Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 december 2007.

Cultuurvrijdag, 21 december 2007

Fascinerend solo- en orkestspel bij NNO

Richard Wagner was in de negentiende eeuw vooral bekend om zijn groots opgezette opera’s, die hij liever als muziekdrama’s aanduidde. Zijn laatste grote opera was Parsifal. Met een fragment uit de slotacte van deze opera, Karfreitagszauber, opende het Noord Nederlands Orkest (NNO) gisteravond zijn concert. Het is geschreven in pastorale, landelijke sfeer. Parsifal is verzonken in een religieuze overpeinzing.

Cultuurvrijdag, 21 december 2007

Liefdes in theater en muziek

De provincie Fryslân kent allerlei mooie culturele initiatieven voor jongeren, maar die gaan zelden samen. Daar moet verandering in komen, vindt regisseur Hilde Mulder van productiehuis ’n Meeuw. ,,Het is té leuk om te kijken wat je krijgt als je met jongeren uit meerdere disciplines één productie maakt.” Vandaar dat vanavond in De Harmonie in Leeuwarden de muziektheatervoorstelling Storia d’amore in premičre gaat; een samenwerkingsproject van ’n Meeuw en het Frysk Jeugdorkest onder leiding van Theo Brouwer.

Economievrijdag, 21 december 2007

..Biogroente van land naar klant binnen 24 uur

Workum – Biologische producten rechtstreeks aan de consument verkopen, in een boerderijwinkel, maar vooral via internet. Dat is de toekomst van het biologische akkerbouwbedrijf met boerderijwinkel It Griene Strân van Jan Pieter van der Plaats. ,,We kunnen goedkoper leveren dan in de winkel en we houden er ook nog meer aan over.”

Economievrijdag, 21 december 2007

.Nederlandse zuivelcoöperaties uitgefuseerd

Leeuwarden - Met het samengaan van Friesland Foods en Campina komt er in Nederland een einde aan het fusieproces in de coöperatieve zuivel. Een proces, dat halverwege de vorige eeuw goed op gang kwam, nadert zijn voltooiing. Een eeuw geleden telde Nederland 584 coöperatieve boter- en kaasfabrieken.

Economievrijdag, 21 december 2007

Directie koopt Vos Logistics Noord

Veendam/Leeuwarden - De directie van transporteur Vos Logistics Noord heeft dit bedrijf overgenomen van moederbedrijf Vos Logistics in Oss. De 280 medewerkers kunnen mee naar het nieuwe bedrijf, De Vries Transport Group.

Hoofdartikelvrijdag, 21 december 2007

Zwangerschapsverlof...

Eindelijk lijkt het er van te komen: een publieke actie voor een jaar zwangerschapsverlof. De vechtlustige verloskundige Beatrijs Smulders en Nederlandse kinderartsen bieden minister Klink van Volksgezondheid vandaag een petitie aan over verlenging van het zwangerschapsverlof. Nu is dat zestien weken en dat is veel te kort, vinden de deskundigen. Zowel voor de moeder als voor het kind is een langere periode belangrijk. Voor de moeder omdat hervatting van het werk kort na de bevalling vooral heel veel stress oplevert en voor het kind omdat bij een kort verlof de mogelijkheden voor binding met de moeder te gering zijn. Onvoldoende binding is schadelijk voor het kind; het kan leiden tot ontwikkelings- en gedragsstoornissen.

Regiovrijdag, 21 december 2007

Algen in overvloed: maar wat doen we ermee?

Hallum - Komen er straks algenkoekjes van de Helwa Wafelfabrieken in Hallum? En worden die dan met een vrachtwagen die rijdt op algendiesel naar de supermarkten gebracht? Het zou zomaar kunnen: in ieder geval komen de microscopische eencellige plantjes straks in overvloed beschikbaar in Ferwerderadiel.

Regiovrijdag, 21 december 2007

Het doek valt voor de noodopvang

Witmarsum - De Stichting Beheer Noodopvang Witmarsum wordt 1 januari geliquideerd omdat het te veel schulden heeft. Negentien vluchtelingen, onder wie negen kinderen, blijven achter in een koud gebouw.

Regiovrijdag, 21 december 2007

‘Fryslân heeft luxe nodig’

Leeuwarden - Fryslân heeft meer luxevoorzieningen nodig, zoals wellnesscentra en kuuroorden, om in de toekomst toeristen te blijven trekken. Dat zegt directeur P. van Gessel van promotiebureau Fryslân Marketing. Het toerisme groeide in de eerste negen maanden met bijna 9 procent, 4 procent minder dan vorig jaar.

Regiovrijdag, 21 december 2007

‘Wmo niet platslaan tot zorg’

Leeuwarden - In veel gemeenteraden wordt rond deze tijd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) behandeld, maar niet ieder raadslid begrijpt waar die wet om draait. ,,Iedereen kent het huishoudelijke-hulpverhaal, maar de preventieve kant is veel te weinig bekend”, stelt Sjoerd IJdema van Partoer. Volgend jaar zal blijken wat het effect van de wet kan zijn.

Regiovrijdag, 21 december 2007

Regio draagt 670 miljoen bij aan pakket

Leeuwarden - De regionale overheden moeten minimaal 670 miljoen euro bijdragen aan het pakket alternatieve maatregelen dat het kabinet aanbiedt voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Van de kennisinstellingen in het Noorden en van de markt wordt elk honderd miljoen euro verlangd. Het Rijk zelf betaalt 1,8 miljard euro.

Regiovrijdag, 21 december 2007

Een metamorfose van een miljoen euro

Vierhuizen - Tot vorig jaar had een flink deel van Nederland nog nooit van Vierhuizen gehoord. Maar toen begon het tv-programma Restauratie. Het dorp schaarde zich massaal achter het initiatief om de vervallen Dorpskerk een opknapbeurt te bezorgen, en begon een grote campagne. Met succes. Op 23 december 2006 viel de beslissing; televisiekijkend Nederland gunde het miljoen dat de BankGiroLoterij beschikbaar had gesteld voor het opknappen van een monument aan het dorp naast het Lauwersmeer.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2007

Dr. C. van der Kooi hoogleraar westerse theologie

Amsterdam - Met ingang van 1 januari heeft de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit prof. dr. C. van der Kooi (1952)benoemd als hoogleraar Westerse Systematische Theologie. De in Leeuwarden geboren Van der Kooi is auteur van een groot aantal publicaties die zowel nationaal als internationaal de aandacht hebben getrokken. Hij heeft een vooraanstaande positie in het internationale Karl Barthonderzoek opgebouwd.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2007

Ziekenhuis Jiboro in Gambia klaar

Surhuisterveen - Een droom van jaren is gerealiseerd. Begin januari wordt het Narang Health Care Centre in Jiboro (Gambia) geopend. Garry en Anneke Renkema hebben zich daar jaren voor ingezet vanuit Surhuisterveen. Het echtpaar zorgde dat er overal in Nederland sponsors werden gevonden, hetzij in geld of goederen. Heel wat bedrijven, instellingen, scholen en kerken hielpen mee.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2007

Verbonden, in vreugde en verdriet

Het jaar 2007 nadert het einde. Op de grens van 2007/2008 kijken mensen uit kerkelijk Nederland terug op het afgelopen jaar. Vandaag deel 1: ds. Toos Reichman-Scheffer, voorzitter van de Friese Raad van Kerken, en predikante van de lutherse gemeente in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2007

Nieuwe kerk voor Hervormde Gemeente Urk

Urk - Het is morgen feest voor de Hervormde Gemeente op Urk. Het nieuwe kerkgebouw De Ark wordt feestelijk geopend. De groeiende gemeente liet een kerk bouwen waar de hele gemeente in kan kerken, en die groot genoeg is voor de verwachte groei.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 december 2007

‘Lef hebben om luthers te zijn’

Utrecht - ,,Heb het lef om luthers te zijn”, zei prof. dr. Klaas Zwanepol gisteren in zijn afscheidscollege ‘Interesse in Luthers catechismus?’. Drie punten lichtte hij uit de Lutherse traditie ,,waarmee je lef zou moeten hebben om in welk verband dan ook luthers te zijn”. Léf met een ,,dubbele bodem”. ,,Niet om je met deze zaken met een club gelijkgezinden af te zonderen om er samen je identiteit mee te koesteren.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties