Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 april 2012.

Cultuurvrijdag, 20 april 2012

Werk Hein Mader te zien rond Lauwersmeer

Leeuwarden | Rond het Lauwersmeer wordt op 30 mei een overzichtstentoonstelling geopend met werk van beeldend kunstenaar Hein Mader. Gedurende drie jaar zullen de beelden van de Friese kunstenaar op veertig binnen- en buitenlocaties rondom het Lauwersmeer te zien zijn.

Cultuurvrijdag, 20 april 2012

Muzikale voorstelling over stad en platteland

Leeuwarden | In Crystallic in Leeuwarden is op 8 mei een voorstelling te zien stad en platteland door middel van muziek met elkaar verbindt. Find your own way is gemaakt door de uit Koudum afkomstige componiste Lysbeth Munniksma (19). Zij liet zich inspireren door de overgang die ze maakte van platteland naar stad, toen ze in Leeuwarden ging wonen vanwege haar studie.

Cultuurvrijdag, 20 april 2012

Extra voorstelling van ‘Leeuwen’ door Muzt

Sneek | Vanwege de grote publieke belangstelling speelt Muzt op 29 april een extra voorstelling van de musical Leeuwen in De Koornbeurs in Franeker. Dat heeft een woordvoerster van de musicalopleiding gisteren gemeld.

Economievrijdag, 20 april 2012

Bedrijven op Jumaheerd willen bekendheid vergroten

Kollum | Misschien wat extra omzet maar vooral het tonen van wat er gebeurt op industrieterrein Jumaheerd in Kollum, is de inzet van de Open bedrijvendag morgen. Dat zegt organisator Trudy Meijer.

Economievrijdag, 20 april 2012

Meer mensen zonder baan, maar minder uitkeringen

Leeuwarden/Den Haag | Het aantal Friezen dat eind maart was ingeschreven bij het UWV voor een uitkering is in een jaar met 2,9 procent gedaald naar 21.902. Ten opzichte van februari was dat een daling van 3 procent. Harlingen heeft met 9,8 procent van de bevolking het hoogste Friese uitkeringspercentage.

Economievrijdag, 20 april 2012

Faillissementsaanvraag bouwbedrijf Noppert

Heerenveen | Voor Bouwbedrijf Noppert in Heerenveen wordt het faillissement aangevraagd. Dat heeft de bewindvoerder gisteren laten weten aan het personeel. Het bedrijf verkeert in surseance. Huisbankier Rabobank trok de stekker uit het bedrijf door tegenvallende resultaten. Voor ongeveer dertig van de 120 personeelsleden zijn er wellicht mogelijkheden voor een doorstart. Er is belangstelling voor het onderdeel Tilt Up Systemen met de productie van prefab betonelementen.

Hoofdartikelvrijdag, 20 april 2012

Kunnen we trots zijn op windmolens?

Gedeputeerde Hans Konst presenteerde afgelopen woensdag het provinciale handboek Grutsk op ’e romte. Grutsk - zoals het op het Provinciehuis al verkort wordt genoemd - is een staalkaart van samenhangende structuren en waardevolle elementen die voor de provincie van groot belang zijn. Per deelgebied komen elementen in het landschap aan de orde en de manier waarop overheden, adviesbureaus, architecten, ondernemers en anderen daarmee duurzaam aan de slag kunnen. Om de verschillende structuren te behouden, te versterken, of te gebruiken op een manier die recht blijft doen aan het verhaal van de provincie en het verhaal van die plaats zelf.

Regiovrijdag, 20 april 2012

Agrifirm mag geen goedkope super in Franeker beginnen

Franeker | Franekeradeel past het supermarktbeleid niet aan en dat betekent dat projectontwikkelaar Agrifirm geen discounter op het Wilhelminaterrein in Franeker mag vestigen. Er was gisteravond geen meerderheid voor in de raadscommissie.

Regiovrijdag, 20 april 2012

Harder strafklimaat, óók voor hardrijders

In de rechtbank wordt steeds strenger gestraft. Oók bij de kantonrechter. Hardrijders raken eerder hun rijbewijs kwijt. Overtreders kregen gisteren nog één keer het voordeel van de twijfel.

Regiovrijdag, 20 april 2012

Een lange fietstocht voor Artsen zonder Grenzen

Wirdum | Een hoop geld bij elkaar halen voor het goede doel, en tegelijkertijd een geweldige fietstocht volbrengen waarvoor je eigenlijk nooit weer de kans krijgt. Dat wil Bonno Duhoux uit Wirdum. Samen met een groep vrienden, voornamelijk uit Wergea, zal hij in augustus 2013 de Tour for Life fietsen.

Regiovrijdag, 20 april 2012

Samenvoeging basisscholen in Zuidwesthoek

Balk | Onderwijskoepel Nije Gaast, een organisatie met dertien christelijke en twee algemeen bijzondere basisscholen, wil het basisonderwijs in de Zuidwesthoek concentreren in vijf zogenoemde kindvoorzieningen en vier kernscholen. Dat voorgenomen besluit betekent dat in ieder geval vijf basisscholen met sluiting worden bedreigd. De samenvoeging van scholen moet in augustus 2017 zijn afgerond.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2012

Herbenoeming Plaisier ‘feestje voor de kerk’

Lunteren | Ook de komende vier jaar is dr. Arjan Plaisier scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. De generale synode sprak donderdagochtend in een besloten vergadering opnieuw haar vertrouwen uit in Plaisier. Plaisier werd in april 2008 voor het eerst voor vier jaar in deze functie benoemd.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2012

100 jaar Feike Asma herdacht

Franeker/Damwoude | Het is morgen honderd jaar geleden dat Feike Asma (1912-1984) werd geboren. In Fryslân wordt daar met twee concerten bij stilgestaan, ook elders wordt Asma herdacht.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2012

PKN: niet verder snijden in ontwikkelingshulp

Lunteren | De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat verdere bezuinigingen op de post onwikkelingssamenwerking onverantwoord zijn. Het moderamen zal dat namens de Protestantse Kerk laten weten aan de politiek.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2012

Synode kan niets voor dovenpastores doen

Zo’n veertig doven woonden gisteravond in Lunteren de synodebespreking over het dovenpastoraat bij. Het mocht niet baten: ze verliezen een halve dovenpastor.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2012

Plaisier gaat ‘actueel geloofsboek’ schrijven

Dr. Arjan Plaisier werd gisteren herbenoemd als scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij gaat een ,,actueel geloofsboek” schrijven, kondigde hij aan.

Sportvrijdag, 20 april 2012

Wereldtop bij titelstrijd aangepast badminton

Drachten | Het Sportcentrum in Drachten zal komend weekeinde het decor vormen voor de nationale kampioenschappen aangepast badminton, waarbij ook tal van wereldtoppers vertegenwoordigd zullen zijn. De organisatie is in handen van de nationale bond en Badmintonclub Drachten (BCD), dat dit jaar het vijftigjarig bestaan viert.

Sportvrijdag, 20 april 2012

Bergum verliest aansluiting en zicht op play-offs

Leeuwarden | Bergum verloor gisteravond door de thuisnederlaag tegen GVAV-Rapiditas in de eerste klasse F de aansluiting met de top en daarmee het zicht op de play-offs. In de derde klasse B pakte Olyphia de koppositie, terwijl voor Oosterlittens in 3A de nacompetitie binnen handbereik is.

Sportvrijdag, 20 april 2012

Seizoen is nu al voorbij voor Gérieke de Groot

Leeuwarden | Gérieke de Groot zal het komende kaatsseizoen niet in actie komen. De in Leeuwarden woonachtige winnares van het puntenklassement van 2009 is deze week geopereerd aan haar schouder. Tijdens de operatie bleek de kraakbeenrand op twee plaatsen afgescheurd te zijn. De Groot zou dit seizoen een partuur gaan vormen met Sanne Velsma en Baukje Aalbers. Bianca van der Veen, die net terug is van een half jaar Australië/Nieuw Zeeland, gaat haar vervangen.

Sportvrijdag, 20 april 2012

SC Cambuur richt pijlen op de vijfde plaats

Leeuwarden | Cambuur heeft zijn pijlen gericht op klassering bij de eerste vijfde, die recht geeft om in te stromen in de tweede ronde van de play-offs. Om dat streven kracht bij te zetten zal er vanavond tegen MVV gewonnen moeten worden. Door de zege bij Helmond Sport verzekerden de Leeuwarders zich al van de nacompetitie. Erik Bakker (knie) zit weer bij de selectie en ook Leon Hese is terug na een enkelblessure. Hij vervangt mogelijk de geschorste Robert van Boxel.

Sportvrijdag, 20 april 2012

Gelaten Aris bijt bij Den Bosch direct in het stof

Lasaulec Aris heeft een valse start gemaakt in de play-offs. Tegen Den Bosch konden de Leeuwarder basketballers geen moment de indruk wekken dat de ploeg mee wil spelen om de bovenste plaatsen (92-71).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties