Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 oktober 2007.

Cultuurdinsdag, 2 oktober 2007

..Moderne dans in Friese musea

Leeuwarden - Dans verdient meer publiek en Fryslân is de aangewezen plek om dat te bewerkstelligen. Dat is de ambitieuze instelling van de vier grote theaters in de provincie. De komende jaren bundelen ze hun krachten om tijdens de landelijke Dansweek, moderne dans in Fryslân in de schijnwerpers te zetten. Hiervoor worden grote namen ingezet. Dansgezelschappen Krisztina de Châtel en Galili Dance bijten het spits af met solovoorstellingen die op 13 en 14 oktober worden opgevoerd, in vier musea in Fryslân.

Cultuurdinsdag, 2 oktober 2007

Circus Renz Berlin afgelast door slechte bouwgrond

Noordwolde - De voorstellingen van Circus Renz Berlin die vanaf vrijdag plaats zouden vinden in Noordwolde zijn afgelast. Het terrein waar het circus zijn grote 4-mast tent (met een capaciteit van 1100 bezoekers) op zou slaan is door het slechte weer van de afgelopen weken te nat om te bouwen. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 2 oktober 2007

Burgemeesters lezen voor tijdens Kinderboekenweek

Oosterwolde - De beide burgemeesters van de Stellingwerven, Harry Oosterman en Gerard van Klaveren, gaan voorlezen tijdens de Kinderboekenweek. Dat doen ze volgende week woensdag in de bibliotheken van Oosterwolde en Wolvega.

Dossierdinsdag, 2 oktober 2007

De favoriete hang-outs van de 25 van Barça


Economiedinsdag, 2 oktober 2007

Tientallen biovergisters staan stil door hoge graanprijs

Holwerd - Tientallen biogasinstallaties en biovergisters in de grensstreek staan stil omdat de prijzen voor graan, een van de belangrijke grondstoffen, sterk zijn gestegen. Vooral in Duitsland zijn veel bedrijven buiten werking gezet, meldt landbouworganisatie LTO Noord. Volgens woordvoerder U. Hiddema is de prijs van graan in ruim een jaar meer dan verdubbeld. ,,De kostprijs is fors hoger dan bij de ingebruikname is ingecalculeerd. Daarbij liggen de opbrengsten door contracten met de afnemers van stroom vast.”

Economiedinsdag, 2 oktober 2007

Grote verschillen in heffingen bedrijven

Leeuwarden - In Fryslân zijn de verschillen in heffingen die bedrijven van gemeenten ontvangen zeer groot. Dat constateert de Kamer van Koophandel Friesland. Volgens het rapport moet een ondernemer op Vlieland bijvoorbeeld 37.000 euro meer betalen dan bijvoorbeeld een bedrijf in Tytsjerksteradiel. De KvK heeft de hoogte van verschillende soorten lasten op een rij gezet: onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrechten, toeristenbelasting, bouwleges en waterschapslasten (verontreinigingsheffing en omslag bedrijfsgebouwd).

Economiedinsdag, 2 oktober 2007

‘Geen verzameling van stands, maar beleving’

Leeuwarden – Spannend moest het worden en verrassend, de 46ste editie van de horecavakbeurs Horesca in het WTC Expo in Leeuwarden. ,,Als je wilt dat er mensen op af komen, moet er wat gebeuren. Geen verzameling stands, maar beleving”, zegt Mattie Boekema, projectleider van WTC Expo voor de Horesca.

Hoofdartikeldinsdag, 2 oktober 2007

Ziekenhuizen in zorgen...

De ziekenhuizen in Nederland hebben het moeilijk, in financiële zin. Hoe gek dat ook klinkt, een aantal ziekenhuizen dreigt failliet te gaan. De problemen hangen samen met enerzijds de manier waarop een ziekenhuis zijn zorg heeft georganiseerd - simpel gezegd: of een ziekenhuis efficiënt met mensen en middelen omgaat - en anderzijds met maatregelen van de overheid. Die wil de zorg verbeteren in inhoudelijke en in financiële zin. Een wezenlijk element daarin is de marktwerking: het ziekenhuis als onderneming. Niet voor niets heet een recente kabinetsnota Met zorg ondernemen. Het kabinet meent dat er winst is te boeken door efficiencymaatregelen en door het meer bedrijfsmatig benaderen van investeringen in de ziekenhuizen.

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

Heerenveen wil binnen vijf jaar fusie

Heerenveen - Als het aan burgemeester De Jonge van Heerenveen ligt, is de gemeente binnen vijf jaar samengegaan met een andere gemeente, hoogstwaarschijnlijk Skarsterlân. Dat zei De Jonge bij de presentatie van het Meerjarenperspectief van de gemeente. Zijn collega burgemeester Kuiper van Skarsterlân is woedend.

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

Wymbrits gebaat bij fusie 7 gemeenten

Jlst - Een fusie van zeven gemeenten in de Zuidwesthoek is voor de gemeente Wymbritseradiel de meest wenselijke oplossing. Tot deze conclusie komt het onderzoeksbureau Deloitte, dat in opdracht van de gemeenteraad van Wymbritseradiel de voor- en nadelen van een herindeling in de Zuidwesthoek in beeld heeft gebracht.

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

Eigen plekje voor ouderen in bieb

Heerenveen - Een kopje koffie, een krantje en bovenal een praatje. Bij de bibliotheek in Heerenveen is woensdagochtend voortaan ouderenochtend. Gisteren, op de Internationale dag van de ouderen, gaf wethouder Buwalda het startsein voor de ‘ontmoetingsochtenden’ in het leescafé van de bibliotheek.

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

De harde lessen van een drugsverslaving

Heerenveen - Ze wilden wel eens een topsporter voor de klas, en ook graag het verhaal van een drugsverslaafde horen. Godsdienstdocent Sonja Zwart vond in gastspreker Jan Ykema een combinatie van beide. Een hele bijzondere combinatie, concludeert havo-5 leerling Bianca Poesiat van het Bornego College in Heerenveen. ,,Hij vertelt een beetje stuntelig, maar wel heel eerlijk over zijn leven.”

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

Eisen voor busdienst onmogelijk

Terschelling - Het is simpelweg onmogelijk om voor een subsidie van 1,8 miljoen euro per jaar een fatsoenlijke busdienst op de waddeneilanden te onderhouden, en dan ook nog winst te maken. Dat zeggen de busbedrijven Arriva en TCR in reactie op het nieuws dat geen enkel bedrijf een aanbieding voor de klus heeft gedaan.

Regiodinsdag, 2 oktober 2007

Allochtone oudere ‘doet te veel zelf’

Leeuwarden - Allochtone ouderen proberen hun problemen met bijvoorbeeld geldzaken en verzorging vooral in eigen kring op te lossen, terwijl allerlei ondersteuners en hulpverleners uit de ‘Nederlandse samenleving’ staan te springen om ze te helpen. Dat ervaren opbouwwerkers Rosa Martins en Selie van der Meulen van de Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden. SWOL gaat de komende maanden alles op alles zetten om zijn diensten ook aan allochtonen aan te bieden. Tegelijkertijd wil de stichting het contact bevorderen tussen het Nederlandse deel van de doelgroep en deze allochtonen.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 oktober 2007

De GVB was een emancipatiebeweging

Nijkerk - De Gereformeerde Vrouwenbond (GVB) bestaat zeventig jaar. Met negenhonderd vrouwen wordt dat vandaag groots gevierd in Nijkerk. Met maar liefst vijf bussen zijn de Friese GVB-vrouwen goed vertegenwoordigd. Het is ook een emotioneel moment: de vrouwen nemen afscheid van ‘hun GVB’ en de Protestantse Vrouwen Organisatie (PVO) wordt geboren.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 oktober 2007

Ds. J. de Vreugd wordt geschorst

Amersfoort - Ds. J. de Vreugd, predikant in de Adventgemeente in Amersfoort, wordt geschorst als predikant. Tevens wordt er een procedure in gang gezet om hem formeel los te maken van de hervormde gemeente in Amersfoort.

Sportdinsdag, 2 oktober 2007

In de kraamkamer van Cambuur kun je best genieten

Leeuwarden - Lege tribunes, onaantrekkelijke speeldagen en een competitie die allesbehalve in de schijnwerpers staat. Het leven in een belofteteam lijkt zo spannend niet. Bij sc Heerenveen heb je dan nog af en toe een Alves die de aandacht trekt, maar bij Jong Cambuur-Leeuwarden zit dat er niet in. Toch kun je er best genieten, vindt Jurjen Bosch. Hij kwam dit seizoen over van Wykels Hallum en staat standaard in de basis bij de beloftes. ,,De stap is moeilijk, maar je krijgt er wat voor terug.”

Sportdinsdag, 2 oktober 2007

Joure doet de eredivisie verbleken

Joure - Op Duindigt kunnen ze een Derby verrijden, in Wolvega een Frisian Ascot Day, maar al die topmeetings staan qua wedomzet in de schaduw bij de Kermiskoersen van Joure. Daar werd gistermiddag door duizenden bezoekers ruim 137.000 euro ingezet. Elfmaal stond het publiek op de banken voor de paarden die zich over de loodzware baan naar de finish vochten.

Sportdinsdag, 2 oktober 2007

Eerste winst voor Jong Heerenveen

Heerenveen Na drie gelijke spelen heeft Jong Heerenveen gisteravond zijn eerste seizoenszege geboekt. Op sportpark Skoatterwâld versloeg de regerend kampioen NAC Breda met 3-1. Voor de thuisclub scoorden Arnár Smarason, Mark Bloemendaal en Donavan Deekman.

Sportdinsdag, 2 oktober 2007

Spitse onderuit met Nederlands damesteam

Almere Heerenveen-speelster Sherida Spitse heeft gisteren met het Nederlands elftal een kansloze nederlaag geleden tegen Frankrijk 1-4. Voor het team van Vera Pauw, dat gisteren door blessures veel speelsters miste, stond het duel in het teken van het EK-kwalificatieduel op 1 november tegen Duitsland. De Duitse vrouwen veroverden zondag voor de tweede keer op rij de wereldtitel door Brazilië in de finale met 2-0 te verslaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties