Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 februari 2013.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2013

Verzamelalbum van Vlielands duo Drijfhout

Vlieland | Het Vlielands duo Drijfhout brengt op 2 maart een verzamel-cd uit, met liedjes als Hé Kapitein en Vlieland.. zo zie ik je weer. Volgens het duo is er veel vraag naar de liedjes, maar zijn de eerdere cd’s waar ze op stonden inmiddels uitverkocht. Op Wie van drijven houdt staan ook enkele nieuwe nummers.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2013

Kunstroute zoekt jong talent

Drachten | Kunstroute Smallingerland gaat jonge kunstenaars de kans geven eenmalig mee te doen aan de kunstroute. Jongeren van zestien tot 25 jaar die hun werk willen presenteren kunnen zich tot en met 25 maart aanmelden via info@margreetwierda.nl. Er wordt een selectie gemaakt uit de inzenders. Wie mee mag doen krijgt een gastatelier toegewezen.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2013

Passiespelen in 2014 met jongeren in Bolsward

Bolsward | In het Julianapark in Bolsward wordt in het voorjaar van 2014 een passiespel opgevoerd met en door jongeren. Het openluchtspel Passie in Bolsward is een initiatief van de Diaconale Leerweg in Bolsward en zal worden geleid door theaterdocent Gooitsen Eenling.

Economiewoensdag, 20 februari 2013

Pilat&Pilat wordt nu echt fabrikant en sluit winkel

Twijzel | Pilat&Pilat sluit de woonwinkel in Twijzel per 1 oktober om zich volledig te kunnen richten op de productie van meubels. De fabriek in Bosnië wordt flink uitgebreid.

Economiewoensdag, 20 februari 2013

Helft noordelijke ondernemers rekent op omzetbehoud

Leeuwarden | Ruim de helft van de noordelijke ondernemers verwacht dit kwartaal de omzet op peil te houden. Een derde verwacht een krimp. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquęte van de Kamer van Koophandel (KvK). Van de pessimistische bedrijven is een groot deel actief in de bouwsector. Het Noorden doet het nog altijd goed op het gebied van de export. De KvK ziet de buitenlandse afzet de komende tijd ook als motor van de noordelijke economie.

Hoofdartikelwoensdag, 20 februari 2013

Hoeveel ruimte krijgt Plasterk van gemeente

Minister Plasterk lijkt een daadkrachtig man. Hij wilde al haast maken met de samenvoeging van Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. En nu wil de minister dat gemeenten op lange termijn samengaan tot een minimum van honderdduizend inwoners. Het aantal gemeenten in ons land daalt daarmee al snel naar driehonderd, is zijn bedoeling.

Regiowoensdag, 20 februari 2013

Oudega: Jan Durkszpolder ingepikt door Earnewâld

In Oudega S. zijn ze boos. Boos dat ‘hun’ Jan Durkszpolder tijdens deze vorstperiode is ingelijfd door buurdorp Earnewâld. En dat terwijl de grote man achter de schaatstoertocht op deze polder, Age Veldboom, nog een dorpsgenoot is ook. ‘Ha se it wer flikt yn Earnewâld’, zo valt te lezen in dorpskrant De Bakbrogge. ‘Elke kear as der wat oer it reedriden op de Jan Durkspolder te fertellen wie, waard der sein dat dizze polder yn Earnewâld leit. Age Veldboom kin dan wol foarsitter węze fan de iisklup fan Earnewâld, as ynwenner fan Aldegea moat hy dochs better witte.’ En wie de schoen past, trekke hem aan: ook het Friesch Dagblad dichtte de polder toe aan Earnwâld en belooft voor de volgende ijsperiode beterschap. Want inderdaad: de Jan Durkszpolder ligt officieel in Oudega S.

Regiowoensdag, 20 februari 2013

Friese actie tegen schoolplan

Leeuwarden | De ChristenUnie komt in actie tegen de dreigende sluiting van kleine basisscholen. De partij gaat Friese schoolbestuurders, experts en bestuurders uitnodigen om samen te spreken over toekomst van Friese dorpsscholen.

Regiowoensdag, 20 februari 2013

Friese irritatie over nadruk op herindelen

Leeuwarden | Gemeenten moeten voor eind mei aangeven hoe ze de decentralisatie van rijkstaken gaan opvangen. Vanaf 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor onder meer jeugdzorg, werk en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Het liefst ziet het kabinet dat gemeenten gaan herindelen, zodat er op langere termijn hoofdzakelijk nog gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners ontstaan. Tot die tijd moeten gemeenten alvast samenwerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 februari 2013

Protestants Huizum deelt kerkgebouw

Leeuwarden | Scriba van de Protestantse Kerk, dr. Arjan Plaisier, riep lokale protestantse gemeenten vorig jaar op om hun kerkgebouw te delen met migrantenkerken. Sinds februari dit jaar maakt de Grace Communion International gebruik van een grote bijzaal in de kerk De Oase in Huizum-Oost.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 februari 2013

Onvrede over aanpak misbruik in Duitsland

Ruim drie jaar nadat grootschalig kindermisbruik op een gymnasium in Berlijn van de jezuďeten Duitsland op zijn grondvesten had doen trillen, is de vraag wat er van de beloofde hulp en maatregelen is terechtgekomen.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel

Met de officiële bekendmaking van de komst van Dwight Lodeweges kwam gisteren een einde aan maandenlange speculaties over wie de nieuwe technische baas bij Cambuur zou gaan worden. Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Spelers kennen trainer niet, maar eerste indruk is goed

Leeuwarden | Een deel van de selectie van SC Cambuur was gisteren aandachtig toeschouwer bij de presentatie van Dwight Lodeweges als nieuwe trainer. Zo kwamen onder anderen Mohamed el Makrini, Martijn van der Laan, Lucas Bijker en Mart Dijkstra een kijkje nemen en lieten ook Oebele Schokker en Dennis Telgenkamp hun gezicht zien. Met welke spelers Lodeweges zal gaan werken, is de vraag. Er lopen zestien contracten af, maar op enkele daarvan heeft de club een eenzijdige optie tot verlenging.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Cambuur en Lodeweges hebben een klik

Mensen die hem kennen noemen hem een open boek. En als zodanig presenteerde Dwight Lodeweges (55) zich gisteren als nieuwe trainer van SC Cambuur. De ervaren coach verkoos de Leeuwarders boven eredivisionist PEC Zwolle.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Friese jeugdtitel terug in handen Nick Bijlsma

Sneek | Nick Bijlsma heeft op het Bogerman Schaakfestijn zijn Friese jeugdtitel heroverd. Met goed spel scoorde hij 5,5 punten uit 6 duels. Daarmee bleef hij een vol punt voor op clubgenoot Jouke Bakker uit Scharnegoutum. Erwin Koning uit Nes (B) werd derde. Bijlsma was twee jaar geleden ook kampioen. Vorig jaar verloor hij een barrage om de titel tegen Nick Maatman uit Wolvega. Bij de B-jeugd bleek Selwin Keuning uit Sneek de sterkste. Bij de C-jeugd won Jan Bosma uit Heerenveen.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Vrouwen Heerenveen gaan opnieuw onderuit

Nieuwehorne | De vrouwen van Heerenveen zijn ook na twee speelronden in de BeNe League B nog puntloos. Nadat op 1 februari het eerste competitieduel in en tegen FC Zwolle met 2-1 werd verloren ging de ploeg gisteravond op het kunstgras van vv Udiros in Nieuwehorne met 3-4 ten onder tegen het Belgische Sint Truiden. Charlotte Cranshoff zorgde in de slotminuut voor de Belgische zege. Voor Heerenveen scoorden Vivianne Miedema (tweemaal) en Cynthia Beekhuis.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Aris Leeuwarden neemt vierde plaats in handen

Leeuwarden | De basketballers van Aris Leeuwarden hebben gisteravond de vierde plaats in de eredivisie in handen genomen. Zelf rekende de ploeg van Erik Braal eenvoudig af met het gemankeerde Nijmegen (98-82), dat in sporthal Het Kalverdijkje vanwege blessures slechts zeven spelers binnen de lijnen kon brengen. In het tweede en derde kwart maakte de thuisclub het verschil in de ongelijke strijd en passeerde daarmee Zwolle op de ranglijst.

Sportwoensdag, 20 februari 2013

Elfstedenhal flinke impuls Friese schaatsen

In 2014 wil Leeuwarden een ijsbaan rijker zijn. Maar is er wel behoefte aan nog een vernieuwd ijspaleis in de regio? Ja, zeggen de betrokkenen. Alleen zo kan Fryslân de schaatsprovincie van Nederland blijven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties