Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 mei 2011.

Cultuurmaandag, 2 mei 2011

Cultuuradvies oogst kritiek

Leeuwarden - In de kunstwereld is dit weekend geschokt gereageerd op de voorstellen die de Raad voor Cultuur vrijdag deed voor bezuinigingen op cultuur. De Raad kwam met de voorstellen op verzoek van staatssecretaris Zijlstra. Het kabinet wil vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur. De Raad heeft bekeken hoe die bezuinigingen het beste kunnen worden uitgevoerd.

Cultuurmaandag, 2 mei 2011

Friese gedeputeerde in de bres voor Tryater

Leeuwarden - Gedeputeerde De Vries vindt het onaanvaardbaar dat Tryater uit de basisstructuur van theatergezelschappen in Nederland verdwijnt. Ze reageert daarmee op het advies van de Raad voor Cultuur aan staatssecretaris Zijlstra. De Raad stelt voor om het Friese theatergezelschap uit de basisvoorziening te schrappen.

Hoofdartikelmaandag, 2 mei 2011

Kwaliteit in het hbo...

Het nieuws over de kwaliteit van hbo-opleidingen is de zoveelste aflevering van het kwaliteits-feuilleton. Om de zoveel weken komt er een publicatie, uit onderzoek of uit de ervaring van betrokkenen, dat deze of gene sector van het onderwijs het niet goed doet. Of juist wel: in vergelijkende studies naar onderwijskwaliteit springt Nederland er soms uit, voor bepaalde vakken.

Regiomaandag, 2 mei 2011

Feestdag is druk maar gemoedelijk

Leeuwarden - Het mooie weer zorgde zaterdag voor een grote toestroom van mensen naar vrijmarkten en andere evenementen in Fryslân. De politie noemt het een sfeervolle Koninginnedag en meldt geen grote incidenten. Wel waren er in de hele provincie aanhoudingen voor vernieling, bezit van harddrugs en mishandeling.

Regiomaandag, 2 mei 2011

Damwâld geniet van bedreigde vrijmarkt

Damwâld - Over één ding zijn alle bezoekers van de Koninginnemarkt in Damwâld het eens: de vrijmarkt dient te blijven. En anders moet de gemeente Dantumadiel maar bijspringen om aan de veiligheidseisen te kunnen voldoen, vinden ze. Want deze traditie, die al bijna veertig jaar duurt, mag absoluut niet verloren gaan. ,,Het gaat hier al die jaren goed. Er gebeurt nooit wat. Maar omdat elders in het land de dingen fout gaan, moeten ook wij hier ineens aan strengere regels voldoen. Onzin”, zegt Edo Broekema uit Damwâld. Hij is een van de verkopers die een plekje hebben gevonden op het terrein rond Winkelcentrum Damwoude.

Regiomaandag, 2 mei 2011

Kruidentuintjes ‘hot’ door kookshows op televisie

Buitenpost - Verse kruiden uit de eigen tuin. Dat is de laatste trend. Het lijkt wel of iedereen achter zijn woning of in de volkstuin een eigen kruidentuintje heeft aangelegd. Dat is de indruk van de medewerkers van botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost.

Regiomaandag, 2 mei 2011

Earnewâld opent zomerseizoen in stijl

Earnewâld - De jaarlijkse kroning van de nieuwe veenkoningin in Earnewâld hangt van tradities aan elkaar. Dat bleek ook zaterdag, bij de kroning van de feankeninginne 2011.

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2011

Zaligverklaring is massale pelgrimage

Vaticaanstad - De zes jaar geleden overleden paus Johannes Paulus II is gisteren in Rome zalig verklaard door zijn opvolger, paus Benedictus XVI. Het is voor het eerst in de moderne tijd dat een paus zo kort na zijn overlijden zalig is verklaard. Een miljoen pelgrims woonden in Rome de plechtigheid bij. Opmerkelijk was de aanwezigheid van president Mugabe van Zimbabwe.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Alleen jeugd Heerenveen kan bekoren

Heerenveen - Zonder prijs en slechts een handjevol lovens-waardige (thuis)duels sloot Heerenveen gistermiddag de deuren van het eigen honk. Het seizoen 2010/2011 leerde de clubleiding dat het verval ook zonder de frisse, ervaren trainer Ron Jans onomkeerbaar was. Het devies kan niet anders zijn dan: reorganiseren

Sportmaandag, 2 mei 2011

‘Ik wil ook wel Ferrari rijden en er niet voor betalen’

De één werd man of the match, een ander was geschorst en een derde kwam als invaller binnen de lijnen. Het verhaal van drie Amsterdammers in Heerenveen. Ze wilden alle drie graag spelen tegen Ajax, maar dat voorrecht was slechts voorbehouden aan rechterspits Luciano Narsingh. Oussama Assaidi, gekozen en na afloop gehuldigd als de beste speler van het seizoen, was geschorst terwijl Calvin Jong-A-Pin gistermiddag zeer tegen zijn zin op de bank moest beginnen.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Hijum-Finkum schrijft historie op de Bangmapartij

Marten Feenstra en Martijn Olijnsma bezorgen In nij begijn eerste grote prijs

Sportmaandag, 2 mei 2011

Stoffige kleibaan in plaats van volle grachten

Terwijl de hoofdsteden op Koninginnedag volstromen met feestende mensenmassa’s, schieten de decibellen ook in Kollum rap omhoog bij de tweede seizoenswedstrijd van de Noordelijke Autocross Club. Bier is net als op veel plekken elders in het land een gewilde dorstlesser. Maar er wordt ook 200.000 liter water verbruikt. Voor de kleibaan, welteverstaan.

Sportmaandag, 2 mei 2011

De gebroeders Van Wieren, de succesvolste kaatsfamilie

Het indrukwekkende aantal van 1656 punten kaatsten de vier gebroerders Van Wieren uit Marssum in hun kaatscarrière bij elkaar. Dat zouden vader Wijbren van Wieren en Henriëtte Eidler nooit gedroomd kunnen hebben. Maar alles in het gezin Van Wieren draaide om het kaatsen en met name Klaas (669 punten) en Wybren (788) blonken uit in de sport. Robert (149) en Jos (50) kwamen niet zo ver in puntenaantal. Het zijn dan ook de eerstgenoemde twee die nog altijd voortleven in de herinneringen van de kaatsliefhebber. Wiepie en Klaas wonnen de PC beiden liefst vijfmaal, waarvan twee keer samen.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Even een stempeltje drukken

José Mourinho is een internationale topcoach, voor wie alleen de prijzen tellen. Als hij een wedstrijd niet op een gewone manier kan winnen, bedenkt hij een list. Hij laat zijn ploeg bijvoorbeeld enorm verdedigend spelen, met als hoofdtaak het ontregelen van het spel van de tegenstander. Zelf draagt hij zijn steentje bij door geen gelegenheid onbenut te laten om te provoceren. En als dat nog niet voldoende blijkt voor de winst, gaat hij andere manieren zoeken om de aandacht te trekken, in de hoop onrust te zaaien voor de return of op zijn minst het eigen blazoen te zuiveren en de prestatie van de tegenstander verdacht te maken.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Fraaie zeges voor Stroetinga en Zijlstra

Beilen/Schermer - Wim Stroetinga en Sipke Zijlstra hebben twee fraaie zeges behaald. Stroetinga boekte voor het eerst sinds zijn rentree bij Ubbink-Koga een overwinning: de Oldeberkoper was de sterkste in de Koninginneronde in Beilen. Zijlstra zegevierde in de Molenomloop van de Schermer, een klassieker voor elite- en beloftes.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Koersen op Koninginnedag: moeizame combinatie

De drafbaan Victoria Park koerst altijd op de zaterdagavond, ook als het feestdagen betreft. Maar of koersen op Koninginnedag voor herhaling vatbaar is moet wellicht nog eens worden overwogen. Afgelopen weekend werd er voor vrijwel lege tribunes een topprogramma afgewerkt. Op de negen koersen werd slechts 32.000 euro ingezet, een diepterecord sinds de baan vorig jaar heropende na een faillissement.

Sportmaandag, 2 mei 2011

Weening en Westra op dreef in Romandië

Geneve - Pieter Weening (Harkema) en Lieuwe Westra (Tijnje) kunnen terugkijken op een uitstekende Ronde van Romandië. Raborenner Weening reed een solide ronde en eindigde als beste Nederlander op de zesde plaats in het eindklassement. Westra liet zich in het slotweekeinde veel van voren zien. Zo werd de renner van Vacansoleil derde in de individuele tijdrit van afgelopen zaterdag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties