Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 21 april 2007.

Cultuurzaterdag, 21 april 2007

Blijheid brengen in de wereld

Zwaagwesteinde - Een boekje ter grootte van een cd met toegankelijke gedichten en mooie foto’s. Dat is een korte beschrijving van de gedichtenbundel Moeder van mij dat binnenkort in de winkel verschijnt. Timme Koudstaal (26) uit Zwaagwesteinde en Karin Veld (27) uit Aldeboarn maakten samen het boekje in navolging van hun vorige gedichtenbundel Blij met jou.

Cultuurzaterdag, 21 april 2007

Afscheid Wijnandts in teken van prenten

Leeuwarden - ,,Het Prentenkabinet is ,,een hobbel, een uitstulping of een terpje van natuurillustraties in de collectie van Natuurmuseum Fryslân”, zei directeur Gerk Koopmans van het museum in Leeuwarden gisteren. ,,Het is deels toevallig ontstaan en deels gericht, dankzij het verzamelwerk van de vorige directeur Harry Wijnandts.” Nadat hij negen maanden geleden zijn functie als directeur aan Koopmans had overgedragen, was het gisteren tijd voor Wijnandts om écht afscheid te nemen. Uiteraard met een feestelijke bijeenkomst in het museum waar hij ruim achttien jaar de scepter zwaaide. Een bijeenkomst die voor een deel in het teken stond van het Prentenkabinet.

Cultuurzaterdag, 21 april 2007

Fries Museum brengt in mei ode aan Mata Hari

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden houdt in de meivakantie een Mata Hari Week. Van 1 tot en met 6 mei zijn er onder andere lezingen en rondleidingen die in het teken staan van de Leeuwarder danseres. Bovendien vindt de boekpresentatie plaats van Het parfum van Mata Hari van schrijfster Geertje Gort, oud-Friesch Dagblad-journaliste. Tijdens deze week is het museum gratis te bezoeken.

Cultuurzaterdag, 21 april 2007

Veronika Juhasz uit Hurdegaryp zingt in Amerika

Leeuwarden - Veronika Juhasz (1986) uit Hurdegaryp vertrekt eind deze maand voor drie koninginnedagconcerten naar Amerika en Canada. Op uitnodiging van de Nederlandse consulaten en het Prinses Christina Concours geeft de in Hongarije geboren zangeres concerten in San Francisco, Los Angeles en Vancouver. Ze doet dit samen met twee pianisten en een violiste.

Economiezaterdag, 21 april 2007

Fritom wil chauffeurs wel meer loon geven

Bolsward - Fritom Transportgroep uit Bolsward wil zijn chauffeurs wel een loonsverhoging van 3 procent betalen. Deze week liepen de cao-onderhandelingen stuk, onder meer omdat de werkgeversorganisaties niet meer dan 2,5 procent meer loon boden.

Economiezaterdag, 21 april 2007

‘Noordoosten mist kansen in toerisme’

Dokkum - Ondernemers uit het Noordoosten van Fryslân benutten de kansen die hun geboden worden in het toerisme nog onvoldoende. ,,Ze beconcurreren elkaar nog te veel in plaats van dat ze samenwerking zoeken en elkaar versterken”, hield gedeputeerde Bijman gisteren tijdens een symposium de ondernemers voor op de Expo-beurs in Dokkum. Wethouder Van der Ploeg van de gemeente Dantumadeel viel hem bij. Volgens Van der Ploeg zijn nog te weinig ondernemers uit het toerisme verenigd. ,,Uit samenwerking is nog veel te halen.” Hij doelde daarbij onder meer op de geringe deelname van ondernemers bij de vereniging TOOL (Toeristisch Ondernemers Overleg Lauwersland) die het afgelopen jaar is opgericht.

Hoofdartikelzaterdag, 21 april 2007

God in Nederland...

Geloof je in God, ja of nee? Op die vraag moet je geen antwoord geven, adviseerde een hoogleraar filosofie zijn studenten. Want ja zegt in dit verband niets en nee evenmin. Hoe kun je in één woord iets zeggen over God en over je geloof of ongeloof? Wat wordt er eigenlijk bedoeld met het woord God?

Regiozaterdag, 21 april 2007

Bij ’t dagen, dekt bok met welbehagen

Drachten - Als ik niet met de domineeszoon mag trouwen, dan trouw ik met niemand! Woorden van die strekking moet Teatske ruim een eeuw geleden tegen haar ouders hebben uitgeroepen. Het Drachtster meisje was smoor op de domineeszoon, maar ja, geen spráke van, vonden haar ouders. ‘Teatske, eigengereid en koppig, zwoer daarna: ,,Dan kom ik nooit meer buiten.” Teatske sloot zich op in de voorkamer en kwam nooit weer buiten de deur.’

Regiozaterdag, 21 april 2007

‘Stuur afval maar naar Alkmaar’

Harlingen - Afvalbedrijf HVC in Alkmaar verlaagt per 1 januari de tarieven voor zijn afvalverbrander tot 79 euro per ton. De nieuwe Omrin-centrale (REC) die in 2010 in Harlingen zou moeten openen, gaat een tarief van 109,50 euro hanteren. Hoog tijd dus voor de Friese gemeenten om te stoppen met de discussie over de REC en zich aan te melden in Alkmaar.

Regiozaterdag, 21 april 2007

Bewoners op weg naar een nieuw leven

Ook in Drachten en Heerenveen zijn plannen een sociaal pension te openen. De eerste daklozen kunnen waarschijnlijk in juni al in Drachten terecht. Het is nog niet bekend waar het pension komt. De daklozen in Fryslân werden tot voor kort allemaal opgevangen in Leeuwarden. Stichting Maatschappelijke Opvang De Terp wil de opvang echter spreiden. In het pension aan de Goudenregenstraat werden tachtig mensen opgevangen. De stichting wil dit aantal terugbrengen naar dertig.

Regiozaterdag, 21 april 2007

Waar is nou die ‘jeugd van tegenwoordig’?

Leeuwarden - ,,Jullie laten elkaar uitpraten, iedereen heeft zijn jas uit, niemand zit te bellen. Dat is echt uniek”, riep cabaretmanager en jongerenwerker Peter Rijswijk gisterochtend halverwege het jongerendebat op het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Het was de bedoeling dat burgemeester Dales daar ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de school met ‘de jeugd van tegenwoordig’ in discussie zou gaan. Maar eigenlijk waren beide partijen gisteren afwezig. Dales had zich kort van tevoren afgemeld, en de kleine tweehonderd jongeren in de zaal bleken maar weinig gemeen te hebben met de groep die als ‘de jeugd van tegenwoordig’ zoveel kritiek krijgt.

Regiozaterdag, 21 april 2007

Automobilist wacht een extra aanslag

Geloof & Kerkzaterdag, 21 april 2007

Naar ‘Kattebak’ in Jip en Janneke-taal


Geloof & Kerkzaterdag, 21 april 2007

‘Verdeelde kerk is schandaal’

Lunteren - De verdeeldheid van de kerken is een schandaal. In een geseculariseerde wereld trekt die verdeeldheid een te zware wissel op de opdracht van christenen om te getuigen van het evangelie. Dat zei hulpbisschop Van Burgsteden van Haarlem vrijdag tot de synode van de Protestantse Kerk in Nederland in Lunteren.

Sportzaterdag, 21 april 2007

Brander snelt naar werelduurrecord

Alkmaar - Fryslân is een wereldrecordhouder rijker. Gisteravond om precies zeven uur klokte wielrenner Jan Brander uit Ureterp na een uur fietsen 43,7 kilometer. Hij was daarmee twee kilometer per uur sneller dan de Italiaan Franco Gagliardoni in 2004 (41,7192). Brander zette met die tijd een nieuw werelduurrecord voor zestig-plussers in de boeken.

Sportzaterdag, 21 april 2007

Heerenveen wil morgen vijfde plaats veiligstellen

Heerenveen - SC Heerenveen zal in haar clubhistorie nog niet vaak zo’n curieus duel hebben gespeeld, als morgen in het DSB-stadion in Alkmaar. Eigenlijk is het duel tegen AZ van nul en generlei waarde, omdat de Friezen in de slotwedstrijd in het Abe-Lenstrastadion tegen Feyenoord - ongeacht het resultaat van morgen - de vijfde plaats op de ranglijst, en daarmee Europees voetbal, kunnen veilig stellen.

Sportzaterdag, 21 april 2007

Roosenburg slaat toe tegen Telstar

Velsen - De strohalm voor Telstar brak schlemielig, maar had nog geen gevolgen in strijd om een plaats in de nacompetitie. Beide concurrenten Veendam en Emmen verloren eveneens. In een na rust bij vlagen best aardige wedstrijd snoepte Cambuur de drie punten voor de neus van Telstar weg, 0-1. Martijn Roosenburg afficheerde zich als doelpuntenmaker.

Sportzaterdag, 21 april 2007

‘Meer ambitie tonen op topsportgebied’

Leeuwarden - Wat hebben Aris (basketbal), VC Leeuwarden (volleybal), FC Leeuwarden (futsal) en Cometas (handbal) gemeen? Alle vier de clubs hebben ambitie en willen zo hoog mogelijk spelen. Ook spelen ze allemaal op een locatie die topsport niet echt mogelijk maakt. Als het aan de PvdA Leeuwarden ligt komt daar verandering.

Weerzaterdag, 21 april 2007

Morgen meer zon

Vandaag is het met 15 tot 17


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties