Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 juni 2003.

Bijschriftmaandag, 2 juni 2003

Bijschrift ds Linde

Ds Arend Linde, oud-predikant van de Gereformeerde Kerk van Oentsjerk, verzorgt vanaf vandaag weer de rubriek Bijschrift .

Hoofdartikelmaandag, 2 juni 2003

De oecumene met Rome…

Gezamenlijke vieringen van avondmaal en eucharistie zijn verboden door de Rooms-Katholieke Kerk. Dat verbod geldt altijd al, maar door toegenomen oecumenische activiteiten heeft het Vaticaan dat standpunt de afgelopen decennia herhaaldelijk bekendgemaakt. Voorwaarde voor het vieren van de eucharistie is de eenheid van de kerk, meent Rome. De gemeenschap is er niet ten volle met bijvoorbeeld de reformatorische kerken. Het Vaticaan erkent dat er in de kerken van de Reformatie elementen van waarheid zitten en er is dus sprake van enige erkenning, maar een volle erkenning kan niet aan de orde zijn. De kerk van Rome ziet zichzelf als de meest volwaardige kerk. Andere kerken zullen zich moeten voegen naar het gezag van Rome wil er sprake kunnen zijn van eenheid, die voorwaarde is voor de eucharistie. De in oecumenische kring geliefde term ‘intercommunie’ voor het gezamenlijk vieren van avondmaal/eucharistie, bestaat volgens Rome eigenlijk niet; er kan alleen communie bestaan.

Hoofdartikelmaandag, 2 juni 2003

De twijfels over Blair en Bush…

Er was al twijfel over de echte redenen van Bush en Blair om de oorlog in Irak te beginnen. En die werd versterkt toen Bush en Blair steeds nieuwe argumenten aanvoerden om vooral snel een oorlog te beginnen.

Regiomaandag, 2 juni 2003

Plekken popacademie nog niet vol

Leeuwarden – Er is nog plek op de popacademie. De hbo-opleiding die komend schooljaar van start gaat in het Fryslânhűs in Leeuwarden, heeft nog plek voor aspirant-popartiesten en would be -vormgevers. Dat bleek zaterdag op een bijeenkomst voor aspirant-studenten in Leeuwarden.

Regiomaandag, 2 juni 2003

‘Zo mooi zie je de zon zelden’

Burgum – ’t Is nog heel vroeg als de eerste gasten arriveren. Al snel druppelen ze binnen, en tegen vijf uur in de ochtend zitten er negen mensen aan de koffie bij de Volkssterrenwacht in Burgum. De meesten zijn vrijwilliger bij de sterrenwacht, een enkeling lid van de waarneemgroep. Twee van de gasten zijn iets na tweeën uit Brabant vertrokken. Het zijn Barbara van de Steenoven en haar vriend Ferry Michielse uit het Brabantse Zevenbergen. In een ,,gekke ingeving’’ besloten ze naar Burgum te rijden om de zonsverduistering te zien. Eigenlijk hadden ze op de Dom van Utrecht willen kijken, maar daar mochten maar 25 mensen op. Zij visten achter het net.

Regiomaandag, 2 juni 2003

Fietsnetwerk wordt uitgebreid

Wommels – Het fietsrouten etwerk dat zaterdag officieel in Noordwest Fryslân is geopend, beslaat binnen tien jaar de hele provincie. De overige 21 gemeenten en recreatieondernemers moeten de handen ineen slaan om in de rest van de provincie een netwerk te maken van bestaande fietsroutes. Europa, provincie en rijk moeten het project subsidiëren.

Regiomaandag, 2 juni 2003

Overkapping zwembad Bontebok moet weg

Heerenveen – R. Fruytier uit Bontebok moet de overkapping van haar zwembad per 1 juli afbreken. De voorzieningenrechter heeft haar beroep tegen de aanschrijving van de gemeente Heerenveen afgewezen.

Regiomaandag, 2 juni 2003

‘Platteland kan meer doen met oude panden’

Leeuwarden – De overheid moet stimuleren dat leegkomende boerderijen, scholen, bank- en andere bedrijfsgebouwen op het platteland worden verbouwd tot woningen of kantoorruimte. Dat voorkomt onnodige dorpsuitbreidingen en verpaupering van de bestaande bebouwing.

Regiomaandag, 2 juni 2003

Volle boten, files en waterpret

Leeuwarden – Eilandgasten die niet meer op de laatste boot terug passen, volle stranden, hotels, bungalowparken en campings en ongebruikelijke files op de weg. Fryslân beleefde een druk weekeinde na Hemelvaart.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2003

Kerkje van Schingen weer in gebruik

Schingen – Na een restauratie van veertien maanden is afgelopen weekeinde de hervormde kerk van Schingen weer in gebruik genomen.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2003

De Kerkendag was dubbel-zinnig

Ir Jaap van der Sar, werkzaam bij Oikos, was een van de twee Nederlandse contactpersonen op de Oecumenische Kerkendag in Berlijn. Hij blikt terug.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2003

Besloten bijeenkomst over beheerskwestie

Nijkerk - 22 Gereformeerde Kerken hebben zich zaterdag op een besloten bijeenkomst in Nijkerk beraden op hun positie in de Samen-op-Wegkerken. Ze hebben bekeken welke mogelijkheden er zijn om wel of niet mee te gaan met de fusie met hervormden en lutheranen. De kerkorde van die fusiekerk, de Protestantse Kerk in Nederland, zit de 22 kerken niet lekker. De bijeenkomst, die plaatsvond op eigen initiatief van de 22 kerken, was opzettelijk stilgehouden.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Cambuur sluit seizoen nog net waardig af

Leeuwarden - Cambuur nam in de laatste competitiewedstrijd toch nog waardig afscheid van haar supporters met een Leeuwarder voetbalhart, na de blamerende 10-0 nederlaag van vorige week in Deventer. Met interim-trainers Johan Groote en Gerry Schouwenaar aan het roer kwam zowaar het lek boven en werd het slotduel vrijdagavond nog een mirakelstuk.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Harkemaster Schippers naar Drachtster Boys

Leeuwarden – De overschrijvingstermijn van de amateurvoetbal is per 1 juni gesloten. Meest opmerkelijke overschrijving kan genoteerd worden bij Harkemase Boys.

Sportmaandag, 2 juni 2003

‘Jacky de Vries brak rug op een onveilige baan’

Joure - Jacky de Vries uit Hoornsterzwaag heeft donderdagmiddag tijdens de grasbaanraces in Joure een gebroken ruggenwervel opgelopen.

Sportmaandag, 2 juni 2003

‘Zet mes maar in salaris voetballers’

Nog voor het zomerreces komt er een Kamerdebat over het betaald voetbal. Aanleiding is het aanhoudende bedelgedrag van profclubs bij de lokale overheden. Die overheidssteun is volgens Europese regelgeving ook nog eens ongeoorloofd.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Eindelijk klassieke zege voor trio Van Tuinen

Dronrijp – Pieter van Tuinen, André Kuipers en Chris Wassenaar schreven zondag de eerste wedstrijd uit de ‘boppeslach-serie’ op hun naam door in de finale van de Eise Eisingapartij te winnen van partuur Simon Minnesma met 5-3 en 6-2. Het was als een bevrijding, want ook al won het partuur vorig jaar heel wat wedstrijden, een echte klassieker was daar niet bij.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Holwerder wint na een ‘valse start’ Ronde van Twijzelerheide

Twijzelerheide - Eelke van der Wal liet er zaterdagavond geen enkele twijfel over bestaan wie op dit moment Fryslâns beste wielrenner is. En de elfde plaats in Olympia’s Tour smaakte in ieder geval naar meer. De coureur uit Holwerd schreef met overmacht de Ronde van Twijzelerheide op zijn naam. ,,Ik gie krekt op it goede momint fuort’’, concludeerde Van der Wal.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Arjan Mombarg mag met een knipoog Elfmerenskeelertocht winnen

Bantega - De skeeleraars lieten zich zaterdag niet van de wijs brengen in de Elfmerenskeelertocht. Niet toen de hele zaak in Scharsterbrug vastliep in het verkeer, niet door boeren die er in hun enthousiasme met het mooie weer onderweg geen rekening mee hielden dat rolschaatsen toch echt heel moeilijk wordt als er gras op de wegen ligt.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Baansport weer door ongeval opgeschrikt

Aduard – Voor de derde keer in het prille seizoen is de baansport opgeschrikt door een ongeluk. Na zware ongevallen in Balkbrug en Joure crashte in Aduard in het ochtendprogramma Martin Strockmeijer. In eerste instantie oogden de verwondingen van de motorcoureur uit Valthermond zeer ernstig, maar het letsel bleek uiteindelijk beperkt te zijn gebleven tot een gebroken arm en een paar verloren tanden.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Voor VVT is drie maal scheepsrecht voor promotie

Twijzelerheide – Na twee mislukte pogingen om via de nacompetitie te promoveren tegen Ens in 2000 en DWP in 2001, gelukte het VVT in de derde nacompetitie op rij wel de vierde klasse te bereiken.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Trynwâldster Boys keert na één jaar terug in de tweede klasse

Leeuwarden - Trynwâldster Boys heeft het laatste plaatsbewijs voor een plek in de tweede klasse volgend seizoen voor zich opgeëist. SDS werd in de finale van de nacompetitie, gespeeld op het terrein van FVC, aan de kant gezet. Trynwâldster Boys is na een jaar afwezigheid terug in de omgeving waaruit het vorig seizoen degradeerde.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Harkemase Boys loopt op laatste benen

Assen - Harkemase Boys loopt op haar laatste benen, dat bleek zaterdag in Assen tijdens de bekerfinale tegen Genemuiden. Het lange en enerverende seizoen heeft de ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppinga mentaal en fysiek gesloopt. De tegenstander liep ‘De Boys’ er in de verlenging compleet uit en won daardoor redelijk eenvoudig de noordelijke beker.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Fierljeppers staan bij opening van seizoen bijna op gelijke hoogte

Burgum – De fierljeppers begonnen het seizoen zaterdagavond in Burgum bijna allemaal op gelijke hoogte en zorgden daarmee voor een spannende ouverture. Bij de topklassers werd duidelijk dat er in de aanloop naar het seizoen ook voor deze sport nu ook echt getraind was.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Herre Zonderland turnt sterren van de hemel

Hoofddorp – ,,Bijna niemand turnt perfect, er mankeert bijna altijd wel iets aan. Maar deze keer kwam het wel redelijk in de richting van de perfectie.” Zo omschreef Herre Zonderland de meerkamp waarop hij zaterdag in Hoofddorp de Nederlandse titel veroverde. De 20-jarige turner uit Lemmer bevestigde een dag later zijn blakende vorm door ook in vier van de zes toestelfinales de hoogste eer op te strijken.

Sportmaandag, 2 juni 2003

Weer verloren seizoen voor ONS Sneek

Emmeloord – ONS Sneek heeft een haat-liefdeverhouding met beslissingswedstrijden om promotie naar het hoogste niveau. Zaterdag stond de club in Emmeloord voor de vijfde keer in tien jaar tijd in zo’n finale, maar opnieuw ging het mis. Dit maal troefde DOS Kampen de Sneker ploeg af, waardoor er met recht werd gesproken van een verloren seizoen.

Weermaandag, 2 juni 2003

Minder warm

Vanmiddag is het nog broeierig warm: haast 30 graden. Vanavond volgen er onweersbuien, die vannacht wegtrekken naar het noordoosten. Morgen is het minder warm (23 tot 25 graden), bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties