Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 20 september 2004.

Bijschriftmaandag, 20 september 2004

Vrede

‘Zalig de vredestichters’

Dossiermaandag, 20 september 2004

Golf


Dossiermaandag, 20 september 2004

Het handschrift van Marco


Hoofdartikelmaandag, 20 september 2004

Verkiezingen in Oost-Duitsland..

Ze waren er al bang voor, de gevestigde partijen in Duitsland: de radicalen hebben gewonnen tijdens de verkiezingen in het oosten van het land, in de deelstaten Saksen en in Brandenburg. De voedingsbodem voor de angst is de onvrede in het voormalige Oost-Duitsland. De werkloosheid is hoog en de regering-Schröder heeft de uitkeringen verlaagd. Al wekenlang worden protestbijeenkomsten gehouden tegen de hervormingen. De woede is zo groot, dat steeds meer mensen openlijk zeggen dat het allemaal beter was in de periode van het communisme. Dat gevoel is herkenbaar in het in verhouding flinke percentage stemmers op de PDS, de opvolger van de communistische partij. Andere Oostduitsers met dezelfde woede en teleurstelling kozen voor ultra-rechts, bijvoorbeeld de NPD. In die kringen wordt het gemoed van de kiezer aangesproken op het Duits-zijn; nationalisme dus. De keuze voor reactionaire partijen zorgt voor verlies voor de gevestigde partijen van het midden: SPD en CDU. Dat brengt verschuivingen in de regeringen van de deelstaten met zich mee. In Saksen regeerde de christelijke CDU alleen, nu zal de partij een partner moeten vinden.

Geloof & Kerkmaandag, 20 september 2004

Nieuwe tendensen op boekgebied

Zwolle - Boeken, boeken en nog eens boeken, maar ook cd’s, folders, geschenken en handtekeningen van auteurs - afgelopen zaterdag allemaal verkrijgbaar in de IJsselhallen te Zwolle.

Geloof & Kerkmaandag, 20 september 2004

‘Ik geloof in het menselijke contact’

Leeuwarden - ,,Ik geloof in het menselijke contact. Als dat klikt, dan groeit er vanzelf iets moois.’’ Projectleider Johannes de Goede van servicebureau Tűmba (voorheen COS) begeleidt nu anderhalf jaar plaatselijke groepen die bezig zijn met ontwikkelingsprojecten om subsidie aan te vragen. Hij is overtuigd geraakt dat ‘het werkt’. ,,Een klein initiatief lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar al die druppels bij elkaar maken verschil. Het persoonlijke contact is daarbij wezenlijk: je bouwt samen iets op, en dan zie je zelf ook dat er echt iets gebeurt.’’

Geloof & Kerkmaandag, 20 september 2004

Friezen zeer actief in ontwikkelingssamenwerking

Leeuwarden - Friezen zijn zeer actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Dat is de overtuiging van Johannes de Goede van bureau Tűmba (voorheen Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking/COS). Hij schat in dat er op iedere duizend Friezen een werkgroep actief is voor een of ander project elders op de wereld. Mogelijk zijn het er meer. De Thorbecke Academie is vorige week in opdracht van Tűmba begonnen aan een volledige inventarisatie. Dat moet resulteren in een Atlas van de Friese ontwikkelingshulp , die medio volgend jaar klaar moet zijn.

Sportmaandag, 20 september 2004

Tri-Ambla is wat triatleet wil

Nes - Vechten tegen de elementen en winnen van jezelf. Dát is het wat triatleten zo graag willen en zaterdag kregen zij daarvoor op Ameland alle ingrediënten voorgeschoteld in de Tri-Ambla. Na 41,5 kilometer was Royce Kortekaas uit Nieuw Vennep als eerste terug bij de haven van Nes en mocht zich winnaar noemen van het eerste Open NK off road triatlon.

Sportmaandag, 20 september 2004

Jannick de Jong doet achternaam eer aan

Blijham – Grasbaan- en speedwaycoureur Jannick de Jong is zaterdag in het Groningse Blijham gekroond tot winnaar van de open Nederlandse kampioenschappen speedway. De pas 17-jarige Gorredijkster deed daarmee zijn achternaam eer aan, want hij is de jongste Nederlandse kampioen ooit in de geschiedenis van de vaderlandse speedwayracerij. Omdat coureurs het slechtste resultaat af mochten trekken, was hij al min of meer zeker van de titel, maar sinds zaterdag is het officieel.

Sportmaandag, 20 september 2004

Van der Graaf met zweet in handen klassementswinnaar

Leeuwarden – De afgelopen vier jaar schreef Chris Wassenaar het kaatsklassement op zijn naam. Zondag kon de reus uit Minnertsga geschiedenis schrijven door voor de vijfde keer te zegevieren. Dat lukte evenwel niet. Wassenaar elimineerde in de eerste omloop concurrent en leider Auke van der Graaf, maar vond zijn Waterloo in de tweede omloop. Daardoor bleef alles bij het oude en won Van der Graaf het klassement van 2004. De 26-jarige Berlikumer zorgde voor een frisse wind in kaatsland.

Sportmaandag, 20 september 2004

Aris doet het goed tegen de ‘grote jongens’

Leeuwarden – ,,Mark my words. We’re gonna reach de play-offs’, klonk het zaterdag zelfverzekerd uit de mond van Justin Tatum. De Amerikaanse basketballer had met Aris net verloren van de Nederlandse topclub Demon Astronauts.

Sportmaandag, 20 september 2004

Heerenveen is klaar voor het Europese werk

Heerenveen – Aan de vooravond van een hernieuwd optreden in Europa lijkt Heerenveen de vorm gevonden te hebben die een succesvolle Europese campagne vereist. Met goed voetbal buitte de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zaterdagavond tegen NAC Breda het numerieke voordeel uit dat NAC-verdediger Pieter Collen de Friezen al na twintig minuten ‘schonk’.

Weermaandag, 20 september 2004

Onstuimig

Het is onstuimig weer met een (vrij) krachtige en aan zee harde tot stormachtige wind. We hebben wisselend bewolkt weer en af en toe buien, misschien met een klap onweer. Het wordt vanmiddag 16 en morgen ongeveer 14 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties