Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 juli 2013.

Economiedinsdag, 2 juli 2013

Philips en bonden eens over nieuwe cao

Drachten/Amsterdam | Philips heeft zondagavond overeenstemming bereikt met FNV Bondgenoten en andere vakbonden over een nieuwe 2-jarige cao. Dat heeft FNV gisteren bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 2 juli 2013

Friese meettechnieken naar Mars

Heerenveen | Het bedrijf A.P. van den Berg heeft een opdracht binnengehaald voor de levering van grondmeetapparatuur voor een missie naar Mars. De sondeersystemen worden aan NASA en het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart geleverd. Na de lancering in maart 2016 zal NASA gedurende twee jaar de bodem van Mars onderzoeken.

Hoofdartikeldinsdag, 2 juli 2013

De EU een gevaar voor staatsveiligheid VS?

Het Amerikaanse spionageschandaal is nog veel ernstiger dan gedacht. Begin vorige maand onthulde klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse geheime dienst NSA massaal telefoontjes en e-mailberichten van niet-Amerikanen afluistert. Nu blijken ook diplomaten van de Europese Unie intensief te zijn bespioneerd. Ook is duidelijk geworden dat de Amerikaanse geheime dienst het speciaal op Duitsland heeft gemunt. Duitsland wordt door de VS net zo streng in de gaten gehouden als China, Irak of Saudi-Arabiė. De VS spreken in documenten over Duitsland als ‘aanvalsdoel’.

Regiodinsdag, 2 juli 2013

Nog drie dagen en de deur gaat echt op slot

Twijzel | Aan het begin van dit schooljaar werd al snel duidelijk dat de openbare basisschool Lytse Wiman in Twijzel het erg moeilijk zou krijgen. Vorig jaar waren er nog 31 leerlingen, maar doordat vijf achtstegroepers naar de middelbare school gingen kwam de opheffingsgrens van 23 snel in zicht. De school bleek in september meteen al onder dat aantal te komen, omdat zes kinderen door hun ouders in de zomer al naar een andere school werden gestuurd.

Regiodinsdag, 2 juli 2013

Drone legt skūtsjesilen bij Hindeloopen vast

Hindeloopen | Het IFKS-skūtsjesilen bij Hindeloopen is dit jaar vanaf de kant live te volgen met camerabeelden. Een helikopter, een drone en een groot beeldscherm moeten ervoor zorgen dat de toeschouwers op de dijk de wedstrijd ook goed kunnen volgen als de skūtsjes bij de bovenste ton zitten, vaak ver van de dijk.

Regiodinsdag, 2 juli 2013

Zeventigduizend Friezen kunnen niet goed lezen

Sneek | Als iemand die tien jaar geleden zelf nog moeite had met lezen en schrijven, weet Jannie Evink van Urk precies waar de websitemakers de mist in gaan met hun teksten. Een lange tekstenbrij is uit den boze. Liever puntsgewijs de hoofdpunten opnoemen. Een groter lettertype zou niet verkeerd zijn. ,,En die kleurtjes vind ik ook wel wat saai”, zegt Evink als ze een pagina van de site van sociale werkvoorziening Empatec krijgt voorgeschoteld.

Regiodinsdag, 2 juli 2013

Wensen genoeg voor vele Nuon-miljoenen

Leeuwarden | Van het opknappen van de Bildtdijken tot het versterken van de Friese woningmarkt. Friese gemeenten en de verschillende Statenfracties hebben genoeg ideeėn ingediend waaraan een deel van het zogenoemde Nuon-geld besteed kan worden.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juli 2013

Uit het dagboek van een herder

Regelmatig komt het voor dat leerlingen van een middelbare school mij opbellen om een interview af te nemen in het kader van godsdienstles of levensbeschouwing. Steevast komen ze met z’n tweeėn; een vrager en een schrijver voorzien van een laptop!

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juli 2013

4 miljoen voor onderzoek rol van religie in samenleving

Den Haag | Negen onderzoeksprojecten die de rol van religie in de samenleving onderzoeken, ontvangen gezamenlijk 4 miljoen euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Sportdinsdag, 2 juli 2013

Tweede plaats Rijpma in wielermeerdaagse

Nieuw Roden | Stefan Poutsma heeft gisteravond de tweede etappe van de wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier gewonnen. De renner uit Peize soleerde in Nieuw Roden naar de etappewinst. Hij werd gevolgd door Coen Rijpma (Oldeholtpade) die de sprintende meute en Paul de Haan op de meet net voor bleef. Andries Weening was betrokken bij een valpartij, maar kon zijn weg vervolgen. Vanavond wordt de derde etappe van de wielermeerdaagse verreden in Hoogkerk.

Sportdinsdag, 2 juli 2013

Landverraad in Belgische voetbal valt best wel mee

Voetbalfans kunnen heel ver gaan als het gaat om clubliefde. Soms tot over de grens. Een mooi voorbeeld daarvan, al is mooi in dit kader wat ongelukkig gekozen, is de Feyenoordsupporter die Wim Jansen ruim 32 jaar geleden tijdens de warming up een ijsbal in het linkeroog gooide. Mister Feyenoord maakte op 7 december 1980 zijn rentree op de Nederlandse velden bij Ajax. Uitgerekend in de uitwedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord.

Sportdinsdag, 2 juli 2013

Westra ziet mislukte vlucht vooral als een goede training

Calvi | Lieuwe Westra was gisteren in de derde etappe van de Tour de France vanaf kilometer één in de aanval. Nooit met het idee voor de ritzege te gaan, vertelde de Friese renner van Vacansoleil-DCM na de door de Australiėr Simon Gerrans gewonnen rit. ,,Het was gewoon een training, ik ben nog niet goed genoeg. Dan kun je mee gaan fietsen en er in de slotfase van afgereden worden. Maar het lijkt me beter om in de aanval te gaan en mijn eigen limiet op te zoeken.’’

Sportdinsdag, 2 juli 2013

Twee keer goud op derde dag van het EK voor Kamminga

Almere | Inlineskater Manon Kamminga (Heerenveen) heeft gisteren op de Europese kampioenschappen in Almere tot haar eigen verbazing haar tweede gouden medaille gepakt. Op de 200 meter met vliegende start gaf ze de concurrentie het nakijken. Na het goud op de afvalkoers was het gisteren andermaal raak. ,,Dit is best wel gek. De rit voelde heel gecontroleerd, dus ik dacht eigenlijk dat het niet genoeg was”, vertelde de Friezin die zich in de ochtenduren als derde had geplaatst voor het onderdeel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties