Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 juli 2012.

Cultuurmaandag, 2 juli 2012

Veel animo voor laatste dag ‘oude’ Fries Museum

Leeuwarden | Ruim duizend mensen hebben afgelopen weekend het Fries Museum in Leeuwarden bezocht. Vooral gisteren, de allerlaatste keer dat het museum geopend was, was het druk. Ruim zeshonderd bezoekers waren te vinden in de monumentale gebouwen aan de Turfmarkt. Daar werden gratis rondleidingen verzorgd. Het museum is vanaf vandaag definitief gesloten. Volgend jaar opent het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand.

Cultuurmaandag, 2 juli 2012

Brassband Looft den Heer wint entertainmentfestival

Leeuwarden | Brassband Looft den Heer uit Bitgummole is zaterdag kampioen geworden op het entertainmentfestival van de Deutsche Brassband Meisterschaft in Coesfeld. Looft den Heer kreeg 92,75 punten van de jury voor zijn vertolking van Windows of the world van Peter Graham, Korset van Dag Egil Njaa en Salamanca van Dennis Wilby. Tweede werd brassband Excelsior uit Ferwert met 87,75 punten. De derde plaats was voor de Duitse Brass Band Düren met 87,50 punten.

Cultuurmaandag, 2 juli 2012

Erik Janssen nieuwe dirigent Spijkerpakkenband

Opsterland | Erik Janssen wordt de nieuwe dirigent van Brassband De Spijkerpakkenband. Hij werd gekozen uit tien belangstellenden die reageerden op de vacature die dit seizoen ontstond na het vertrek van dirigent Thijs Oud. Janssen is momenteel chef-dirigent van het NNJO. Tevens is hij als artistiek leider werkzaam bij het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, fanfare Onderling Genoegen uit Krommenie, brassband Breukelen en brassband Schoonhoven.

Economiemaandag, 2 juli 2012

Eigen bezit van kantoor en grond geen voordeel bouwer

Leeuwarden | Zelfs een kantoorgebouw van twee miljoen euro is voor de bank niet genoeg om krediet te verstrekken. Want wat is dat pand nu nog waard? Met dat voorbeeld typeert Johannes Osinga, bestuurder van vakbond CNV, de situatie in de bouwsector. ,,Neem nou ook in slechte tijden je verantwoordelijkheid als bank, denk ik dan. En wees niet bang om ook eens verlies te draaien.”

Hoofdartikelmaandag, 2 juli 2012

Europa middelpunt in komende verkiezingen

Los van wat er op de zes partijcongressen aan de orde is geweest, kan worden vastgesteld dat bij duizenden Nederlanders de politiek leeft. Tegen alle verhalen in van de afkeer van burgers van de politiek. Zeker, de duizenden die zaterdag in de congreszalen zaten, maken niet de uitslag op 12 september. Dat doet een veelvoud aan mensen, van wie de meesten geen lid zijn van een partij en die op z’n best een stem uit gewoonte uit brengen.

Regiomaandag, 2 juli 2012

Steeds meer tekenbeten in tuin opgelopen

Leeuwarden | De website www.tekenradar.nl heeft sinds de lancering ervan in maart tweeduizend meldingen van tekenbeten geregistreerd. Meer dan zeshonderd teken werden opgestuurd ter analyse. Een teek kan besmet zijn met de borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In de dagen na de lancering werd de site 130.000 keer geraadpleegd.

Regiomaandag, 2 juli 2012

Congressen achter Friese voorstellen

Amersfoort | Fryslân speelde zaterdag een nadrukkelijke rol op de partijcongressen van de ChristenUnie en het CDA. Kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie Anja Haga uit Leeuwarden pleitte in haar introductie uitgebreid voor de positie van de noordelijke provincies. ,,Ik wil mij inzetten voor meer werk in Noorden en een betere bereikbaarheid”, zo liet zij weten.

Regiomaandag, 2 juli 2012

Alles is groot bij de afvalverbranding

De Reststoffen Energie Centrale (REC) van Omrin in Harlingen draait al sinds maart 2011, maar werd afgelopen vrijdag pas officieel geopend. Zaterdag was er een open dag voor belangstellenden uit de hele provincie.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juli 2012

De louteringsberg die stilte heet

Op de finaledag van het EK-voetbal had omroep RKK een spiritueel alternatief voor het voetbal: The Big Silence. Sytze Ypma zag hoeveel moeite het vijf Britten kostte om de confrontatie met de stilte aan te gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juli 2012

Ds. Ate Rienstra (1944-2012): boegbeeld van confessioneel geloven

In zijn woonplaats Den Haag is donderdag op 67-jarige leeftijd ds. Ate Rienstra overleden. De emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) was 31 jaar lang secretaris van de vereniging Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB).

Geloof & Kerkmaandag, 2 juli 2012

New Yorkse kerken mogen blijven in scholen

New York | Meer dan zestig New Yorkse kerken mogen blijven samenkomen in openbare scholen in de stad.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Niemand is groter dan de club. Hoewel?

Marco van Basten had zaterdag zijn grote vuurdoop in Fryslân. De eerste training in het Abe Lenstrastadion onder zijn leiding trok vierduizend mensen. ,,Beter zo, dan dat er weinig mensen komen.”

Sportmaandag, 2 juli 2012

Cambuur zet ONB opzij, maar maakt (te) weinig indruk

Drachten | Na de 1-9 overwinning tegen DTD boekte SC Cambuur zaterdagavond een aanmerkelijk minder klinkende oefenzege op ONB. De Leeuwarders wonnen met 0-3 van de equipe van trainer René de Jong, die dit seizoen debuteert in de eerste klasse van het zondagamateurvoetbal.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Jan Bos start zesdaagse met tweede plaats in Peize

Peize | Jan Bos (Bontebok) moest gistermiddag tijdens de eerste etappe van de Ronde van Noordenveld-Westerkwartier zijn meerdere erkennen in Elmar Reinders (Emmen). Bos finishte als tweede, terwijl Reinders in Peize de eerste etappe van de zesdaagse op zijn naam schreef. ,,Hy wie gewoan te snel”, erkende de 26-jarige Fries. Rudy Vriend uit Schagen finishte op de derde plaats.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Wim Stroetinga wint GP Lichtenvoorde

Lichtenvoorde | Wim Stroetinga heeft gisteren de GP Lichtenvoorde op zijn naam geschreven. De blonde sprinter uit Oldeberkoop versloeg na 170 kilometer Jeff Vermeulen uit Hoogvliet. Het is voor Stroetinga de vierde seizoenszege.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Mart Smeets ís al veertig jaar lang de Tour


Sportmaandag, 2 juli 2012

Helmholt heeft ook schansrecord Buitenpost binnen

Buitenpost | Bart Helmholt lijkt de smaak weer aardig te pakken te hebben. De Burgumer sprong in Buitenpost naar zijn tweede dagzege op rij met een afstand van 20,30 meter. Daarmee nam hij en passant de leiderstrui over van de afwezige Thewis Hobma en ljepte hij ook nog eens het schansrecord van de IJlster uit de boeken. Daardoor heeft Helmholt nu alle Friese schansrecords in handen.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Aris verzekert zich van diensten Osaikhwuwuomwan

Leeuwarden | Aris heeft zich voor komend seizoen versterkt met de 21-jarige Craig Osaikhwuwuomwan. De Amerikaan komt over van Matrixx Magixx uit Nijmegen. De atletische powerforward van 2.10 cm was in 2011 in Amsterdam nog rookie-of-the-year.

Sportmaandag, 2 juli 2012

Trio Hendrik Tolsma verrast favorieten in Harlingen

De historische 33e zege van Gert-Anne van der Bos c.s. bleef gisteren in Harlingen uit. Hendrik Tolsma, René Anema en Thomas van Zuiden zorgden ervoor dat het scenario nog een week de koelkast in kon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties