Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 augustus 2005.

Bijschriftdinsdag, 2 augustus 2005

Op herhaling

Een beetje goede onderwijzer – of het nu een basisschooljuf, een voetbaltrainer of een leider van een catechesegroep is – doet er goed aan niet alleen nieuwe dingen aan te dragen, maar ook regelmatig bekende zaken nog eens te herhalen, zodat ze niet vergeten worden.

Cultuurdinsdag, 2 augustus 2005

Terugblik op een gouden WMC

Het was spanning ten top afgelopen weekend op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Twee Friese topkorpsen streden tegen onder anderen elkaar in de Champions Division bij zowel de marsparade als de showwedstrijden. Advendo Sneek werd vier jaar geleden wereldkampioen bij de marsparade. Afgelopen weekend ging de winst met een minimaal verschil van 0,05 punten naar Pasveerkorps Leeuwarden. Sneek kreeg 92,29 punten; Leeuwarden 92,34.

Cultuurdinsdag, 2 augustus 2005

De molen verdient beter dan ‘LUW’

De molen staat er prachtig bij. Al sinds 1850, laat hij ons weten. De Friese vlag hangt fier in top en op de achtergrond zijn de Hollandse luchten zoals in schilderijen van oude meesters tegen een ondergaande zon waar te nemen. Op het grasveldje onder de molen hebben zich tientallen mensen verzameld, zittend op houten banken, gezellig tegen elkaar aangedrukt of zijn er een aantal campingstoelen aangerukt om toch vooral maar iedereen een zitplaats te bieden. Kortom, een fraai dorpstafereeltje, een en al schoonheid en behulpzaamheid. Wat kan er nog misgaan?

Economiedinsdag, 2 augustus 2005

Bedrijven lijden onder verkopers nepadvertenties

Leeuwarden - Bedrijven en instellingen krijgen steeds meer last van advertentieverkopers van vage internetsites, gidsen en bladen, die op slinkse wijze advertenties verkopen. Veelal is sprake van misleiding, maar die is heel moeilijk aan te tonen. De schade loopt waarschijnlijk in de honderden miljoenen euro’s. De overheid weigert de wetgeving aan te passen.

Economiedinsdag, 2 augustus 2005

Lagere prijs door Poolse concurrentie

Leeuwarden – Door goedkoper Pools transport verliezen duizenden chauffeurs hun werk. De gevolgen voor Fryslân lijken mee te vallen.

Hoofdartikeldinsdag, 2 augustus 2005

De dood van kinderen…

Berichten als die over de gewelddadige dood van twee kinderen in Tolbert wennen nooit. Kinderen en geweld horen nog minder bij elkaar dan volwassenen en geweld. Misschien voelt dat zo omdat kinderen in confrontatie met geweld altijd slachtoffers zijn. Alles in een redelijk mens verzet zich tegen wat er gisteren in Tolbert is gebeurd. Het ten dode toe mishandelen van een vier- en een tweejarige is zo onmenselijk, dat het denken stopt en er alleen een gevoel opkomt van diep invoelen in wat de kinderen hebben moeten meemaken, en een gevoel van diepe afschuw.

Regiodinsdag, 2 augustus 2005

Zwerver solide naar de zege

De Veenhoop – Ale Zwerver is geen kuddedier. De eigenzinnige en karakteristieke Lemster skûtsjeschipper koos gisteren op de Wijde Ee bij De Veenhoop een eigen koers. De als zesde gestarte schipper zocht de lagerwal op en eiste daarmee de overwinning op. Pieter Brouwer van Heerenveen, die als derde was gestart, werd tweede; Grou derde. De paar duizend toeschouwers op de wal kregen gistermiddag een wedstrijd voorgeschoteld die ze in geen jaren hadden gezien bij De Veenhoop. Het was bijna tien jaar geleden dat de skûtsjes voor het laatst het smalle Grietmansrak in waren gevaren. De windrichting was de afgelopen jaren zodanig dat dit smalle water niet te bezeilen was.

Regiodinsdag, 2 augustus 2005

Molenaar: je moet in die korrel kruipen

In de zomerserie Het ambacht brengt het Friesch Dagblad oude, vaak van ouder op kind overgedragen ambachten in beeld.

Regiodinsdag, 2 augustus 2005

Hoe het leven van een boerenzoon aan strop kon eindigen

Nijemirdum – Hoe kon het dat het leven van de dertigjarige boerenzoon Ruurd Passchiers van Dijk uit Wijckel eindigde aan de galg? Die vraag intrigeerde historicus Jan de Roos. Hij brengt de tragedie die zich halverwege de negentiende eeuw afspeelde in Gaasterland weer even tot leven in het boekje Een Gaasterlander op het schavot .

Regiodinsdag, 2 augustus 2005

Verpleeghuizenkrijgen roosters moeilijk rond

Leeuwarden – Friese verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben moeite om de vakantieplanning rond te krijgen. |Veel vakantiehulpen haken af zodra ze een beter

Regiodinsdag, 2 augustus 2005

Watersport beleeft een slecht seizoen

Sneek – De Friese watersportbranche zakt in. Sommige bootverhuurders hebben de helft minder omzet dan vorig jaar. Op het water is het aanzienlijk rustiger dan in 2004. Tweede Kamerlid C. Aptroot (VVD) wil dat het Rijk miljoenen uittrekt voor de tweede sluis in Stavoren én voor een stevige promotiecampagne van de watersportprovincie.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 augustus 2005

De stilte waar mensen hun eigenwaarde terugvinden

Welk (studie-)boek inspireert predikanten bij hun werk? Het Friesch Dagblad vroeg diverse voorgangers om daar over te schrijven. Vandaag: ds Frans Breukelman van West-Terschelling.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 augustus 2005

Filipijnse jongeren te gast bij bisdom en WJD

Leeuwarden - Een delegatie van twaalf Filipijnse jongeren (21 - 37 jaar) is de komende weken te gast in het bisdom Groningen. Maandag komt de groep in ons land aan.

Sportdinsdag, 2 augustus 2005

Sponsor krijgt meer invloed in bestuur Flyers

Heerenveen– IJshockeyclub Vadeko Flyers uit Heerenveen krijgt een nieuw bestuur met daarin meer invloed van de hoofd uit Winsum. Johan Zijlstra (technisch directeur van Vadeko) is de beoogde nieuwe voorzitter. Hij zal Gerd Lindemann opvolgen. Die vertrekt nu de problemen met Vadeko rond het sponsorcontract opgelost zijn. Volgens hem is de tijd rijp voor nieuwe gezichten in het bestuur.

Sportdinsdag, 2 augustus 2005

Jacob Wassenaar moet het nog eens overdoen

Wat hij nog weet van de PC-finale van woensdag 31 juli 2002? Eerlijk gezegd: bitter weinig. Ja, dat vanuit de ene tribune z’n broer hem hartstochtelijk aanmoedigde en dat in de andere tribune zijn zus Jettie, waar hij naast zat toen diezelfde broer in 1997 en 2001 de PC won, bijkans gek van vreugde werd. Maar verder? ,,Om fan in PC-oerwinning genietsje te kinnen, soene je him twa kear winnen moatte’’, zegt Jacob Wassenaar.

Sportdinsdag, 2 augustus 2005

Topfavorieten bijten spits af op 152ste PC

Franeker – De huizenhoge favoriet, het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar, bijt morgen op het Sjûkelân het spits af van de 152ste editie van PC. Het trio zal het in de eerste omloop moeten opnemen tegen Simon Minnesma c.s. Opvallend dit jaar is dat de kansrijke parturen mooi verdeeld zijn over de lijst.

Weerdinsdag, 2 augustus 2005

Enkele buien


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties