Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 21 december 2011.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Chantal Brunt (15) bij nieuwjaarsconcert NBE

Driesum | Chantal Brunt (15) uit Driesum mag op 1 januari meedoen aan het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Dat meldde het NBE gisteren.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Kees van Twist stopt als Oerolvoorzitter

Terschelling | Kees van Twist stopt vanaf januari als bestuursvoorzitter van cultureel festival Oerol. Zijn termijn van zeven jaar is verstreken en deze wordt niet verlengd. Oerol wil ‘versheid’ in het bestuur houden, aldus artistiek directeur Joop Mulder. Van Twists vertrek staat los van zijn ontslag bij het Groninger Museum.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Friese dorpen op landelijke televisie

Leeuwarden | In het televisieprogramma Andere Tijden is eerste kerstdag beeldmateriaal uit het Fries Film Archief te zien. Het materiaal wordt gebruikt in een uitzending over het dorpsleven in Nederland tijdens de jaren vijftig en zestig. Onder meer Terwispel, Akkrum, Hantum en Workum komen voorbij.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Louw Dijkstra begint voor zichzelf

Leeuwarden | Uitgever Louw Dijkstra heeft gisteren uitgeverij Bornmeer verlaten en begint een nieuwe uitgeverij in Leeuwarden: Wijdemeer. Dat hebben Dijkstra en zijn voormalige compagnons Robert Seton en Steven Sterk van 20 leafdesdichten en in liet fan wanhoop BV. gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Depot Verzetsmuseum sluit deuren

Leeuwarden | Het depot van het Verzetsmuseum Friesland is volgende week voor het laatst geopend voor publiek. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 21 december 2011

Finale songfestival Liet tijdens Befrijdingsfestival

Leeuwarden | De finale van het Friese songfestival Liet vindt komend jaar plaats tijdens het Befrijdingsfestival Fryslân, op 5 mei in Leeuwarden. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 21 december 2011

Bezoekersaantal iets lager dan bij vorige editie

Leeuwarden | De Nederlandse Landbouwbeurs die vorige week gehouden werd in het WTC Expo Leeuwarden heeft 22.556 bezoekers getrokken. Dit was iets minder dan in 2009 toen 25.000 mensen de beurs bezochten. De beurs was dit jaar met bijna 190 standhouders iets kleiner in opzet. Bij de vorige editie waren het er twintig meer. Het lagere aantal standhouders verklaart volgens de organisatie het lagere bezoekersaantal. De woensdag was het drukst met meer dan tienduizend bezoekers en de ledenbijeenkomst van LTO Noord.

Economiewoensdag, 21 december 2011

Over tien jaar verkopen wij nog steeds auto’s van Saab

Leeuwarden/Lemmer | Het Zweedse automerk Saab is failliet, maar de twee Friese dealers zeggen stug door te gaan. ,,Voor ons is vandaag niet anders dan gisteren. We stoppen never nooit niet met Saab”, zegt Oepke Wassenaar van Autobedrijf Wassenaar in Leeuwarden. ,,Het staat buiten kijf dat we doorgaan. Als er geen doorstart komt, wordt het meer aftersale dan nieuwverkoop”, zegt Jeroen Schaap van Lemster Auto Schaap.

Economiewoensdag, 21 december 2011

Lagere inkomen boer heeft invloed op het platteland

Den Haag | Als de boer een goede prijs krijgt voor zijn product, dan heeft hij ook geld om te investeren in nieuwbouw, onderhoud en machines. Daar profiteert zijn directe omgeving van. ,,Landbouw blijft een van de belangrijkste dragers van de Friese economie”, zegt Geart Kooistra, voorzitter van LTO-Noord. Melkveehouders profiteerden dit jaar van een goede melkprijs, maar over het algemeen had de landbouw het moeilijk. LTO Nederland maant boeren tot voorzichtigheid bij investeringen.

Hoofdartikelwoensdag, 21 december 2011

N-Korea’s vriend China houdt zich op de vlakte

De wereld verkeert in een lichte staat van nervositeit nu de jonge, onervaren Kim Jong-un de nieuwe leider is geworden van het communistische Noord-Korea na de dood van zijn vader Kim Jong-il. Het is niet uitgesloten dat Kim Jong-un om zijn prestige te vergroten en om rivaliteiten in het leger en het partijapparaat te beteugelen, een confrontatie zoekt met Zuid-Korea, Japan of de Verenigde Staten. Dat zou in een traditie passen.

Regiowoensdag, 21 december 2011

Vader en zoons vast voor dood Hannie Haanstra

Drachten | De verdachten van de gewelddadige dood van de 48-jarige Hannie Haanstra uit Drachten blijken een vader en twee zoons. Haanstra bezweek aan de verwondingen die hij in de nacht van 3 op 4 september opliep bij een kloppartij voor zijn huis. Uit het voorlopige sectierapport maakt officier van justitie Roelof de Graaf op dat de Drachtster ,,als het ware is doodgebeukt”. Daarbij zouden ook een zaklamp en een stuk hout met metaal zijn gebruikt.

Regiowoensdag, 21 december 2011

Minder stress met een robotknuffel op schoot

Dementerende ouderen en mensen met een autistische stoornis hebben veel aan huisdieren. Maar een hond of kat onderhouden is voor veel van hen onmogelijk. Een robotzeehond, Paro, biedt dan uitkomst.

Regiowoensdag, 21 december 2011

Friezen zetten zich in voor Serious Request

Leeuwarden | Veel Friezen steunen de Serious Request-actie van radio 3FM die van 18 tot en met 24 december loopt. Dj’s zitten die periode in het Glazen Huis in Leiden. Luisteraars kunnen tegen betaling nummers aanvragen. De opbrengst gaat naar moeders die zich inzetten tegen oorlog.

Regiowoensdag, 21 december 2011

Fusie wordt voor kleine basisscholen makkelijker

Leeuwarden | Het wordt voor kleine basisscholen op het platteland gemakkelijker en financieel aantrekkelijker te fuseren om zo het onderwijsaanbod overeind te houden in regio’s met een teruglopend inwonertal.

Regiowoensdag, 21 december 2011

Automobilist veiliger over Friese bruggen

Leeuwarden | De provincie Fryslân steekt tot 2016 48 miljoen euro in het onderhoud van twaalf bruggen, een viaduct en een sluis. Daarna zullen tot 2030 nog eens 68 bruggen, 21 sluizen, een tunnel en twee viaducten worden aangepakt. Verder komen zes veetunnels, negen fietsbruggen en vier ruilverkavelingsbruggetjes aan de beurt.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 december 2011

Religie verdeelt meningen in China

Peking | De toenemende geloofsbeleving onder leden van de Chinese Communistische Partij vormt een bedreiging voor de eenheid en het nationale leiderschap van de partij. Dat zegt Zhu Weiqun, lid van het Centrale Comité en adjunctdirecteur van het departement dat verantwoordelijk is voor de contacten met groepen buiten de partij.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 december 2011

Monument voor slachtoffers en onderzoek naar geweld

Er moet een monument komen voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Dat pleidooi klonk zaterdag op een bijeenkomst over het eindrapport van de commissie-Deetman.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 december 2011

Kerstvieringen populair bij CSG Liudger in Burgum

Burgum | Liefst vier kerstvieringen houdt christelijke scholengemeenschap Liudger in Burgum vandaag en morgen. Per viering komen er tot zo’n driehonderd leerlingen, ouders en docenten naar de Kruiskerk. In totaal bezoekt 90 procent van de leerlingen een kerstviering, schat locatiedirecteur Teo de Groot.

Sportwoensdag, 21 december 2011

\De positieve Tukker van Heerenveen

Bayern München lijkt me wel een mooie club, zegt Ramon Zomer op de vraag wat zijn ambities zijn. ,,Maar dat lijkt me niet helemaal reëel”, voegt hij er direct aan toe. ,,Maar even serieus: ooit wil ik in Duitsland voetballen. Dat vind ik van jongs af aan een mooie competitie. En het lijkt me leuk om daar een paar jaartjes te wonen. Maar over twee, drie jaar pas. Voor nu zit ik prima bij Heerenveen. Ik voel me hier thuis.”

Sportwoensdag, 21 december 2011

‘TOP Oss is geen Harkemase Boys’

Heerenveen | Kenny Steppe verdedigt vanavond in het bekerduel met FC Oss, met als inzet een plaats in de kwartfinales, het doel van sc Heerenveen. Hij vervangt Brian Vandenbussche, die nog te veel hinder ondervindt van een polsblessure. De Belg, die afgelopen weekeinde ook het duel tegen PSV miste, stond gisteren al wel weer op het trainingsveld, maar trainde apart van de groep.

Sportwoensdag, 21 december 2011

Wereldkampioen Vos laat organisatie niet vallen

Surhuisterveen | Wereldkampioen veldrijden Marianne Vos zegevierde gisteren voor de tweede keer op rij in de Centrumcrossbij de vrouwen. De veldrijdster uit Meeuwen liet als een van de weinige toppers het organisatiecomité niet vallen en bekroonde haar optreden in Fryslân met een klinkende zege. De Brabantse liet zich onder de loodzware omstandigheden niet kennen en deed dat wat je in een gedevalueerd deelnemersveld van haar mag verwachten.

Sportwoensdag, 21 december 2011

Weer hoofdrol De Knegt in Centrumcross

Veldrijder Gerben de Knegt komt graag naar de Centrumcross van Surhuisterveen. De Goirlenaar eiste gisteren net als in de vorige editie van 2010 de hoofdrol op en voltooide daarmee zijn trilogie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties