Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 20 september 2010.

Cultuurmaandag, 20 september 2010

Bolsward op zoek naar dichter die de stad promoot

Bolsward - Bolsward zoekt een stadsdichter. Hij of zij moet de ambitie hebben om als ambassadeur van de gemeente naar buiten treden en moet ten minste twee keer per jaar een nieuw gedicht te schrijven over de stad of een actuele gebeurtenis in de stad. Ook zal de nieuwe dichter minimaal twee keer per jaar optreden tijdens belangrijke evenementen in Bolsward. Dat meldt de gemeente Bolsward op haar website.

Cultuurmaandag, 20 september 2010

Dokkumer zanger Jelle B. in top-100

Dokkum - De debuutsingle Vriendinnen van de Dokkumer zanger en gitarist Jelle B. is op de 63ste plek binnengekomen in de Mega Top-100. Het nummer is een bewerking van Ring ring I’ve got to sing, een oude hit van Ferre Grignard. De tekst van het nummer is geschreven door Workumer Sipke de Boer. Voor de debuutsingle is bewust gekozen voor een cover. De tweede single en de cd van Jelle B. bestaan uit nieuwe nummers.

Cultuurmaandag, 20 september 2010

Kunstfestijn ter ere van 50 jaar Lawei

Drachten - In expositieruimte De Galerij en schouwburg De Lawei in Drachten, is van 17 oktober tot 6 december kunst te zien van liefst 36 kunstenaars die een woon- of werkrelatie hebben met de gemeente Smallingerland. De kunstmanifestatie Kunst in Smallingerland wordt georganiseerd ter ere van het vijftigjarig bestaan van De Lawei. In de jaren zeventig vonden eens twee soortgelijke kunstmanifestaties plaats. Een deel van de kunstenaars dat toen meedeed, exposeert nu opnieuw.

Economiemaandag, 20 september 2010

Langelille uitgeroepen tot handelshoofdstad

Emmeloord - Handelsite Marktplaats heeft Langelille uitgeroepen tot Handelshoofdstad van het jaar. In het Stellingwerfse dorp zou de handelsgeest het grootst zijn. De 250 inwoners zetten naar rato de meeste advertenties op Marktplaats.

Hoofdartikelmaandag, 20 september 2010

Rooms-katholieken, anglicanen...

De afgelopen dagen was de paus in het land waar de rooms-katholieken een minderheid zijn en waar het Vaticaan strategische activiteiten uitvoert. De kerk wil niets liever dan dat de anglicanen zich weer onder de hoede van Rome scharen. Anglicaanse priesters voor wie hun kerk al te liberaal wordt, kunnen alvast onderdak krijgen in de kerk van Rome.

Regiomaandag, 20 september 2010

Hoofd op hol door noordse waterlijster op Vlieland

Vlieland - Hij had het prima naar zijn zin op Texel, vogelaar Wietze Janse uit Rijswijk. Samen met zijn maat Kees de Vries spotte hij zaterdagochtend vlot achter elkaar allerlei bijzondere soorten: de kleine jager, de grote jager, de noordse stormvogel...

Regiomaandag, 20 september 2010

Fryslân ontziet boer bij hoge milieu-wens

Leeuwarden - De provincie Fryslân gaat zich nog meer inspannen om de hoge ambitie te halen om de milieubelasting in de provincie over twintig jaar tot nul te reduceren. De lat ligt hoger dan Den Haag en Brussel eisen. De boeren worden echter ontzien wat extra normen betreft.

Regiomaandag, 20 september 2010

Dokterswacht verbreekt contract met huisarts

Oudega (S.) - Dokterswacht Friesland heeft het contract met huisarts Aad van der Tholen uit Oudega (S.) verbroken. De dokter is niet meer officieel BIG-geregistreerd, onder meer omdat hij niet kan aantonen dat hij aan nascholing doet. De organisatie wil geen huisarts naar patiënten sturen die niet aan de kwaliteitseisen voldoet.

Regiomaandag, 20 september 2010

In Pakistan werken in 35 blijf-van-mijn-lijf-huizen

Leeuwarden - ,,Kun je niet beter een ander land kiezen?” Toen Friezin om utens Arianne de Jong (28) aankondigde dat ze voor haar werk naar Pakistan zou vertrekken, reageerden familie en bekenden toch wel wat ongerust op haar reisplannen.

Regiomaandag, 20 september 2010

Je officieus én officieel Fries noemen

Sintjohannesga - De achttienjarige Chris van Hes uit Sintjohannesga gaat de Fryske Rie hulp vragen bij zijn ‘nationaliteitscrisis’. Van Hes voelt zich Fries en wil daarom op zijn identiteitskaart de landcode NLD en het woord ‘Nederlandse’ (voor nationaliteit) omzetten in FRL (voor Fryslân) en ‘Fryske’.

Geloof & Kerkmaandag, 20 september 2010

‘Ga toneelspelen in plaats van skieën’

’t Harde - CNV-jongerenvoorzitter IJmert Muilwijk, die als klimaatambassadeur vorig jaar de top in Kopenhagen bijwoonde, had zaterdag in ‘t Harde voor de harde kern van christelijk-groen Nederland een opbeurend woord. De klimaattop mislukte grotendeels, maar pessimisme mag niet het laatste woord hebben.

Geloof & Kerkmaandag, 20 september 2010

40.000 bezoekers bij Tsjerkepaad deze zomer

Friens - Het open kerkenproject Tsjerkepaad heeft dit jaar opnieuw meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Meer dan 40.000 mensen bezochten in de zomermaanden 260 kerken.

Sportmaandag, 20 september 2010

Van der Bos sluit seizoen koninklijk af

Leeuwarden - Hij is pas 21 jaar, maar heeft als kaatser bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. Gert-Anne van der Bos heerste dit seizoen, werd opnieuw koning van de PC, won liefst zeventien kransen én het puntenklassement. De Holwerder sloot gisteren af met het koningschap op de Oldehove-partij.

Sportmaandag, 20 september 2010

Triemstra nestelt zich in de top vijftig aller tijden

Leeuwarden - Gert-Anne van der Bos was al zeker van zijn eerste winst in het puntenklassement, maar Daniël Iseger (winnaar vorig jaar) had de Holwerder gisteren in Leeuwarden nog kunnen achterhalen. Door de winst bij de Oldehove-partij gaf Van der Bos zijn eindzege extra glans. Hij kwam tot een totaal aantal van 64 punten en heeft in zijn nog prille carrière reeds 153 bijeen gekaatst. Zijn partuurgenoten Daniël Iseger (58 punten) en Taeke Triemstra (55 punten) kwamen eveneens tot een hoge score. Het verschil met de nummer vier Marten Feenstra was maar liefst 21 punten. Vijftig kaatsers deden een greep uit de prijzenpot. Opvallend was de lage score van Johan van der Meulen (tien punten) die echter wel een fors aantal wedstrijden wegens een blessure aan de kant stond. Folkert van der Wei behaalde na zijn monsterscore van vorige jaar (60 punten) nu het bescheiden aantal van 23 punten. Ook Rutmer van der Meer had een matig seizoen (18 om 30 punten).

Sportmaandag, 20 september 2010

Harkemase Boys doet mee boven in de topklasse

Alphen aan den Rijn - ARC heeft zaterdag in de topklasse de kracht van Harkemase Boys ondervonden. De Friese topklasser hoefde niet eens briljant te spelen om de club uit Alphen aan den Rijn op een forse nederlaag te trakteren: 2-4. De beloning was een gedeelde derde plek in de competitie.

Sportmaandag, 20 september 2010

‘Wel mooi, deze wedstrijd als eerste winnen’

Terschelling Met de BrandarisClassic heeft Terschelling naast de traditionele Berenloop voor hardlopers en Oerol voor cultuursnuivers er opnieuw een evenement bij. Een inline-skatewedstrijd, die als het aan de organisatoren ligt een traditie wordt, ondanks de volgens sommigen al zo volle kalender.

Sportmaandag, 20 september 2010

Klassieker wordt het niet

Als Ajax afgelopen woensdag íets van Real Madrid heeft geleerd, dan is het om vooral niet te veel te scoren. Wel een sympathieke instelling overigens, want zo geef je je tegenstander en het publiek tot het bittere eind de illusie dat de strijd nog niet gestreden is en laat je ook in de boeken achteraf geen al te diepe sporen na. Real Madrid-Ajax 19-0, dat zou voor niemand goed zijn. Feyenoord-Ajax 0-7, ook zoiets, dat zou de klassieker tot een niemendalletje degraderen. Met tegenstanders vernederen moet je uiterst voorzichtig zijn. Dat beseften ze in Madrid heel goed en de Amsterdammers toonden zich in De Kuip ook vol mededogen.

Sportmaandag, 20 september 2010

‘Winnen is belangrijker dan meedoen. Dat is heel helder’

Sportkoepel NOC*NSF haalde zich onlangs de woede van de Nederlandse tennisbond op de hals door strengere voorwaarden aan te kondigen voor de sporters om te worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen van Londen in 2012. De sportkoepel meent dat eventuele deelname gepaard moet gaan met een reële kans om bij de eerste acht in de desbetreffende discipline te eindigen. Inmiddels hebben beide bonden een aantal gesprekken achter de rug, maar de lucht is nog niet geklaard. Is de stap van het NOC*NSF te begrijpen?

Sportmaandag, 20 september 2010

Brandsma exponent van de beste generatie kaatsers ooit

Je hebt Hotze Schuil, je hebt Piet\ Jetze Faber, je hebt Chris Wassenaar en je hebt nog enkele andere kaatsers die in hun sport uitblonken. Maar geen van allen had de uitstraling, het sierlijke en het ondeugende van Johannes Brandsma. De geboren Sexbierumer was de complete kaatser, het supertalent. En hij kon het publiek in de jaren tachtig als geen ander in vervoering brengen. In zijn eentje zette hij wedstrijden naar zijn hand en in één seizoen (1982) kaatst hij het ongelooflijke aantal van 98 punten bijeen.

Sportmaandag, 20 september 2010

Heerenveense Boys verliest topper

Heerenveen - Twee vroege treffers ten spijt heeft Heerenveense Boys zaterdag geen punten overgehouden aan de eerste topper in de tweede klasse I. Tegenstander Buitenpost richtte zich op, ging er in blessuretijd met de overwinning vandoor (2-3) en deelt nu de koppositie alleen nog met Zeerobben. De thuisploeg van trainer Marius Hendriks zat met dubbel gebakken peren.

Sportmaandag, 20 september 2010

De Blesse oogst zelfs complimenten uit Israël

De Blesse - In de bestuurskamer van De Blesse hangt een erepenning van de Israëlische voetbalbond. ‘With compliments’ staat er onder het gouden plakkaat. Tijdens het Europees kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar, dat in 2007 in Nederland werd gehouden met Heerenveen als een van de speelsteden, trainde de Israëlische voetbalploeg op sportcomplex De Berk van De Blesse. De goede omstandigheden hielpen Israël weinig op het toernooi (geen punten noch doelpunten), maar complimenten verdient de accommodatie van de derdeklasser zeker: perfecte velden in een bosrijke, ruime omgeving en zelfs met een apart onderkomen voor de radioverslaggever.

Sportmaandag, 20 september 2010

Mid Fryslân schudt SCO af

Oldeholtpade - De korfballers van Mid Fryslân hebben gistermiddag SCO op het eigen kunstgrasveld voorlopig afgeschud in de dans om de bovenste plaatsen in de hoofdklasse B. De formatie van Peter Tolsma was de sterkste in de Friese derby op De Hoolt-Tuun, maar maakte het zichzelf niet gemakkelijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties