Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 februari 2004.

Bijschriftvrijdag, 20 februari 2004

Geinige bloemen

Een bloem gaat vanzelf open. Zonder toedoen van de mens. Het is een wonder. Je kunt alleen maar met open mond naar die open bloem staan kijken.

Cultuurvrijdag, 20 februari 2004

Kuddecabaretier met te zwakke stem

Op het achterdoek in het toneel staat bij aanvang zijn website-adres geprojecteerd: goedonthouden.nl. Gelijk een lekkere brutale presentatie van de jonge cabaretier Guido Weijers. Uit marketingoogpunt moet tegenwoordig dát brutale ook wel, want het aanbod van cabaretiers in Nederland is overwéldigend. En om in die massa niet direct te verdrinken, heeft hij zijn tweede avondvullende voorstelling dan ook maar gelijk Myosotis! genoemd. Oftewel: vergeet-mij- niet.

Cultuurvrijdag, 20 februari 2004

Nominaasjes foar bêst fersoarge Fryske boeken

Ljouwert - De nominaasjes fan de Liuweprint en Welpeprint, prizen foar de bêst fersoarge Fryske boeken fan 2003, binne tongersdei bekendmakke.

Cultuurvrijdag, 20 februari 2004

Improvisatie op koraal tijdens orgelconcours

Aangemoedigd door het succes van vorig jaar heeft de Stichting Concerten Koepelkerk Leeuwarden besloten zaterdag voor de tweede keer een orgelimprovisatieconcours te houden. Het concours is toegankelijk voor amateur-organisten en orgelstudenten van muziekinstituten en conservatoria. Evenals vorig jaar zal de nadruk liggen op het kerkelijk orgelspel, omdat daar het improviseren het meest gepraktiseerd wordt.

Dossiervrijdag, 20 februari 2004

Drijvende winkel bij Schilkampen

Oebele Herder neemt een nieuwe voorraad broden aan die hij gaat verkopen op zijn drijvende winkel. Het tafereel speelt zich af bij Schilkampen, voorbij het Vliet in Leeuwarden.

Economievrijdag, 20 februari 2004

Friese werkloosheid stijgt minder sterk

Groningen – De werkloosheid in Fryslân is in de afgelopen maanden minder sterk gestegen dan de landelijke werkloosheid. In de maanden november tot en met januari steeg de landelijke werkloosheid vergeleken met de periode een jaar eerder met 23,0 procent. In Fryslân bedroeg de stijging 20,8 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen.

Economievrijdag, 20 februari 2004

Moeilijk herstel economie in het Noorden

Zwolle - De economische groei in het Noorden wordt relatief hard getroffen door het verlies van marktaandeel ten opzichte van buitenlandse producten. Dit staat in een rapport van het economisch bureau van de ABN AMRO, dat gepresenteerd is tijdens het seminar Lef om te Kiezen . Door de structuur van de Friese economie krijgt deze provincie het de komende jaren moeilijker dan de rest van Nederland.

Hoofdartikelvrijdag, 20 februari 2004

Bestuurlijke vernieuwing…

Het verzet tegen de bestuurlijke vernieuwingen die het kabinet in petto heeft neemt nog steeds toe. Het betreft het per 2006 invoeren van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester. In datzelfde jaar zouden ook alle zittende burgemeesters moeten worden ontslagen waarna zij zich weer verkiesbaar zouden kunnen stellen via een rechtstreekse verkiezing. Verder is het de bedoeling dat bij de Kamerverkiezingen van 2007 een nieuw kiesstelsel wordt ingevoerd. Daarbij moeten de kiezers twee stemmen uitbrengen, een stem op een kandidaat van een landelijke lijst en een stem op een kandidaat uit de eigen regio.

Regiovrijdag, 20 februari 2004

Noorden helpt Oost-Europa in subsidiejacht

Leeuwarden – Noord-Nederland gaat vanaf 2007 de tien nieuwe lidstaten in de Europese Unie helpen subsidie binnen te halen. In ‘ruil’ daarvoor moeten hierbij noordelijke bedrijven worden betrokken.

Regiovrijdag, 20 februari 2004

400 Miljoen euro EU-geld minder voor Noorden

Leeuwarden – Nederland krijgt over de beleidsperiode 2007-2013 ongeveer driekwart minder aan Europese structuurgelden te verdelen dan in de huidige beleidsperiode van 2000-2006. Dat concludeert de Friese gedeputeerde Bijman uit het nieuwe cohesierapport, dat woensdag in Brussel werd gepresenteerd.

Regiovrijdag, 20 februari 2004

‘Stiens’ krijgt liberaal als burgemeester

Stiens - Eric J. ter Keurs (VVD) uit het Groningse Siddeburen wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarderadeel. Hij zal per 1 mei waarnemend burgemeester J. Bosma opvolgen. De raad steunde gisteren unaniem de keus van de vertrouwenscommissie.

Regiovrijdag, 20 februari 2004

Rosse grutto van Fryslân naar Siberië

Hallum - Waar hangt een rosse grutto ( heawylp ) uit als hij niet in het Noorderleeg bij Hallum aan het foerageren is? Dankzij het werk van de honderden vrijwillige vogelringers in de provincie is dat bekend. In het jaarverslag van de Bond van Friese Vogelbeschermingwachten staan de meest bijzondere terugmeldingen van de wilsterwerkgroep en de Friese Steltloper Flappers. Op 21 mei 1998 ringde Catharinus Monkel in het Noorderleeg aan de waddenkust een rosse grutto. Het was een vrouwtje van circa twee jaar. Vorig jaar kreeg Monkel een terugmelding uit Centraal Siberië. De grutto was op 5 juni geschoten bij Santarskiy Lus. Hemelsbreed een afstand van 7643 kilometer. Voor de vogeldeskundigen was de melding bijzonder, omdat altijd werd aangenomen dat de rosse grutto’s uit Siberië allemaal naar Zuidoost-Azië en Australië vlogen. Tot deze melding was niet bekend dat ‘onze’ rosse grutto’s ook uit Rusland kwamen. Wel waren er enkele Russische terugmeldingen bekend van kemphanen ( hoantzen ).

Regiovrijdag, 20 februari 2004

Onrust bij personeel Talant

Drachten – Onder het personeel van de gehandicaptenzorgorganisatie Talant is grote onrust ontstaan. Gevreesd wordt dat er toch gedwongen ontslagen zullen vallen nu Talant meer moet bezuinigen. Vakbond CNV spreekt van een fors geldprobleem bij de organisatie maar zal er alles aan doen om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 februari 2004

Pastoraat moeilijk bij psychische problemen

Leeuwarden – Predikanten en andere ambtsdragers vinden het moeilijk om hulp te verlenen aan mensen met psychische problemen. Vier van de vijf predikanten zouden daar liefst professionele ondersteuning bij willen hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 februari 2004

Genezing in het optreden van Jezus

De vragen rond ‘healing’ houden velen bezig. Kerken doen pogingen om de dienst van genezing een verantwoorde plaats te geven in de kerkelijke praktijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 februari 2004

Hoe verstandig is geloven?

Amsterdam - Wie het bestaan van God wil aantonen aan de hand van de rede, moet concluderen dat Hij er niet is. Wie stelt dat God buiten het domein van de rede valt, komt ook uit bij het atheïsme.

Weervrijdag, 20 februari 2004

Winterweer

Vandaag is het opnieuw een mooie winterdag met zon en 3 graden. De komende nacht vriest het -3 tot -5 graden. Morgen opnieuw zonnig en droog winterweer met 4 graden en later wat meer bewolking. Volgende week: sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties