Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 21 juli 2005.

Agendadonderdag, 21 juli 2005

Orgel

Leens Wim Diepenhorst, organist van de Oude Lutherse kerk te Amsterdam, geeft zaterdag om 20.15 uur een concert in de Petruskerk te Leens.

Bijschriftdonderdag, 21 juli 2005

De greep van

Matteüs 6:13

Cultuurdonderdag, 21 juli 2005

Tim en Tom op de Binnenbuorren

Een hele leuke flyer is het. Twee jongens die door een ruitjesraam naar binnen kijken en dwars over de foto de namen Tim en Tom geplakt en de titel van de voorstelling: ZomerZotheid . Onmiddellijk komt Cissy van M. in beeld, het boek over de ontwakende liefde van Joop ter Heul; op en top romantiek in de jaren vijftig. Een kus, dat was toentertijd al heel wat. Maar de jongens op het plaatje zien er eigentijds uit en dit verhaal zal dus wel een eigentijds karakter hebben. Dachten we.

Cultuurdonderdag, 21 juli 2005

Ot en Sien Museum in oude loods

Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar dan wel een met een serieus staartje. Thecla en Jacques Scheepbouwer begonnen vijf jaar geleden met het verzamelen van spullen uit grootmoeders tijd. Inmiddels hebben ze zoveel bij elkaar gespaard, dat ze er een heel museum mee kunnen vullen. In een oude loods bij hun huis in Boelenslaan is donderdag de opening van Museumboerderij Ot & Sien.

Economiedonderdag, 21 juli 2005

Aanbesteden wegwerk kan beter

Leeuwarden - Werken aan de weg is nodig, ook in de buurt van winkels. Dat daardoor tijdelijk omzetverlies wordt geleden, nemen vele bedrijven nog wel op de koop toe wanneer duidelijk is dat de nieuwe situatie beter wordt. Maar in het traject waarbij de weg opgebroken wordt is voor gemeenten maar ook voor ondernemers nog veel te halen.

Economiedonderdag, 21 juli 2005

Saldo aardappelteler ook beter door hogere opbrengst

Hijum - Akkerbouwers en veehouders krijgen van diverse adviserende instanties vaak het advies om hun kosten verder te minimaliseren. Dat is, zo geldt het advies, de enige optie om te blijven bestaan met de lagere verwachte inkomsten per product.

Expodonderdag, 21 juli 2005

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland’.

Hoofdartikeldonderdag, 21 juli 2005

Wegwerkzaamheden…

Als ondernemer ben je blij met een nieuwe asfaltlaag op de weg die naar je bedrijf leidt. Dat moet af en toe gebeuren. Elk bedrijf snapt dat de overheid af en toe een aannemer laat aanrukken om de boel op te breken. Dat het dan even wat minder loopt met de klandizie, dat is het risico van het vak.

Regiodonderdag, 21 juli 2005

Prijsverschillen tussen Friese ziekenhuizen

Leeuwarden – Ziekenhuizen berekenen sterk uiteenlopende prijzen voor routinebehandelingen. Sommige ingrepen zijn in Friese ziekenhuizen veel duurder dan elders. Wie niet naar het ziekenhuis gaat dat de verzekeraar aanwijst, kan verplicht worden een deel van het prijsverschil zelf te betalen. Een niersteen vergruizen bijvoorbeeld is in Sneek duizend euro duurder dan in Heerenveen. De prijzen voor 21 veel voorkomende behandelingen zijn sinds gisteren te vergelijken op de door minister Hoogervorst (Volksgezondheid) betaalde website www.kiesbeter.nl. Het gaat om zogenoemde diagnose-behandelcombinaties die niet spoedeisend zijn en waarvoor de ziekenhuizen zelf een ‘all-in tarief’ hebben moeten vaststellen. Sinds februari dit jaar moeten ze die tarieven van tevoren bekend maken aan de patiënt. Deze ‘catalogusprijzen’ gelden alleen wanneer het betreffende ziekenhuis geen vaste prijsafspraak heeft gemaakt met de verzekeraar van de patiënt.

Regiodonderdag, 21 juli 2005

Ogen openhouden en glijden maar

Ryptsjerk – Waarom haalt Erwin Born (10) uit Ryptsjerk een afstand van twintig meter twintig bij het buikschuiven over landbouwplastic, dat is ingesmeerd met groene zeep? Omdat hij, in tegenstelling tot zijn vriendjes Oane (16,2 meter) en Pieter (14,1) zijn ogen wijd open durft te houden tijdens de ‘glijvlucht’. ,,Een mooie aanloop, goed kijken en dan maar gaan”, verklaart de winnaar van het Open Rypstjerks Kampioenschap Buikschuiven zijn succes.

Regiodonderdag, 21 juli 2005

Leuk bedacht, en het is nog gelukt ook

Oostmahorn – Aan sceptici geen gebrek bij de lancering van Esonstad, zegt Marco Wolters, verkoopadviseur voor de ‘vestingstad als recreatiepark’ bij Oostmarhorn. ,,Er zijn altijd mensen geweest die zeiden: ‘leuk bedacht, maar het lukt die jongens natuurlijk nooit, zo’n heel nieuw recreatiedorp aan het Lauwersmeer. En moet je nou eens kijken.”

Regiodonderdag, 21 juli 2005

NS wil fietsen zonder hulp personeel stallen

Leeuwarden/Heerenveen – Bij de bewaakte fietsenstallingen op de stations in Leeuwarden en Heerenveen kunnen fietsers in de toekomst zonder hulp van personeel hun fietsen stallen. De Nederlandse Spoorwegen overweegt automaten te plaatsen. Hierdoor hoeft op rustige tijden geen duur personeel te worden ingehuurd om de fietsen te bewaken. Daarmee zijn al proeven gaande in Deventer en Zwolle. De NS zoekt mogelijkheden in 2010 te voldoen aan de eis van minister Peijs de stallingen open te hebben voor het vertrek van de eerste trein en na de aankomst van de laatste. De Fietsersbond pleit er al langer voor dat de stallingen langer open blijven. ,,Op grote stations blijven de stallingen bewaakt. Voor kleinere zoals Leeuwarden en Heerenveen kan dat niet uit”, aldus E. Winese van de NS.

Regiodonderdag, 21 juli 2005

Harde aanpak loverboys

Leeuwarden – Met de praktijken van loverboys in Leeuwarden wordt korte metten gemaakt. De gemeente wil multiculturele organisaties betrekken bij die aanpak. Meer dan de helft van de loverboys is allochtoon. Organisaties die zich met jongeren bezighouden, moeten zich bewuster worden van de praktijken. Meisjes krijgen intensieve voorlichting.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juli 2005

Oezbeekse kerken krijgen bijbels terug

Tasjkent – De autoriteiten van Oezbekistan hebben een grote hoeveelheid Lukas- en Marcus-evangeliën, die zij in maart van dit jaar bij een verkeerscontrole in Tasjkent in beslag namen, teruggegeven aan de christelijke gemeenschap. Dit is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in de hoofdstad.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juli 2005

Scholieren halen 280.000 euro op met ‘Zip your lip’

Amersfoort – De jaarlijkse actie ‘Zip your lip’ van de christelijke hulpverleningsorganisatie World Vision uit Amersfoort heeft dit jaar 280.000 euro opgebracht. Dit meldt World Vision in zijn nieuwsbrief.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juli 2005

Ark van Noach komt in nieuw ‘Genesispark’

Aeugst am Albis – In Zwitserland leven plannen om een bijbels themapark op te zetten waar onder meer een herbouwde versie van de Ark van Noach zal verrijzen. Dat heeft de Zwitserse vereniging Pro Genesis bekend gemaakt. Het ‘Genesispark’ moet het eerste ,,meditatieve vrijetijdspark’’ ter wereld worden, aldus Gian Luca Carigiet uit Aeugst am Albis, oprichter van Pro Genesis.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juli 2005

‘Jezus belde Zacheüs ook niet op voor een afspraak’

Harderwijk – In de loop der jaren heeft de markante ds Tsj. Zuidema overal in Nederland bekendheid verworven om zijn prikkelende, onconventionele preken. Hij vervulde een pioniersrol in Nederland op het gebied van pastoraat aan verstandelijk gehandicapten (en hun ouders). Tussen 1965 en 1968 stond hij als gereformeerd predikant in Lollum-Waaxens. Deze maand viert hij zijn 40-jarig jubileum als predikant.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juli 2005

Uit de overvloed van het hart spreekt de mond

Op 21 mei werd op de Liedboekdag in Apeldoorn de bundel Tussentijds gepresenteerd. Kerklieddeskundige dr Bernard Smilde, destijds medewerker aan het Liedboek voor de Kerken, bespreekt in een vijftal artikelen de verschillende aspecten van ‘Tussentijds’.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Zustersgevecht een prooi voor jongsten

Minnertsga – Marie Heida, Inge Algra en Fenna Zeinstra wonnen woensdag in Minnertsga de damespartij door in de finale met 5-2 en 6-2 te winnen van Sjoke van der Veen, Tineke Algra en Leonie Zeinstra. Curieus was dat de twee Algra’s en Zeinstra’s als zusters tegenover elkaar stonden en dat de jongsten heersten over de oudsten.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Het wordt leuk op de vijfde woensdag van juli

Minnertsga – Nu het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar twee weken voor de PC te kampen heeft met een vormdip(je) mogen andere parturen weer hopen op succes op de belangrijkste kaatspartij van het jaar. Zoals het partuur van Johan van der Meulen, Herman Sprik en Cornelis Terpstra, dat woensdag in Minnertsga won. Het trio zegevierde in de finale met 5-4 en 6-4 over het knap kaatsende partuur van Sibbele Lootsma, Jan Willem van Beem en Folkert van der Wei.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Friezen Bommelsteyn superieur in Nunspeet

Nunspeet - De Friese tuigpaarden van Jouster Stoeterij Bommelsteijn waren woensdag superieur tijdens het concours hippique in Nunspeet. Absolute hoogtepunt op Landgoed Hulshorst was het nationaal kampioenschap dubbelspan dat Alfons van Proosdij binnenhaalde met Martin (v. Djurre) en Marko (v. Nykle). Voor deze beide Friezen werd het, drie weken na het Nederlands tandemkampioenschap in Dokkum, opnieuw goud.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Gouden dag voor Rianty Zwart op CH Surhuisterveen

Surhuisterveen - Het tiende concours hippique van Surhuisterveen werd woensdageen ‘boppeslach’ voor Rianty Zwart uit Oostwold. In de springrubrieken behaalde de Groningse twee eerste prijzen in de klasse ZZ en liet ze zien dat haar achtjarige merrie Leydsmans Olievia bijna klaar is voor het internationale werk.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Boonstra en Yntema winnen campingloop

Makkum - Jan Boonstra en Hella Yntema legden woensdag iedereen hun wil op tijdens de Holle Poarte campingloop over tien kilometer.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Weening gewild in criteriums

Revel - Etappewinnaar Pieter Weening zal van alle Nederlandse Tourdeelnemers waarschijnlijk het meest in actie komen in de weken na de Tour.

Sportdonderdag, 21 juli 2005

Heerenveen zit met Yuri Rose op rozen

Terwispel – Met twee doelpunten en twee assists was Yuri Rose woensdagavond in het oefenduel tegen Helmond Sport de grote man aan de kant van SC Heerenveen. De 26-jarige aanvallende middenvelder leek in de aanloop van dit seizoen te verkassen naar het Portugese Maritimo Funchal, maar de transfer ketste op het laatste moment af. Hij hoefde ook niet weg en woensdagavond in Terwispel bewees Rose dat Heerenveen met een speler zoals hij op rozen zit.

Weerdonderdag, 21 juli 2005

Onstuimig en koel


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties