. Onder de naam DisCoverArt worden in de stad twee exposities georganiseerd waarin kunst rondom de geluidsdrager centraal staat. Ook komt er een lp-box met muziek van Groningse bands. Dat heeft het Grafisch Museum bekendgemaakt, die het evenement samen met de Openbare Bibliotheek organiseert.

Economiemaandag, 21 september 2009

VNO-NCW wil fiscale aftrek pensioen beperken

Amsterdam - De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat het kabinet de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies beperkt, zodat niet alleen de AOW op 67 ingaat, maar ook de pensioenuitkering.

Economiemaandag, 21 september 2009

Nieuw pand voor waterbedrijf Aquacombi Joure

Joure - Aquacombi uit Joure heeft afgelopen vrijdag een nieuw gebouw geopend. De gezonde groei van het klantenbestand zorgde voor de noodzaak van een nieuw bedrijfspand.

Hoofdartikelmaandag, 21 september 2009

Venlo, AOW...

In november worden in Venlo gemeenteraadsverkiezingen gehouden; in maart volgend jaar kiezen de burgers van andere gemeenten een nieuwe gemeenteraad. De leider van de Partij van de Arbeid, Wouter Bos, was zaterdag in Venlo om de aftrap te geven voor de verkiezingsstrijd van zijn partij. Dat hij zijn zaterdag besteedde aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo geeft aan hoe belangrijk de gemeenteraadsverkiezingen worden. Voor de PvdA en voor alle andere partijen.

Regiomaandag, 21 september 2009

‘Zucht, ze zitten allemaal in de oriënterende fase’

Leeuwarden - Na een uurtje rondkijken op het Woonfestival in Leeuwarden wordt één ding goed duidelijk: de crisis in de woningmarkt is nog niet ten einde. Makelaars zijn huiverig voor een gesprekje met de pers en relatief weinig bezoekers zijn serieus op zoek naar een woning.

Regiomaandag, 21 september 2009

‘Herhaling van festival áls New York meebetaalt’

New York - Het New Island Festival in New York heeft in totaal 25.000 bezoekers getrokken. Gisteren sloot premier Balkenende het festival ter ere van vierhonderd jaar New York officieel af.

Regiomaandag, 21 september 2009

Leeuwarden bezuinigt 1,2 miljoen euro

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden zal de komende jaren in totaal 1,2 miljoen euro bezuinigen op de vaste uitgaven. Incidentele meevallers houden de begroting de komende jaren nog positief, verwacht wethouder Krol, maar de klap komt onvermijdelijk. In vergelijking met andere gemeenten zijn de ingrepen nog zeer bescheiden.

Regiomaandag, 21 september 2009

Een strijd in slim sleutelen en snel racen

Sint Annaparochie - ,,Nou heren, succes!” Na het startsein van keurmeester Frank Goyaerts schieten vier raceauto’s de baan op.

Regiomaandag, 21 september 2009

Oude meubels pimpen kost niets, alleen veel geduld

Kollumerzwaag - De meubels die onverkoopbaar werden bevonden door Het Lichtpunt, nam Geertje de Jong uit Sumar onder handen. Tijdens de Grote Verkoop in Kollumerzwaag liet ze bezoekers zaterdag zien, hoe je van oude troep iets moois kan maken.

Geloof & Kerkmaandag, 21 september 2009

Kans om de bakens te verzetten

De wereld bevindt zich in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Biedt het geloof eigen manieren en inzichten om daarmee om te gaan? Prof. dr. Johan Graafland, hoogleraar in Tilburg, beschouwt de crisis de komende weken in het Friesch Dagblad. Vandaag deel 3: ‘De heilzame werking van de economische crisis’.

Geloof & Kerkmaandag, 21 september 2009

Steden hebben veel gemeentestichtingen nodig

Ds. Siebrand Wierda, gemeentestichter in Amsterdam, is in New York voor een conferentie over stadszending. Hij doet verslag. Vandaag het vierde en laatste deel.

Geloof & Kerkmaandag, 21 september 2009

Kees Kraayenoord en Henk Binnendijk samen op tournee

Drachten - Gospelzanger Kees Kraayenoord trekt dit najaar samen met Henk Binnendijk door het land. Op vrijdagavond 2 oktober geven ze een concert in de Bethelkerk in Drachten.

Sportmaandag, 21 september 2009

Machteloos Heerenveen weer onderuit

Heerenveen - Drie duels in negen dagen tijd hebben het sc Heerenveen van trainer Jan de Jonge nog niet op het juiste spoor gezet. Na nederlagen tegen FC Groningen en Sporting was gistermiddag FC Twente in de reprise van de bekerfinale te sterk. Heerenveen maakte na een flitsende start een machteloze indruk.

Sportmaandag, 21 september 2009

‘We moeten door de zure appel heen bijten’

Heerenveen - Voor de derde keer in negen dagen tijd stapte sc Heerenveen gistermiddag in het Abe Lenstrastadion van het veld. Het ‘Heerenveen nieuwe stijl’ krijgt langzaam gestalte, maar het levert voorlopig nog niets op. Met vier punten uit zeven duels is de Friese club op de ranglijst afgegleden naar de voorlaatste plaats op de ranglijst. Maar van paniek is beslist geen sprake. ,,Dit is het probleem van de hele club. We moeten met z’n allen door de zure appel heen bijten, maar ik ben er van overtuigd dat we eruit komen”, sprak Jan de Jonge.

Sportmaandag, 21 september 2009

49 kaatsers doen graai uit de prijzenpot

In totaal 49 kaatsers deden dit seizoen een graai uit de prijzenpot. Dat de ene meer succes had dan de ander is evident. Zo valt op de kaatsers die afscheid namen van de kaatssport - Douwe Groenendijk, Jochum Bouma, Wilco Rinia en Jan Willem van Beem (na de PC al gestopt) - wel een heel mager laatste seizoen hadden. Dat gold ook voor kaatsers die in de voorgaande jaren al het een en ander hadden laten zien. Marten Feenstra (31), Rutmer van der Meer (30), Johan van der Meulen (29) en Taeke Triemstra (26) konden bij lange na niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

Sportmaandag, 21 september 2009

Eerst die bal maar eens tussen de touwen

Het zit erop, het kaatsseizoen 2009. ,,In drama”, aldus Johannes Brandsma. ,,De fêstichheid ûntbrekt”, vindt Frâns Helfrich. ,,It nivo is der net better op wurden”, bekent Johan van der Meulen. ,,Dizze faze moatte wy troch”, weet Dirk Jan van der Woud. ,,Want goedkomen gaat het”, zegt Dirk van der Zee.

Sportmaandag, 21 september 2009

Groenendijk neemt met gouden randje afscheid

Leeuwarden - Winnen deed-ie veel en als hij zichzelf een doel had gesteld dan moest en zou-ie het halen. En Douwe Groenendijk haalde het. Toch was de kaatscarrière van Douwe Groenendijk (31) er een van pieken en dalen en om dat te illustreren schoot de achterinse uit Heerenveen gisteren op zijn afscheidswedstrijd nog één keer uit z’n slof. In het theater waar-ie in 2005 z’n grootste teleurstelling incasseerde, nam hij met een gouden randje - koning van de 95e Oldehovedag - afscheid.

Sportmaandag, 21 september 2009

‘Cambuur wordt dit seizoen kampioen in eerste divisie’

Cambuur liet vrijdag tegen en bij FC Dordrecht zien dat het over een echte kampioensploeg beschikt. Trainer Stanley Menzo wil er zelf nog niet aan, maar de Friezen zijn na de 2-3 zege bij Dordt titelfavoriet nummer één. Hoe denken de prominenten uit de voetbalwereld over de titelkansen van de club uit Leeuwarden?

Sportmaandag, 21 september 2009

Wielrenner Anne Koster was in zijn tijd niet bij te houden

In Burdaard is zaterdag het laatste noordelijke wielercriterium van 2009 afgewerkt. De absolute Friese criteriumkoning is de Leeuwarder Anne Koster, tegenwoordig woonachtig in Goutum. Maar zijn naam is niet als zodanig in de boeken terecht gekomen. Het verhaal van een winnaar, die op de fiets letterlijk en figuurlijk niet bij te houden was. Want in die tijd waren er nog amper statistici, die zijn erelijst bijhielden.

Sportmaandag, 21 september 2009

Hobbyisme

Rond 2000 was er op de Italiaanse televisie een reclamespot te zien van een internet-provider. Hoofdrolspeler was Christian Vieri, destijds sterspits van Inter Milan en het nationale voetbalelftal. Te zien is hoe een meisje aanbelt bij Vieri. Ze weet kennelijk niet precies wie hij is en het is bovendien de eerste keer dat ze bij hem thuiskomt. Als hij haar heeft binnengelaten, verbaast ze zich over de vele voetbalbekers op de schoorsteenmantel. ‘Ben je soms voetballer’, vraagt ze. ‘No,’ zegt Vieri, ‘è un hobby.’ Om vervolgens achter de computer te kruipen en datgene te doen wat hij als zijn werkelijke levenstaak ziet: surfen op het internet.

Sportmaandag, 21 september 2009

Fries feestje wordt in Burdaard ruw verstoord

Burdaard - Elf eenlingen fietsten zaterdagavond vooruit in de Ronde van Burdaard. Een aantal Friezen sloeg in de finale de handen ineen, maar het feestje werd wreed verstoord door Jarno Gmelich Meijling uit Almere. René Hooghiemster, Theo Postma, Harm de Vries, en Frank Wierstra visten achter het net.

Sportmaandag, 21 september 2009

FVC overtuigt met koppositie

Leeuwarden - FVC is na drie speelronden de enige club in de eerste klasse F zonder puntenverlies. Tegenstander Appingedam heette een gevaarlijke tegenstander te zijn, maar wekte gisteren in Leeuwarden eerder de indruk van een een stel jengelende kinderen. De groen-gelen liet zich niet van de wijs brengen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties