Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 mei 2003.

Bijschriftdinsdag, 20 mei 2003

Vergeefs

Waar heb ik het voor gedaan, verzuchtte onlangs iemand.

Cultuurdinsdag, 20 mei 2003

Pleidooi voor beetje medemenselijkheid

Langzaam word je bevangen door woede bij het zien van Lilja 4-ever . Een jong meisje dat in een kapitalistische wereld gewurgd en uitgebuit wordt. Er is geen redding meer mogelijk. Dit kind is slachtoffer omdat wij met z’n allen de marktwerking hebben omarmd en de sterken hun gang kunnen gaan, omdat de sukkels zoet worden gehouden met een McDonald-burger, een weekje caravan en elke avond 26 zenders televisie. We zien dat het mis gaat, maar we doen niets.

Cultuurdinsdag, 20 mei 2003

The Matrix, op naar deel drie

Er wordt bij de aftiteling van een film zelden of nooit geklapt, maar donderdagavond bij de wereldpremičre van het lang verwachte tweede deel van The Matrix was dat met enige voorzichtigheid wel het geval.

Economiedinsdag, 20 mei 2003

FNV strijdt voor beroepszieken

Leeuwarden - Werknemers met een beroepsziekte kunnen steeds beter aanspraak maken op een schadevergoeding. Dat is onder meer het gevolg van de inspanningen van het Bureau Beroepsziekten FNV (BBZ). Dit bureau is in mei 2000 opgericht door FNV Bouw en FNV Bondgenoten met de bedoeling meer aandacht te besteden aan de verschillende beroepsziektes en schadevergoedingen daarvoor binnen te halen.

Economiedinsdag, 20 mei 2003

‘Bijlsma aanspreken op verantwoordelijkheid’

Anton Meijerman van de CNV Bedrijvenbond vindt ,, dat Bijlsma als christelijke werkgever een morele verantwoordelijkheid heeft naar de mensen die hun baan verliezen. Die hebben zich vaak tientallen jaren ingezet voor de werf. Die kun je niet zomaar aan de kant zetten.” Het CNV dringt dan ook aan op een sociaal plan.

Economiedinsdag, 20 mei 2003

Scheepswerf Bijlsma Warten is failliet

Warten - De scheepswerf Bijlsma uit Warten is failliet. Er werken 74 mensen. Het bedrijf was door haar liquide middelen heen en kon schulden niet meer voldoen. Het personeel heeft afgelopen maand geen salaris ontvangen. De werf van Bijlsma in Lemmer gaat niet failliet.

Hoofdartikeldinsdag, 20 mei 2003

Onrust in het CDA…

Het zat er aan te komen, het protest van CDA’ers over het voorgenomen beleid van het nieuwe kabinet. De sociaal-zwakkeren zijn bang dat het beetje dat ze hebben door nieuwe maatregelen wordt verminderd tot bijna niets.

Regiodinsdag, 20 mei 2003

Dokkum: auto’s weren bij feest

Dokkum - De omgeving van de Bonifatiuskapel in Dokkum wordt opgeknapt en moet autovrij worden. Volgend jaar wordt herdacht dat het 1250 jaar geleden is dat de rooms-katholieke zendeling bij Dokkum werd vermoord. De gemeente Dongeradeel verwacht duizenden bezoekers bij de kapel en de bron in het herdenkingsjaar. Ontsierende auto’s bij deze trekpleisters moeten voor die tijd worden geweerd.

Regiodinsdag, 20 mei 2003

‘Na een half uur was ik ingezakt’

Twijzel – De eerste examendag en meteen twee examens: dat begon goed voor Timon Sibma uit Twijzel. De vwo-examenkandidaat aan het Lauwers College in Buitenpost staat er goed voor, dus grote zorgen hoeft hij zich niet te maken.

Regiodinsdag, 20 mei 2003

Eendenkooi van Ternaard te boek

Ternaard – Al bijna tweeënhalve eeuw is de eendenkooi van Ternaard in gebruik. Hoeveel eenden, smienten en andere vogels zouden op die plek gevangen zijn?

Regiodinsdag, 20 mei 2003

Koudum krijgt zijn geschiedenisboek terug

Koudum – Al jaren en jaren is het niet meer in de handel, het uit 1978 stammende boek Koudum fan doe en no , van de hand van Gerard Koopmans. Het werk prijkt op de boekenplank van menige Koudumer en oud-Koudumer. Maar te koop is het boek niet meer.

Regiodinsdag, 20 mei 2003

Ruzies over Langmangeld

Leeuwarden - Gedeputeerden en ambtenaren van de provincie Fryslân hebben de afgelopen jaren geregeld conflicten gehad over de besteding van Kompassubsidies, zogenoemde Langmangelden.

Regiodinsdag, 20 mei 2003

Aanleg nieuw industriegebied is zinloos

Leeuwarden - Het aanleggen van nieuwe of opknappen van oude bedrijventerreinen, de bouw van nieuwe kantoren en het opknappen van stedelijke centra zijn voorlopig zinloze maatregelen om de werkgelegenheid in het Noorden te bevorderen. Gezien de economische recessie is het vooral belangrijk dat de bestaande bedrijven in de regio versterkt worden.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 mei 2003

Een gesprek tussen het oude en het nieuwe geloof

Het traditionele, kerkelijke geloofsleven verkeert in een crisis, terwijl de belangstelling voor religie en niet-kerkelijke religiositeit toeneemt. Een dialoog tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ geloof is daarom nodig, schrijft Dick Tieleman, voormalig docent praktische theologie. Hij is een van de auteurs van het boek In ’s hemelsnaam, dat de weerslag van die dialoog vormt.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 mei 2003

‘Kerk moet weten waar ze vandaan komt’

Bennebroek - ,,Ik hoop dat ik de kerk een dienst bewijs met mijn boek.’’ Dat zegt drs Dirk van Keulen, die vandaag promoveert tot doctor in de theologie met een studie over drie theologen: Kuyper, Bavinck en Berkouwer.

Sportdinsdag, 20 mei 2003

Wiersma hekelt beschuldigingen over ‘Judasrol’

Zwartsluis – De werelddambond (FMJD) is in een machtsstrijd beland nu de zittende voorzitter Wouter van Beek terug is getreden en Harm Wiersma uit Goutum door het grootste deel van de landen aangesteld is als interim-voorzitter. Van Beek spreekt van een ‘Judasrol’ van Wiersma. De Fries is ziedend. ,,Een bijzonder kwalijke opmerking.’’

Sportdinsdag, 20 mei 2003

Negerman is weer fulltime met lopen bezig

Groet - Wie Erik Negerman begin dit jaar zag sukkelen, had nooit verwacht dat hij afgelopen zaterdag alweer een wedstrijd zou kunnen winnen. De uit Bolsward afkomstige atleet sliep toen veertien of vijftien uur op een dag en kon nog geen tien minuten lopen.

Weerdinsdag, 20 mei 2003

Wisselvallig

Vanavond komen er enkele pittige buien voor met kans op onweer en windstoten. Vannacht wordt het droger met opklaringen en minima rond 10 graden. Morgen is het opnieuw wisselvallig weer met buien, af en toe zon en temperaturen rond 14 graden. Het heeft flink geregend de afgelopen 24 uur en dat heeft een gemiddelde hoeveelheid neerslag opgeleverd van 16 mm. De topper van de provincie was Oldeholtwolde met een aftapping van 32 mm. In Nijelamer viel 22 mm, in Achlum 20 en bij mij in Herbaijum viel 18 mm. De meeste neerslag is gevallen boven de westelijke helft van de provincie met uitzondering van de Waddeneilanden. Terschelling kreeg ‘maar’ 6 mm regen en Damwoude en Dokkum kwamen tot rond 8 mm. Alhoewel er nu een respectabele hoeveelheid regen is gevallen, is het nog niet afgelopen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties