Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 20 maart 2008.

Cultuurdonderdag, 20 maart 2008

‘Ciske de Rat’, een musical met diepgang

De puur Nederlandse productie Ciske de Rat, de musical is er een die zich kan meten met tal van Amerikaanse producties. Het is een musical die de trilogie van Piet Bakker volledig recht doet en voldoende diepgang heeft om een klassieker te worden. Ciske de Rat ontroert, doet lachen én is heel serieus.

Cultuurdonderdag, 20 maart 2008

Gelijkmatige ‘Matthäus Passion’ in Bolsward

Al ken je Bachs Matthäus Passion nog zo goed, nooit zul je kunnen zeggen: ik hoor niets nieuws meer. Dat maakt elke uitvoering tot een belevenis. In de aria’s die door een solo-instrument worden begeleid is het bijna onmogelijk om voortdurend zowel de zangstem als de instrumentale begeleiding noot voor noot te volgen - terwijl juist in die wisselwerking de bijzondere dingen gebeuren.

Cultuurdonderdag, 20 maart 2008

Hans Dulfer op nieuw jazzfestival in Leeuwarden

Leeuwarden - Hans Dulfer en het twintigjarige jazztalent Thomas Azier treden volgende maand op tijdens de eerste editie van Instant Jazz, een nieuw jazzfestival in Leeuwarden. Het festival is een initiatief van docenten en studenten van de opleiding media & entertainment management van de Leeuwarder Stenden Hogeschool en moet een jaarlijks terugkerend evenement worden.

Economiedonderdag, 20 maart 2008

‘Wijk als bedrijf vaker van de geijkte paden af’

Oranjewoud – Friese ondernemers kunnen zakelijk gezien nog veel geld verdienen door eens van de gebaande paden af te gaan. Dat was een belangrijk advies gisteren van Arriva-directeur Anne Hettinga aan ondernemers bij de zakenlunch van de Ondernemerskring Heerenveen. De directeur van het vervoersbedrijf riep de ondernemers op het gebied van de uitgaven eens verder te kijken dan bij de gebruikelijke partijen. ,,Dat kan veel geld opleveren.”

Economiedonderdag, 20 maart 2008

Exportproblemen voor rundvee door blauwtong

Leeuwarden - De Nederlandse rundvee-export komt dit jaar naar verwachting bijna geheel stil te liggen. Dat is het gevolg van een exportverbod in Europa. Het verbod is ingesteld nadat in Noord-Ierland blauwtong is vastgesteld. Export mag alleen nog wanneer drachtige dieren voor de inseminatie zijn gevaccineerd. In Nederland zullen de eerste dieren naar verwachting net voor de zomer worden gevaccineerd. Bijkomend probleem is dat de belangrijke Russische markt dicht zit. Dit land wil geen gevaccineerde dieren invoeren. Betrokken partijen zijn in overleg om de problemen op te lossen.

Economiedonderdag, 20 maart 2008

Meer bezoekers op contactdagen WTC

Leeuwarden - De Bedrijvencontactdagen in Leeuwarden hebben dit jaar 23.676 bezoekers getrokken. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar. ,,We zijn tevreden. De groei zit er ook bij de 25ste editie nog steeds in”, zegt organisator Willem van Muylwijck.

Economiedonderdag, 20 maart 2008

Friese vrouwen pakken armoe breder aan

Leeuwarden - De Friese Millenniumvrouwen willen een internationale beweging opzetten om te ijveren voor het behalen van de millenniumdoelen. Deze doelen om armoede, honger en ziekte in 2015 ver teruggedrongen te hebben, dreigen bij lange na niet bereikt te worden.

Hoofdartikeldonderdag, 20 maart 2008

Miljarden...

We moeten er niet te droef over zijn, zei Harry Langman gisteren over het akkoord tussen minister Eurlings en de drie noordelijke provincies. Ze zijn het eens geworden over een pakket van bijna drie miljard aan investeringen in het Noorden.

Regiodonderdag, 20 maart 2008

Gaasterland koestert de boomplanttraditie

Ruigahuizen - Landgoed De Mottekamp in Ruigahuizen ligt er normaal gesproken stil bij. Maar dat is op deze regenachtige woensdag wel anders. In de berm van de Coenderssingel, de smalle weg die langs het landgoed loopt, staan een stuk of tien auto’s geparkeerd. Langs de statige oprijlaan richting het landhuis liggen tientallen fietsen in het gras. Even verderop klinken opgewonden stemmen. De schooljeugd van Gaasterlân-Sleat heeft zich bij het huis verzameld en staat op het punt bomen te gaan planten.

Regiodonderdag, 20 maart 2008

Toch ring Dokkum-west

Dokkum - De westelijke rondweg om Dokkum wordt mogelijk alsnog aangelegd, met een aquaduct in de Dokkumer Ie. De gemeente Dongeradeel wil de aanleg bekostigd zien met een deel van het compensatiegeld dat het Noorden krijgt vanwege het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Burgemeester Cazemier is erover in gesprek met de provincie Fryslân.

Regiodonderdag, 20 maart 2008

In de bijstand en op vakantie; dat kan wél

Ferwert - Voor mensen in de bijstand zit een vakantie er zelden in. Want: te duur - en na de vakantietijd moeten de studieboeken van de kinderen worden betaald. Bij de sociale dienst in Noordwest Fryslân ligt momenteel een vakantiegids met betaalbare reisjes achter de balie. Zodat het toch kan.

Regiodonderdag, 20 maart 2008

Baggerslib kan gerust op weilanden

Leeuwarden - Boeren kunnen zonder probleem baggerslib op hun weilanden storten. Onderzoek van de provincie wijst uit dat 80 tot 90 procent van het slib schoon genoeg is om er weilanden mee op te hogen. Dat kan een oplossing zijn voor bodemdaling en het scheelt miljoenen euro’s aan opslag in baggerdepots. Bovendien wordt de grond vruchtbaarder door het slib.

Regiodonderdag, 20 maart 2008

Geluidsgolf F-16 doet deuren trillen

Leeuwarden - Bewoners van vooral Noordoost-Fryslân en westelijk Groningen zijn gisteravond rond half tien opgeschrikt doordat ramen, deuren en schuttingen spontaan begonnen te trillen. Dat duurde ongeveer twintig seconden en leidde tot acht aardbevingsmeldingen bij het KNMI in De Bilt. Een aardbeving was het echter niet, zegt seismoloog Femke Goutbeek.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2008

Kijken op Gods manier

Leuven - ,,Hoe we de wereld begrijpen vanuit ons geloof, dat moeten we aan de samenleving vertellen. Omdat we iets te zeggen hebben als christenen.’’ Dat zei de Britse theoloog Alister McGrath gisteren op de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 maart 2008

Bijzondere kruisweg in rooms-katholieke kerk Witmarsum

Witmarsum - De Goede Vrijdag-viering in de rooms-katholieke kerk van Witmarsum wordt dit jaar extra bijzonder. Voor het eerst zijn tijdens de Kruiswegviering de staties te zien van Schots-Nederlandse kunstenaar Koert Linde. Hij maakte ze speciaal voor de Nicolaas van Tolentijnkerk.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Heracles wacht nog op Verbeek

Almelo - Heracles Almelo heeft de hoop, dat sc Heerenveentrainer Gertjan Verbeek volgend seizoen de technische leiding bij de club heeft, nog niet helemaal opgegeven. Wel bestaat de indruk dat de huidige oefenmeester van Heerenveen andere prioriteiten heeft. Verbeek wordt in verband gebracht met Feyenoord.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Voetballen voor een plekje bij sc Heerenveen

Heerenveen - Fanatiek rennen de jonge voetballers over het veld. De één heeft meer oog voor zijn medespeler dan de ander. Er staat ook wat op het spel, want langs de lijn staan scouts van sc Heerenveen. En dus doen de pupillen er nog maar een schepje bovenop. Alles om extra indruk te maken.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Jubileumuitgave damclub Britsum

Britsum Damclub BEGB (Bezint Eer Gij Begint) uit Britsum heeft reden voor een feestje. Ze zijn de eerste Friese damclub die het 100ste nummer van hun clubblad uitbrengt.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Stiens lonkt naar Sint Annaparochie

Stiens Handbalvereniging Stiens gaat volgende week woensdag met haar leden bespreken wat zij vinden van een mogelijke fusie met SGK uit Sint Annaparochie. Volgens voorzitter Almar Dam zijn de plannen daarvoor in vergevorderd stadium.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Fries paasweekeinde barstensvol sportevenementen

Leeuwarden - De Friese sportliefhebber hoeft zich het komende paasweekeinde niet te vervelen. Tijdens de Paasdagen zijn er legio sportevenementen in de regio. Sporters vanuit heel Europa zullen Fryslân aandoen, in de hoop de eindzege op de verschillende toernooien mee naar huis te nemen.

Sportdonderdag, 20 maart 2008

Pallas’08 naam van korfbalfusieclub

Leeuwarden - De nieuwe korfbalvereniging die ontstaat na de voorgenomen fusie van de Leeuwarder korfbalclubs Friso en Rapiditas zal Pallas’08 gaan heten. De naam verwijst naar de Griekse godin Pallas Athene die symbool staat voor wijsheid, strategie en handwerk. Dat paste uitstekend bij een korfbalclub, vond de commissie die zich over de ingezonden namen heeft gebogen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties