Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 augustus 2009.

Cultuurvrijdag, 21 augustus 2009

Friese brassjeugd ziet extra scholing niet zitten

Drachten - Jonge Friese blazers en slagwerkers zitten niet te springen op een jaar lang begeleiding om nog beter te worden. Keunstwurk heeft het eerder gelanceerde brassband-jaartraject daarom afgeblazen. Litouwse jeugd profiteert nu volgende week van een begeleidingsdag door de Europese brassbandkampioen Coryband in Drachten die eigenlijk bedoeld was voor Friezen.

Cultuurvrijdag, 21 augustus 2009

Ernst Jansz niet op Leeuwarder Troubadourtreffen

Leeuwarden - Oud Doe Maar-lid Ernst Jansz heeft zijn optreden afgezegd voor het Troubadour Treffen komende zondag in Leeuwarden. De muzikant kampt met een kaakontsteking. Dat heeft organisator Harrie Muis gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 21 augustus 2009

Zomertentoonstelling Schierstins groot succes

Feanwâlden - De zomerexpositie Sykjenderweis in De Schierstins in Feanwâlden is een groot succes. De tentoonstelling die komend weekend voor het laatst te zien is, is tot nu toe door ruim 1300 mensen bezocht. ,,Dat is een record voor De Schierstins als het gaat om wisselexposities”, zegt medewerker Jaap van der Boon. Vorig jaar trok de zomertentoonstelling negenhonderd bezoekers. ,,Dat vonden we al een prachtig aantal.’’

Economievrijdag, 21 augustus 2009

Elektriciteit uit wind en biomassa fors gestegen

Den Haag - Vorig jaar is 7,5 procent van de geproduceerde elektriciteit duurzaam geproduceerd. Ten opzichte van de 6 procent duurzame elektriciteit op het totaal in 2007 is dat een behoorlijke stijging. Vooral door uitbreiding van de windmolenparken en het gebruik van biomassa kon de duurzame elektriciteitsproductie zo groeien.

Economievrijdag, 21 augustus 2009

Werkloosheid blijft stabiel

Den Haag/Leeuwarden - Het aantal werklozen is in Nederland tussen mei en juli dit jaar niet gegroeid ten opzichte van de periode april tot juni. Dit meldt het CBS. Ten opzichte van een jaar geleden stijgt het aantal werklozen wel fors, met 78.000 tot 371.000. Na een daling in juni, stijgt volgens het UWV in Fryslân het aantal werkzoekenden weer.

Economievrijdag, 21 augustus 2009

AFM is ontevreden over pensioenverzekeraars

Amsterdam - Pensioenverzekeraars voldoen nog niet aan de zorgplicht die zij hebben ten opzichte van hun deelnemers. Dit concludeert de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een meting onder verzekeraars die pensioenproducten aanbieden met beleggingsvrijheid.

Hoofdartikelvrijdag, 21 augustus 2009

Leefbaar, Wilders...

Het is de week van Leefbaar Rotterdam. De lokale partij van Rotterdam haalde deze week twee belangrijke overwinningen, zonder er zelf veel voor te hoeven doen. Allereerst was er de mededeling dat Wilders’ PVV alleen meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag. Daarnaast besloot het Rotterdamse gemeentebestuur om de banden met islamadviseur Tariq Ramadan te verbreken.

Regiovrijdag, 21 augustus 2009

Kritiek alarm na meevallen slecht weer

Leeuwarden - Het KNMI heeft gisteren forse kritiek gekregen op het afgeven van het weeralarm. Het slechte weer met onweer, hagel en zware windstoten kwam niet ’s middags, zoals voorspeld, maar trok pas tegen de avond het land binnen. Veel mensen hadden afgezien van een dagje strand en evenementen waren afgeblazen.

Regiovrijdag, 21 augustus 2009

Geschiedenis herhaalt zich voor molen Wommels

Wommels - De geschiedenis herhaalt zich voor de Aylvapoldermolen bij Wommels. Op 9 november is het vijftig jaar geleden dat de oude Aylvapoldermolen, die op dezelfde plaats stond, in vlammen opging. Toen kon de brandweer niet voorkomen dat de prachtige achtkantige watermolen in de Van Aylvapolder verloren ging.

Regiovrijdag, 21 augustus 2009

De ongeschoeide karmelitessen van Drachten

De Friese kloosters werden in 1580 vanwege de Reformatie opgeheven. Vanaf 1850 kwam er echter weer ruimte voor katholieke stichtingen, ook in Friesland. Het Friesch Dagblad belicht als afsluiting van deze reeks een eigentijds klooster: de Karmel in Drachten.

Regiovrijdag, 21 augustus 2009

Adema: opschieten met alcoholslot

Leeuwarden - Het alcoholslot moet zo snel mogelijk worden ingevoerd als maatregel tegen mensen die met drank op achter het stuur zaten. Dat zegt gedeputeerde Adema in reactie op cijfers over alcohol in het verkeer.

Regiovrijdag, 21 augustus 2009

Jong leert oud Wii’en in de nieuwe bieb

Gorredijk - Design-boekenkasten, spelcomputers en een leescafé maken de nieuwe bibliotheek van Gorredijk tot een van de mooiste van Fryslân.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 augustus 2009

De kerk met ‘het kussentje’ en grafkelder

Beetgum - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de Sint Martinustsjerke in Beetgum.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 augustus 2009

Onthaasting en geloof in vilt verbeeld

Marssum/Scherpenzeel - In de omgeving van Scherpenzeel en Munnekeburen exposeren kunstenaars op dit moment in het kader van de Scheene Kunstroute. Eveline van der Pas toont in het kerkje van Scherpenzeel haar werken van vilt. ,,Kunst met een diepere laag”, aldus de kunstenares.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 augustus 2009

‘Auto laten staan naar de kerk op autovrije zondag’

Amersfoort - Time to Turn vraagt kerken en gemeenten om op 13 of 20 september mee te doen met de autovrije zondag, met behulp van het Autovrije Zondag Feestpakket. Als goede voorbeeld moeten kerkgangers de auto laten staan op die dag.

Sportvrijdag, 21 augustus 2009

Heerenveen houdt hoofd koel

Thessaloniki - Heerenveen heeft gisteravond een eerste stap gezet naar deelname aan de poulefase van de Europa League. In de bakoven van het Toumbastadion, waar 30.000 uitzinnige Grieken hun liefde betuigden aan PAOK Saloniki, hield de formatie van trainer Trond Sollied het hoofd knap koel.

Sportvrijdag, 21 augustus 2009

Het ‘enfant terrible’ scoort en belooft voortaan beterschap

Thessaloniki - Hij kwam te laat op de training, accepteerde de boete van de trainer niet, werd gepasseerd en trachtte vervolgens een ploeggenoot met een karatetrap te vellen. Neen, echt in de pas lopen deed Paulo Henrique dit seizoen nog niet. Toch ontving-ie gisteravond tal van bemoedigende schouderklopjes. Wat een doelpunt al niet kan doen.

Sportvrijdag, 21 augustus 2009

Zelfde basis Cambuur, Van der Heide geopereerd

Leeuwarden - Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat er mensen waren die zeiden dat een Cambuur zonder Sandor van der Heide niet veel voorstelde. Uitgerekend zonder de spelmaker, gisterochtend geopereerd aan zijn knie, speelden de Leeuwarders vorige week in de tweede competitiewedstrijd van het seizoen tegen Helmond Sport bij vlagen zeer goed voetbal. Geen wonder dus dat trainer Stanley Menzo voor het thuisduel van vanavond tegen MVV vasthoudt aan het aloude Engelse adagium never change a winning team.

Sportvrijdag, 21 augustus 2009

Sprintzege Stroetinga in nat rondje in Bolsward

Bolsward - Het zit de organisatoren van de Ronde van Bolsward niet echt mee. Twee jaar geleden werd het criterium in het hart van de Hanzestad vrij snel na de start stilgelegd vanwege een sterfgeval en gisteravond was de finish nog voor dat de wedstrijd echt was begonnen. De wedstrijdleider besloot na minder dan drie kwartier fietsen de prijzen te verdelen. In regen en onweer was het niet langer verantwoord op de spekgladde klinkers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties