Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 november 2004.

Bijschriftzaterdag, 20 november 2004

Voleinding

‘Eens moeten mensen sterven en daarna volgt het oordeel’

Hoofdartikelzaterdag, 20 november 2004

Moslims voorbij lopen…

De verhouding tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders is een moeizame. Zeker als daar de religie bij wordt betrokken. De moord op Van Gogh, de brandstichtingen en bedreigingen zijn voorbeelden van die moeizame verhouding. Vaak zonder dat we het beseffen is die moeite af te lezen aan onze houding. Zoals een Nederlandse vrouw na jaren in het buitenland gewoond te hebben, over het Nederlandse straatbeeld zei: jullie zíen die buitenlanders niet eens; jullie lopen hen voorbij, alsof ze er niet zijn. Kijken jullie wel eens Turken of Marokkanen in het gezicht, als je hen tegenkomt?

Regiozaterdag, 20 november 2004

Koemarkt-soap hangt Veenwouden keel uit

Veenwouden – Dantumadeel moet de nek uitsteken om het winkelcentrum op de Koemarkt te realiseren. De vereniging van dorpsbelang van Veenwouden heeft deze week een brief gestuurd aan de raad en het college van Dantumadeel. ,,Veenwouden verdient een goede woon- en winkelvoorziening’’, schrijft het bestuur.

Regiozaterdag, 20 november 2004

Noodhulpgroepen worstelen met opvang asielzoekers

Leeuwarden – Noodhulpgroepen worstelen vaak met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze krijgen opeens te maken met allerlei instanties, advocaten en hulporganisaties. Naast de papieren rompslomp valt het vaak emotioneel gezien niet mee om de uitgeprocedeerde asielzoeker intensief te begeleiden.

Regiozaterdag, 20 november 2004

’s Nachts is het spitsuur bij hulpdienst

Leeuwarden – Meestal zijn de bellers eenzaam, willen ze iemand om tegenaan te praten, vooral ’s nachts lijken problemen soms onoverkomelijk groot. De veertig vrijwilligers van de stichting SOS Telefonische Hulpdienst Friesland zitten 24 uur per dag voor hen klaar. De hulpdienst viert deze maand het 35-jarig bestaan. Er bellen, waarschijnlijk door de komst van internet, wel minder mensen, het afgelopen jaar waren dat nog altijd elfduizend.

Regiozaterdag, 20 november 2004

Steenuil verdwijnt uit Fryslân

Ureterp – Het gaat in Fryslân steeds slechter met de steenuil. Dit jaar zijn er voor het eerst minder dan tien broedparen geteld in de provincie. In het noorden en westen van Fryslân is de steenuil vrijwel geheel verdwenen. Uilendeskundige Johan de Jong uit Ureterp heeft geen enkele jonge steenuil kunnen ringen.

Regiozaterdag, 20 november 2004

Woningbouw in het Noorden blijft steken

Leeuwarden – In Fryslân, Groningen en Drenthe zijn in de eerste negen maanden van dit jaar fors minder woningen gebouwd dan vorig jaar. Landelijk zijn er juist iets meer woningen opgeleverd.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 november 2004

NBV gaat ‘op proef’ de kerk in

Lunteren - De Protestantse Kerk in Nederland heeft De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) vrijgegeven ‘ter beproeving’ in gemeenten. De plaatselijke kerken hebben vijf jaar de tijd om ervaring op te doen met de nieuwe vertaling. Op grond van hun ervaringen zal de synode in 2009 bepalen of de NBV daarna ook als kerkbijbel wordt erkend.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 november 2004

‘Maaltijdproject mooi voorbeeld diaconaat’

Stadskanaal - Als afronding van het Bonifatiusjaar heeft het Bisdom Groningen na de vele spirituele en culturele activiteiten, een activiteit in het kader van de diaconie georganiseerd. Dit in de vorm van een excursie naar het parochiële maaltijdproject in Stadskanaal. Ongeveer vijftig personen woonden de excursie bij, onder wie bisschop Eijk.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 november 2004

Een goede besteding van de sabbat

De Nieuwe Bijbelvertaling is uit. Zestien miljoen recensenten staan klaar om hun oordeel te geven. Tot welke ontdekkingen en nieuwe inzichten komen zij? Een nieuwe serie: ‘leeservaringen met de NBV’. Deel 3.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 november 2004

Studiecommissie buigt zich over lasten kerken

Lunteren – Een brede studiecommissie gaat zich buigen over de gevolgen van de nieuwe quotisatieregeling in de PKN en de nieuwe uniforme traktementsregeling voor predikanten. Dat zei J. van Heijst van het moderamen van de PKN vrijdag in Lunteren. Het bestuur van de PKN is bezig zo’n commissie samen te stellen.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 november 2004

Weinig zicht op gevolgen vertrek

Lunteren - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft nog weinig zicht op de gevolgen van de scheuring die heeft geleid tot de Hersteld Hervormde Kerk. Dat zei scriba dr B. Plaisier vrijdag in antwoord op een vraag vanuit de synode ‘of bekend is of er al herstelden terugkeren naar de PKN’. Volgens Plaisier zijn de leden officieel nog niet vertrokken uit de PKN, omdat er nog een conflict bestaat over de ledenadministratie. Het aantal leden dat bij het nieuwe kerkverband hoort, is nu niet vast te stellen. De hersteld hervormden spreken zelf over 70.000 leden. Ook de financiële consequenties van hun vertrek zijn nog onduidelijk. ,,Het zal ongetwijfeld gevolgen hebben. Daar proberen we in de begroting rekening mee te houden.’’

Sportzaterdag, 20 november 2004

Verbeek laat basiself staan in Roosendaal

Heerenveen – Trainer Gertjan Verbeek treedt vanavond in Roosendaal aan met dezelfde elf spelers die een week geleden in het Abe-Lenstrastadion met 0-3 van Vitesse verloren. Victor Sikora (teen) en Hannu Haarala (lies) zijn nog altijd niet voldoende hersteld van hun blessures. Daarmee gunt de Friese oefenmeester zijn manschappen de kans op revanche tegen het op de voorlaatste plaats staande RBC.

Sportzaterdag, 20 november 2004

Cambuur helpt Helmond Sport aan een puntje

Leeuwarden - Dat Cambuur Leeuwarden op de weg terug is, vertaalt zich voorlopig niet in veel punten. Gisteren tegen Helmond Sport verdienden de Friezen de overwinning. Die leek lange tijd ook binnen. Bij Cambuur is ook dit seizoen echter niets zeker. Twee slordigheden kostten de ploeg van Dick de Boer uiteindelijk twee kostbare punten.

Sportzaterdag, 20 november 2004

Voetbalentertainment in een discotheek

Bolsward – Een kooi, hiphopmuziek en voetbal. Zo op het oog een ondenkbare combinatie. In de discotheek Den Hof van Holland in Bolsward werd deze mix echter een succes. Het zogenaamde ‘panna’ is nu ook overgewaaid naar Fryslân en de technische hoogstandjes waren volop aanwezig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties