Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 maart 2007.

Cultuurvrijdag, 2 maart 2007

Reconstructie werk Folkertsma uitgegeven

Leeuwarden - Het werk Mei Snare en Tonge van de Friese componist Paulus Folkertsma (1901-1972) wordt binnenkort in druk uitgegeven, zodat het goed toegankelijk is voor koren in Fryslân. Dat heeft de Paulus Folkertsma Stichting gisteren laten weten. De compositie op teksten van Gysbert Japix is op basis van een geluidsopname uit 1966 gereconstrueerd door musicus Johan Bijhold. De originele partituur is na de eerste uitvoering in de jaren zestig spoorloos verdwenen.

Cultuurvrijdag, 2 maart 2007

Zeven kinderen in musical ‘Oebele’ in Franeker

Franeker - Zeven Friese kinderen mogen op 7 maart hun kunsten vertonen tijdens de voorstelling Oebele in De Koornbeurs in Franeker. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld. De kinderen hebben zich geplaatst via audities.

Dossiervrijdag, 2 maart 2007

De kansen zien en de kansen grijpen

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen beloven de kiezers van alles. Interessanter is de vraag wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en besloten. Deel 5 (slot): Nieuw Fries Museum.

Economievrijdag, 2 maart 2007

Oikocredit groeit meer dan voorzien

Amersfoort - Microkredietorganisatie Oikocredit heeft over vorig jaar fors meer kredieten uitgegeven dan werd voorzien. De uitstaande gelden in projecten bedroegen eind vorig jaar 208 miljoen euro, terwijl het aandelenkapitaal dichtbij de 300 miljoen komt. De totale inkomsten uit ontwikkelingsfinanciering namen toe met 24 procent tot 15,8 miljoen euro (in 2005 was dat 12,7 miljoen), terwijl het netto resultaat met 37 procent is toegenomen tot 8,5 miljoen euro (in 2005 was dat 6,2 miljoen). Op basis van deze resultaten zal het bestuur het gebruikelijke dividend van 2 procent voorstellen.

Economievrijdag, 2 maart 2007

Culinaire hoogstandjes bij Ida Visservice

Grou/Joure - Wat ooit begon als hobby is letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot een serieuze zaak, met kwaliteitrestaurants als afnemers. Friese culinaire hoogstaanders zoals ’t Plein, ’t Gasthuys en de Jouster Toer (allen uit Joure), Gasterie en De Hinde uit Hindeloopen, ’t Jagertje in Langweer, ’t Ponkje in Woudend en Perbacco uit Heerenveen kopen hun kwaliteitsvis bij Ida Visservice, van de familie van der Meer uit Grou.

Hoofdartikelvrijdag, 2 maart 2007

Regeringsverklaring, debat...

De regeringsverklaring en het debat daarover, gisteren in de Tweede Kamer, hebben in zekere zin de toon gezet voor de komende regeringsjaren. De coalitiepartijen zullen het kabinet volgen, zij het kritisch. Dat zal vooral het geval zijn binnen de fractie van de PvdA. Deze partij heeft in de beleving van Kamerleden - en van anderen - het meeste water bij de wijn gedaan. Zo kunnen de leden van de PvdA-fractie in hun hart nog wel vinden dat er een onderzoek moet komen naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak, maar de toon en het stemgedrag worden bepaald door de afspraken tijdens de formatie van het kabinet. De PvdA heeft ook het meeste moeten inleveren op het punt van het homohuwelijk. Gemeenten mogen voortaan zelf beslissen of trouwambtenaren wel of niet mogen weigeren een homohuwelijk te sluiten. Deze ‘oplossing’ is het gevolg van de toetreding van de ChristenUnie tot het kabinet. De regeling is in relatie tot de huidige situatie in zeker opzicht een versterking van de positie van tegenstanders van het homohuwelijk, en dat is voor een groot deel van de PvdA-fractie een verlies.

Regiovrijdag, 2 maart 2007

‘Verbied nu winning van zout en gas’

Franeker - De gas- en zoutwinning in Noordwest-Fryslân moet onmiddellijk worden stilgelegd. Dat eist de gemeenteraad van Franekeradeel in een motie die gisteravond werd aangenomen. Aanleiding is een overschrijding van de maximale bodemdaling onder Franeker.

Regiovrijdag, 2 maart 2007

Storingen zorgen voor treinvertraging

Leeuwarden - Een falende computer van ProRail heeft gisteren de hele dag voor grote overlast op het spoor gezorgd. Overal in het land ging het mis, vooral rond Amsterdam. In het Noorden werd de dienst tussen Leeuwarden en Groningen ook getroffen door een sein- en wisselstoring, maar dit betrof volgens ProRail vooral een mechanisch defect.

Regiovrijdag, 2 maart 2007

Aaisikersseizoen zonder geharrewar

Kollum - Het raapseizoen is los. Gedeputeerde Andriesen overhandigde gistermiddag tussen Kollum en Kollumerpomp de eerste nazorgpassen aan vogelwachters van de wacht Kollum en omstreken. Het eerste exemplaar was voor de 23-jarige Sander Kuipers uit Burum; het tweede voor Koos Huizinga, oprichter van de nazorggroep.

Regiovrijdag, 2 maart 2007

Ruzie in het bos? Ribbetikkerspad

Terschelling - De meest omstreden plek? Doodemanskisten. Arjen Kok noteerde maar liefst zeven mogelijke verklaringen voor de naam van het duinmeertje vlak buiten West-Terschelling. Sommigen grijpen terug op een oude sage van een goede fee die die lichamen van verdronken zeelieden kistte. Anderen komen juist met een heel rationeel verhaal: het meer zou aanvankelijk het uiteinde van een haven geweest zijn en daardoor een aantrekkelijke plek voor een begraafplaats. En dan zijn er ook nog mensen die beweren dat het water eigenlijk vernoemd is naar een zekere ingenieur Dooreman. ,,Ik voel me niet gerechtigd om een knoop door te hakken”, zegt Kok: ,,Misschien ligt de waarheid nog wel heel ergens anders.”

Regiovrijdag, 2 maart 2007

‘Laat bij zorg overtuiging meetellen’

Zwaagwesteinde - Mag een gemeente met veel christelijke inwoners bij de aanbesteding van thuiszorg speciaal vragen om een christelijke zorginstelling? Zorgcombinatie Interzorg vindt van wel. Patiëntenverenigingen zijn het daarmee eens. Maar Europese wetgeving staat de voorkeursbehandeling niet toe.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2007

‘Iedere wijk z’n kerk is achterhaald’

Leeuwarden - Het is de hoogste tijd voor een duidelijke beleidsvisie van de hoogste kerkvergadering - de synode - van de Protestantse Kerk over wat er moet gebeuren met de vrijkomende kerkgebouwen. Nu het fusieproces tussen gereformeerden en hervormden in volle gang is, willen tal van plaatselijke kerken en gemeenten hun gebouwen afstoten. Vasthouden aan het idee dat iedere wijk z’n eigen kerk moet houden, is achterhaald.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2007

‘Je weet niet wie je níet bereikt’

Leeuwarden/ Heerenveen - Er zou meer onderzoek moeten komen naar mensen die op straat leven, maar die de in- en aanloopcentra links laten liggen. Geld is echter het probleem. Dat stelt Attie Nicolaij-Soepboer, coördinator van het Aanloophuis Leeuwarden. ,,Ik vind het heel storend dat het aanloophuis het financieel nog steeds alleen van de kerken moet hebben.”

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2007

Jubileumdienst ds. Jaap Zijlstra Wijnjewoude

Wijnjewoude - In de Gereformeerde Kerk in Wijnjewoude is zondag een feestelijke dienst vanwege het veertigjarig ambtsjubileum van dichter-dominee Jaap Zijlstra. Ds. Zijlstra gaat zelf voor in de gemeente waar hij veertig jaar geleden als predikant begon, toen nog Duurswoude.

Sportvrijdag, 2 maart 2007

Uitzendingen koersen op tv gaan niet door

Wolvega - Het plan om de koersen op het Drafcentrum van Wolvega uit te zenden op televisie is van de baan. TV-zender SBS6 en het Drafcentrum zijn teruggefloten door het ministerie van Justitie. Initiatiefnemers Tjalco de Witte en Wiebe Hofstra vrezen nu voor de toekomst van Drafcentrum. De bestuurders beraden zich bovendien op hun positie.

Sportvrijdag, 2 maart 2007

Cambuur vond het succes niet, Gert Kruys wel

Leeuwarden - Het was in het voorjaar van 2002 dat Gert Kruys en Cambuur Leeuwarden nog vóór het begin van de nacompetitie uit elkaar gingen. Na bijna vier jaar gingen beide partijen hun eigen weg, op een moment dat Cambuur nog bij de top van de eerste divisie hoorde. De resultaten van de Utrechter als trainer bleven daarna goed, die van Cambuur verslechterden alleen maar. Als trainer van FC Den Bosch en De Graafschap keerde Kruys al enkele malen terug in het Leeuwarder stadion. Vanavond doet hij dat met FC Dordrecht. En als het een beetje meezit, verlaat hij de Friese hoofdstad met een cadeautje: de vijfde periodetitel.

Sportvrijdag, 2 maart 2007

Van Rooijen in basis, twijfel over Hooijboer

Leeuwarden - Joris van Rooijen maakt vanavond tegen FC Dordrecht weer eens zijn opwachting in de basiself van Cambuur. Tot nu toe speelde hij niet veel duels en als hij al speelde, was dat als middenvelder. Voor het duel van vanavond tegen de ploeg van oud-Cambuurtrainer Gert Kruys (die alleen de geblesseerde spits Eddy Putter mist) heeft het er alle schijn van dat Van Rooijen als één van de aanvallers zal spelen.

Weervrijdag, 2 maart 2007

Opnieuw regen

Vanmiddag is het prima weer. Het lijkt meest of geheel droog te blijven met redelijk wat zon en nog 9 graden. Vannacht is er regen en een tot hard toenemende zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties