Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 20 augustus 2007.

Cultuurmaandag, 20 augustus 2007

Moeilijk kiezen op vijftiende editie Lowlands

Druk. Lowlands 2007 is vooral druk. De eerste grote naam in de Alpha-tent - The Editors - blijkt vrijdag voor een grote groep mensen onbereikbaar. Gewoon omdat het te druk is op weg er naar toe. En druk is het ook bij Mika. De Britse singer/songwriter staat momenteel op de eerste plaats in zowel de single- als albumlijst en lokt dus veel mensen naar de Bravotent. Die tent is al snel te klein zodat velen genoegen moeten nemen met een opgevangen glimp van buiten de tent. Dat tafereel speelt zich opnieuw af als Basement Jaxx in diezelfde tent optreedt. Een band met zo’n live-reputatie en een aantal hits op hun conto hoort op het hoofdpodium en dat bewijzen ze voor de zoveelste keer. Maar ja, op het hoofdpodium staan The Killers, en daar was het ook druk. Daarmee zijn de hoogtepunten van de eerste Lowlandsdag genoemd.

Cultuurmaandag, 20 augustus 2007

Jos Thie tijdelijk artistiek leider van Tryater

Leeuwarden - Theatermaker Jos Thie wordt tijdelijk de nieuwe artistiek leider van Tryater. Dat heeft Bearn Bilker, voorzitter van het bestuur van het Friese toneelgezelschap, vanmorgen bekendgemaakt. Thie zal optreden als adviseur bij het vinden van een definitieve opvolger van Hans Man in ’t Veld, die eind vorig jaar vertrok als algemeen directeur bij Tryater.

Dossiermaandag, 20 augustus 2007

Imitatierolex


Economiemaandag, 20 augustus 2007

Schapenprijs is hersteld

Leeuwarden - De schapenprijzen zijn weer helemaal terug op het oude niveau. Op de eerste schapenmarkt in Leeuwarden sinds het uitbreken van de dierziekte mond- en klauwzeer (MKZ) steeg de prijs voor ooien naar 77 euro. Op het dieptepunt was dat zo’n 54 euro. De schapenmarkt kende een topdrukte, ondanks de vervoersbeperkingen.

Hoofdartikelmaandag, 20 augustus 2007

PvdA, Bos, Jami...

Het is al weer een poosje geleden en het lijkt al weer vergeten, maar het is er nog wel: het probleem PvdA. De partij die het er in de verkiezingen slecht af bracht, de ‘Wouter-tapes’ waaruit de kwetsbaarheid bleek van de partijleider, het redelijk onthutsende rapport van de commissie-Vreeman over de verloren verkiezingen, de interne kritiek in de partij op de stuurloosheid van de PvdA, de kwestie van de genocide op de Armenen en de kwestie met de dubbele paspoorten. En nu is er het probleem van de ex-moslim Jami, die teleurgesteld is in de partij en die zorgt voor een nieuwe bijdrage aan het Grote Probleem van het integratiebeleid.

Regiomaandag, 20 augustus 2007

Veroorzaker hooikoorts wint terrein

Leeuwarden - De ‘hooikoortsplant’ ambrosia wordt steeds vaker gezien, en vestigt zich mogelijk blijvend in Nederland. De ambrosia gedijt in warmer weer en het Nederlandse klimaat wordt daarom steeds geschikter voor de groene, kiemkrachtige plant. Ook in Fryslân is de ambrosia al gesignaleerd.

Regiomaandag, 20 augustus 2007

Een vakantie begeleiden doe je voor je eigen lol

Appelscha - Vijftien blinden en slechtzienden fietsten deze week dankzij vrijwilligers door Noord-Nederland. Op een tandem gaat dat best.

Regiomaandag, 20 augustus 2007

Vandalen C1000 melden zichzelf

Hurdergaryp - Vijf jongeren uit Leeuwarden hebben zich gemeld bij C1000 eigenaar Cees van der Veen uit Hurdegaryp. De jongens meldden zich vrijdagmiddag nadat Van der Veen een band met opnamen van een vernieling van het pand op het internet had gezet.

Regiomaandag, 20 augustus 2007

Opsterland verkoopt woningbouwgrond

Beetsterzwaag - De gemeente Opsterland verkoopt voor 2,3 miljoen euro grond aan woningbedrijf Opsterland. Op de grond worden ongeveer zestig nieuwe woningen gebouwd. De gemeenteraad moet binnenkort beslissen over de verkoop.

Regiomaandag, 20 augustus 2007

Met dank aan kapitein Haak: Aaargh!

Grou - Ruim vijftig chronisch zieke kinderen kregen zaterdag even de kans ziek noch kind te zijn. Op het eiland Trije Hűs bij Grou waren ze voor een dag piraten.

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2007

Oude discussies en nieuwe muziek op dertigjarig Flevo

Liempde - Met het recordaantal van ruim 10.000 bezoekers vierde het Xnoizz Flevo Totaal Festival het afgelopen lange weekeinde zijn dertigste verjaardag. Het kleinschalige en gemoedelijke festival is al jaren het grootste meerdaagse christelijke pop-, theater- en kunstfestival van Europa, al is ook Flevo aan evolutie onderhevig.

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2007

Dansen met veel ‘Jesus per minute’

Liempde - In het dertigjarig bestaan van het Xnoizz Flevo Totaal Festival duikt steeds weer de discussie op hoe een christen zich nu moet gedragen als artiest, en wat een ‘christelijke artiest’ nu eigenlijk is - als die al bestaat. Sommige artiesten, veelal Nederlandse, hebben nogal moeite met het zich op het podium profileren als christen. In de praktijk blijkt echter ook dat geloof en kunst heel naturel samen kunnen gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 20 augustus 2007

‘Kerkgang hoort er voor mij helemaal bij’

De categorie van de dertigers is een verloren generatie voor de kerk, zo wordt vaak gezegd. In het Friesch Dagblad een serie interviews met dertigers. Over hoe ze geloven en daar invulling aan geven. Vandaag: Jantine Leegstra-Swart (38) uit Stiens.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Zwitser even koning van Bartlehiem

Hallum - Alain Gloor won zaterdag de Bartlehiemskeelertocht rond Hallum. De 25-jarige Zwitser die in Drachten woont, versloeg in de sprint Roy Boeve (Kampen), de Fransman Cédric Michaud en Jouke Hoogeveen uit Amsterdam. De vier ontvluchtten al in het begin van de wedstrijd het peloton en waren na 100 zware kilometers als eerste terug in Hallum.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Bekervoetbal: het is van ondergeschikt belang

Leeuwarden - Lachende gezichten wil hij niet zien, maar verder maakt Blauw Wit’34-voorzitter Wietse Schuitema zich er niet al te druk om. De Leeuwarder eersteklasser gaat zaterdag in het bekerduel met SDS, dat een niveau lager acteert, met 0-2 onderuit. De aanhang van Blauw Wit ligt er geen minuut wakker van. De krachtmeting staat volgens alle partijen puur en alleen in het teken van de voorbereiding op de competitie.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

ONS zegeviert, Sneek onderuit in beker

Leeuwarden - In de eerste wedstrijden van de poulefase van de noordelijke districtsbeker hebben de Friese hoofdklassers wisselende resultaten geboekt. ONS Sneek zette Bergum simpel opzij (0-3), terwijl VV Sneek te kort kwam tegen Flevo Boys (2-4). In de lager genoteerde groepen waren vooral Harkemase Boys, Drachtster Boys, Franeker en Lemmer op dreef.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Friese ljeppers geven een waarschuwing af

It Heidenskip - Timing is everything. Die Engelse zegswijze is op dit moment prima van toepassing op de Friese fierljeppers. Exact een week voor de strijd om de Nederlandse kampioenschappen, lieten de Friese springers zaterdag in It Heidenskip zien dat velen van hen in een bloedvorm steken. In de voorlaatste competitiewedstrijd van het seizoen regende het persoonlijke records. Met het NK in het Zuid-Hollandse Vlist voor de boeg, zijn de Hollandse tegenstanders alvast gewaarschuwd. Wie van de Friezen er in de verschillende klassen mee mogen doen aan het NK, is nog maar de vraag. De strijd om de plaatsing is na afgelopen zaterdag uiterst spannend.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Grote Prijs Burgum voor Henri Stegeman

Burgum - Hij had het talrijke publiek voor het overgrote gedeelte op zijn hand, hij was er helemaal klaar voor, hij stond op scherp en hij was er ook bijna. En toch slaagde Anne de Vries er zaterdagmiddag net niet in om de Grote Prijs van Burgum voor zich op te eisen. Een balkje op de op één na laatste hindernis kostte de springruiter uit Broeksterwoude de zege. En dus ging de belangrijkste overwinning van twee dagen hippische sport toch naar Henri Stegeman uit Daarle met Panter.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Eeuwenoude denksport houdt open huis

Harlingen - Bijna wordt zaterdag de ongenaakbaar geachte damcomputer verslagen in Harlingen. Jelle Wiersma uit Wommels kan de winst ruiken en bijna aanraken, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een remise. Een unicum laat zodoende nog even op zich wachten, maar dat mag de pret niet drukken op een dag die in het teken staat van het Fries dammen.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Steigenga wint op het ’karretje’ van Krans

Zwaagwesteinde - Het is zaterdagavond, 19.43 uur. De 56ste editie van de wielerronde van Zwaagwesteinde wordt verreden en de finish is in zicht. Het is Sierd Steigenga die aan kop rijdt. Steigenga heeft twee renners bij zich: Arjan Stroetinga en Lieuwe Westra. Stroetinga, een marathonschaatser uit Oldeberkoop met een aardige sprint in de benen en Westra uit Műnein, de streekfavoriet die drie dagen eerder nog schitterde op het Nederlands kampioenschap tijdrijden.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Gert-Anne van der Bos in Ternaard gekroond

Ternaard - Het kan dit seizoen niet op voor Gert-Anne van der Bos. De pas achttienjarige juniorkaatser uit Holwerd, twee jaar geleden nog winnaar van de Freule, misstaat nu al niet bij de crčme de la crčme van de hedendaagse kaatssport. Hij beleefde zaterdag zijn finest moment in de hoofdklasse door in Ternaard samen met Jacob Wassenaar en Marten Feenstra de uitnodigingspartij te winnen en als klap op de vuurpijl ook de koningsprijs in ontvangst te mogen nemen.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Berkepas c.s. weer in kransen

Kimswerd - Klaas Berkepas, Pieter Scharringa en Daniël Iseger wonnen de hoofdklassepartij in Kimswerd door partuur Gert Anne van der Bos, Lennart Adema en Willem Rienks in de finale te verslaan met 5-4 en 6-2.

Sportmaandag, 20 augustus 2007

Afscheidstournee van ‘keatsende memmen’

Akkrum - Wat is de overeenkomst tussen Anna, Stefano en Elske? Ze zijn alle drie een jaar oud en weten van de wereld geen kwaad. En niet in de laatste plaats: ze hebben een kaatsende moeder, die samen een partuur vormen. Dat zijn respectievelijk Leonie van der Graaf, Sjoke van der Veen en Hermanna Miedema. De ‘trije keatsende memmen’ zijn in die samenstelling bezig met hun afscheidstournee. Met de frouljus-PC van overmorgen als grote uitsmijter.

Weermaandag, 20 augustus 2007

Buien

Er vallen geregeld buien, maar er komt ook zon voor. De temperaturen komen te liggen rond 21 graden, bij een zwakke tot matige zuidoostenwind. Morgen zijn er opnieuw buien, het wordt dan opnieuw 21 graden, bij een matige tot krachtige noordoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties