Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 februari 2008.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2008

Dansfestival Burgum viert groots jubileum

Burgum - Het Internationaal Dansfestival Burgum wordt volgend jaar grootser van opzet. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Het tweejaarlijkse festival viert in 2009 zijn tweede lustrum en wil daarom gaan samenwerken met culturele en sportieve verenigingen uit de regio. Onder meer het iepenloftspul Burgum wordt betrokken bij het festival, dat plaatsvindt van 16 tot en met 21 juni 2009.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2008

Grote belangstelling voor Dachau Messe

Bolsward - Voor de Nederlandse première van de Dachau Messe bestaat grote nationale en internationale belangstelling. Dat heeft het Titus Brandsma Museum gisteren gemeld. De KRO en de NCRV zullen opnamen maken voor radio en televisie. En vanuit Duitsland en Italië is ,,belangstellend gereageerd op de uitvoering van deze lang verloren gewaande concentratiekampmis”, aldus het museum.

Cultuurwoensdag, 20 februari 2008

Hylke Speerstra weigert Rink van der Velde Priis

Drachten - Schrijver Hylke Speerstra weigert de Rink van der Velde Priis 2008. ,,Utjouwerij Friese Pers Boekerij hat my twa dagen lyn belle dat ik de priis krije soe, mar ik wol dy priis net”, aldus Speerstra. Volgens de bestsellerauteur zou de prijs moeten worden toegekend aan een jonge Friese schrijver die een groot publiek verdient, maar dat nog niet heeft.

Economiewoensdag, 20 februari 2008

Teambouw begint Fries uitzendbureau

Drachten - Uitzendbureau Teambouw heeft zijn werkgebied uitgebreid met de opening van een vestiging in Drachten op bedrijventerrein A7. De uitzendorganisatie op het gebied van bouwwerkzaamheden was tot begin dit jaar alleen gevestigd in Groningen, in stadion Euroborg.

Economiewoensdag, 20 februari 2008

Biodiversiteit in landbouw moet beter

Rome - De landbouw moet meer aandacht besteden aan de biodiversiteit van planten en dieren. Dat is nodig willen mensen en milieu ook op langere termijn kunnen overleven. Dat zegt topman James Butler van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Tegelijk moeten alle landen ter wereld ook meer inzetten op de productie van voldoende voedsel in de strijd tegen honger.

Hoofdartikelwoensdag, 20 februari 2008

Internationale hoofdbrekens...

De wereld is weer een stukje onveiliger geworden nu Kosovo onafhankelijk is. Het is de Kosovaren van harte gegund dat ze op eigen benen staan, maar eenvoudiger wordt het er allemaal niet op in de internationale politiek. Andere naar onafhankelijkheid strevende regio’s kunnen het voorbeeld van Kosovo volgen. En er zijn nieuwe spanningen tussen Rusland enerzijds en de VS en enkele belangrijke EU-landen anderzijds. Beleidsmakers in Washington en in sommige Europese hoofdsteden struikelen bijna over hun eigen benen in de haast Kosovo te erkennen, maar Moskou staat pal achter de Slavische vrienden in Belgrado in hun verzet tegen een onafhankelijk Kosovo.

Regiowoensdag, 20 februari 2008

Nieuwbouw NHL flink duurder

Leeuwarden - De nieuwbouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) aan de Rengerslaan gaat fors meer kosten dan gepland. Onder meer de grondstofprijzen spelen het project parten. Sinds 2003 zijn de kosten voor glas, staal en beton fors gestegen. En daarvan zijn voor het project ,,gigahoeveelheden” nodig.

Regiowoensdag, 20 februari 2008

Ex-moslima strijdt voor vrouwenrechten

WYBE FRAANJE

Regiowoensdag, 20 februari 2008

‘Ik bin segene troch de Heare, en goed ek’

Burgum - Vandaag wordt Hanna Lameris-de Vries honderd jaar. Maar cadeaus hoeft ze niet: ze heeft een bed, een plek om te eten en een kast vol kleren. Voor bloemen is in haar kamer in verpleeghuis Berchhiem in Burgum toch geen plek, dus die kunnen achterwege blijven. Maar als iemand toch iets voor haar wil meenemen, dan het liefst een envelop met inhoud voor een goed doel. Zelf heeft ze een gezegend leven gehad, vindt ze en dan voelt het beter iets voor een ander te doen.

Regiowoensdag, 20 februari 2008

‘Friese taal in grondwet opgenomen’

Leeuwarden - De Friese taal dient beter beschermd te worden. De bescherming van het Fries zou opgenomen moeten worden in de Grondwet of er zou een aparte Friese taalwet moeten komen. Dat zei directeur-bestuurder Reinier Salverda van de Fryske Akademy gisteren op een symposium ter gelegenheid van vijftig jaar Akademy-lêzingen in de Harmonie.

Regiowoensdag, 20 februari 2008

Paalrot eigen risico voor huiseigenaar

Leeuwarden - Paalrot door verdroging in het Friese veenweidegebied is eigen risico voor de woningeigenaar. Dat vinden de provincie en het Wetterskip Fryslân. Er zijn ruim 3200 woningen in tien Friese gemeenten waar de houten fundering vervangen moet worden door een betonnen fundering.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 februari 2008

Uit liefde voor aidskinderen

Leeuwarden - Janneke van Vliet had een jaar niks te doen en wilde graag eens naar Afrika. Volgende week vertrekt ze om drie maanden in een kindertehuis in Uganda te gaan werken. ,,Die kinderen mogen weten dat ze vet mooi zijn in Gods ogen.”

Geloof & Kerkwoensdag, 20 februari 2008

‘Bezuinigen is onvermijdelijk’

Drachten - Bezuiningen die onvermijdelijk zijn. De Protestantse Gemeente Drachten wil en kán het niet langer uitstellen. ,,We zijn niet pessimistisch, maar wel realistisch”, aldus voorzitter Fokke Wijngaarden van de Algemene Kerkenraad.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 februari 2008

Bloopers

Wie maakt dat niet soms mee? Situaties waarbij het schaamrood je op de kaken staat? En waarbij er soms grote hilariteit ontstaat in de omgeving? Sommige van mijn bloopers hadden te maken met verschillende golflengten van begrip. En als je dan niet snel genoeg schakelt, kan dat een bron van ellende zijn. Aldus geschiedde het mij:

Sportwoensdag, 20 februari 2008

Hagenaren blaffen, maar Flyers bijt

Heerenveen - De toon in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap is gezet. Vadeko Flyers won gisteravond de eerste wedstrijd dankzij een ijzersterke powerplay van HIJS Den Haag. De vreugde bij de Heerenveense ijshockyers werd echter overschaduwd door het onsportieve gedrag van de tegenstander tegen het einde van de wedstrijd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties