Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 augustus 2008.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2008

‘Serieuze’ opera Nijetrijne lijkt te veel op dorpskomedie

Het prachtige natuurgebied De Rottige Meenthe vormde dit jaar voor de achtste keer het decor voor een kleinschalige komische opera. De opera Fra Diavolo van de componist Daniel Auber ging gisteravond in premičre in een Nederlandse bewerking, uitgevoerd door een zestal solisten en een blazersensemble.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2008

Het Frysk Festival levert een gevarieerd popaanbod

Komende vrijdag opent het Frysk Festival. Er is al veel gezegd en geschreven over dit evenement waarbij in tien dagen een groot aantal theater-, film-, poëzie- en muziekvoorstellingen in de provincie worden uitgevoerd. Bij de muziekvoorstellingen zitten ook een drietal interessante popprojecten die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn, al was het maar omdat ze gratis toegankelijk zijn. Aanvankelijk zou alleen Stage Full Fryslân vrij toegankelijk zijn, maar door een financiële meevaller zijn ook de uitvoeringen Blend en het popfestival Reykjavik Calling gratis te bezoeken. Met name bij het laatste evenement rekent de organisatie op een flinke opkomst.

Economiewoensdag, 20 augustus 2008

Noordelijke IT wil betere samenwerking

Leeuwarden – Friese, Groninger en Drentse IT’ers kunnen in oktober hun eigen netwerkevenement bezoeken. Op 15 en 16 oktober wordt in Groningen Nite (Noordelijk IT event) 2008 georganiseerd. Nite is een tweedaagse IT-manifestatie waarbij ,,marktwerking, transparantie en netwerken” centraal staat, aldus een van de initiatiefnemers Herman van Bolhuis. Van Bolhuis legt uit dat naast een beurs en een congresprogramma er gezorgd wordt voor een online platform waar IT’ers digitaal kunnen netwerken. De manifestatie is bedoeld voor individuen, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen.

Hoofdartikelwoensdag, 20 augustus 2008

Om de toekomst van Europa...

De toekomst van Europa wordt dezer dagen in de Kaukasus bepaald, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij ziet scherp hoe de uitkomst van de Georgië-crisis niet alleen de relatie van de Europese Unie met Rusland bepaalt, maar ook de verstandhoudingen binnen de EU.

Regiowoensdag, 20 augustus 2008

Wonen met strijkservice en de klusjesman op afroep

In Lelystad wordt in een voormalig maďsveld volop gewerkt aan de bouw van het eerste lifestylepark van Nederland, naar Amerikaans voorbeeld. Het gras is ingezaaid, de sloepenhaven en de vijvers zijn uitgegraven. Het clubhuis, waarin ook de pedicure, kapper en fysiotherapeut zich zullen vestigen, is zo goed als af. Net als de eerste dertig ‘koloniale’ woningen van de in totaal vijfhonderd, zodat in september de verkoop kan beginnen.

Regiowoensdag, 20 augustus 2008

Welkom durft klus brede scholen aan

Grou - Woningbouwcorporatie Welkom is bereid om de bouw, exploitatie en het beheer van de twee brede scholen in Grou en Akkrum op zich te nemen. Dat werd gisteravond bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering in Boarnsterhim.

Regiowoensdag, 20 augustus 2008

Oorlogsverleden wad hersteld

Terschelling - Een deel van Duitse bunkers op de Waddeneilanden wordt weer opgegraven en hersteld. De provincie Fryslân en de eilanden werken daarvoor samen. Het miljoenenproject moet het gebied een extra toeristische attractie geven en een bijzondere pagina uit de eilander geschiedenis herstellen.

Regiowoensdag, 20 augustus 2008

Friese pabo’s meer in trek dan landelijk

Leeuwarden - Steeds minder studenten kiezen voor de pabo, zo blijkt uit de aanmeldingscijfers van de Informatie Beheer Groep. De NOS meldt dat er dit jaar 10,8 procent minder kandidaten zijn dan in 2007. Fryslân lijkt nog niet mee te doen aan de trend. Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de NHL nemen allebei een (lichte) stijging waar.

Regiowoensdag, 20 augustus 2008

Het is toch wel knap wat ‘ús Epke’ heeft gedaan

Lemmer - ,,Hij was toch wel goed. Toch knap wat-ie heeft gedaan. Niet iedereen mag naar de Olympische Spelen.’’ Jingyue Jongsma uit Lemmer ziet turner Epke Zonderland uit de rekstok vallen, is teleurgesteld, maar probeert toch een positieve draai aan het verhaal te geven. Samen met 250 medeleerlingen van de daltonschool St. Jozef in haar woonplaats volgt zij in de gemeenschapsruimte de verrichtingen van ‘ús Epke’.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2008

God de Onnoembare noemen

Het zal nog wel iets van vroeger zijn, toen ik nog religiejournalist was, dat ik enkele keren per dag op internet kijk of ik iets gemist heb op het terrein van het kerkelijk nieuws. De pagina’s rrk.nl en rorate.nl staan bovenaan in mijn favorietenlijstje. Met name die laatste internetsite zit echt bovenop het kerkelijk nieuws al moet je de term ‘nieuws’ soms met een korreltje zout nemen. Zo werd er gisteren bericht over een mevrouw die een zangboek op haar hoofd had gekregen doordat een koorlid dat boek boven uit zijn handen had laten vallen. Tja. In tegenstelling tot rkk.nl, bemenst door KRO-journalisten, heeft rorate.nl weinig eigen nieuws. Ze schrijven hun nieuws over van andere kerkelijke sites of berichten uit kranten en tijdschriften. Dat vind ik handig want dan hoef ik dat zelf niet allemaal op te zoeken.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2008

Europese ‘Summer school’ over religie

Leuven - De Vrije Universiteit in Amsterdam houdt, samen met andere onderwijsinstituten, de eerste editie van een internationale ‘Summer school’ over religie, cultuur en samenleving in Europa van 1750 tot nu. Het thema van de tiendaagse cursus: Religie en moderniteit.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2008

Vakantiegeldactie brengt 7000 euro op

Emmeloord - De ‘Vakantiegeld samen delen-actie’ van de Samen op Weg-gemeente in Emmeloord heeft ruim 7000 euro opgebracht. Gezien het feit dat de actie voor de eerste keer is gehouden, is voorzitter van de diaconie Henk Jurjens ,,tevreden” met het resultaat.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2008

Jochemsen nieuwe hoogleraar reformatorische wijsbegeerte

Wageningen - Prof. dr. Henk Jochemsen wordt bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Wageningen Universiteit. Hij volgt Eerste Kamerlid Egbert Schuurman op, die vorig jaar met pensioen ging.

Sportwoensdag, 20 augustus 2008

Brons voor Friezen in Diever

Diever Het was weer druk op de Brink in Diever voor de achtste editie van de wekelijkse loop. Op de 10 kilometer zegevierde Jan Scheenstra uit Zuidveen in 33,36. Master Jannes Dijkstra uit Donkerbroek kwam als derde binnen in 37,32.

Sportwoensdag, 20 augustus 2008

Sprinttop aanwezig bij Foekje Dillema Memorial

Leeuwarden De regerend Nederlands kampioene op de 100 meter sprint Femke van der Meij komt vrijdagavond naar Leeuwarden voor deelname aan de Foekje Dillema Memorial. Dit unieke evenement wordt als eerbetoon aan de eind vorig jaar overleden atlete Foekje Dillema op de baan van a.v. Lionitas in sportpark Nijlân aan de Middelzeelaan gehouden.

Sportwoensdag, 20 augustus 2008

Marcel Beima komt lelijk ten val

Zottegem Wielrenner Marcel Beima uit Hurdegaryp is gisteren tijdens de Belgische wielerwedstrijd Grote Prijs Zottegem lelijk ten val gekomen.

Sportwoensdag, 20 augustus 2008

Conflict fierljepsport: Hollanders en Friezen boos op elkaar

Burgum - In de fierljepsport is een conflict ontstaan tussen de Polsstokbond Holland (PBH) en de afdeling Burgum. Aanleiding is een persbericht van de PBH waarin de sportiviteit van Burgum in twijfel wordt getrokken. Dit tot woede van Burgum-voorzitter Hans Helmholt. Vlak voor de Nederlandse kampioenschappen - zaterdag in Burgum - staan het Friese en Hollandse kamp lijnrecht tegenover elkaar.

Sportwoensdag, 20 augustus 2008

Arendsoog

In mijn jeugdjaren was ik bezeten van de boeken over Arendsoog en zijn Indiaanse vriend Witte Veder. De cowboy Bob Stanhope had zijn bijnaam gekregen van de Indianen. Arendsoog schoot scherper dan al het geboefte, daarnaast was zijn paard Lightfeet natuurlijk sneller dan zijn collega’s op vier benen. Zoals de Nederlanders opgroeiden met Friese doorlopers, zo kregen de Yankees revolvers en geweren met de paplepel toegediend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties