Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 2 juni 2005.

Bijschriftdonderdag, 2 juni 2005

Losprijs

Ruth is niet met lege handen thuisgekomen.

Bijschriftdonderdag, 2 juni 2005

Op de berg

Jezus ziet een massa mensen om zich heen.

Dossierdonderdag, 2 juni 2005

En dan kan de zomer nú beginnen

Leeuwarden – Ging het toch zomaar goed met dat rottige maatschappijleer. Ha! Ex-havo-scholier Lisette de Boer van csg Comenius in Leeuwarden zit innig tevreden uit te puffen in de tuin bij een vriend, fluitend vogeltje in de bomen, wat wil je nog meer. ,,Nou het mag wel weer wat warmer worden’’, vindt ze, als we het dan toch hebben over wat ze nog meer wil. Ze zou nu eigenlijk ergens in de stad op een terras zitten, maar daar is de temperatuur bij lange na niet hoog genoeg voor. Vorige week zat ze zich nog te beklagen over de hete zon die pal op de ramen stond en die de temperatuur in het examenlokaal tot tropische hitte deed stijgen. Ze verlangde er nu zowat naar terug. ,,Vanmorgen was het kóud in de zaal! Ik had een gewoon truitje aan maar dat was niet genoeg.’’ En je zult het net zien: ,,Ik had wel een vest bij me, ja. Maar dat had ik in de kleedkamer laten liggen.’’

Economiedonderdag, 2 juni 2005

Bedrijven in roestvast staal bundelen kracht

Leeuwarden – De roestvast-staalindustrie in het Noorden moet haar leidende positie terug krijgen. Daartoe richten de roestvast-staalbedrijven, samen met de Noordelijke Hogeschool, Syntens en TNO in het najaar een kennis- en een businesscentrum op. De sector heeft steeds meer last van internationale concurrentie.

Economiedonderdag, 2 juni 2005

‘Speelgoed gaat sneller door het land’

Sneek - ,,Door de komst van internet en de televisie is er tegenwoordig steeds minder sprake van regionale verschillen in speelgoedtrends.” Golfbewegingen komen volgens Speelgoedimporteur Wyger van der Meulen uit Sneek steeds minder hevig voor. Wat ook sterk meespeelt is de macht van de grote aanbieders. ,,Landelijke ketens hebben het speelgoed op hetzelfde moment in het assortiment”. Met de landelijke aandacht is een landelijke rage dan snel geboren.

Economiedonderdag, 2 juni 2005

Personeel protesteert bij Enna Aerosols

Dokkum - Personeel van Enn a Aerosols heeft gisteren met behulp van spandoeken gedemonstreerd bij de vestiging. Ze richten hun protest onder meer op de langdurige onzekerheid voor het personeel in verband met mogelijke reorganisatieplannen. Het overleg tussen de directie en de ondernemingsraad heeft nog onvoldoende duidelijkheid kunnen brengen.

Economiedonderdag, 2 juni 2005

200 Medewerkers energiebedrijf Essent naar Heerenveen

Heerenveen – Energiebedrijf Essent verplaatst tweehonderd service- en verkoopmedewerkers van Assen, Leeuwarden en Sneek naar Heerenveen. Essent wil de afdeling Service en Verkoop concentreren in Heerenveen, om efficiënter te kunnen werken.

Hoofdartikeldonderdag, 2 juni 2005

Europa, vertrouwen…

,,Ik ben tegen omdat Europa veel te snel gaat.’’ ,,Ik ben tegen omdat Europa veel te langzaam gaat.’’ Zo maar twee geluiden van nee-stemmers, gisteren tijdens het referendum over het grondwettelijk verdrag voor Europa. Hun gemeenschappelijk nee veronderstelt eensgezindheid, maar die is er niet; deze nee-stemmers hebben tegengestelde motieven. Daarmee is een van de grote onduidelijkheden getekend die na gisteren is ontstaan. Wat betekent het ‘tegen’ van de nee-stemmers? Zeker, ‘iets’ van Europa heeft bij de meesten de belangrijkste rol gespeeld. Maar wat precies? En kloppen die argumenten?

Regiodonderdag, 2 juni 2005

Fries museum heeft meer geld nodig

Leeuwarden - Het Fries Museum heeft bij een verhuizing naar het Zaailand veel meer personeel nodig. De directie verwacht dat de museumorganisatie zal groeien van 25 naar 35 fte’s. Het is onduidelijk hoe het museum die mensen wil betalen.

Regiodonderdag, 2 juni 2005

Veteranen met de ‘skûtsjeziekte’ blijven varen

Koudum – Fryslân krijgt een speciaal veteranenskûtsje. Het schip, de Galamadammen, doet dit jaar voor het eerst mee aan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Aan het helmhout staat de 68-jarige Kees Meter uit Grou. Hij gaat het in de C-klasse van de IFKS onder meer opnemen tegen het vrouwenskûtsje Friesland met aan het roer Jitske Visser die vorig seizoen degradeerde.

Regiodonderdag, 2 juni 2005

Aanval op de wolhandkrab

Leeuwarden – Wetterskip Fryslân schakelt studenten milieukunde van het Van Hall Instituut in om de verspreiding van de Chinese wolhandkrab in kaart te brengen. Deze exoot komt steeds vaker voor in Friese wateren.

Regiodonderdag, 2 juni 2005

Lonsdale-jeugd inspireert museum

Dokkum - De Lonsdale-jeugd in Dokkum heeft geen al te beste reputatie in de Bonifatiusstad en daarbuiten. Hun extreemrechtse ideeën en hun vechtpartijen met bewoners van het plaatselijke asielzoekerscentrum hebben de stad enkele jaren terug negatief in het nieuws gebracht. Toch hebben de ‘nazi’s’, zoals de Lonsdalers onder leeftijdsgenoten ook wel worden genoemd, de lokale museumbestuurders geïnspireerd voor een tentoonstelling, zo zei vormgever Annette Mosk gisteren bij de opening van het vernieuwde Admiraliteitshuis.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juni 2005

Predikantenbond: najaarsconferentie over leiderschap

Sneek – De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) houdt in oktober een najaarsconferentie over geestelijk leiderschap.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juni 2005

We zijn niet meer ‘op bezoek’

Leeuwarden – In de Sint-Piterkerk in Grou vindt zondag de Friese Roze Zondag-viering plaats. Een kerkdienst ge-organiseerd door de werkgroep Geloof en Homoseksualiteit Friesland in samenwerking met de kerkelijke gemeente van Grou. De werkgroep is blij met die ontwikkeling: ,,We zijn niet meer ‘op bezoek’.’’, aldus Gerda Tolk van de werkgroep.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juni 2005

Het Labyrint: een creatieve geloofsreis

Leeuwarden – Een project waarmee men 50.000 jongeren – vanaf tien jaar - een positieve ervaring wil geven met de Bijbel, de kerk en het geloof. Dat is de ambitieuze doelstelling van ‘Het Labyrint’, een nieuwe creatieve geloofsreis die is ontwikkeld door Youth for Christ Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Sportdonderdag, 2 juni 2005

Klassebehoud DTL ondanks nederlaag tegen Harkema

Harkema – Ondanks de nederlaag tegen Harkema verzekerde korfbalvereniging DTL zich woensdagavond van prolongatie van het eersteklasserschap. Dat kwam door het minimale verschil in doelpunten (15-14) en de ruime (11-7) winst die DTL zaterdag behaalde op de andere deelnemer in de nacompetitie, Sparta Zevenhuizen.

Sportdonderdag, 2 juni 2005

Vijftig jaar AV’55: voor elke atleet wat wils

Heerenveen – Atletiekvereniging AV’55 staat zaterdag op feestelijke wijze stil bij haar vijftigjarig bestaan. ,,Een mijlpaal die gevierd moet worden’’, vindt Feico Jansma. De 63-jarige Heerenvener is thans trainingscoördinator en was er 25 jaar geleden, toen als voorzitter, ook al bij. ,,Ik ben al sinds het begin van de jaren zestig betrokken bij de vereniging.’’

Sportdonderdag, 2 juni 2005

Marcel Beima met banddikte verschil geklopt

Annen – Marcel Beima uit Hurdegaryp is woensdag een banddikte te kort gekomen om de ronde van Annen op zijn naam te schrijven. In sprint à deux werd hij op de meet geklopt door zijn medevluchter Frank Luikens uit Tynaarlo.

Sportdonderdag, 2 juni 2005

Jan Albert Veenema wint Lus van Akkrum

Akkrum - Meestal is Jan Albert Veenema de mindere van Jan Boonstra, maar tijdens de Lus van Akkrum waren de rollen woensdagavond eens omgedraaid.

Sportdonderdag, 2 juni 2005

Pieter Bijl gaat nieuwe uitdaging graag aan

Espel – Zo blij als Pieter Bijl vorig seizoen was met een terugkeer als trainer in het betaald voetbal bij SC Heerenveen, zo blij is de veertigjarige Espeler een jaar later met Harkemase Boys. Daar is de oud-speler van Heerenveen voor de duur van één jaar aangesteld als hoofdtrainer. ,,Ik ben er heel blij mee. Anders ga je niet met elkaar in gesprek en kom je niet met elkaar tot een akkoord.”

Weerdonderdag, 2 juni 2005

Zomers

Het wordt morgen zomers en wat broeierig. De maximumtemperaturen komen daarbij te liggen rond 24 à 25 graden en in het zuidoosten plaatselijk 26 graden. De wind is daarbij zwak tot matig en later vrij krachtig aan zee uit het zuidwesten tot zuidoosten. In het weekend wordt het weer koeler.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties