Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 januari 2009.

Cultuurvrijdag, 2 januari 2009

Harmonie Akkrum wint FD-Marcando

Grou Ė De fanfare Harmonie uit Akkrum heeft volgens de lezers van het Friesch Dagblad gezorgd voor het meest opmerkelijke hafabra-nieuwtje van 2008 in Frysl‚n. Het korps heeft namelijk de internetstemming gewonnen van de krant. Penningmeester Joop Andreae van de muziekvereniging nam op oudejaarsdag in Grou de FD-Marcando in ontvangst uit handen van Durk Dam, voorzitter van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF).

Cultuurvrijdag, 2 januari 2009

Bezoek aan HCL in 2008 bijna verdrievoudigd

Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft in het afgelopen jaar 16.509 bezoekers getrokken. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor, zo heeft een woordvoerder bekendgemaakt. In 2007 bezochten 5.974 mensen HCL, dat in december van dat jaar naar een nieuw gebouw verhuisde. Onder de bezoekers waren zoín 1500 scholieren, studenten en leraren; eveneens bijna drie keer zoveel als in 2007.

Economievrijdag, 2 januari 2009

Fair Trade-certificaat voor Jilderda in Damwoude

Damwoude - Bloemengroothandel Jilderda in Damwoude krijgt als eerste Nederlandse groothandel in bloemen een Fair Trade-certificering van Max-Havelaar. Het certificaat voor de verkoop van fairtrade rozen zal volgende week donderdag worden uitgereikt door burgemeester Wallage van Groningen op de bloemenveiling in Eelde.

Economievrijdag, 2 januari 2009

Boerderijwinkels steken drie ton in verbetering

Buitenpost - Vijftien Friese biologische boerderijwinkels hebben in het afgelopen jaar ruim 300.000 euro gestoken in de professionalisering van hun winkels. Dat meldt de organisatie Fryske Biologische Boerderijwinkels. Naast de eigen investering ontvingen de vijftien biologische boerderijwinkels via het project Ďstimulering huisverkoop & boerderijwinkelsí deze winkels in totaal 48.000 euro aan subsidie. Het project begon in 2006 en eindigde eergisteren. De financiering kwam van het Ministerie van LNV, de Provinsje Frysl‚n en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Economievrijdag, 2 januari 2009

Slijterij Bouwhuis wordt restaurant na verbouwing

Heerenveen - Voormalige slijterij Bouwhuis aan de Vleesmarkt in Heerenveen wordt een restaurant. Geert Bosman, eigenaar van cafť De Swetser en Club DNA, wil het pand bij zijn andere panden betrekken en ťťn groot pand maken dat vergelijkbaar is met De Drie Gezusters in Groningen. De gemeente Heerenveen heeft Bosman toestemming gegeven voor de plannen.

Hoofdartikelvrijdag, 2 januari 2009

Conflict IsraŽl-Hamas

Het IsraŽlische leger is al bijna een week bezig met het bombarderen van de Gazastrook om Palestijnse raketaanvallen te stoppen. De aanval op Hamas zal waarschijnlijk geen einde maken aan de beschietingen op IsraŽl. Want om Hamas op de knieŽn te dwingen, zal IsraŽl de Gazastrook opnieuw moeten bezetten, maar daar heeft niemand in IsraŽl trek in. Dat zou te veel levens eisen. Het zal hooguit bij kortstondige invallen in Gaza blijven.

Regiovrijdag, 2 januari 2009

Hulpverleners weer doelwit jaarwisseling

Leeuwarden - Hoewel politie, justitie en gemeenten vooraf hadden gewaarschuwd geweld tegen hulpverleners niet te tolereren, is dat op veel plaatsen toch gebeurd tijdens Nieuwjaar. In Frysl‚n gebeurde dat onder meer in Blije en Burdaard in Ferwerderadiel, waar de aangekondigde harde aanpak niet tot minder onrust leidde.

Regiovrijdag, 2 januari 2009

Burdaard en Blije beginnen jaar met rellen

Ferwert - De jaarwisseling is in verschillende dorpen in Ferwerderadiel uitgelopen op rellen, ondanks de aangekondigde harde aanpak. In Blije en Burdaard greep de Mobiele Eenheid in. In Noordoost-Frysl‚n bleef het wel rustig, mogelijk door het gebruik van cameraís.

Regiovrijdag, 2 januari 2009

Verwachte kou houdt nieuwjaarsduikers aan wal

Leeuwarden - Het was gisteren wel even bibberen geblazen voor de nieuwjaarsduikers in de haven van Burum. Stipt om twaalf uur stonden ze in zwemkleding klaar voor de duik, maar het startschot bleef uit. De duikers van Triton uit Kollum die de sprong moesten begeleiden, lieten op zich wachten. Wat bleek? Ze stonden met autopech langs de kant van de weg.

Regiovrijdag, 2 januari 2009

Binnenvaart lokt onderwijzers en ambtenaren

Sneek - De binnenvaartvereniging Koninklijke Schuttevaer heeft een reddingsplan voor kleinere binnenvaartschepen gemaakt. Daarnaast gaat de vereniging actief schippers werven, onder anderen onder onderwijzers en ambtenaren.

Regiovrijdag, 2 januari 2009

Koe voor Workum, Bambi voor Oldeberkoop en Peije terug voor Drachten

Leeuwarden - In Nijega en Tjerkgaast stonden even vrijwel alle huizen te koop. Oldeberkoop kreeg een bronzen Bambi en Peije is weer terug in Drachten. Met een knipoog naar de recessie zorgden Friese oudjaarsploegen voor een ludieke start van het nieuwe jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 januari 2009

Hoop voor de aidswezen in Windhoek

Joure - Als het gaat over aids en hiv wordt in het Westen met name Zuid-Afrika genoemd. Maar meer landen lijden er onder; NamibiŽ bijvoorbeeld. Volgens Piet Falkena (61) uit Joure is het een vergeten land. Met zijn vrouw Ans helpt hij nu de stichting Beautiful Kidz Namibia. Het doel: kinderen een beter bestaan bieden.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 januari 2009

Luid gejuich stijgt op: het wordt Polen

Brussel - Veertigduizend jongeren zijn sinds maandag in Brussel bijeen voor de jaarlijkse Europese jongerenontmoeting van Taizť. Dorine Wijmenga doet verslag van haar ervaringen.

Sportvrijdag, 2 januari 2009

Peloton hoopt op klassiekers op natuurijs

Noordlaren - Onder de marathonschaatsers zijn het mannen als Renť Ruitenberg, Henk Angenent, Ruud Borst en Erik Hulzebosch die de echte natuurijsklassiekers. Met rond de jaarwisseling rondjes in Noordlaren en Biddinghuizen hunkert het peloton naar de echte wedstrijden. ,,Hier hebben we twaalf jaar op gewacht.Ē

Sportvrijdag, 2 januari 2009

Sportstimulering is het speelveld van Sport Frysl‚n

Leeuwarden - De afgelopen twaalf jaar was Jan de Kroon verantwoordelijk voor de gang van zaken bij Sport Frysl‚n. Nu hij binnenkort 65 wordt, is het voor de Harlinger tijd om op te stappen. Bij de Provinciale steunfunctie en het kenniscentrum van sport en bewegen in Frysl‚n is Saakje Mulder de nieuwe baas.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties