Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 2 oktober 2008.

Cultuurdonderdag, 2 oktober 2008

Marlene Dietrich in het Fries

Leeuwarden - Na The Beatles, Bob Dylan en Leonard Cohen, is nu ook muziek van Marlene Dietrich in het Fries vertaald. De 25-jarige Tet Rozendal uit Veenwouden heeft een muziekshow samengesteld gebaseerd op het repertoire van de Duitse Dietrich. Hierin zingt zij Friese vertalingen van Dietrichs klassiekers, zoals Lola, Ich bin von Kopf biss Fuss auf Liebe eingestellt en Lili Marleen.

Cultuurdonderdag, 2 oktober 2008

Films Paul Newman in Filmhuis

Leeuwarden - Het Filmhuis in Leeuwarden toont vanaf morgen twee films waarin Paul Newman speelt. Morgenavond is The Hustler te zien, een film uit 1961 over een jonge biljarter, die alles op alles zet om een veteraan te verslaan. Volgende week dinsdag draait Butch Cassidy and the Sundance Kid uit 1969, een western met komische inslag waarin Newman een duo vormt met Robert Redford.

Cultuurdonderdag, 2 oktober 2008

Hans Teeuwen blijft topcabaretier

Hij is het niet alleen die een carričreswitch heeft gemaakt. Een aantal van zijn collega’s ging hem in het verleden voor. Zo speelde Freek de Jonge in films en zong hij met orkest in een heus popconcert. Herman van Veen idem dito en hij leeft zich nu ook uit op het canvas. En Theo Maassen is een ware filmster aan het worden. Maar zij bleven en blijven hun oorspronkelijke kunstvorm wél trouw. Hans Teeuwen daarentegen niet. Hij heeft het cabaretwereldje verlaten. Althans in Nederland, want in Engeland scoort hij met zijn absurde humor gigantisch. Nee, Teeuwen heeft de jazz ontdekt en toert nu in Nederland rond met zijn concertvoorstelling Hans Teeuwen Zingt.

Economiedonderdag, 2 oktober 2008

Retax breidt activiteiten in kerstpakketten uit

Franeker – Kerstpakkettenbedrijf Retax in Franeker heeft begin deze maand de kerstpakkettenactiviteiten van Overwijk in Gorredijk overgenomen. Door de overname verwacht het Franeker bedrijf een verdubbeling van de omzet te genereren, aldus eigenaar Louke Koopman. Overwijk wil zich voortaan richten op de huidige hoofdactiviteiten, het leveren van koffiesystemen en –automaten. Overwijk opende onlangs een vestiging in Woudenberg.

Economiedonderdag, 2 oktober 2008

Ondernemer moet meer ruimte creëren

Haulerwijk – Friese ondernemers kunnen nog veel leren van topvoetballers die hun talent als spits, middenvelder of verdediger hebben ontwikkeld. ,,Net als een voetballer moet je dominant worden in je werkgebied en moet je je terrein bevechten.” Voetbalcoach Foppe de Haan hield de ondernemers bij de Grote Friese Ondernemerslunch in Haulerwijk gisteren een spiegel voor. Voetballers zijn net ondernemers en kunnen in dezelfde valkuilen stappen. ,,Ze moeten niet wachten tot de bal bij hen komt. Wanneer je goed bent, heeft dat in eerste instantie nog wel resultaat. Afwachten tot de kansen langskomen. Maar de tegenpartij heeft dat al snel door en dan kom je een volgend seizoen niet meer aan bod. Wanneer je alleen maar je vinger opsteekt van ‘hier met die bal’, dan weet de tegenpartij de bal snel bij je weg te kapen. Je moet dus ruimte en kansen blijven creëren.”

Hoofdartikeldonderdag, 2 oktober 2008

Krachtige woorden

,,U verkeert allemaal al in de overdrive en wij moeten nog de hele avond”, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vorige week tijdens het spoeddebat over de problemen in de Goudse wijk Overwei. Maandag schreef het CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek op zijn weblog dat sommige uitspraken tijdens het debat grensden aan politieke hysterie.

Regiodonderdag, 2 oktober 2008

‘Wy kinne letter sizze: de ręding fan it Frysk, pake wie der by’

Den Haag - Fonny Postma (19) uit Gau twijfelde geen moment. Als aan de bescherming van de Friese taal getornd wordt, is ze een van de eersten die in actie wil komen. ,,It kabinet wol it Nederlânsk yn de Grűnwet ferankerje. As dat bart, dan it Frysk ek, want it binne lykweardige talen. Dęr is faak foar fochten, al mei Kneppelfreed. En alle kearen ha wy wűn, dan moatte wy der no ek foar stride.”

Regiodonderdag, 2 oktober 2008

De Friese taal mogelijk toch in Grondwet

Den Haag - De kans dat de Friese taal een plek in de Grondwet krijgt, is groter geworden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft gisteravond de Tweede Kamer toegezegd onbevangen te kijken naar de gevolgen van verankering van Fries in de Grondwet.

Regiodonderdag, 2 oktober 2008

Nog veel meer mis in ziekenhuizen

Leeuwarden - In de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord is veel meer mis dan alleen de luchtbehandeling in de operatiekamers. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Regiodonderdag, 2 oktober 2008

De P10 gaat nu echt aan de slag

Sluis - Het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10 heeft gisteren in Sluis spijkers met koppen geslagen. De gemeenten hebben een taakverdeling gemaakt en een website gelanceerd.

Regiodonderdag, 2 oktober 2008

Vrije Fries kende een eigen variant op smartengeld

Leeuwarden - Wie vindt dat hem of haar onrecht is aangedaan, heeft in ons land de mogelijkheid om - via een civielrechtelijke procedure - schadevergoeding of smartengeld te eisen. De rechter bepaalt of het verzoek om letselschade terecht is en stelt, na afweging van alle factoren, de hoogte van de vergoeding vast. Het gaat bij dit onderdeel van het rechtssysteem om het compenseren van leed en verwondingen, van aantasting van iemands eer. Met het toekennen van een schadevergoeding beoogt de wetgever de verstoorde balans tussen dader en slachtoffer te herstellen.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 oktober 2008

‘Marktdenken doet evangelie in de uitverkoop’

Amsterdam - Kerken met de marketingaanpak zijn gebouwd op het fundament van opiniepeilingen, marktonderzoek en de nieuwste technieken in plaats van op het Woord van God. Dat schrijft dr. Gary Gilley in zijn boek over marktdenken in de kerk. ,,Het nieuwe evangelie is een middel tot persoonlijk levensgeluk.”

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Sollied kiest voor balans tussen aanval en defensie

Heerenveen - Trond Sollied kwam in de heenwedstrijd van sc Heerenveen in het UEFA Cuptoernooi tegen Vitória FC (1-1) met de Nederlandse Haďtiaan Lesly Fellinga als tropische verrassing op de proppen. Vanavond in het Abe Lenstra Stadion zal de Noorse oefenmeester ongetwijfeld weer met een surprise komen. Welke dat is, zal vanavond om acht uur duidelijk zijn. De elf spelers die het zullen moeten doen wilde Sollied gisteren nog niet openbaren.

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Narsingh in definitieve selectie onder 19

Heerenveen Luciano Narsingh van sc Heerenveen is opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal onder 19 jaar voor het eerste EK-kwalificatietoernooi. Het team van KNVB-coach Wim van Zwam ontmoet op 9, 11 en 14 oktober in het Duitse Trier in groep 6 respectievelijk Litouwen, Luxemburg en gastland en huidig Europees kampioen Duitsland. Diederik Bangma, Richard Stolte, Johnnny de Vries en Rico Wolven staan op de reserve-lijst van Van Zwam.

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Nieuw tijdstip uitduel Feyenoord

Heerenveen Er is een nieuw aanvangstijdstip voor de uitwedstrijd van sc Heerenveen op 26 oktober tegen Feyenoord vastgesteld. De wedstrijd tegen de Rotterdammers stond aanvankelijk gepland om 12.30 uur, maar is verschoven naar 16.30 uur. Het bekerduel tegen de amateurs van Haaglandia is vastgesteld op woensdag 12 november. De thuiswedstrijd begint om 20.00 uur.

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Knegt en Breeuwsma naar World Cup

Hoogland De technische commissie shorttrack van de schaatsbond KNSB heeft de Friese shorttracker Sjinkie Knegt uit Bantega en Daan Breeuwsma uit Aldeboarn geselecteerd voor de eerste twee wedstrijden van de wereldbeker. De cyclus begint op 17 oktober in Salt Lake City. De tweede wedstrijd is een week later in Vancouver, waar in 2010 de Winterspelen plaatsvinden.

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Twee kandidaat HB-leden kaatsbond

Franeker Tjeerd Dijkstra (Easterein) en Sietze Groustra (Dronrijp) zijn kandidaat om vanaf april 2009 lid te worden van het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB). Op de Algemene Jaarvergadering van 2009 treden de hoofdbestuursleden Tinus Boomstra, Feikje Toering en Tjerk Prins af.

Sportdonderdag, 2 oktober 2008

Iedema triathlontalent van het jaar

Drachten De vijftienjarige Marwin Iedema uit Drachten is tijdens de talentendag van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) gekozen tot ‘Talent van het Jaar 2008’. De 26 deelnemers aan de talentendag konden kiezen uit drie genomineerden. Naast Iedema waren dat ook nog Ashley Stienen en Omar Brons. Op grond van de resultaten van het afgelopen jaar en de getoonde inzet en motivatie viel de keus op de junior uit Drachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties