Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 juni 2014.

Hoofdartikelmaandag, 2 juni 2014

Familiefondsen nemen banktaken over

De rol en betekenis van banken zijn door de financiŽle en economische crisis sterk veranderd. Zo is de maatschappelijke functie van de banken ernstig aangetast, met name omdat banken minder geneigd zijn te investeren in bedrijven, vooral in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Op de achtergrond hiervan spelen de toegenomen (internationale) eisen aan de sector, bijvoorbeeld een groter eigen vermogen. De financiŽle ruimte voor het uitlenen van geld is daardoor beperkter geworden. Bovendien is het risicoprofiel aangescherpt: bedrijven moeten aan hogere eisen voldoen voordat een bank overgaat tot het verstrekken van een lening. Daarnaast is er steeds minder sprake van een persoonlijke relatie met de bank. De gesprekken over financiering verlopen via een lijstje met punten die moeten worden afgehandeld, vaak letterlijk afgevinkt. In het nieuwe protocol is veel minder speelruimte voor maatwerk, waarvan vertrouwen in de ondernemer een belangrijk deel uitmaakt. Ook is overheveling naar de afdeling bijzonder beheer van de bank veel eerder aan de orde en dat betekent dat heren van het hoofdkantoor langskomen om de ondernemer in het heel strakke keurslijf van de nieuwe bankrealiteit te persen. Die ervaring is voor ondernemers niet zelden een dieptepunt in hun bestaan.

Regiomaandag, 2 juni 2014

Veld in Marsum vernield

Marsum | ,,OnbegrijpelijkĒ, vindt Klaas Schiphof, voorzitter van voetbalvereniging SSSí68 uit Marsum de actie die onbekenden dit weekeinde uithaalden. Met een auto en een crossmotor zijn enkele personen met grote snelheid over een van de drie velden van zijn voetbalclub gereden. ,,Als een idioot zijn ze er overheen geracet. Dat is aan de sporen te zien.Ē

Regiomaandag, 2 juni 2014

Veertien vissers beboet tijdens grote controle

Leeuwarden | Bij een provinciale controle op de sportvisserij zijn zaterdag veertien processen verbaal uitgeschreven aan vissers die hun zaken niet op orde hadden. Zo visten sommigen zonder verplichte vispas en gebruiken twee personen verboden vistuig, zoals een kruisnet. Drie personen bleken te vissen met levend aas.

Regiomaandag, 2 juni 2014

Esonstad, mythe of werkelijkheid: het publiek mag het zeggen

Vorig jaar had de Oudheidkamer van Kollumerland een succesvolle expositie over hardloopster Foekje Dillema uit Burum. Dit jaar hoopt de Oudheidkamer met een tentoonstelling over Esonstad weer op zoín succes.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties