Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 20 oktober 2005.

Bijschriftdonderdag, 20 oktober 2005

Geheiligd leven

Bijschrift

Cultuurdonderdag, 20 oktober 2005

Majorettes allemaal bij één organisatie

Leeuwarden - Majorettes en baton twirlers van de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM) mogen voortaan meedoen aan wedstrijden van de National Baton Twirling Association (NBTA). Dat zijn de christelijke federatie en de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) woensdag overeengekomen.

Dossierdonderdag, 20 oktober 2005

Heerenveen vervolgt Europees avontuur in Boekarest vol zelfvertrouwen

Boekarest - De rondingen in het gelaat en op het lijf zijn wat minder scherp, maar zo temidden van de Friese aanhang en omhangen door een shawl van Sportclub Heerenveen, kun je er onmogelijk omheen. Dit is Ioan Andone, vanaf de zomer van 1991 tot december 1992 speler van Heerenveen en thans trainer van Dinamo Boekarest. ,,Het is leuk om jullie terug te zien’’, zegt hij in goed verstaanbaar Engels. ,,Dat is ook wat mij nog het best voor de geest staat: het enthousiasme van de mensen. En natuurlijk de grappen en de grollen van Mario Been en René van der Grijp.’’

Economiedonderdag, 20 oktober 2005

Oranjewoud gaat land in kaart brengen

Heerenveen – Ingenieursbureau Oranjewoud heeft een opdracht voor het in kaart brengen van landbouwgrond en natuurgrond in de wacht gesleept. Met het project is een bedrag gemoeid van 1,5 tot 2 miljoen euro. Het project heeft in ieder geval een looptijd van twee jaar. Daarna kan er eventueel een verlenging plaatsvinden van maximaal twee jaar gevolgd door een nieuwe openbare Europese aanbesteding. De registratie gaat in januari 2006 van start.

Economiedonderdag, 20 oktober 2005

Dokkumer Vlaggen Centrale schrapt werk

Dokkum – De Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) gaat zestien van de 110 banen schrappen. Dat maakte algemeen directeur R.J. Hageman vandaag bekend. Het bedrijf maakt steeds meer gebruik van digitale druktechnieken en daarvoor is minder personeel nodig, volgens Hageman.

Hoofdartikeldonderdag, 20 oktober 2005

IJdeltuiterij…

,,Ik vind deze ijdeltuiterij knap irritant worden.’’

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Over de ijsbaan is iedereen het eens: bouwen!

Sexbierum - Hoe moeten Sexbierum en Pietersbierum er in 2020 uitzien? Zo’n honderdveertig inwoners van beide dorpen hebben zich over die vraag gebogen. Unaniem waren de ze over de bestemming van de ijsbaanlocatie midden in Sexbierum: daar moeten huizen worden gebouwd. Een ander speerpunt in de visie is concentratie van de sportgelegenheden op één terrein. Aan de zuidkant van het dorp moet volgens de inwoners een bedrijventerrein komen, en de twee basisscholen kunnen beter worden samengebracht op één plek.

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Meer dan alleen een vaartocht

Grou – Het nautische evenement Friesland Vaart krijgt in 2006 een directe link met de actuele discussie rond water en watertechnologie. Er worden congressen georganiseerd en documentaires gemaakt die tijdens het evenement worden vertoond.

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Leeuwarder politiek achter cameratoezicht

Leeuwarden – De Leeuwarder politiek schaart zich in meerderheid achter het plan een jaar lang enkele plekken in de binnenstad met camera’s te bewaken. Uit de proef moet blijken of deze vorm van controle helpt in de strijd tegen geweldsdelicten en overlast en of burgers zich veiliger voelen.

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Procesindustrie, dat is, ja eh, dat is eh...

Heerenveen/Almere – ,,Video’s maken, jongeren kicken daar vreselijk op. Die apparatuur, iets creatiefs maken... en video’s worden tegenwoordig bewerkt en gemonteerd op de computer en juist die computerfoefjes pikken ze heel snel op. Dat is verschrikkelijk motiverend. En ze kunnen aan iedereen laten zien wat ze gemaakt hebben, want het komt op internet. Dat geeft weer een stukje waardering. Weer eens wat anders dan altijd die afkeuring omdat je te vroeg van school bent gegaan.’’

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Dagelijks passeert er een risicocentrale

Ameland - ,,Tsjernobyl op zee’’ is de ondergang van de Prestige, nu bijna drie jaar geleden, wel genoemd. Met ruim 75.000 ton ruwe olie aan boord liep de aftandse Griekse mammoettanker averij op voor de kust van Galicië (Noordwest Spanje). De Spaanse overheid gaf opdracht het schip naar open zee te slepen, uit angst voor vervuiling van de kust. De gevolgen waren desastreus: na een paar dagen brak en zonk het schip. Pakweg een derde van de lading was al in zee gestroomd. Honderden kilometers Spaanse en Franse kust raakten erdoor besmeurd, met noodlottige gevolgen voor vogels en vissen, voor het milieu, de visserij en het kusttoerisme. De schade bedraagt miljarden euro’s en is nog lang niet hersteld.

Regiodonderdag, 20 oktober 2005

Meerderheid van onderwijzers praat Fries in koffiekamer

Oranjewoud – Het gebruik van Fries mag dan afnemen op de basisscholen, in de koffiekamer spreekt nog altijd een meerderheid van de onderwijzers Fries. Tweederde van de onderwijzers doet dat, blijkt uit een enquête van de Onderwijsinspectie onder alle basisscholen van Fryslân. Uit de enquête onder directie, onderwijzers, ouders en leerlingen blijkt dat op 31 procent van de scholen ten minste driekwart van de leerlingen Friestalig is. Dat is een fractie minder dan in 2001.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 oktober 2005

‘Plezier staat altijd voorop’

Heerenveen - De meeste vrouwenverenigingen zijn of enorm vergrijsd, of bestaan niet meer. Toch zijn er nog veel vrouwen die elkaar met veel plezier opzoeken, ook al is de toekomst van hun vereniging niet gegarandeerd. Zo ook bij vrouwen-vereniging Draagt Elkanders Lasten in Heerenveen. Vandaag vieren ze hun honderdjarig jubileum.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 oktober 2005

Akkrumer kerk informeert dorpen via huis-aan-huiskrant

Akkrum – De Protestantse Gemeente Akkrum heeft het afgelopen weekeinde een krant van de kerk bij álle inwoners van Akkrum, Nes en Terherne bezorgd.

Sportdonderdag, 20 oktober 2005

Ook Spanje reist niet af naar WK kaatsen

Franeker – In navolging van de Nederlandse kaatsbond, heeft ook Spanje zich afgemeld voor het WK kaatsen in Colombia. De situatie rondom de plaats waar wordt gekaatst is te onveilig, zo bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Andere landen overwegen ook om niet te gaan. KNKB-directeur Frans Dijkstra verwacht dat het WK in 2006 helemaal niet doorgaat. ,,Ik kin my net foarstelle dat de Italianen, de Belgen en de Frânsen wol geane.’’

Sportdonderdag, 20 oktober 2005

Klaas-Jan Huntelaar laat zich niet gek maken

Geen wereldje zo opportunistisch als het voetbalwereldje. Klaas-Jan Huntelaar (22) scoorde afgelopen zaterdag in het competitieduel tegen NAC Breda (0-3) alle treffers voor SC Heerenveen en prompt werd zijn naam in verband gebracht met Ajax en het Nederlands elftal. ,,Ik laat me niet gek maken.”

Weerdonderdag, 20 oktober 2005

Wisselvallig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties