Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 februari 2003.

Analysevrijdag, 21 februari 2003

Nieuwjaarsrellen: pikken of aanpakken?

In de afgelopen weken zijn de gemoederen flink opgelopen in de dorpen waarin de politie ‘jongeren’ heeft opgepakt in verband met nieuwjaarsrellen. Het gaat over Garyp Oudwoude en Nieuwehorne. De inwoners van deze dorpen vinden dat de politie te fors is opgetreden, dat de verkeerde personen zijn opgepakt en dat de jongeren te lang hebben vastgezeten. Dat is onzin, betoogt officier van justitie Oebele Brouwer. Mensen zijn over de schreef gegaan en het zou de dorpen sieren als ze meewerkten aan het onderzoek.

Bijschriftvrijdag, 21 februari 2003

Ontferming

Als het gaat om liefde voor mensen kunnen we gemakkelijk namen noemen: Jeanne d’Arc, bijvoorbeeld.

Cultuurvrijdag, 21 februari 2003

Futloos Twarres krijgt Fries publiek niet mee

Vijf maanden toert Twarres door Nederland en (een beetje) België. Gisteravond maakte het Friese duo een stop in Leeuwarden. Van de in totaal vijftig concerten was dat in De Harmonie het enige in Fryslân. En in tegenstelling tot de meeste andere optredens, raakte het Leeuwarder theater pas op de laatste dag alle kaartjes kwijt. Johan van de Veen en Mirjam Timmer lijken zich voor eigen publiek dubbel en dwars te moeten bewijzen.

Hoofdartikelvrijdag, 21 februari 2003

Tot elkaar veroordeeld…

Het is iets wat onvermijdelijk elke keer terugkeert in de geschiedenis van het CDA bij kabinetsformaties. Steeds is de partij gedwongen te kiezen tussen regeren met de PvdA of met de VVD. De keus lijkt het makkelijkst wanneer maar één van beide combinaties een meerderheid heeft.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Klaas Keuning hielp vluchtelingen

Leeuwarden – Klaas Keuning, directeur van Stichting Vluchteling, is maandag 17 februari overleden. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie gisteren bekend gemaakt. Keuning werd 56 jaar. Hij was al geruime tijd ziek. De overledene laat een echtgenote en twee kinderen na.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Sluiting de Vliehors op Vlieland nabij

Vlieland - Cavalerie Schiet Kamp de Vliehors op Vlieland sluit zo goed als zeker haar deuren. Het definitieve besluit wordt in april genomen, maar de kans dat het landmachtbasis open kan blijven is te verwaarlozen. De drie opties die er nog liggen voor de landmachtbasis gaan alle ten koste van veertig banen. De luchtmacht blijft wel oefenen op de Vliehors.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Centrumplan Zuidhorn kost meer tijd

Zuidhorn – De gemeente Zuidhorn gaat meer tijd nemen voor het maken van een gedegen centrumplan voor Zuidhorn. Dat zegt wethouder De Vries desgevraagd. Aanleiding is het grote aantal reacties op het concept-centrumplan. Veel inwoners vinden dat het plan te compact is. Vandaar dat de gemeente ook de locatie Zonnehuis betrekt in het centrumproject.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

School overweegt rechtszaak

Triemen - Het conflict tussen de gemeente Kollumerland en de christelijke basisschool De Bining op de Triemen loopt verder op. De Bining wil het in slechte staat verkerende schoolgebouw vervangen, maar de gemeente wil daaraan niet meewerken. De school overweegt nu naar de rechter te stappen. Ouders zijn verontwaardigd over de slechte staat van onderhoud.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Woonvorm Drachten kan eindelijk gebouwd

Drachten – De bouw van de woonvorm ‘t Skûtsje aan ’t Deel in Drachten kan eindelijk beginnen. De initiatiefnemers kampen nog wel met een tekort van 50.000 euro.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Verzetsheld Hans Deinum gestorven

Heerenveen – Op 83-jarige leeftijd is in Heerenveen de voormalige verzetsstrijder Johannes (Hans) Deinum overleden. Deinum behoorde tot de groten van het Friese verzet uit de jaren 1940-1945.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Kerkinactie en Icco gaan ‘Samen op Weg’

Zending en werelddiaconaat van de Samen-op-Wegkerken zitten sinds enige jaren bij elkaar in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht en heten nu Kerkinactie. Mogelijk zal dit najaar ook de protestantse medefinancieringsorganisatie ICCO zich daar vestigen, die met overheidsgeld allerlei projecten in het Zuiden subsidieert. Ype Schaaf schetst de veranderingen die de afgelopen jaren op het gebied van zending en werelddiaconaat plaatsvonden.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

SoW’ers Oosterwolde: in gesprek met dorp

Leeuwarden – De Samen-op-Weggemeente van Oosterwolde wil in gesprek raken met de niet-kerkelijke dorpsbewoners.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Grote Kerk in moderne jas

Leeuwarden - Al een jaar of acht geleden werd het voor het eerst geopperd: moet de kerk niet eens flink opgeknapt en aangepast worden? Vanmiddag wordt in de Grote Kerk in Leeuwarden de afsluiting van dat jarenlange traject, waarbij de wijkgemeente nauw betrokken was, gevierd met de heropening van de kerk.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Justitie boos over zwijgzaamheid in Friese reldorpen

Leeuwarden – Dorpsbewoners frustreren het politieonderzoek naar de gewelddadige nieuwjaarsrellen in Garyp, Oudwoude en Nieuwehorne, doordat ze niets willen loslaten over de aanstichters.

Regiovrijdag, 21 februari 2003

Littenseradiel: iepziekte kost te veel geld

Wommels – De gemeente Littenseradiel stopt met de iepziektebestrijding bij particulieren. Ook wil de gemeente niet meer lid blijven van de Iepenwacht. Volgens burgemeester Liemburg rijzen de kosten de pan uit. De iepenwacht is boos.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 februari 2003

Grote Kerk in moderne jas

Leeuwarden - Al een jaar of acht geleden werd het voor het eerst geopperd: moet de kerk niet eens flink opgeknapt en aangepast worden? Vanmiddag wordt in de Grote Kerk in Leeuwarden de afsluiting van dat jarenlange traject, waarbij de wijkgemeente nauw betrokken was, gevierd met de heropening van de kerk.

Sportvrijdag, 21 februari 2003

‘Ach Milaan of Madrid, als het maar Italië is’

Het clubblad van Leeuwarder Zwaluwen vermeldt een aantal opmerkelijke uitspraken van bekende voetballers. Pure Logica, noemt Der Zwaluwen Vlucht het en ze bevestigen het vooroordeel dat de meeste mensen over voetballers hebben. ,,Ik maak 70 procent van de goals en Wilmots maakt de overige 40 procent’’, zei Ingo Anderbrugge eens. George Best: ,,Ik heb veel geld uitgegeven aan alcohol, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik gewoon verbrast.’’ Andreas Möller: ,,Ach Milaan of Madrid, als het maar Italië is.’’ Roland Wohlvart: ,,Twee kansen, één doelpunt. Dat noem ik afwerken tegen 100 procent.’’

Sportvrijdag, 21 februari 2003

Eeuwig buitenspel, odes aan gestorven voetballers

De dood is het thema van de boekenweek die op 12 maart begint. Vooruitlopend op dit thema publiceerde schrijver en dichter Chris Willemsen (1953) deze week de dichtbundel Eeuwig buitenspel, odes aan gestorven voetballers . ‘Op de eeuwige voetbalvelden blijven de sterren van weleer hun spel spelen. Wat ons achterblijvers rest, is hun zaliger nagedachtenis’.

Sportvrijdag, 21 februari 2003

Van der Werff ploegleider af bij Otto Ebbens

Zwaagwesteinde –Freddy van der Werff is opgestapt als ploegleider van de wielervereniging Otto Ebbens uit Zwaagwesteinde. Reden is het feit dat de club en beoogd co-ploegleider Sjoerd Koster niet door één deur konden. Gauke Nijholt (Heerenveen) is als opvolger aangesteld waarmee Otto Ebbens een akelig probleem heeft weten te voorkomen.

Sportvrijdag, 21 februari 2003

‘De sinne hat al tefolle macht: it kin net’

Leeuwarden – Zeker voor ijsclub Nooitgedagt uit Haulerwijk was dat een onverwachte tegenvaller. De ijsclub, die op 9 december de race om de eerste (kortebaan)wedstrijd op natuurijs van deze winter had gewonnen, kampte met een storing van de pomp die het water op de zanderige ondergrond op een constant niveau dient te houden. Daardoor viel de buitenste en hoger gelegen kant van de ijsbaan – het deel waarop de wedstrijden worden gehouden - droog.

Weervrijdag, 21 februari 2003

Zonnig weekend

Komende nacht vriest het licht met minimumtemperaturen rond |-3 graden. We krijgen een (vrij) zonnig weekend. De temperaturen liggen zaterdag en zondag rond 6 à 7 graden, bij een matige en aan zee soms vrij krachtige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties