Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 oktober 2009.

Economiedinsdag, 20 oktober 2009

Wouter van Hierden

Goutum - De hoeveelheid graan die bestemd wordt voor de productie van bio-ethanol moet afhankelijk zijn van de overschotten op de graanmarkten en niet van vastgestelde EU-normen. Op die manier blijft de voedselproductie verzekerd, terwijl de graanmarkten stabieler worden. Als overschotten voor bio-ethanol worden gebruikt, is er namelijk geen druk op de prijzen zoals nu het geval is. Dit stelde Jaap Haanstra, vakgroepvoorzitter Akkerbouw van LTO Nederland, gisteren op een symposium over bio-energie op Nij Bosma Zathe in Goutum.

Economiedinsdag, 20 oktober 2009

280 miljoen melksteun valt niet in goede aarde

Luxemburg - De actievoerende melkveehouders zijn ontevreden over de extra steun van 280 miljoen euro die de Europese Unie gisteren toezegde aan de noodlijdende melkveesector.

Economiedinsdag, 20 oktober 2009

Jumbo twijfelt nog over distributiepunt Drachten

Houten - De overname van Super de Boer (SdB) door concurrent Jumbo kan gevolgen hebben voor het distributiecentrum van SdB in Drachten. De overname geeft weliswaar de werkgelegenheid in de winkels een flinke impuls, maar gaat in ondersteunende diensten tot een behoorlijke sanering leiden. In ieder geval twee distributiecentra gaan dicht.

Hoofdartikeldinsdag, 20 oktober 2009

Chaos in Pakistan...

Pakistan glijdt steeds verder weg in chaos. Het aantal aanslagen en aanvallen dat wordt gepleegd door extremisten van onder meer de taliban en al-Qaeda, is de afgelopen twee jaren onrustbarend toegenomen. In de afgelopen weken zijn tientallen Pakistanen omgekomen door terreuraanslagen en is zelfs het hoofdkwartier van het leger aangevallen. De extremisten, die de macht claimen met terreur en een puriteinse interpretatie van de islam nastreven, teisteren een steeds groter gebied.

Regiodinsdag, 20 oktober 2009

Aantal hazen in tien jaar afgenomen

Leeuwarden - Het gaat niet goed met de haas. De afgelopen tien jaar is de hazenpopulatie met 30 procent afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdierenvereniging samen met Vogelonderzoek Nederland (SOVON) en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Regiodinsdag, 20 oktober 2009

Musea Opsterland blijven ‘vrijwillig’

Gorredijk - De musea in Opsterland worden niet geprofessionaliseerd. De gemeente Opsterland heeft er het geld niet voor. Dit blijkt uit het museumbeleid voor de jaren 2010-2013, waarover de gemeenteraad binnenkort discussieert.

Regiodinsdag, 20 oktober 2009

Nederzetting van 2300 jaar geleden bij Techum

Leeuwarden - Precies op het tracé van de nieuwe Overijsselseweg, even onder Techum, hebben archeologen een nederzetting gevonden uit circa 300 voor Christus. ,,Deze vondst is vrij uniek voor Fryslân”, stelt archeoloog Sierd Jan Tuinstra van bureau ARC. ,,We hebben uit deze tijd wel vaker sporen van bewoning gevonden, maar nog geen complete nederzetting. Alleen bij Middelstum in Groningen is dit eerder aangetroffen.”

Regiodinsdag, 20 oktober 2009

Het opgewekte humeur bleef, ondanks zware tijden

Kollum - Een gemakkelijk leven heeft Trijntje Post-Adema uit Kollum niet gehad, maar haar opgewekte karakter is ze nooit verloren. Vandaag viert ze haar honderdste verjaardag, met haar drie kinderen, negen kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

Regiodinsdag, 20 oktober 2009

‘Rol Friese paard in de wereld neemt toe’

Leeuwarden - ,,We komen eraan.” Voorzitter Cees Roozemond van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek weet het zeker: de betekenis van het Friese paard in de wereld neemt toe. Een Olympische kampioen zit er nog niet in, maar in de internationale dressuurwereld zal de Fries zijn partij meeblazen.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 oktober 2009

Federatie doopsgezind en gereformeerd Ameland

Hollum - De nauwe samenwerking tussen de gereformeerden en doopsgezinden op Ameland is eind vorige week uitgemond in een federatie. In 1866 ontstond de Gereformeerde Kerk als enige in Nederland uit de Doopsgezinde Gemeente op Ameland. ,,Dat was toen al bijzonder, nú is het bijzonder dat de gemeenten weer samengaan”, zegt ds. Rob Workel, die sinds 2005 predikant is van de samenwerkingsgemeente. De Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland is uniek voor Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 oktober 2009

Het huisje van Olle Siert vertelt veel

Toen mijn broertjes en ik nog klein waren, las mijn vader al voor uit Kinderen in verstand en in boosheid. Het boek was in 1917 geschreven door Pieter Keuning, broer van dichter Willem de Mérode en zoon van het schoolhoofd in het dorpje Spijk in Noordoost-Groningen (‘Spiek achter diek’). Het christelijk-sociaalkritische boek handelt over de tegenstellingen tussen de steenrijke boeren en de straatarme arbeiders van toen en over hoe die doorwerkten in kerk en maatschappij.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

Schaatsers zijn baan en spaargeld kwijt

Alkmaar - Het faillissement van DSB Bank heeft zoals verwacht grote gevolgen voor diverse Nederlandse topsporters. Met name de schaatsers uit de DSB-ploeg zijn gedupeerd. Naast hun baan zijn enkelen van hen vermoedelijk flink wat spaargeld kwijt. Verder worden ook het voetbal, het marathonschaatsen, wielrennen en het judo geraakt door het omvallen van de bank van Dirk Scheringa.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

De ‘stoomboot’ van Hertha BSC is weer uit koers

Leeuwarden - De Duitse Bundesligaclub Hertha BSC (Berliner Sport Club), overmorgen de tegenstander van sc Heerenveen in de Europa League, verkeert in zwaar weer. Na het verlies van afgelopen zaterdag tegen grote concurrent FC Nürnberg werd de hekkensluiter met slechts drie puntjes nog vaster op de laatste plaats gedrukt. Na de vierde plaats van afgelopen seizoen is dat een beetje de wereld op z’n kop, maar wel typerend voor de club.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

De Muur wielerscheurkalender 2010 is het net niet

Het jaar 2010 moet voor Nederland het wielerjaar worden. Aan het eind van volgend wielerseizoen zijn de drie grootste wielerevenementen alledrie in Nederland gestart. Eind augustus van dit jaar begon de Vuelta in Assen. In 2010 volgen de twee andere grote rondes. Amsterdam en Rotterdam zullen in het teken staan van de start van de Giro d’Italia en de Tour de France.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

Turnbond kan vooruit na het zilver van Zonderland

Londen - Met zijn zilveren WK-medaille op rek bezorgde Epke Zonderland het Nederlandse turnen zondag een meer dan welkom succes. Vertegenwoordigers van gymnastiekbond KNGU konden, na de negatieve publiciteit rond de gevallen ster Yuri van Gelder, hun vreugde niet op.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

Nog geen beslissingen bij kroongroep in Hoogeveen

Hoogeveen - De vier grootmeesters die de kroongroep vormen in het Univé-schaaktoernooi in Hoogeveen doen tot dusver niet voor elkaar onder. Ook de tweede ronde leverde slechts remises op. Het Rijswijkse talent Anish Giri deelde gisteren het punt met de geroutineerde Groninger Sergej Tiviakov, die met de zwarte stukken speelde. Ze besloten daartoe na de 53e zet in een volkomen gelijkwaardige stand.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

Derde zege op rij Jong Heerenveen

Heerenveen Het belofteteam van Jong Heerenveen/Emmen won gisteravond voor de derde keer op rij. In het Abe Lenstrastadion versloeg de formatie van trainercoach Johnny Jansen Jong NEC met minimaal verschil. Na een klein uur voetballen scoorde Tarik Elyounoussi, vorige week tegen Jong Ajax ook al matchwinner, het enige doelpunt van de wedstrijd. ,,We hebben gewonnen, maar hebben niet geweldig gespeeld”, vond Jansen. Het was voor het eerst dit seizoen dat Jong Heerenveen/ Emmen een competitiewedstrijd in het Abe Lenstra Stadion afwerkte.

Sportdinsdag, 20 oktober 2009

‘Heerenveen heeft het helemaal gehad met spits Kalou’

Heerenveen - Bonaventura Kalou kan op zoek naar een nieuwe club. Het contract van de Ivoriaan bij sc Heerenveen wordt per 1 januari ontbonden, weet Voetbal International te melden. Trainer Jan de Jonge heeft het helemaal gehad met de ongedisciplineerde 31-jarige aanvaller. Kalou was niet fit. Hij moest zich melden bij de fysiotherapeut, maar kwam daar nooit opdagen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties