Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 oktober 2006.

Cultuurmaandag, 2 oktober 2006

Volgend jaar minimaal twintig bands op Aaipop

Nijland - Aaipop wil volgend jaar extra groot uitpakken. Op het popfestival in Nijland moeten volgend jaar minimaal twintig bands optreden. Organisator Stichting Aaipop viert dan namelijk het twintigjarig bestaan van het festival dat traditiegetrouw op paasmaandag plaatsvindt. De bands zullen op vier verschillende podia optreden.

Cultuurmaandag, 2 oktober 2006

‘In Wintermearke’

Warns - Ter ere van haar tienjarig bestaan brengt theatergroep Sult een bewerking van Shakespeare’s A Winter’s Tale op de planken. De bewerking is in handen van Bouke Oldenhof, de regie van Pieter Stellingwerf. Dat heeft de Friese theatergroep bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 2 oktober 2006

Spilersnocht uit Donkerbroek wint Eenakterfestival

Heerenveen - De eenakter Try-out van toneelvereniging Spilersnocht uit Donkerbroek heeft het Provinciale Eenakterfestival gewonnen. De publieksprijs ging naar Teatergroep Probe met Tutte , een stuk van Lydia Rood. Dat heeft Frats, de organisator van het festival, bekendgemaakt. Het Eenakterfestival vond zaterdag plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen.

Cultuurmaandag, 2 oktober 2006

Grousters kopen meeste boeken bij sutelaksje

Leeuwarden - De sutelaksje afgelopen vrijdag in Grou heeft 7920 euro opgeleverd. Nog nooit eerder werden in één plaats zoveel boeken verkocht, meldt Stichting It Fryske Boek. Vooral plaatselijk bekende schrijvers zoals de oud-Grouster Ulke Brolsma en Klaske Hiemstra scoorden goed in Grou.

Dossiermaandag, 2 oktober 2006

Een 7 op de schaal van Riemer

Riemer en Annie van der Velde mogen graag scouten. Ze zitten een aantal keren per week op de tribune bij een voetbalwedstrijd en noteren hun oordeel over de 22 voetballers op het veld op een blaadje. Dat mondt uit in een cijfer voor iedere speler in de range van 2 tot en met 6. Als je een 2 krijgt, kun je er werkelijk niets van en met een 6 mag je als voetballer vertrouwen op een gouden toekomst, bij voorkeur te starten bij Heerenveen. Waarom ze niet gewoon van 1 tot en met 10 scoren zoals overal op school gebeurt, is mij een raadsel. Waarschijnlijk is Riemer van mening dat het beoordelingssysteem op school niet deugt en zou hij zijn eigen systeem van harte aanbevelen in het onderwijs. Maar je kunt niet alles hebben, weet ook hij inmiddels.

Economiemaandag, 2 oktober 2006

Suikertelers CSM stellen acties uit

Leeuwarden - Ontevreden suikertelers in het Noorden gaan voorlopig nog geen actie voeren tegen voedingsbedrijf CSM, uit vrees dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die de acties zouden veroorzaaken. Dat zei woordvoerder D. Anema van de ontevreden boeren vanochtend. De boeren willen nu eerst onderzoeken wat de juridische gevolgen zijn van mogelijke acties.

Hoofdartikelmaandag, 2 oktober 2006

Verkiezingstaal…

Het was de politieke zaterdag bij uitstek; liefst zeven partijen hielden hun verkiezingscongres. Van die congressen krijgen die van het CDA en de PvdA de meeste aandacht in de media. Want het gaat 22 november volgens velen eigenlijk om maar een ding: wordt het premier Balkenende of wordt het premier Bos. De VVD moet nog eventjes een bijrol vervullen; pas als duidelijk wordt dat die partij waarschijnlijk echt meer stemmen oogst dan nu in de peilingen, mag VVD-lijsttrekker Rutte op wat meer aandacht rekenen.

Regiomaandag, 2 oktober 2006

Vitrines vol stenen met een oud verhaal

Buitenpost - ,,Ik wist net dat my pake sáfolle stiennen hie”, zegt de veertienjarige Anneminke Hoekstra uit Sumar. Met verbazing kijkt ze rond in het IJstijdenmuseum in Buitenpost, waar de collectie van haar opa, ‘stientsjesiker’ Hendrik Heidstra uit Veenwouden, keurig in vitrines staat opgesteld. Een paar dagen voor zijn overlijden gaf hij zijn kostbare verzameling aan het bestuur van het museum. Nu vormen de stenen de basis voor de nieuwste attractie van botanische tuin de Kruidhof. Zaterdag werd het IJstijdenmuseum officieel geopend.

Regiomaandag, 2 oktober 2006

‘Friese taal moet met de tijd meegaan’

Leeuwarden - ,,Er zou een Friese sms-taal moeten komen”, stelde Siem Jansen zaterdagmiddag voor in De Harmonie in Leeuwarden. Jansen, lid van het college van bestuur van ROC Friese Poort, was een van de sprekers tijdens een symposium over ‘Lezen en bewegen’, georganiseerd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Platfoarm Lêsbefoardering Taalryk Fryslân (PLTF).

Regiomaandag, 2 oktober 2006

Restauratie molens begint eind dit jaar

Achlum/Oude Leije - Voor het einde van het jaar zal worden begonnen met de restauratie van de Achlumermolen bij Achlum en de Slagdijkstersmolen bij Oude Leije. De provincie Fryslân stemt in met de subsidie-aanvragen. Over het opknappen van beide molens wordt al bijna 35 jaar gepraat.

Regiomaandag, 2 oktober 2006

Twijfels over loslaten van platteland

Leeuwarden - De overheid kan zich niet zomaar terugtrekken uit de ontwikkeling van natuur en platteland. De plannen om meer verantwoordelijkheden neer te leggen bij private partijen brengen aanzienlijke risico’s met zich mee, en zorgen voor onduidelijkheid.

Geloof & Kerkmaandag, 2 oktober 2006

‘God is soms ongrijpbaar voor ons’

Achlum - Geloof is iets dat heel sterk kan zijn. Maar het is lang niet altijd makkelijk om te (blijven) geloven. Soms slaat de twijfel toe en lijkt het geloof verder weg dan ooit. In het Friesch Dagblad een serie portretten: vandaag Grietje Zondervan-Bakker (68) uit Achlum.

Geloof & Kerkmaandag, 2 oktober 2006

Bijtanken en inspiratie opdoen

Drachten - ,,Hier ontmoet ik lotgenoten en deelgenoten”, vertelt Richard Paas (38) uit Schipborg. ,,Ik word aangemoedigd om te groeien in leiderschap.” Paas neemt ‘het geleerde’ zaterdag mee terug naar zijn gemeente, de evangelische gemeente in Stadskanaal waar hij in het leiderschapsteam zit. ,,Het is echt bijtanken hier en dan kunnen we weer een jaar verder.” Vooral de ‘levenscyclus van een leider’ uit de toespraak van Bill Hybels sprak hem aan. ,,Dat je als leider in de verschillende leeftijdsfasen weer andere typen leiderschap ontwikkelt. Dat herken ik wel.”

Geloof & Kerkmaandag, 2 oktober 2006

‘Evangelie van U2’ trekt fans en kerkleden

Apeldoorn - In Apeldoorn klonk gisteren het Gloria van Bono in een ‘U2-dienst’. Een kerkdienst volgens de liturgie van een gewone dienst, maar dan alle onderdelen eigentijds ingevuld, met elementen van de Ierse popgroep U2.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Aris komt opnieuw pas na pauze op schot

Joure - Het is voor de aanhang te hopen dat Woon!Aris zaterdag beter aan de competitie begint dan aan de oefenwedstrijden. De Leeuwarder basketballers krijgen er een handje van om zwak te starten, gisteren in Joure en tegen Zwolle al voor de derde keer op rij. Niettemin slaagde het team van André Roorda er in ook deze oefenpot in te winnen. Aan zelfvertrouwen daarom geen gebrek.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

<"kp k50">Drachten verdient zege</"kp k50">

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Gerlof Koostra, ‘de Foppe van Opende’

Opende - In het betaalde voetbal is Foppe de Haan de man die er onder meer om bekend staat dat hij tot in de spreekwoordelijke lengte van dagen trainer was van SC Heerenveen. In het amateurvoetbal zijn lang zittende trainers een zeldzaam goed. Maar Gerlof Kootstra is één van de uitzonderingen op die regel. Want inmiddels is de Friese trainer bij het Groningse Opende bezig aan zijn zevende opeenvolgende seizoen als trainer van het vlaggenschip, en zijn tiende bij de Peendermantsjes in totaal. Een soort ‘Foppe de Haan van Opende’ dus.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

<"kp k48 reg">Onder de vleugels van Riemer</"kp k48 reg">

In de 23 jaar dat Riemer van der Velde als voorzitter de scepter zwaaide bij SC Heerenveen passeerden heel wat spelers de revue. Allemaal met de grootst mogelijke zorg geselecteerd. Daarbij had de scheidende voorzitter een stevige vinger in de pap. Een aantal oud-spelers blikt terug op hun periode ‘onder de vleugels van Riemer’.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Negerman gaat op herhaling in Joure

Joure - Roel de Jong moet voor ‘zijn’ Jouster Merkeloop een nieuwe wisselbeker kopen. Erik Negerman won zaterdag voor derde keer op rij deze wedstrijd en mag de ereprijs nu houden. Bij de vrouwen was de zege voor nieuwkomer Linda Werner uit Goutum.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Van den Berg laat goede vorm zien

Bergen - Turnster Berber van den Berg blijft goed in vorm. De Heerenveense eindigde zaterdag als vijfde in het individuele klassement tijdens een vijflandentoernooi in het Belgische Bergen. De Friezin kwam tot een score van 55,800 en was daarmee Nederlands beste meerkampster. Oranje werd tweede, achter Frankrijk.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Wesseling krijgt nog week respijt

Leeuwarden - Roy Wesseling zit tegen Fortuna Sittard aanstaande vrijdag op de bank om zijn ploeg te coachen. Dit was de uitkomst van een gesprek dat de trainer zaterdagmorgen had met bestuurder Eugene Tuinman en directeur Alex Pama. Hij had om duidelijkheid gevraagd omtrent zijn positie.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Marcel Beima fietst op NK tijdrijden naar goud

Hoogezand-Sappemeer - Marcel Beima uit Hurdegaryp is zaterdag met zijn wielerploeg De Jonge Renner uit Oosterhout Nederlands kampioen geworden op het NK tijdrijden. In Hoogezand-Sappemeer waren de coureurs van De Jonge Renner bijna een minuut sneller dan Westland Wil Vooruit uit Naaldwijk. Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) eindigde met onder meer Maint Berkenbosch (Oldeberkoop) en Fries om utens Folkert de Haan als derde.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Geen kroon op afscheidsfeest Van der Velde

Heerenveen - Hij werd uitgeroepen tot erevoorzitter en erelid van de supportersclub, maar het mooiste cadeau was Riemer van der Velde niet gegund. In een vol Abe-Lenstrastadion vocht Heerenveen gistermiddag als een leeuw voor een passend slot van een episode van 23 jaar voorzitterschap, maar kon in de hechte afweer van PSV geen gaatje vinden.

Sportmaandag, 2 oktober 2006

Riemer van der Velde eerste erevoorzitter Heerenveen

Heerenveen - Ruim 25.000 toeschouwers in het Abe-Lenstrastadion hebben gistermiddag Riemer en Annie van der Velde met veel vlagvertoon uitgezwaaid. Na op de kop af 23 jaar droeg de scheidende preses gistermiddag ten overstaan van de fans de voorzittershamer over aan zijn opvolger, Koos Formsma. Daarnaast werd Van der Velde door de Raad van Commissarissen benoemd tot erevoorzitter van SC Heerenveen; de eerste in de geschiedenis.

Weermaandag, 2 oktober 2006

Buiig en koel

Het blijft vandaag buiig en koel en ook morgen krijgen we te maken met buien. De temperaturen komen te liggen rond 18 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten. De zon komt later overdag beter tevoorschijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties