Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 september 2008.

Cultuurdinsdag, 2 september 2008

Nieuw theater Dokkum start met open dag

Dokkum - Het nieuwe theater in Dokkum, DOK18, opent zaterdag zijn deuren met een open dag. Zowel het theater als het partycentrum en het restaurant waar het theater gehuisvest is, kunnen bezichtigd worden. Vanuit de binnenstad, waar zaterdag de jaarlijkse kunstmarkt plaatsvindt, rijdt het toeristische Dokkumer Lokaeltsje geďnteresseerden kosteloos naar het theater.

Economiedinsdag, 2 september 2008

De groene revolutie in Afrika is broodnodig

Wageningen – De landbouw op het Afrikaanse continent staat op een keerpunt. ,,Tot nu toe heeft het continent nooit echt de noodzaak onderkend om zelf de landbouw naar een hoger peil te brengen en daarmee de eigen bevolking van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Schrijnend is ook dat de wereld er nooit echt aandacht voor heeft gehad”, zei voormalig VN-baas Kofi Annan gisteren bij de opening van het academisch jaar van de universiteit in Wageningen. ,,Maar het tij keert. Sinds enkele jaren hebben Afrikaanse landen projecten opgezet om de landbouw naar een hoger peil te brengen. Daarmee wordt naar verwachting de jaarlijkse productie met 6 procent verhoogd. De groene revolutie is begonnen.”

Hoofdartikeldinsdag, 2 september 2008

Kerncentrales...

Het CDA wil de discussie over kernenergie niet afwachten en gewoon beginnen. De CDA-minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen, komt tot zijn overweging vanuit zijn vak: de Europese afhankelijkheid van het gas uit Rusland. Europese landen kopen veel Russisch gas.

Regiodinsdag, 2 september 2008

Weten wat je moet doen als het zo ver komt

Den Haag - Brusselse richtlijnen die de natuur moeten beschermen zijn te statisch. Dat vindt staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Regelpakketten als Natura2000 of de Habitatrichtlijn zijn gericht op behoud van wat er nu aan flora en fauna in een gebied is, maar gaan voorbij aan het veranderlijke karakter van natuur en klimaat.

Regiodinsdag, 2 september 2008

Naslagwerk van 25 miljoen woorden

Leeuwarden - Bij de Fryske Akademie wordt gewerkt aan een digitale taaldatabank voor de Friese taal. In dit grote digitale naslagwerk van Friese boeken, wetenschappelijke tijdschriften, kranten en andere lectuur zullen ongeveer 25 miljoen woorden worden opgeslagen.

Regiodinsdag, 2 september 2008

Ameland was de natste plaats van Nederland

Leeuwarden - Drie wolkbreuken hebben Ameland in augustus een neerslagrecord opgeleverd. In deze maand viel er in Buren 288 mm regen, het KNMI-station in Nes kwam tot 267 mm. Ameland werd daarmee de natste plaats van Nederland. Normaal valt er in augustus ongeveer zestig mm.

Regiodinsdag, 2 september 2008

Naslagwerk van 25 miljoen woorden

Leeuwarden - Bij de Fryske Akademie wordt gewerkt aan een digitale taaldatabank voor de Friese taal. In dit grote digitale naslagwerk van Friese boeken, wetenschappelijke tijdschriften, kranten en andere lectuur zullen ongeveer 25 miljoen woorden worden opgeslagen.

Regiodinsdag, 2 september 2008

Economische winst Centrale As onduidelijk

Leeuwarden - In het plan waarin beschreven staat hoe de Centrale As ingepast moet worden in het landschap, is te weinig rekening gehouden met de economische kansen voor de omgeving. De provincie Fryslân heeft goed nagedacht over de ecologische effecten van de weg, maar de projecten die de economie in de regio na aanleg van de weg moeten verbeteren, niet concreet gemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 september 2008

Hulpgoederen van Agapč voor kinderen Georgië

Doorn - Global Aid Network Holland, de ambassade van Georgië en Stichting Breath sturen vandaag hulpgoederen naar Georgië. Een container vol met spullen is bestemd voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van de oorlog tussen Rusland en Georgië. De ambassadrice van Georgië in Nederland, Panjikidze, laadde vanmorgen een dienblad met babyvoeding in een container voor de ambassade.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 september 2008

Thuisfront tussen vrees en hoop

Door de stad trekt een stoet. De tocht duurt meer dan drie uur. Een stadsomroeper loopt vooraan. Hij vertelt met luide stem van het waarom. Iemand biedt kijkers aan de straatkant voor twee euro een informatiefolder aan. Het gaat over een oude belofte uit 1304. Er was oorlog bij Rijssel, in de nu West-Vlaamse streek.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 september 2008

Eén predikant voor PKN-gemeenten Opende en Kornhorn

Kornhorn - De Hervormde Gemeente Opende-Kornhorn en de Gereformeerde Kerk Kornhorn hebben sinds zondag gezamenlijk een predikant. De gemeenten blijven wel afzonderlijk bestaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 september 2008

God bezingen met hulp van Frans Bauer

Naaldwijk - Steeds vaker duiken termen op als gemeentestichting, emerging church en fresh expressions. Ze hebben één ding gemeen: het gaat om nieuwe missionaire kerkvormen, met als centrale vraag: hoe kan het door de eeuwen heen overgeleverde christelijke geloof op een prikkelende en relevante manier opnieuw aansluiting vinden bij de omringende cultuur? Martijn Vellekoop deed onderzoek naar gemeentestichting en schrijft tot slot in deze serie over het belang van aanpassing aan de omgeving.

Sportdinsdag, 2 september 2008

Beda luistert debuut op met winnende goal

Heerenveen - De Braziliaan Pedro Beda heeft gisteravond een droomdebuut gemaakt bij sc Heerenveen. De spits, die deze zomer overkwam van het Braziliaanse Flamengo, schoot het belofteteam in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam acht minuten voor tijd naar de zege: 2-1.

Sportdinsdag, 2 september 2008

De tienkamp, het koningsnummer van de sport

‘Atletiek is de mooiste sport waarover - wonderlijk genoeg - vrijwel nooit een boek verschijnt’, stelt Kees Sluys in de inleiding van zijn boek Snel, hoog, ver vast. Toen Sluys, redacteur van de VPRO-gids, het aanbod kreeg om ‘een boek’ te schrijven, aarzelde hij dan ook niet: het moest over atletiek gaan, en dan in het bijzonder over het onderdeel dat hem in 1960 als elfjarig jongetje al had gefascineerd. Diep onder de indruk was hij van het nieuws dat Eef Kamerbeek tijdens de Olympische Spelen in Rome vijfde was geworden bij de tienkamp. Een wereldprestatie van een atleet die alle disciplines binnen de atletiek beheerste: hij was snel (110 meter horden, 100 meter, 400 meter en 1500 meter hardlopen), hij kon hoog komen (hoogspringen, polsstokhoogspringen) én hij wist horizontale afstanden ver te overbruggen (verspringen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties