Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 december 2002.

Agendavrijdag, 20 december 2002

Uitagenda

De uitagenda van 19 december t/m 25 december1

Analysevrijdag, 20 december 2002

Skûtsjesilers stinnen over sanctie

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) komt vrijdagavond in een besloten ledenvergadering bijeen om te praten over het afgelopen seizoen. Het bestuur zal tekst en uitleg geven over hoe het is omgegaan met de frauderende schippers in de vloot: Peter Syperda van Joure en Ulbe Zwaga van Leeuwarden. Ook het royement van laatstgenoemde komt aan de orde. Het bestuur van Fryslâns oudste skûtsjesylorganisatie wil Zwaga voor het leven uitsluiten voor deelname aan de SKS-competitie. Veel te hard, wordt alom geroepen.

Bijschriftvrijdag, 20 december 2002

Overvloed aan woningen

Mensen maken soms een reis naar de plaats, waar ze geboren zijn en waar ze als kind gespeeld hebben, en ontdekken dan ineens, dat hun vroegere huis is afgebroken!

Expovrijdag, 20 december 2002

Exposities

Komende en lopende exposities

Hoofdartikelvrijdag, 20 december 2002

Kerstfeest, kerk en staat…

Het kerstfeest, betoogt de theoloog A. van de Beek vandaag in deze krant, is het enige christelijke feest dat geen Joodse parallel heeft. Het is een feest van de Romeinse rijkskerk, met symbolen die niet Joods zijn, maar heidens. Dat is een interessante constatering temidden van allerlei discussies over de verhouding van kerk en staat in Nederland.

Hoofdartikelvrijdag, 20 december 2002

De derde partij

Er is iets merkwaardigs aan de hand met de vraag welke coalitie wij na de verkiezingen krijgen. De laatste dertig jaar was altijd de belangrijkste vraag: welke partij wordt de grootste? Die wilde dan de minister-president leveren en meestal gebeurde dat ook.

Regiovrijdag, 20 december 2002

‘De kerstdagen? Die heb ik afgeschaft’

Leeuwarden – Gretig prikt ze in een worteltje, zo rond als een pingpongbal. De schnitzel is een klein beetje taai. Maar klagen doet ze niet, de oudere dame met de hoed op - die liever niet met haar naam in de krant wil. ,,Dit is rijkeluis-eten’’, mompelt ze, terwijl ze haar aardappelpuree en rauwkost wegzet.

Regiovrijdag, 20 december 2002

Team Vaatstra-zaak gaat nog door tot juli

Leeuwarden – Het recherchebijstandsteam (RBT) dat de moord op Marianne Vaatstra onderzoekt, gaat door tot juli. Het team heeft meer tijd nodig.

Regiovrijdag, 20 december 2002

Fietspad Opsterland onzeker

Beetsterzwaag - De aanleg van het fietspad Dykfinne tussen Boornbergum en Nij Beets in de gemeenten Smallingerland en Opsterland is onzeker geworden. Opsterland heeft geen subsidie aangevraagd bij de provincie Fryslân voor de aanleg van het pad. Smallingerland deed dat wel, en krijgt alleen subsidie voor het deel van het fietspad dat in die gemeente wordt aangelegd.

Regiovrijdag, 20 december 2002

De triestige kerst van ’t Honnedún

Ameland – Ongeloof, onmacht en verdriet strijden om voorrang bij de leerlingen en leerkrachten van openbare basisschool ’t Honnedún op Ameland. Deze week neemt de school afscheid van 21 van de 37 leerlingen. De kinderen wonen in de centra voor Aanvullende Opvang Asielzoekers. De avo’s gaan in de tweede week van januari dicht.

Regiovrijdag, 20 december 2002

Basisscholen zijn nog steeds niet schoon

Leeuwarden/Zoetermeer – Wc’s en leslokalen van basisscholen zijn nog steeds niet schoon, ondanks de twintig miljoen euro extra die scholen daarvoor hebben gekregen. Wel is er een verbetering opgetreden ten opzichte van 1999. Toen bleek 7,6 procent van het sanitair op scholen voldoende schoon te zijn. Anno 2002 is dat percentage gestegen tot 23,5 procent.

Regiovrijdag, 20 december 2002

‘Minder afval langs wegen’

Leeuwarden – De hoeveelheid zwerfafval langs de wegen in Fryslân, Groningen en Drenthe is sinds juni met vijftig procent verminderd. De daling is vermoedelijk het gevolg van een regionale campagne van Rijkswaterstaat en de Stichting Nederland Schoon om zwerfvuil tegen te gaan. Dat maakte de stichting gisteren bekend.

Regiovrijdag, 20 december 2002

Sulveren Skries voor Skriezekrite

Leeuwarden – De Sulveren Skries, de provinciale onderscheiding voor het beste Friese project op het gebied van agrarische natuur- en landschapsbeheer, is gisteren uitgereikt aan de initiatiefnemers van de Skriezekrite.

Regiovrijdag, 20 december 2002

Kantines Achtkarspelen worden niet beveiligd

Buitenpost – De sportkantines en dorpshuizen in de gemeente Achtkarspelen worden voorlopig niet beveiligd.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 december 2002

‘Ik had de mooiste baan van het bisdom’

Drachten - Hij had ,,de mooiste baan in het bisdom Groningen’’, omdat hij met mensen kon werken en zijn geloof praktisch vorm kon geven in zijn werk. Perschef Ton Kuis (64) van het Bisdom Groningen was bijna tien jaar de spreekbuis van het noordelijke bisdom. Per 1 januari gaat hij met pensioen.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 december 2002

Drenthe kreeg Reformatie opgelegd

Wiebe Bergsma, de specialist in de nieuwe geschiedenis van de Fryske Akademy in Leeuwarden, heeft andermaal belangrijke achtergrond gegevens over de Reformatie in Noord-Nederland op een rij gezet.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 december 2002

Kerstvredeswandeling naar Bonifatiuskapel

Leeuwarden – Voor de vierde achtereenvolgende keer vindt eind volgende week de ‘kerstvredeswandeling’ plaats naar de Bonifatiuskapel in Dokkum. De wandeltocht heeft drie startpunten: Heerenveen, Bolsward en Marum (Gr.).

Geloof & Kerkvrijdag, 20 december 2002

Kerkbulletin alleen nog maar in digitale versie

LeeuwardenKerkbulletin , de berichtencirculaire van de Samen op Wegkerken, verschijnt deze week voor het laatst in de papieren versie. Kerkbulletin stopt met de uitgave op schrift en gaat alleen digitaal verder.

Sportvrijdag, 20 december 2002

Brief naar Andrélon levert gratis shampoo op

De dames van het derde en vierde team van korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel hebben prachtig haar. Hoe dat komt? Zij wassen allen hun haar met Andrélon. Tenminste, dat hebben ze de fabrikant laten geloven bij wie ze een grap uithaalden.

Sportvrijdag, 20 december 2002

Cambuur wil blamage rechtzetten

Leeuwarden – Trainer Rob McDonald van Cambuur verwacht dat zijn elftal in de uitwedstrijd tegen Emmen de blamage van vorige week recht gaan zetten.

Sportvrijdag, 20 december 2002

Brons voor Roolvink en Van Houten

Penang – Bauke van Houten en Ronald Roolvink uit Leeuwarden hebben donderdag op het wereldkampioenschap Pencak Silat de halve finale niet gehaald.

Weervrijdag, 20 december 2002

Iets zachter

Vanavond en vannacht zakt het kwik tot ongeveer -3 à -4 graden, met enkele opklaringen en mogelijk een paar mistbanken. Morgen wordt het iets zachter met overdag temperaturen tussen 1 en 3 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het noorden tot oosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties