Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 augustus 2003.

Bijschriftwoensdag, 20 augustus 2003

Ziekte

Ziek zijn kan iemand gemakkelijk van de mensen vervreemden, omdat het eigenlijk niet past in onze samenleving.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2003

Holbein gaf Erasmus zijn gezicht

De beroemde Duitse kunstenaar Hans Holbein kennen wij vooral via Erasmus. Holbein illustreerde zijn boek ‘Lof der zotheid’ en maakte drie portretten van de humanist. Zo gaf Holbein Erasmus het gezicht zoals wij dat nu kennen. Het Mauritshuis in Den Haag wijdt een tentoonstelling aan het leven en werk van de 16de-eeuwse kunstenaar. Het is de eerste keer dat in Nederland een tentoonstelling over Holbein wordt gehouden.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2003

Een leven met ingehouden adem

Ook in haar nieuwste roman, Het duister dat ons scheidt, stelt Renate Dorrestein de ontknoping tot het eind toe uit. Maar dat is niet het enige waardoor haar boeken blijven intrigeren. Dorrestein durft haar lezers op een subtiele wijze te choqueren maar haar personages blijven mensen van vlees en bloed die het slachtoffer worden van hun omgeving en die daardoor een gevoel van mededogen oproepen.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2003

Landschap als inspiratiebron

In Galerie TOONbeeld in Wergea exposeren momenteel vijf kunstenaars uit het Noorden: Rommy Hofstra, Tineke van Popta, Pieter Ploeger, Gerben van der Meer en Lex Smit Duyzentkunst. Het landschap is hun inspiratiebron, maar de gebruikte technieken variëren van acryl en olieverf tot aquarel en houtsnede.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2003

Theatergroep SULT speelt voorstelling ‘Hinne & wer’

Hemelum – Theatergroep SULT speelt in september en oktober de locatievoorstelling Hinne & wer . De voorstelling bestaat uit twee eenakters, die gelijktijdig worden gespeeld. Het ene stuk wordt door mannen gespeeld, het andere door vrouwen. De vraag waar wij naar toe gaan wanneer wij het aardse verlaten, komt in beide voorstellingen aan de orde. Het publiek ziet beide voorstellingen.

Cultuurwoensdag, 20 augustus 2003

Acht inschrijvingen wanden Harmonie

Leeuwarden – Voor het ‘mechaniseren van de trekkenwanden’ in schouwburg de Harmonie in Leeuwarden hebben zich acht bedrijven ingeschreven: drie uit Duitsland, één uit Engeland en vier uit Nederland.

Economiewoensdag, 20 augustus 2003

Bonden willen meer informatie over Brada van de curator

Leeuwarden – Vakbonden en personeel van de failliete runderslachterij en vleesverwerker Brada willen een betere informatievoorziening van de curator over de ontwikkelingen. CNV-woordvoerder Henk Hospes is zeer ontstemd over de informatievoorziening door curator Rick van der Spek.

Economiewoensdag, 20 augustus 2003

Hoofdvestiging Wits Groep in Drachten

Drachten - De nieuwe hoofdlocatie van Wits Noord, zoals de Wits Groep in Noord-Nederland vanaf januari gaat heten, komt in Drachten. Dat hebben de directie van het bedrijf en de gemeente Smallingerland gistermiddag bekend gemaakt.

Economiewoensdag, 20 augustus 2003

Ondernemers geven Smallingerland ‘7’

Drachten - De ondernemers in Smallingerland geven de gemeente een zeven voor het ondernemersklimaat. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO. Smallingerland behoort met dit cijfer tot de top-5 van de 42 onderzochte kleine en middelgrote gemeenten. De gemiddelde score voor het ondernemersklimaat in de onderzochte gemeenten was een 6,6.

Hoofdartikelwoensdag, 20 augustus 2003

Het moet goed droog zijn…

Dat het droog is, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe voorkomen moet worden dat de gevolgen daarvan dramatische vormen krijgen, daarover zijn deskundigen het niet eens. De overheden hebben zilt water ingelaten in Zuid-Holland, maar dat heeft geen zin, zegt TNO. Het duurt maanden voordat dit water het grondwater heeft bereikt en het niveau een beetje op peil kan houden. Natuurbeheerders, tuinders en kwekers in Zuid-Holland vrezen de gevolgen van het zilte water, al is het nog niet zo ver. Daarom worden alternatieven bedacht: zoet water uit het IJsselmeer naar de verdroogde gebieden bijvoorbeeld.

Regiowoensdag, 20 augustus 2003

‘Eigenlijk moet ik nu in het water staan’

Oldeberkoop – Wat doet de aanhoudende droogte met de natuur? Heel veel, zegt Kees van Son, boswachter bij Staatsbosbeheer. ,,Kom maar mee, dan zal ik het je laten zien.’’

Regiowoensdag, 20 augustus 2003

Kneppelfreed bepaalde advertenties

Leeuwarden – Friezen kozen in 1952 massaal voor Friestalige familieberichten. Vermoedelijk was deze piek in Friese geboorte- en overlijdensadvertenties een gevolg van Kneppelfreed, op 16 november 1951.

Regiowoensdag, 20 augustus 2003

Eringa krijgt vergoeding

Leeuwarden - Nynke Eringa-Boomgaardt, de ten onrechte ontslagen Leeuwarder trouwambtenaar, krijgt alsnog honorarium betaald voor honderd echtverbintenissen á 68 euro die zij is misgelopen. Dat is namelijk het aantal huwelijken dat zij normaal gesproken zou hebben gesloten tussen 1 september 2001 en 1 september 2003, de periode waarin ze niet mocht werken voor de gemeente Leeuwarden omdat ze weigert ‘homohuwelijken’ te sluiten.

Regiowoensdag, 20 augustus 2003

Dorpsbelang eist voortbestaan sporthal

Tzummarum – Dorpsbelang Tzummarum-Firdgum maakt zich ernstig zorgen over de verkoop van recreatiecentrum Barradeel aan ondernemer Van Booma. Dorpsbelang vreest dat hierdoor de sportvoorzieningen in Tzummarum in de knel komen.

Regiowoensdag, 20 augustus 2003

Belgen in het nauw op het wad

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) op Vlieland heeft haar handen vol gehad aan een Belgisch gezin. De ouders en hun drie kinderen probeerden met hun rubberbootje de oversteek van Texel naar Vlieland en terug te maken. Door deze expeditie moest de KNRM echter de reddingshelikopter een keer laten uitvliegen en tweemaal de reddingsboot Leng inschakelen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2003

De tragedie van de onveranderlijkheid

Wat is het mooiste boek dat u gelezen hebt? In het Friesch Dagblad schrijven deze zomer verschillende recensenten hierover. Vandaag: Ger Groot, docent filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 augustus 2003

Mennistekerk ‘verstopt’ in een winkelstraat

Fryslân heeft honderden fraaie, monumentale kerkgebouwen, die het waard zijn om in de zomermaanden te bezoeken. In de maanden juli en augustus houden de stichting Alde Fryske Tsjerken en het Friesch Dagblad op zaterdag negen open dagen onder het motto ‘Tsjerke Iepen’. Deze week de doopsgezinde kerk van Drachten.

Sportwoensdag, 20 augustus 2003

Ritsma zal kitesurfen niet laten om ongeluk

Lemmer – Geen moment heeft Rintje Ritsma gedacht ‘dit kan wel eens het einde van mijn schaatsloopbaan betekenen’ toen zijn lichaam op het IJsselmeer 360 graden draaide op zijn kitesurfplank en zijn voet bleef staan. ‘Ik sta hier met een kapotte enkel, hoe kom ik aan de kant?’, was het enige dat Ritsma dacht. De eenzame surfer die hem hielp, moest hem erop attenderen. ,,‘Wel beroerd voor je seizoen’, zei die. Echt, ik had er zelf nog niet aan gedacht, maar hij kan er wel eens gelijk in hebben.”

Sportwoensdag, 20 augustus 2003

Evert van der Wal mag in Grijpskerk gewoon niet winnen

Grijpskerk – In de laatste wedstrijd voor het FLB-klassement had Evert van der Wal dinsdagavond in Grijpskerk nog voor een mooie verrassing kunnen zorgen. ,,Mar je moatte Evert van der Wal hjitte om net te winnen’’, zei de fierljepper uit It Heidenskip. Heel even zag het er naar uit dat Van der Wal de dagtitel mee naar huis kon nemen; hij naderde met 18,13 meter zelfs tot op twee centimeter zijn persoonlijk record, dat alweer dateerde uit 1999. Jammer voor Evert van der Wal dat Burgumer Henk Schievink in de laatste sprong van de topklassers nog tot 18,43 kwam.

Weerwoensdag, 20 augustus 2003

Vrij zonnig

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De westenwind is overwegend matig en het wordt zo’n 21 graden. Morgen is er wat meer wind en ook komen er meer wolken voor. Het blijft waarschijnlijk droog bij 22 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties