Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 21 februari 2005.

Bijschriftmaandag, 21 februari 2005

Broodnodig

Godsdienst is geen zweverig gedoe. Jezus plaatst ons met beide benen in de werkelijkheid.

Cultuurmaandag, 21 februari 2005

Veelkleurige mis van Immanuël Franeker

Het blijft een fraai verhaal, het verhaal van Rossini, die dertig jaar voor zijn dood ophield met opera's componeren, maar bijna aan het eind van zijn leven gekomen nog een ’kleine plechtige mis’ schreef.

Cultuurmaandag, 21 februari 2005

Vrolijke galgenhumor van Hans Dorrestijn

Hij behoort tot één van Nederlands grootste tekstdichters. Tegelijkertijd behoort hij tot één van Nederlands slechtste humoristen als het om de performance gaat. En die combinatie maakt Hans Dorrestijn in het Naakte bestaan weer tot een unieke cabaretier die vorig jaar terecht de Gouden Harp kreeg voor zijn hele oeuvre.

Cultuurmaandag, 21 februari 2005

Lichtvoetig concert Damwoude

Buiten de reguliere kerkdiensten weet de Christelijk Gereformeerde Kerk te Damwoude haar kerkgebouw ook voor muziekculturele doelen te benutten, zoals orgelconcerten (al of niet in combinatie met andere instrumenten) en zangavonden. Het mooie kerkgebouw met een behoorlijk door Jan van den Heuvel uit Dordrecht gebouwd orgel leent zich daar uitstekend voor. In de regel zijn die concerten min of meer gericht op een breed muzikaal ontvankelijk publiek.

Dossiermaandag, 21 februari 2005

Moed en lef Heerenveen niet beloond

Heerenveen – SC Heerenveen wilde er donderdag in de eerste ontmoeting van de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen Newcastle United een echte wedstrijd van maken. Die opzet slaagde, maar een wedstrijd kent nu eenmaal winnaars en verliezers. Dat laatste gold voor de formatie van Gertjan Verbeek die de moed en het lef niet beloond zag worden.

Dossiermaandag, 21 februari 2005

Elf uur, prima tijd. De dag kan niet meer stuk

Heerenveen – Met een prinses van 3850 gram in zijn handen keek Saïd Bakkati donderdagmorgen in de verloskamer van het Martini ziekenhuis in Groningen op de klok. Elf uur, prima tijd. Deze dag kon niet meer stuk.

Dossiermaandag, 21 februari 2005

Ameeeezing!


Dossiermaandag, 21 februari 2005

JOHAN/Nummer 14


Economiemaandag, 21 februari 2005

‘Proefritdieven’ slaan steeds vaker

Den Haag – Autodieven verplaatsen hun werkterrein steeds vaker naar het platteland. Dat komt door betere beveiligingen in de grotere steden. De diefstal vindt steeds meer plaats via een proefrit van duurdere auto’s, waarbij een vervalst legitimatiebewijs is gebruikt. Dat stelt verzekeraar Bovemij, dochtermaatschappij van de Bovag. ,,Autobedrijven op het platteland hebben nu nog nauwelijks met deze vorm van criminaliteit te maken waarbij dealers soms nog een auto meegeven zonder dat er een identiteitsbewijs is getoond”, stelt woordvoerder R. van Engelen.

Economiemaandag, 21 februari 2005

Broers dagen Friesland Bank voor optiehandel

Leeuwarden – Drie broers uit Ureterp, Nuis en Garrelsweer beschuldigen de Friesland Bank ervan hun geld onzorgvuldig belegd te hebben. Daardoor zouden zij ongeveer vier miljoen euro verloren hebben. Zij hebben de bank gedagvaard.

Hoofdartikelmaandag, 21 februari 2005

Het einde van Lubbers

Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, heeft zijn baan opgezegd. Het ging niet meer om de vraag naar de waarheid rondom Lubbers’ benadering van vrouwen, maar om het feit dat er nog steeds werd gesproken over de ‘zaak-Lubbers’. In en rond VN-kringen bleef het vuurtje van de seksuele intimidatie smeulen en vorige week werden belangrijke passages uit het interne VN-onderzoeksrapport gepubliceerd, onder meer in NRC-Handelsblad . De aandacht bleef gevestigd worden op de positie van Lubbers en uiteindelijk werd het hem duidelijk: zo kan ik niet meer functioneren. Het heet dat Lubbers ‘de eer aan zichzelf’ heeft gehouden, door op te stappen. In werkelijkheid is daar natuurlijk geen sprake van; zijn aftreden tien maanden voor het einde van de ambtstermijn is buitengewoon smadelijk.

Regiomaandag, 21 februari 2005

Zorgboerderij It Griene Nêst beschermt oude Friese planten- en dierenrassen

Sumar – Friezen hebben de neiging om het oude weg te gooien als ze iets beters hebben gevonden. Het aloude wâldbeantsje wordt om die reden nog maar weinig verbouwd en het gieltsje is uit de gratie sinds er aardappelrassen op de markt die beter resistent zijn tegen ziekten.

Regiomaandag, 21 februari 2005

Explosie dreigt bij graven voor stroomkabel

Vlieland – Elektriciteitsmaatschappij Continuon kan beter geen stroomkabel aanleggen tussen Texel en Vlieland. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kan niet garanderen dat het veilig is om te graven op oefenterrein De Vliehors. De schietrange aan de westkant van Vlieland ligt bezaaid met talloze niet ontplofte clusterbommen, ongeleide raketten en boordkanonnen, concludeert de EOD in een rapport, dat gisteren openbaar werd via tv-actualiteitenrubriek Netwerk . De dienst acht het daarom niet verantwoord als Nuon er gaat graven. ,,De veiligheid van personeel en materieel kan alleen gewaarborgd worden als het geheel wordt gesaneerd en dit zal naar onze inschatting jaren in beslag nemen en dus een zeer kostbare zaak worden”, staat in het rapport. ,,Ons advies in deze is dan ook om alternatieve tracés te gebruiken.”

Regiomaandag, 21 februari 2005

Menistenkerk staat er piekfijn bij

Wergea – In het voorjaar verruilen Monique Uiterwaal en Guus Verhoef hun huidige woonplaats Utrecht voor Wergea. Het echtpaar zocht al langer een huis in Fryslân. Toen de twee op het appartementencomplex in de oude doopsgezinde kerk van Wergea stuitten, waren ze meteen verkocht. ,,Wij hebben het mooiste appartement’’, vinden ze zelf. ,,Er is veel licht en je ziet nog zo mooi de rondingen van de oude kerkramen’’, vertelt Uiterwaal.

Regiomaandag, 21 februari 2005

Stichting begint ‘genenbank’ in Sumar

Sumar – Friezen hebben de neiging om het oude weg te gooien als ze iets beters hebben gevonden. Het aloude wâldbeantsje wordt om die reden nog maar weinig verbouwd en het gieltsje is uit de gratie sinds er aardappelrassen op de markt die beter resistent zijn tegen ziekten.

Geloof & Kerkmaandag, 21 februari 2005

‘Roep om geestelijk leiderschap neemt toe’

Leeuwarden – Lange tijd was er in de Nederlandse kerken een houding van ‘de dingen op zijn beloop laten’ (‘laissez faire, laissez passer’), want de vroegere, strenge gezags-verhoudingen daar voelde men zich niet prettig bij. Maar het tij is aan het keren. ,,De roep om krachtig leiderschap neemt toe’’, aldus prof. dr Gerben Heitink.

Geloof & Kerkmaandag, 21 februari 2005

Genezingsdiensten trekken 1250 bezoekers

Dokkum – De vijf ‘reddings- en genezingsdiensten’ met Victor en Judith Emenike hebben dit weekeinde gemiddeld 250 bezoekers naar Evangeliegemeente De Ark in Dokkum getrokken. Dat meldt voorganger Ben Buwalda. ,,In totaal zestig mensen hebben zich dit weekeinde laten registreren als bekeerden, wat wil zeggen dat ze een levende relatie met Christus zijn aangegaan.”

Geloof & Kerkmaandag, 21 februari 2005

Het protestantisme en de naam van Sint Pieter

Grou – In Grou vond zaterdag en zondag het ‘Sint Piter Weekeinde 2005’ plaats. Pastor Nellie Sluis sprak er over de oecumenische betekenis van Sint Pi(e)ter als naam voor een kerk. ,,Wie weet wordt Petrus nog eens de patroon van de oecumene.’’

Sportmaandag, 21 februari 2005

Heerenveen gaat de fout in

Doetinchem – Als trainer van Heracles Almelo verloor Gertjan Verbeek vorig jaar zowel in de reguliere competitie al in de nacompetitie op de Vijverberg van De Graafschap. Als trainer van Heerenveen keerde Verbeek zondag terug in Doetinchem, maar ook nu verliet hij het knusse stadion zonder punten. ,,Het lijkt wel dat ik hier als trainer niet mag winnen.’’

Sportmaandag, 21 februari 2005

Woon!Aris steelt show in competitie en bij All Star-gala

Den Helder/Rotterdam – Woon!Aris heeft zich dit weekeinde van zijn beste kant laten zien. Zaterdag versloegen de Leeuwarder basketballers het gerenommeerde Den Helder op eigen bodem met maar liefst 105-119. De Friezen stelden daarmee de zesde plaats veilig bij de splitsing van de competitie.

Sportmaandag, 21 februari 2005

VC Sneek blijft in eredivisie; missie geslaagd

Sneek – De volleybalsters van VC Sneek hebben zich zondagavond in een kolkende Sneker sporthal verzekerd van nog een jaartje eredivisie.

Sportmaandag, 21 februari 2005

Kramer sluit tijdperk junioren af met goud

Seinajoki – De wereldtitel junioren heeft het seizoen van Sven Kramer helemaal compleet gemaakt. De achttienjarige schaatser uit Oudeschoot sloot zijn tijdperk bij de junioren met een gouden randje af en bleef op de buitenbaan van het Finse Seinajoki in sneeuw en harde wind zijn landgenoot Wouter Olde Heuvel en de Noor Havard Bokko voor.

Sportmaandag, 21 februari 2005

Dubbel succes Van Tilburg

Sneek - Als zijn vriendin Sandra van den Outenaar met Summit een balk van de laatste hindernis tikt, weet Dennis van Tilburg zich verzekerd van de zege. De springruiter uit Winsum pakte zaterdagavond in Sneek met de hengst VDL Oraya uit de stal van Wiepke van de Lageweg voor de derde keer de Friese titel in de klasse ZZ.

Weermaandag, 21 februari 2005

Wisselend bewolkt

Het is vandaag wisselend bewolkt en er kan af en toe een enkele sneeuwvlok vallen. Daarbij is het koud met maximumtemperaturen die schommelen rond 3 graden. Vannacht zakt het kwik tot rond -3 graden. Morgen is het bewolkt met af en toe lichte sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties