Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 21 maart 2012.

Cultuurwoensdag, 21 maart 2012

Friese kunstenaar en uitvinder Abe Gerlsma overleden

Franeker | De Friese schilder Abe Gerlsma (Franeker, 1919) is maandag in zijn woonplaats Franeker overleden. Hij werd 93 jaar. Gerlsma laat als kunstschilder, graficus en uitvinder van diverse landbouwmachines een indrukwekkend oeuvre achter.

Economiewoensdag, 21 maart 2012

Uitvindingen bedenken doe je niet meer alleen

Leeuwarden | ,,Thomas Edison kon zelf de gloeilamp uitvinden en er was tijd om die langzaam reproduceerbaar te maken. Nu moet een productontwikkelaar kennis hebben van de machines. Want een vinding kan mooi zijn, maar wat telt is of er snel duizend per uur van kunnen worden gemaakt”, zegt Piet Bosmans van Irmato in Drachten, machinebouwer op de micrometer. En ook kennis van anderen is nodig om een innovatie succesvol te maken.

Economiewoensdag, 21 maart 2012

Bedrijven werken samen in energiebesparing van huizen

Leeuwarden | Vijf bedrijven in de bouw- en installatiebranche in Fryslân en Groningen hebben deze maand een samenwerkingsverband opgericht om particulieren beter te kunnen helpen bij energiebesparing. De bedrijven, vooral uit het westen van Fryslân, zijn aangesloten bij het landelijke platform MeerMetMinder. Deelnemers zijn Bouwbedrijf Burggraaff uit Bolsward, Feenstra’s Installatiebedrijf in Schettens, Wooncoach EPA-W + bouwadvies uit Leeuwarden, D&O Bouwglas uit Franeker en Smit Isolatiegroep uit Farmsum (G). De groep werkt onder de naam Renototaal en is te bereiken via Bouwbedrijf Burggraaff.

Hoofdartikelwoensdag, 21 maart 2012

Brinkmans vertrek en de gure politieke tijd

Elk wat wils. Dat is de uitkomst van de analyse zoals die door de partijen in de Tweede Kamer wordt gemaakt na het vertrek van Brinkman uit de PVV. De VVD vindt dat er niet veel veranderd is sinds de coalitiepartijen en de gedoogpartij PVV geen 76, maar 75 zetels hebben. Want, zegt Rutte, de partijen die het kabinet vormen, hadden 52 zetels en hebben 52 zetels. Aan het karakter van het minderheidskabinet verandert niets door het vertrek. Natuurlijk is er wel iets veranderd, geeft Rutte toe, maar hij blijft ervan overtuigd dat ook na het vertrek het kabinet kan rekenen op goed overleg met de Kamer bijvoorbeeld ten aanzien van het pakket bezuinigingen waarover in het Catshuis wordt onderhandeld.

Regiowoensdag, 21 maart 2012

Op het werk wordt het vaakst gediscrimineerd

Leeuwarden | Bij discriminatiemeldpunt Tűmba zijn vorig jaar iets minder meldingen van discriminatie in Fryslân binnengekomen (269) dan in 2010 (292). Vooral het aantal meldingen van discriminatie waarbij geweld gepaard gaat, is flink omlaag gegaan. Tűmba registreerde in 2011 zeven geweldszaken, terwijl dit er in 2010 nog 36 waren.

Regiowoensdag, 21 maart 2012

Bus en trein in Fryslân sluiten straks beter aan

Leeuwarden | Arriva heeft de concessie voor het busvervoer in Noord- en Zuidwest Fryslan en de stad Leeuwarden voor de komende acht jaar gekregen. Dit betekent dat er vanaf medio december 2012 acht jaar lang Arriva-bussen in plaats van Connexxion- of Qbuzz-materieel rijden.

Regiowoensdag, 21 maart 2012

Empatec gaat werklozen aan baan helpen

Sneek | Empatec, de uitvoeringsinstantie van de sociale werkvoorziening in dertien gemeenten in Noordwest- en Zuidwest-Fryslân, gaat na 1 januari 2013 fungeren als een arbeidsbureau voor werkzoekenden die niet meer in de sociale werkvoorziening terecht kunnen.

Regiowoensdag, 21 maart 2012

Verjonging nodig voor grijs ambtenarenkorps Fryslân

Leeuwarden | De provincie Fryslan zit verlegen om jong, getalenteerd personeel. Nu is de gemiddelde leeftijd van het Friese ambtenarenkorps nog het hoogste van het land met 51 jaar gemiddeld.

Regiowoensdag, 21 maart 2012

Nieuw onderwijssysteem om te kunnen blijven bestaan

Christelijke basisschool East-Kime in Oosthem gaat het anders doen. Om de krimp te lijf te gaan, maar vooral ook om het onderwijs te verbeteren.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 maart 2012

Enthousiasme voor Friese ‘The Passion’ in Hommerts

Hommerts | De Protestantse Gemeente Hommerts-Jutrijp houdt op zondag 1 april een paasspektakel. Het is een Friese variant van het paasevenement The Passion dat vorig jaar in Gouda werd gehouden en dit jaar in Rotterdam.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 maart 2012

Gewonden bij rouwdienst Shenouda III

Caďro | Zo’n dertig mensen zijn gisteren gewond geraakt in het gedrang bij een rouwdienst voor Shenouda III, de paus van Alexandrië en hoofd van de Koptische Orthodoxe Kerk. De rouwdienst had plaats in de kathedraal van Abbaseya, in het noordoosten van het centrum van Caďro.

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Aukes nieuwe trainer van Koog Zaandijk

Grou | Gerald Aukes is komend seizoen trainer van Koog Zaandijk. De 102-jarige club uit de Korfbal League werd in 2008 en 2010 Nederlands kampioen zaalkorfbal en is ook dit jaar nog in de race voor de landstitel.

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Leeuwarder Zwaluwen ontslaat trainer Valk

Leeuwarden | Leeuwarder Zwaluwen heeft trainer Marcel Valk per direct op non actief gesteld.

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Den Haag neemt leiding in strijd om landstitel

Den Haag | De ijshockeyers van HYS Den Haag zijn nog een zege verwijderd van de landstitel. De ploeg won gisteren in eigen huis het derde duel in de best-of-five tegen Ruijters Eaters Geleen. Het werd 3-2 (1-1, 1-0, 1-1) voor de titelverdediger die onder anderen Marco Postma (oud-spelers van Flyers uit Heerenveen) in de gelederen heeft. Vrijdag is het vierde duel, in Geleen. In de openingswedstrijd hadden de Hagenaren ook met 3-2 gewonnen, na shoot-out. Zondag won Geleen (3-1).

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Roos van Wijnen gelooft in een finaleplek

Sneek | Toen volleybalster Roos van Wijnen begin dit seizoen over haar verjaardag nadacht, zal ze niet hebben vermoed met VC Sneek vlak daarvoor nog in de running te zijn voor de landstitel. Toch is dat het geval. Op 30 maart, over negen dagen, viert de Sneekse haar twintigste verjaardag. Vanavond kan ze zichzelf samen met haar teamgenoten van VC Sneek alvast een leuk cadeautje bezorgen: een plek in de finale om het kampioenschap.

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Op revanche belust Heerenveen is geknakt maar niet gebroken

Heerenveen | Drie jaar na het in de wacht slepen van de KNVB-beker zint sc Heerenveen op herhaling van dat kunststukje. Op weg naar een nieuwe eindstrijd in de Kuip wacht vanavond PSV, uitgerekend de club die de ploeg van trainer Ron Jans zondag nog met een pak slaag naar huis stuurde. Heerenveen mikt in de halve finale echter op revanche, een nieuwe prijs én een versnelde route naar Europees voetbal.

Sportwoensdag, 21 maart 2012

Postma niet in actie op tweede dag EK Finn

Scarlion | De Finn-zeilers zijn op de tweede dag van het Europees kampioenschap in Italië niet in actie gekomen. De wedstrijdleiding loodste de vloot na bijna vier uur vergeefs wachten op geschikte wind voor de Toscaanse kust terug naar de haven van Scarlino. Na twee races leidt de Spanjaard Rafael Trujillo met vijf punten. Pieter-Jan Postma uit Leeuwarden, de Nederlandse troef voor de Olympische Spelen in dit boottype, bezet de vijfde plaats. Timo Hagoort is twaalfde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties