Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 2 mei 2012.

Cultuurwoensdag, 2 mei 2012

Seunnenga in finale Drents festival

Leeuwarden | De Friese singer-songwriter Jankobus Seunnenga staat op 26 mei in de finale van het Drents liedjesfestival. Seunnenga zal zangeres Annemiek Drenth op gitaar begeleiden die het nummer Ik ben zo wies zingt.

Cultuurwoensdag, 2 mei 2012

NNO viert feest met Tryater en ‘Soldaat van Oranje’

Groningen | Het Noord Nederlands Orkest (NNO) maakt volgend jaar een muziektheatervoorstelling voor de hoogste klassen van de basisschool in samenwerking met Tryater. Dat heeft het symfonieorkest gisteren bekendgemaakt. De voorstelling is in juni 2013 te zien als onderdeel van het jubileumseizoen van het orkest. Het NNO viert komend concertseizoen zijn 150-jarig bestaan. De rechtstreekse voorloper van het orkest, het Orchest der Vereeniging ‘De Harmonie’, werd namelijk in november 1862 opgericht.

Economiewoensdag, 2 mei 2012

Personeel in zuivel in actie voor cao

Beilen | Vandaag en morgen houden werknemers van de zuivelfabrieken van Arla in Nijkerk en FrieslandCampina in Beilen een manifestatie. CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten zeggen genoeg te hebben van het getreuzel van de werkgevers bij de cao-onderhandelingen. Met de acties willen de bonden de druk opvoeren. De huidige cao liep af op 1 april. De zuivelindustrie biedt nu 1,25 procent extra aan loon. De bonden zijn daarmee niet tevreden. Ze pleiten ook voor meer invloed van werknemers op hun rooster, zodat werk en privé beter te combineren zijn.

Economiewoensdag, 2 mei 2012

Mensen niet besmet met Schmallenbergvirus

De Bilt | Er zijn geen aanwijzingen dat ook mensen met het Schmallenbergvirus kunnen worden besmet. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren. De instantie onderzocht ruim driehonderd mensen die werken of wonen op bedrijven waar het virus was vastgesteld. Niemand bleek geïnfecteerd. Het virus werd in november 2011 voor het eerst waargenomen in Duitsland. De ziekte komt voor bij dieren zoals koeien, geiten en schapen, die waarschijnlijk besmet raken via muggen. Er is geen vaccin of remedie voor.

Hoofdartikelwoensdag, 2 mei 2012

Oekraïne niet verder onder druk zetten

Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. Maar Oekraïne kan er ook wat van. Beide landen, die tot de ‘achtertuin’ van Rusland worden gerekend, nemen het niet zo nauw met de mensenrechten. Het rechtsstelsel lijkt nog altijd te berusten op normen die uit het Sovjettijdperk stammen. In beide landen worden oppositieleden het vuur na aan de schenen gelegd.

Regiowoensdag, 2 mei 2012

Volkstuintjes voor minima

Burgum | Minima kunnen in Tytsjerksteradiel hun eigen groente en fruit verbouwen. De gemeente heeft zich aangesloten bij een landelijk project. Inmiddels zijn er zeven mensen met een minimuminkomen die eraan meedoen, en drie volkstuinverenigingen.

Regiowoensdag, 2 mei 2012

Na 67 jaar voor het eerst aan het graf van haar babyzusje

Leeuwarden | ,,Na 67 jaar weet ik waar mijn zusje ligt begraven.” Mevrouw Luyten-Hubertz uit Swalmen, Limburg, is een van de nabestaanden van de achttien kinderen die in 1945 een anoniem graf kregen op de rooms-katholieke begraafplaats in Heerenveen. Ze bezoekt morgen voor het eerst het graf van haar zusje Johanna Gerarda Maria (Hannie) Hubertz, wanneer er een herdenkingssteen bij de graven wordt geplaatst. ,,Dit doet mij heel veel.”

Regiowoensdag, 2 mei 2012

Meer leerlingen stoppen dan altijd gedacht

Drachten | De afgelopen jaren hebben meer Friese scholieren zonder diploma hun school verlaten dan altijd werd gedacht. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van rmc De Friese Wouden, die gegevens bijhoudt over voortijdige schoolverlaters (vsv’ers) in acht Friese gemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 mei 2012

Kinderopvang bieden is kans voor kerken

Bad Herrenalb | Het bieden van kinderopvang is een ,,enorme kans voor kerken in hun dienst aan de wereld van vandaag”. Dat stelt Urs Keller, voorzitter van de diaconie van de Evangelische Landeskirche (EKD) Baden. Met kinderopvang kan de kerk volgens hem onder meer kansarme gezinnen ,,laagdrempelige ondersteuning en hulp” bieden. De Landskerk Baden is een verband van meer dan zeshonderd protestantse kerken in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 mei 2012

Audiofilm ‘Ester’ te horen rond herdenking WOII

Amsterdam | Een deel van de audiofilm van bijbelboek Ester - onderdeel van de Bijbel Tapes - wordt op 6 mei door de Evangelische Omroep uitgezonden op Radio 1. Op 4 en 5 mei wordt het hoorspel in een oplage van 300.000 cd’s gratis verspreid door Nederland, onder meer onder lezers van Dagblad Trouw.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 mei 2012

Boek over beeldvorming islam heeft bittere toon

Een nieuw boek laat zien hoe er in Nederland de afgelopen 150 jaar tegen de islam werd aangekeken. Cees Rentier verwijt de schrijvers bitterheid en gebrek aan academische afstand.

Sportwoensdag, 2 mei 2012

Nog geen Europees avontuur voor VC Sneek

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek gaan komend seizoen nog niet Europees spelen. Op basis van de tweede plaats, die de ploeg van trainster Petra Groenland in de play-offs behaalde, had de club recht op deelname aan het CEV-toernooi. De club uit Sneek heeft gisteren moeten besluiten daarvan af te zien. De NeVoBo wilde voor morgen uitsluitsel hebben, ook wat betreft eventuele nieuwe speelsters. Het bleek niet mogelijk voor de club het benodigde geld bijeen te krijgen.

Sportwoensdag, 2 mei 2012

Aris stunt niet nog een keer: seizoen is voorbij

Leiden | Het seizoen is voorbij voor Lasaulec Aris. De Leeuwarder basketballers konden gisteren in de play-offs van de eredivisie niet voor een stunt zorgen bij regerend landskampioen Leiden (82-72). Daardoor hebben de Leidenaren en Den Bosch zich geplaatst voor de halve finales en gaat Aris de zomerstop in.

Sportwoensdag, 2 mei 2012

Janmaat keert tegen Twente terug in basis bij Heerenveen

Heerenveen | Daryl Janmaat keert vanavond in de uitwedstrijd van sc Heerenveen in Enschede terug in de basis. De verdediger lijkt voldoende hersteld van zijn kniekwetsuur om in het belangrijke duel met FC Twente in de hoofdmacht aan te treden. ,,Het is snel gegaan en de knie voelt weer goed. Ik ben klaar om te spelen”, zei de verdediger die komend seizoen in dienst van Feyenoord gaat spelen.

Sportwoensdag, 2 mei 2012

Barto sleurt, werkt, scoort en geeft assist

Maastricht | Het is van groot belang in de play-offs in de eerste divisie: scoren in een uitwedstrijd. Want treffers op vreemde bodem tellen, net als in Europees voetbal, dubbel. Cambuur maakte gisteravond tegen MVV de gewenste uitgoal en deed dat ook nog eens vrij vroeg. ,,En dan”, wist doelpuntenmaker Martijn Barto, ,,voetbalt het ineens een stuk lekkerder.”

Sportwoensdag, 2 mei 2012

Cambuur droomt van tweede ronde

In plaats van een lange busreis terug naar Leeuwarden, overnachtte SC Cambuur gisteren na de eerste play-offwedstrijd tegen MVV in een Limburgs hotel. Staf en spelers zullen prima hebben geslapen na de 0-2 uitzege. Cambuur kon alvast dromen van de tweede ronde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties