Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 2 juni 2007.

Cultuurzaterdag, 2 juni 2007

Lichtkathedraal in Heerenveen

Heerenveen - Op het Gemeenteplein in Heerenveen komt van 12 tot en met 17 juni een opblaasbare lichtkathedraal te staan. Het duizend vierkante meter grote kunstwerk ‘Levity II’ is ontworpen door de Britse kunstenaar Alan Parkinson. Bezoekers kunnen er door het gebouw van licht en kleuren heen lopen.

Cultuurzaterdag, 2 juni 2007

Spannend christelijk boekgeschenk

Harderwijk Het boek ‘Stormdreiging’ van de Amerikaanse schrijfster Rene Gutteridge geldt deze maand als christelijk geschenk van de Maand van het Spannende Boek.

Dossierzaterdag, 2 juni 2007

Gelukkig liep alleen thuis de pc vast

In Fryslân hebben de afgelopen tijd 7399 scholieren eindexamen gedaan. Het Friesch Dagblad volgde er vijf, die tussen de schoolwerk door al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag de laatste aflevering in deze serie: Hidde-Jan Jongsma kijkt tevreden terug op zijn examens.

Economiezaterdag, 2 juni 2007

Melkprijs fors hoger door vraag in Azië

Meppel - De melkprijs is extreem hard aan het stijgen door de grote vraag vanuit Azië naar melkpoeder. Friesland Foods, de grootste Nederlandse zuivelcoöperatie, verhoogde de voorschotprijs per honderd kilo melk gisteren met 1,28 euro. Die relatief snelle stijging gaat de zuivelproducten in de Nederlandse supermarkten duurder maken. ,,De melkpoederprijzen zijn het afgelopen jaar verdubbeld”, aldus een woordvoerder.

Economiezaterdag, 2 juni 2007

Friesland Bank haalt 1 miljard op

Leeuwarden – Friesland Bank heeft met de uitgifte van obligaties voor financiering van woninghypotheken een bedrag binnengehaald van 934 miljoen euro. Het bedrag is vooral bedoeld voor de herfinanciering van de 11-stedenhypotheken die de bank in de afgelopen tijd heeft gelanceerd. ,,Voor die hypotheek is veel belangstelling”, vertelt woordvoerster S. Noteboom. ,,Maar ook bij de fondsen die het geld daarvoor willen betalen via deze obligaties.”

Economiezaterdag, 2 juni 2007

‘Arbeid als topsport moet veranderen’

Leeuwarden - Vele handen maken licht werk in de ‘Economie op Mensenmaat’ van Piet van Elswijk. In deze economie kunnen veel meer mensen aan de slag, zonder te tornen aan ontslagrecht, minimumloon en sociale uitkeringen. Gisteren is Van Elswijk geďnstalleerd als lector Economie op Mensenmaat aan de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden.

Economiezaterdag, 2 juni 2007

Reddingsactie voor supermarkt in Gaastmeer

Gaastmeer - De bewoners van Gaastmeer zitten niet bij de pakken neer als ze hun supermarkt dreigen te verliezen. Voor de tweede keer zetten zij alle zeilen bij om hun Troefmarkt te behouden. ,,In drie dagen tijd is alles verbouwd”, vertellen de supermarkteigenaren Auke (38) en Grietje van Netten (38).

Hoofdartikelzaterdag, 2 juni 2007

Kerk in Noord en Zuid...

De kerk van het Noorden kan leren van de ontmoeting met de kerk van het Zuiden. Misschien kan de kerk in het rijke deel van de wereld door die ontmoeting zelfs wel genezen van haar spirituele ziekten. Dat betoogde deze week de directeur van de Nederlandse Zendingsraad, Wout van Laar, in deze krant.

Regiozaterdag, 2 juni 2007

Gemeenten bepalen zelf alcoholgrens

Den Haag - Gemeenten mogen voortaan zelf bepalen wat de minimumleeftijd is voor de aankoop van lichtalcoholische dranken. De ministerraad heeft een voorstel van die strekking van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) overgenomen. De ondergrens ligt landelijk nu nog op zestien jaar.

Regiozaterdag, 2 juni 2007

CDA Fryslân vecht voor eigen zetel in Eerste Kamer

Leeuwarden - Het bestuur van CDA Fryslân wil vandaag op het landelijke CDA-partijcongres alsnog een Senaatszetel binnenhalen voor Statenlid Geart Benedictus. De Friese afdeling is boos op de Zuid-Hollandse Statenleden, die zijn afgeweken van de afgesproken procedure om te stemmen op de lijsttrekker van de CDA-lijst voor de Eerste Kamer. Door hun voorkeurstemmen voor kandidaat Klein Breteler liep Benedictus zijn zetel mis en is Fryslân niet meer vertegenwoordigd in de Senaat. CDA Fryslân zal een resolutie indienen met de strekking dat er alsnog recht gedaan zal worden aan de gemaakte afspraken.

Regiozaterdag, 2 juni 2007

Clubs op Schuttersveld groeien als kool

Sneek - Een aanzuigende werking. Dat was een van de argumenten waarom de gemeente Sneek er een jaar of zes, zeven geleden voor koos de problemen van verschillende sportverenigingen in een klap op te lossen met de bouw van een groot sportcomplex. Vandaag wordt Sportcomplex Schuttersveld officieel feestelijk geopend en de hoop van de gemeente wordt nu al werkelijkheid. De sportverenigingen die naar de noordkant van Sneek zijn gekomen, groeien enorm. ,,De uitstraling trekt aan”, merkt wethouder Tom Metz.

Regiozaterdag, 2 juni 2007

De andere kant

Prachtige namen: Baas, Ploeg en Bijman. Sterke persoonlijkheden ook, aanpakkers, mannen met gevoel voor humor. Vriendelijk als het kon, hard als het moest. Jammer dat ze gedeputeerden in een dorpenprovincie waren. Want hier is iedereen gewend om naar het prijskaartje van buurmans auto te kijken.

Regiozaterdag, 2 juni 2007

Sober bord voor paarden Marrum

Ferwert - Met een sober informatiebord gaat de gemeente Ferwerderadiel de plek bij het Noorderleech markeren waar vorig jaar enkele paarden verdronken. De gemeente zoekt daarvoor samenwerking met natuurclub it Fryske Gea. Dat is de uitkomst van een raadsvergadering over het onderwerp, afgelopen donderdagavond.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 juni 2007

Groeien is ‘gewoon leven met God’

Sloten - Liefst vijftien mensen deden twee jaar geleden op eerste paasdag belijdenis in de Protestantse Gemeenten van Sloten en Wijckel, onder wie Christiaan Pander (32) en Katharina Munniksma (24). Hoe is het nu met hen en hoe beleven zij hun geloof en de kerkgemeenschap na twee jaar? In het Friesch Dagblad een serie over waarom mensen kiezen voor God en voor een kerk. Vandaag deel 2: Een terugblik.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 juni 2007

Start kaderschool PKN

Doorn - In Doorn vindt zaterdag op landgoed Hydepark de landelijke aftrap plaats van het nieuwe ‘Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie’. Het nieuwe centrum gaat al het toerustingswerk voor de 1200 plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) coördineren.

Sportzaterdag, 2 juni 2007

Westra in zetel naar zege in Pompeblęd Tweedaagse

Harkema - Lieuwe Westra is gisteravond in een zetel naar de overwinning in de Pompeblęd Tweedaagse gefietst. In Harkema moest de 24-jarige Műneinder Wim Stroetinga (Oldeberkoop) en Sierd Steigenga uit Exmorra voor laten gaan, maar met de indrukwekkende zege van een dag eerder in Gerkesklooster, kwam de eindoverwinning geen moment meer in gevaar.

Sportzaterdag, 2 juni 2007

Scholma verliest zicht op wereldtitel

Hardenberg - De strijd om de wereldtitel dammen krijgt vandaag in Hardenberg een spannend slot. De Rus Alexander Schwarzman en de Duitser Mark Podolski beginnen dan de negentiende en laatste ronde als leiders. Het tweetal heeft twee punten voorsprong op de Russen Alexej Tsjizjov en Alexander Georgiev.

Sportzaterdag, 2 juni 2007

Dartstoernooi Thialf blijvertje

Heerenveen Het professionele dartstoernooi dat dit weekeinde gehouden wordt in het Heerenveense Thialf zal ook de komende twee jaar gehouden worden. Het Thialf Darts Trophy startte gisteravond met de kwalificaties en vandaag en morgen zullen toppers als Raymond van Barneveld, Mervyn King, Jelle Klaassen en Michael van Gerwen de pijlen met elkaar kruisen. De finale is naar verwachting zondag om 18.00 uur.

Weerzaterdag, 2 juni 2007

Vrij zonnig

Vandaag zijn er flinke zonnige perioden, al kan er later op de dag bewolking vanaf de Noordzee binnen schuiven. Het blijft overal droog bij maxima rond de 20 tot 23 graden. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties